2009. január 27., kedd

Merici Szent Angéla szűz, nevelő

Merici Szent Angéla szűz, nevelő

Ünnepe: január 27

Mk 4, 26-34

Isten országa növekszik, mert a növekedést Isten adja.

Eszembe jutnak a hetvenes évek, amikor idehaza zárt ajtók mögött jöttünk össze lelkigyakorlatra. Nyugat-Európában ekkor jött divatba, hogy a szabadság jegyében az emberek hallgattak keresztény meggyőződésükről, nehogy bárkit is megbántsanak, aki nem vallja magát hívőnek. Ma már itt is, ott is kezdik felfedezni a hívők, hogy Egyházunk lényegéhez tartozik az evangelizáció, mely lehet a tettek csendes tanúsága, de a kifejezett, szóbeli igehirdetést sem nélkülözheti. Nem azért gyújtanak lámpát, hogy tartóra tegyék? (Adoremusz 2005)

Teljesíteni Isten akaratát. Napi feladat, egész életre szóló feladat. Szent Angéla is napról napra ezt tette, és ezáltal vált példaképpé korában, és segítőnkké nekünk is az Isten útján.

forrás: Hankovszky Miklós

1474 március 21-én született Desenzanoban. Korán árvaságra jutott, és hamar elvesztette egyetlen nővérét is. 13 éves volt, amikor elsőáldozó lett. Nemsokára Szent Ferenc harmadik rendjébe lépett. 1497 nyarán látomása volt, és attól kezdve érett lelkében a leány-ifjúság nevelésének gondolata. 1516-ban Bresciába költözött. 1524-ben elzarándokolt a Szentföldre, a következő évben pedig Rómában részt vett a Szentéven. 1530-ban 12 leánnyal társulatot alapított, és Szent Orsolya oltalmába helyezte művét. Tíz év alatt már 76-an lettek, akik a leányok nevelésére szentelték életüket. 1540 január 24-én halt meg Bresciában.

Élete mozgatója volt az Úr mondása, amit a szentmise Kezdőénekében ismételünk:

Engedjétek hozzám a gyermekeket,
és ne küldjétek el őket,
mert ilyeneké az Isten Országa. - mondja az Úr.

FELHÍVÁS A BŰNBÁNATRA
Testvéreim! Akik az igazságra oktatnak sokakat, tündökölni fognak, miként a csillagok. Vizsgáljuk meg azért lelkiismeretünket és bánjuk meg bűneinket, hogy az igazság hordozói lehessünk.

KYRIE-LITÁNIA
Jézus Krisztus, Aki a szolgáló szeretetet adtad az üdvösség elérése eszközéül:
Uram, irgalmazz!
Jézus Krisztus, Aki elhoztad nekünk az örök élet igazságait:
Krisztus, kegyelmezz!
Jézus Krisztus, Akit befogadhatunk, amikor gyermeket fogadunk vagy szolgálunk:
Uram, irgalmazz!

A SZENTLECKÉHEZ (1Pét 4, 7b-11)
Nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést, hogy az Úr eljövetelekor készen álljunk. A szeretet cselekedeteivel kell valósítanunk Isten akaratát. A felebaráti szeretet szolgálatában és a szenvedések elviselésében hasonlóvá kell válnunk Krisztushoz.

AZ EVANGÉLIUMHOZ (Mk 9, 33-36)
Jézus tanításából megtanulhatjuk, életével és halálával példát adott rá: Ha valaki első akar lenni, legyen a legutolsó, mindenkinek a szolgája. Tegye pedig ezt gyermeki lelkülettel, gyermeki alázatossággal.

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Kérjük Urunkat, Testvéreim, kegyelmével formálja a nevelők szívét, hogy ne csak az értelmi tudást, hanem a szív tudományát is ültessék el tanítványaik lelkében.

  1. Add, Urunk, hogy akik az ifjúság nevelésén fáradoznak, szeretetedre is megtanítsák a rájuk bízottakat.
  2. Add, hogy a nevelők példája legyen a leghatásosabb nevelési eszköz.
  3. Add, hogy az ifjúság gyakorlatilag is megtanulja az erényes életet.
  4. Add, Urunk, hogy az iskolai és a családi nevelés összhangban legyen, és a kegyelmi élet növekedését is megadja.
  5. Add, hogy a nevelők és tanítványaik egyaránt eljuthassanak Országod dicsőségébe.

Urunk, Jézus Krisztus! Te azt akartad, hogy a fiatal szívek ifjúságunk tiszta lelkesedésével szolgáljanak Neked. Kérünk, Merici Szent Angéla közbenjárására adj példás életű nevelőket, akik az örök élet tudományát is továbbadják tanítványaiknak. Aki élsz és uralkodol, mindörökkön örökké.


Kérünk, Istenünk, Szent Angéla szűz szüntelenül ajánljon minket irgalmadba, hogy az ő szeretetének és okosságának nyomdokain haladva megőrizhessük és megvallhassuk tanításodat!

Példája: Segíts minden veszélyeztetett emberen!

Élete: (ejtsd: mericsi) 1470 körül született Desenzano del Gardában, Brescia (ejtsd: Bressa) közelében. Korán árvaságra jutott, egy rokona nevelte őt és nővérét Saló városában. Már ekkor remetéskedésről ábrándoztak, el is vonultak egy közeli barlangba, nagybátyjuk azonban szerencsésen megtalálta őket és visszavezette a két kis "remetét" a gondviselő házba.

Alig volt 13 éves, amikor nővére is elhunyt. Ekkoriban lett elsőáldozó, majd ettől kezdve napi áldozóvá vált. Ferences harmadrendi lett, 1516-ban a Szentföldre akart zarándokolni. Utközben Kréta szigetén egy szerencsétlenség következtében megvakult, Jézus életének útját vakként járta végig. Látását hazafelé jövet visszanyerte, de mindezt isteni intésnek tekintette.

1525-ben visszatért Bresciába, 12 lányt gyűjtve maga köré, azokat a szeretet gyakorlataira oktatta.

1535-ben Szent Orsolya pártfogása alatt női szerzetestársulatot alapított, szegény lányokat neveltek a keresztény életben.

Meghalt Bresciában, 1540. január 27-én, ekkor már közösségük létszáma 100 fölé emelkedett. Borromeo Szent Károly milánói érsek pártfogásával váltak szerzetté, kb 30 év múlva, később az orsolyiták közössége tanítórenddé fejlődött.

Évközi harmadik hét – kedd

2009. január 27. - Kedd

Egy alkalommal Jézust fölkeresték anyja és rokonai. De nem mentek be a
házba, ahol Jézus tanított, hanem hívatták őt. Akik körülötte ültek,
odaszóltak Jézusnak: "Anyád és rokonaid kint vannak, és keresnek téged."
Jézus azonban így válaszolt: "Ki az én anyám? Kik az én rokonaim?" Aztán
végighordozta tekintetét a körülötte ülőkön, és csak ennyit mondott: "Ezek
az én anyám és rokonaim. Aki teljesíti Isten akaratát, az az én testvérem,
nővérem és anyám!"
Mk 3,31-35

Elmélkedés:

Ki az én anyám? Kik az én rokonaim? - kérdezi Jézus a mai evangéliumban.
Szavait könnyen félreérthetjük, ha csupán önmagában néznénk a jelenetet. A
kérdés előzménye az volt, hogy Jézus családtagjai - hitelt adva annak a
szóbeszédnek, hogy Jézus "eszét vesztette" - érte jönnek, hogy hazavigyék.
A furcsa kérdéssel az Úr válaszol hozzátartozói magatartására. Családjának
tagjai nem ismerik fel cselekedeteiben, csodáiban az Isten Országának
megvalósulását, hanem Jézus ellenfeleinek véleményét fogadják el.
Helyettük inkább azokat tartja Jézus rokonainak és barátainak, akik
örömmel hallgatják tanítását és készek arra, hogy aszerint éljenek. Én is
az Ő tanítványainak nagy családjához és közösségéhez tartozom, ha hozzá
akarok hasonlóvá válni.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Köszönöm Néked Uram, hogy ma reggel is békére ébredhettem. Köszönöm az
életet, hogy fájdalmak és betegségek nélkül, szabadon lélegezhetek,
élhetek. Köszönöm, hogy őszinte szívvel szólhatok Hozzád, hogy
meghallgatod szavaimat!
______________________________

Erősebb, mint a vér

KRISZTUS AZ ÉLETEM
Szeretettel hívunk minden Regnum Christi tagot, barátot, és érdeklődőt MA, 2009. január 27-én kedden este 19 órától kezdődő találkozóra a

Krisztus Király Katolikus Missziós Központba (Bp. XI. Fehérvári út 168-178. Fszt. 35. 168-as csengő), hogy mélyebben megismerkedjünk a Mozgalom lelkiségével.

Az este előadója Vadász Kinga, a Regnum Christi megszentelt életű tagja.


Erősebb, mint a vér
2009. január 27. Évközi harmadik hét – kedd

P. Ernest Daly LC

Mk 3,31-35

Ekkor az anyja és a testvérei odajöttek, és kint megállva üzentek neki, és hívták őt. A körülötte ülő tömegből szóltak is neki: ,,Íme, anyád és testvéreid keresnek téged odakinn!'' Ő így felelt nekik: ,,Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?'' Aztán körültekintett azokon, akik körülötte ültek, és ezt mondta: ,,Íme, az én anyám és testvéreim. Mert aki Isten akaratát cselekszi, az az én testvérem, nővérem és anyám.''

Bevezető imádság: A mai napon, Uram, barátként és testvérként szeretnék veled találkozni. Hiszem, hogy te is szeretnél velem találkozni és megváltoztatni engem. Köszönöm, hogy munkálkodsz a szívemben és arra hívtál, hogy szorosabb összhangba kerüljek veled. Bízom benne, hogy a növekedés és a termékenység útjain fogsz vezetni engem.

Kérés: Uram, segíts, hogy akaratomat a tiédhez tudjam igazítani!

1. Talán szünetre van szüksége. Jézus nagyon elfoglalt volt. Talán fáradt volt. Talán azért jött édesanyja, hogy enni adjon neki, vagy csak néhány bátorító szót. De mint ahogy Mária is, a mai evangéliumban mi is egy olyan Jézussal találkoztunk, aki igen nyersen reagált. Önmagát az Atyával való szoros kapcsolat által erősítette meg. Szíve telve volt az emberek iránti szeretettel. Számára Atyja akaratának teljesítése jelentette a táplálékot. Édesanyját bizonyára bátorította az, amire rátalált. Engedem-e, hogy Isten akarata legyen az erősségem? Eljutok-e az imádság által arra a pontra, ahol létem természetes útja a felebaráti szeretet és az evangélium hirdetése lesznek?

2. Közelségben az igaz értelemhez. Amikor Jézus tanított és gyógyított, az embereket ezzel természetesen lebilincselte. Azonban a pusztán testi közelség nem számított; a szívnek kellett megnyílnia, hogy befogadja Jézus üzenetét a megtérésre. Jézus meg akarta változtatni az embereket, képessé tenni őket arra, hogy Isten gyermekeiként élhessenek. Ha én hajlandó vagyok megfelelni az elvárásainak és úgy cselekedni, ahogyan Ő, akkor közel lehetek hozzá. Ha Isten akaratát a magamévá teszem, Ő egy bensőséges viszonnyal fog megajándékozni engem.

3. Krisztust elkísérni. Létezik egy titokzatos valóság. Én meg tudom vigasztalni Krisztus szívét. Elkísérhetem isteni küldetésére. Késznek kell lennem lemondani a saját akaratomról és kizárólag az Atya akaratát teljesíteni. Rám mutathat-e Jézus, mikor azt mondja: „Ő az én testvérem. Ő az én nővérem. Ő az én anyám.”? Meg kell néznem az életemet és felismerni, hogy mi az, ami nem egyezik meg az Ő akaratával. Szilárdan el kell határoznom, hogy hitemet és szeretetemet épp ott mutatom meg, ahol az a leginkább nehezemre esik.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, t nekem ajándékozod ezt a rövid életet, hogy a családod tagja legyek. Én is szeretném a magamévá tenni Atyád akaratát, úgy, ahogy azt te is tetted. Segíts, hogy Isten akaratát mindenek fölé tudjam helyezni, mert az a célom, hogy az lehessek, amire leginkább vágyom. Akkor tényleg teljesen a tiéd leszek.

Elhatározás: Ma szeretnék felebaráti szeretettel fordulni olyasvalakihez, akivel nehezen jövök ki.


Szent Pál évében az ő megtérése ünnepének hetében mindenkit szeretettel hívunk a Szent Pál kilenced elimádkozására -
Az imádság letölthető az alábbi helyről: http://www.vandorevangelium.hu/?m=7

Erdő Péter bíboros atya 2009. januári imaszándéka:

Imádkozzunk azokért, akik a hajléktalanok között a szeretetszolgálat és az evangelizáció munkáját végzik!



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger