2009. február 4., szerda

Évközi idő, 4. hét Szerda

Évközi idő, 4. hét Szerda

Az evangéliumi történet igazolja, hogy az emberek a hit terén is nagymértékben függenek az előítéletektől és a földi szempontoktól. Nem azt keresik, hogy Jézus tanítása és csodái isteni eredetre utalnak-e, hanem megrekednek annál, hogy ott nőtt fel a szemük előtt. Semmi rendkívüli nem volt sem rajta, sem a rokonságán. „Nem az ács ez, Mária fia?” – kérdezgetik. De Jézus nem használ külön eszközt a meggyőzésükre. Módszere olyan, hogy minden jóakaratú ember felismerheti benne az isteni küldöttet. Az ember kötelessége, hogy keresse az igazságot, és nem követelheti, hogy Isten az ő elgondolása szerint alakítsa az üdvösség útját. (Adoremusz 2006)
További gondolatok...

Évközi 4. hét –szerda

2009. február 4. - Szerda

Abban az időben: Jézus hazament Názáretbe. Tanítványai elkísérték. Amikor
elérkezett a szombat napja, tanítani kezdett a zsinagógában. Sokan
hallgatták, és csodálkozva mondogatták: "Honnét vette ezt? Miféle
bölcsesség ez, amely neki adatott? És a csodák, amelyeket kezével
véghezvisz! Nem az ács ez, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon
rokona? S ugye nővérei is itt élnek közöttünk?" És megbotránkoztak benne.
Jézus erre megjegyezte: "Nem vetik meg a prófétát, csak a hazájában,
rokonai körében, a saját házában." Nem is tehetett ott csodát, csupán
néhány beteget gyógyított meg, kézrátétellel. Maga is csodálkozott
hitetlenségükön.
Mk 6,1-6

Elmélkedés:

Jézus egészen újszerű tartalmú tanítása és rendkívüli csodatettei
feltűnést keltenek a nép körében. Az első reakció az emberek részéről a
csodálkozás. Ámulatba ejti őket a tanítás újdonsága, s az az erő, amely a
csodák hátterében húzódik. A csodálkozás kérdéseket vet fel a
hallgatóságban és a csodák részeseiben, illetve szemtanúiban. Honnan
származhat ezen erővel teljes tanítás és csodatevő képesség? A názáretiek
Jézus családja után kezdenek érdeklődni, de mivel itt semmi szokatlanról
nem tudnak, ezért nem képesek a kérdésre válaszolni. Azt vélik, hogy jól
ismerik Jézust, mindent tudnak róla, hiszen körükben nőtt fel. Valójában
azonban mit sem tudnak isteni származásáról és erejéről, amely tanításának
és csodáinak igazi oka.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Nagyirgalmú Atyánk, Ez év legyen a kitárulkozás, a dialógus és a
találkozás ideje mindazokkal, akik Krisztusban hisznek, és más vallások
követőivel mérhetetlen szeretetedben légy gazdag az irgalomban mindenki
iránt. Dicsérünk téged Atyánk, mindörökké! Istenünk, mindenható Atyánk,
engedd összes gyermekednek megtapasztalni, hogy úton vannak feléd, az
ember végső célja felé, s hogy van kísérőjük, aki jót akar nekik; Mária, a
tiszta szeretet képe, akit eleve arra választottál, hogy Krisztus Anyja és
az Egyház Anyja legyen. Dicsérünk téged, Atyánk mindörökké!
II. János Pál pápa
______________________________

Évközi 4. hét –szerda

Istennek teremtve

2009. február 4. Évközi 4. hét –szerda

P. Jeffrey Bowker LC

Mk 6,1-7

Innen eltávozva saját városába ment. Tanítványai elkísérték. A következő szombaton tanítani kezdett a zsinagógában. Sokan hallgatták, és csodálkozva mondogatták: "Honnét vette ezt? Hol tett szert erre a bölcsességre? És a csodák, amiket kezével végbevisz! Nem az ács ez, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon testvére? S ugye, nővérei is itt élnek közöttünk?" És megbotránkoztak rajta. Jézus erre megjegyezte: "A prófétának csak hazájában, rokonai körében, a saját házában nincs becsülete." S nem is tehetett ott csodát, csupán néhány beteget gyógyított meg, kézrátétellel. Maga is csodálkozott hitetlenségükön. Végigjárta a falvakat és tanított

Bevezető ima: Uram, azt mondtad, hogy boldogok, akik nem botránkoznak meg rajtad. Én is ilyen boldog akarok lenni, hogy ne legyen bennem akadály a szentséggel szemben, amit nekem szántál. Hiszek benned, de még nagyobb hitre vágyom, hogy lássam a világomat mozgató kezed jeleit, és válaszoljak rájuk. Szeretlek, Uram, és szeretném testvéreimet hozzád vezetni tanúságtételem által, azzal, hogy bizonyságod teszek rólad, aki életet adsz az embereknek.

Kérés: Uram, segíts, hogy mindenben alávessem magam az akaratodnak!

1. „Honnét vette ezt? ... És a csodák, amiket kezével végbevisz!” Milyen szép dolog az alázatos és jámbor Krisztusról elmélkedni! A világiasan gondolkodók döbbenetére és csodálkozására kinyilvánítja valódi származását és küldetését. Isten hatalma, a természetfeletti hatalom lép közbe az egyszerű „ács fián” keresztül. A „hitelesség jeleit” hordozzák Krisztus nagyszerű szavai és tettei, amelyek hathatósan utalnak isteni származására, és kortársait hitre szólítják. Arra szólítanak, hogy ne Jézust, a kedves szomszédot tekintsék többé felületes módon (és így ezután is úgy éljenek, mint eddig), hanem fogadják el Krisztus megváltó ajándékát (ami változást és megtérést jelent). Vannak jelek az életemben, amelyek arra mutatnak, hogy az Úr rám néz, hogy megváltozzak, és ez által hitben és szeretetben éljek? Meddig állok ellen, mielőtt jóságával meggyőz engem?

2. És megbotránkoztak rajta”. Áldozatot kell hoznunk ahhoz, hogy helyet adjunk Istennek mindennapjainkban. Fel kell áldoznunk önelégültségünket, azt a képzetünket, hogy mi irányítjuk világunk folyását. Fel kell áldoznunk hiúságunkat, ami megakadályoz abban, hogy imádjuk Istent, hiszen ezzel nem aratunk sikert magunk körül. Fel kell áldoznunk kényelmes, földhöz ragadt szemléletünket. Ez az áldozat a szeretet műve, válasz az isteni meghívásra, hogy részesüljünk Isten életében, a szereteté, mert kér tőlünk, és várja, hogy adjunk neki. Fogadjuk hát szívünkbe ezt az áldozatot örömmel, szeretetből. Így meglátjuk, hogy a folyamat nem semleges közegben történik. Aki elutasítja a szeretetre való hívást, az a szeretettel ellentétes pólus felé, a gyűlölet felé fordul, főképpen a természetfeletti iránti gyűlölet felé. Ez a mai kultúra egyik tragédiája, és az evangelizáció elleni erőket táplálja. Imádkozzunk és legyünk éberek, nehogy minket is elérjen ez a tragédia.

3. S nem is tehetett ott csodát.” Az Úr Jézus kiszolgáltatottá lett közöttük. Szüksége van arra, hogy akarjunk hinni benne. Azért jött, hogy boldogok legyünk, hogy életünk még szebb, még mélyebb tartalmú és gyümölcsökben gazdagabb legyen. El akarja hozni életünkbe csodatevő hatalmát, amellyel elmozdítja a félelem hegyeit és életünk terheit. Eljön, hogy gyógyítsa sebeinket és vigasztalja fáradt szívünket. Boldogításunkhoz csak egy dologra van szüksége: hitünkre, feltétel nélküli, cselekvő hitünkre. E nélkül (mivel tiszteli szabad akaratunkat) megbénítjuk erejét, amellyel, mint Megváltónk és Urunk életünket alakítaná. Milyen szomorú látni, amint ezt az önzetlen és csodálatos ajándékot könnyedén elutasítjuk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, taníts meg, hogy tiszta szívvel fogadjalak, készen arra, hogy elvessem cselekedeteim és választásaim racionális módját! Segíts, hogy felismerjem a természetfeletti hitre való hívásodat, és engedelmesen kövessem azt, az igaz szeretet felé vezető úton!

Elhatározás: Engedelmes leszek ma a Szentlélektől kapott indíttatáshoz, és a szerint cselekszem, tétovázás nélkül, teljes szívvel.


A Pápa ima szándéka 2009. február hónapra:

- Hogy az Egyház pásztorai tanításukban és Isten népének tett szolgálatukban legyenek mindig tanulékonyak a Szentlélek tevékenységére.

- Hogy az Egyház Afrikában megfelelő utakat és eszközöket találjon ahhoz, hogy hatékonyan előmozdítsa a kiengesztelődést , az igazságosságot és a békét, a püspöki szinódus Afrikát szolgáló II. külön gyűlésének útmutatásai szerint.




--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger