2009. február 14., szombat

Szt. Cirill szerzetes és Szt. Metód püspök, egyházszervezők, Európa védőszentjei

Szt. Cirill szerzetes és Szt. Metód püspök, egyházszervezők, Európa védőszentjei

Az üdvösség jó híre belülről hatja át a népek kultúráját és történelmi tapasztalatát. Ez a nagyszerű hivatás indította a szlávok apostolait, Szent Cirillt és Metódot, hogy a Bibliát az általuk megtérített népek nyelvére lefordítsák. Megértették, hogy az üdvösség jó hírét bele kell gyökereztetni a társadalom szokásaiba. Ma úgy mondanánk, hogy tökéletesen megvalósították az inkulturációt, mely megvéd a faji előítéletektől, a hamis felsőbbrendűség-tudattól. Halálakor Cirill így imádkozott: „Uram, Istenem, gyarapítsd Egyházadat, és gyűjtsd egységbe az emberiséget. Választottaidnak add meg a hitben való egyetértést, áraszd szívükbe igédet, hogy azt keressék, ami kedves számodra.” (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi ötödik hét – szombat

2009. február 14. - Szombat,
Szent Cirill szerzetes és Szent Metód püspök,

Európa társvédőszentjei

Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét
tanítványt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és
helységbe, ahová menni szándékozott. Így szólt hozzájuk: "Az aratnivaló
sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat
aratásába. Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok
közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton
senkit se köszöntsetek. Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok:
Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha
nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, és azt egyétek és
igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról
házra. Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek, amit
elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket, és hirdessétek: Elérkezett
hozzátok az Isten országa!"
Lk. 10,1-9

Elmélkedés:

Jézus parancsa mindenekelőtt az apostoloknak és a tanítványoknak szól,
akik elindulnak, hogy az evangélium hirdetői legyenek. A megtisztelő
feladat megváltoztatta életüket, ezért elhagyják otthonukat és
családjukat, hogy teljesíteni tudják a mesterüktől kapott küldetést.
A missziós parancs emellett szól az apostolok utódinak, mindazoknak, akik
életük hivatását az evangélium terjesztésében ismerik fel. Amikor valaki
emberi gyengesége tudatában és annak ellenére vállalkozik e feladatra,
akkor ezt abban a reményben teszi, hogy megerősíti őt az Úr, akinek
keresztjét és feltámadását hirdetni fogja. A ma ünnepelt testvérpár, Szent
Cirill és Szent Metód élete azt mutatja, hogy az igehirdetés akkor válik
hatékonnyá, ha mindenben hasonlóvá válnak Krisztushoz, aki e feladatra
küldte őket, s mindenben osztoznak azok sorsában, akikhez küldetésük szól.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Istentől jövök, Istené vagyok, Istenért kell élnem! Ahogy létemet nem
kaphattam mástól, csak Istentől, úgy létemmel nem is szolgálhatok mást,
mint Istent. Hogy a világon vagyok, az nem szükségszerű, de ha már így
van, mindenképpen Istenhez kell tartoznom. Nekem minden Istenről beszél,
minden Istenhez vezet, és Istenhez emel föl? Istenem! Egészen a tied
akarok lenni! Add, hogy mindenek fölött csak téged szeresselek, csak érted
éljek, hogy mind jobban tapasztaljam, mekkora boldogság hozzád tartozni,
és a tiédnek lenni!
______________________________

Évközi ötödik hét – szombat

Aláírások a Szentatyáért: Szolidaritási akciót hirdetett egy német portál a Szentatyát az utóbbi időben ért igaztalan és mértéktelen támadásokkal szemben.
A szolidaritási nyilatkozatot a www.ja-zu-benedikt.net oldalon lehet aláírni. Az aláírásokat a támogatók lakhelyét feltüntető térképpel együtt nyújtják majd át a pápának húsvétkor. A honlapon összeállítás található az aláírók nemzetiségéről is. - Magyar Kurír -


Túláradó jóság

2009. február 14. Évközi ötödik hét – szombat

Szent Cirill és Szent Metód

P. Patrick Murphy, LC

Mk 8, 1-10

Azokban a napokban ismét nagy népsokaság vette körül. Nem volt mit enniük, ezért magához szólította tanítványait. "Sajnálom a tömeget - mondta -, mivel már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Ha étlen engedem el őket, kidőlnek az úton, hisz többen közülük messziről jöttek." Tanítványai ezt válaszolták: "Honnan vehetnénk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy mind jóllakjanak?" Megkérdezte tőlük: "Hány kenyeretek van?" "Hét" - válaszolták. Erre megparancsolta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Majd fogta a hét kenyeret, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, hogy osszák szét. Szét is osztották a nép közt. Egy kevés haluk is volt. Ezeket is megáldotta, s meghagyta, hogy osszák ki. Ettek és jól is laktak, aztán fölszedték a maradékot: hét kosárral lett. Lehettek vagy négyezren. Ezután hazaküldte őket, maga pedig tanítványaival bárkába szállt, és Dalmanuta környékére ment.

Bevezető imádság: Uram, milyen gyakran meginog hitem és kezdek olyan dolgokban bízni, amiket megérinthetek vagy láthatok, ahelyett, hogy a te ígéreteidbe és erődbe vetném bizalmamat. De hiszek benned, hiszem, hogy te vagy az Élet kenyere, és, hogy csak te vagy képes betölteni lelkem legmélyebb vágyait. Hiszen te vagy az én teremtőm, te tudod, hogy mire van szükségem és meg is adod nekem minden nap. Hiszen te vagy az én Megváltóm, te vagy vezetőm a kereszt és a megbocsátás útján. Egyre elkötelezettebben akarlak téged követni.

Kérés: Uram, erősítsd meg hitemet, hogy olyan nagylelkű legyek, mint te!

1. Sajnálom a tömeget. Jézus együtt érez az emberekkel még időszakos szükségleteikkel kapcsolataikban is. Ő tudja, milyen földiesek tudnak lenni, csak arra vágyakoznak, hogy betöltsék a kenyér és víz iránti igényeiket. Egy másik részben így beszél: Azt mondom ezért nektek: „Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek, vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök!... Ezeket a pogányok keresik.” (Mt 6, 25-33) - A pogányok, tehát, akik nem hisznek, és nem bíznak a Mennyei Atyában. A mi Urunk nem aggodalmaskodik amiatt, hogy mit fog enni és mit fog magára venni, de arra vágyakozik, hogy ételt és ruhát adjon másoknak. Az Ő szolgálata azonban nem ér itt véget. Jézus a legmélyebben vágyakozik arra, hogy a lehető leghatalmasabb jót adhassa az embereknek, ezért sokkal többet ad nekik egy múlandó ételnél. A kenyérrel és vízzel együtt, a hittel ajándékozza meg őket.Írva van, nemcsak kenyérrel él az ember.” (Lk 4,4).

2. „Honnan vehetnénk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy mind jóllakjanak?" Az apostolok kérdése nagyon emberi, és elárulja, hogy mekkora a Krisztusban való hitük. Egy ilyen hit nélküli kérdés „önmegvalósító prófécia” lehetne. Minek is próbálkozzunk egyáltalán, ha lehetetlen a feladat? Milyen gyakran fékez meg minket ez a hozzáállás attól, hogy Istenért nagy dolgokat cselekedjünk, és tőle nagy dolgokat várjunk? Milyen gyakran bocsátjuk előre, hogy veszíteni fogunk és siránkozunk, panaszkodunk reménytelennek tűnő helyzetekben, mintha Isten nem lenne mindenható, és mintha nem akarna nekünk segíteni?! A Szűzanya hitével kell élnünk, aki hitt a lehetetlenben és édesanyja lett mindenkinek, aki hisz.

3. Ettek és jól is laktak. Jézus az élet és a szeretet teljességét kínálja, a jóság és a kegyelem bőségét, mindazoknak, akik követni akarják Őt. Az Ő útja az Élet útja. Megengedi, hogy szenvedjünk ebben az életben, hogy a bőség igaz forrásából ihassunk a hit, a remény és a szeretet által. Azok, aki maguknak materiális javakat akarnak, - ami korlátozott, véges- örökké akarni fognak valamit, és fenyegetve érzik majd magukat, hogy el fogják veszíteni, ami a birtokukban van. Azok, akik Krisztus és az Ő végtelen kegyelme után vágyakoznak, soha nem fognak rettegni, hogy elveszítik a földi javaikat. Ezért mondja Jézus, hogy bárki, akinek van (hite, reménye, szeretete, kegyelemben él, és megkapta a lelki élet ajándékait), annak még adnak. Attól pedig, akinek nincsen, még azt is elveszik, ami úgy tűnt, van neki (anyagi javak, amik ma vannak, de holnap már nincsenek, amik végesek) (vö Lk 8,18).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add nekem a nagylelkűség ajándékát, hogy a te szíveddel tudjak másokat szolgálni. Add nekem a hit, remény és szeretet ajándékát, hogy megértsem, a te jóságod nem ismer határokat vagy bármilyen akadályt, és, hogy te arra vágysz, hogy kegyelmedet addig áraszd ránk, míg poharaink túlcsordulnak.

Elhatározás: Nagylelkű leszek a mai napon mások szolgálatában.


A Pápa ima szándéka 2009. február hónapra:

- Hogy az Egyház pásztorai tanításukban és Isten népének tett szolgálatukban legyenek mindig tanulékonyak a Szentlélek tevékenységére.

- Hogy az Egyház Afrikában megfelelő utakat és eszközöket találjon ahhoz, hogy hatékonyan előmozdítsa a kiengesztelődést , az igazságosságot és a békét, a püspöki szinódus Afrikát szolgáló II. külön gyűlésének útmutatásai szerint.



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger