2009. február 16., hétfő

Évközi idő, 6. hét Hétfő

Évközi idő, 6. hét Hétfő

A farizeusok hitetlensége végigkíséri Jézus nyilvános működését. Nem elégedtek meg csodáival, hanem égi jelet, valami egészen különleges természeti jelenséget kértek tőle, hogy ezzel bizonyítsa küldetését. Nem azért tették ezt, mintha hinni akarnának benne, hanem hogy próbára tegyék. Ezért Jézus otthagyja őket, és bárkába száll. Ma is hit kell ahhoz, hogy a szentségekben jelen lévő Úr Jézus nagyszerű jelére válaszoljunk. Egy esztendeje hunyt el Lucia nővér, az egyik fatimai látnok. Mindhárman hittek a kapott jeleknek. Ennek szellemében hirdették a bűnbánat és az engesztelés lelkületét. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi ötödik hét - hétfő

2009. február 16. - Hétfő

Egy alkalommal farizeusok mentek Jézushoz, és vitatkozni kezdtek vele. Égi
jelet kértek tőle, mert próbára akarták tenni. Ő lelke mélyéből
felsóhajtott, és így szólt: "Miért akar jelet ez a nemzedék? Bizony mondom
nektek: ez a nemzedék nem kap semmiféle jelet." Ezzel otthagyta őket.
Ismét hajóba szállt, és átkelt a Galileai-tó túlsó partjára.
Mk 8,11-13

Elmélkedés:

Jézus csodái mind-mind Isten Országának jelei voltak. Gyógyításai annak
jelei voltak, hogy az irgalmas Isten tevékenyen jelen a világban. Ha
hittel tekintünk a csodákra és felismerjük bennük a jóságos Isten
működését, akkor jeleknek tartjuk őket. Olyan jeleknek, amelyek bűnbánatot
és megtérést eredményezhetnek bennünk.
A Jézushoz érkező és Őt próbára tenni akaró farizeusokból éppen a megtérés
szándéka hiányzott, s emiatt nem tekintették isteni jeleknek mindazt, amit
az egyszerű emberek hittel fogadtak. A farizeusok újabb jeleket, újabb
bizonyítékokat követeltek. Az Úr viszont csupán az ő kíváncsiságuk
kielégítésére nem tesz egyetlen csodát sem, s ennek oka az, hogy itt nincs
emberi szükséglet, nincs emberi szenvedés vagy betegség. Jézus akkor
viszont mindig segít, ha látja az emberek nyomorúságát.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

A becsületesség s őszinteség sebezhetővé tesz, mégis légy becsületes és
nyílt! Amit évek alatt felépítesz, lerombolhatják egy nap alatt, mégis
építs! Az embereknek szükségük van segítségedre, de ha segítesz, támadás
érhet, mégis segíts! A legjobbat add a világnak, amid csak van, s ha
verést kapsz cserébe, mégis a legjobbat add a világnak, amid csak van!
Boldog Kalkuttai Teréz
______________________________

Évközi hatodik hét – hétfő

Önmagáért szeretni Jézust

2009. február 16. Évközi hatodik hét – hétfő

Father Jeffrey Bowker, LC

Mk 8,11-13

Farizeusok mentek hozzá, vitatkozni kezdtek vele, és égi jelet kértek tőle, hogy próbára tegyék. Lelke mélyéből felsóhajtott: "Miért akar jelet ez a nemzedék? - mondta. Bizony mondom, ez a nemzedék nem kap semmiféle jelet." Otthagyta őket, ismét hajóba szállt és átkelt a túlsó partra.

Bevezető ima: Uram, olyan hideg tudok lenni hozzád üdvözítő jelenléted ellenére, miközben sietek a pillanatnak élni, és egyre inkább beérem önmagammal is. Nem csoda, hogy nehezen szánom rá magam az imádságra: használom hozzá a hitet, hogy megismerjelek, az isteni szeretetet, hogy benned éljek és az isteni reményt, hogy bízzak benned. Most hozzád jövök, és semmi mást nem akarok, mint még hűségesebb tanítványoddá válni.

Kérés: Uram, adj nekem olyan hitet, amely megvigasztalja a te szívedet.

1. Krisztus elküldése. G.K. Chesterton egyszer megjegyezte: „A keresztény eszmény nem lett kipróbálva és hiányosnak találtatott, hanem nehéznek találtatott.” Jézus igazán szeret minket, és sosem utasítana el egy alázatos lelket és azokat az igaz javakat, melyekkel e lélek betöltekezhet, és így megmenekülhet. Ha az igényeink kimerülnek abban – ahogyan a farizeusoknál is látjuk – hogy Istent békén hagyjuk és a lelkiéletünk kihűlt, akkor az lehet a feladatunk, hogy megtisztítsuk a szívünket az önzés minden maradékától. Nagyon körültekintően tartózkodnunk kell minden olyan tettől és szótól, amely Jézust taszítaná. Krisztust nem szeretheti olyasvalaki, aki nem tud vele azonosulni, és Ő sem elégítheti ki azokat a vágyainkat, melyek nem tükröznek minket. A boldogságot sokfelé kereshetjük, de Jézus szeretné, ha belátnánk, hogy az Ő akaratának elfogadásában rejlik a beteljesülés.

2. Az imádság a lelkem mindennapi lélegzetvétele. Jézus a lelkünkkel egy olyan nyelven társalog, mely a hit, a remény és a szeretet természetfeletti cselekedeteiből fakad. Csendben fog maradni, ha be akarjuk szorítni Őt a saját indítékaink és számításaink kicsi és szűk keretei közé, miközben „jól ki akarjuk találni”, hogy mit is tegyünk. Jézus nem akar „Superman” lenni, aki csak akkor lép be az életünkbe, mikor a dolgok igazán rosszra fordultak és minden elveszett. Sokkal inkább közbenjáró, hiszen napról napra a vele való egységben és kegyelemben megélt életet adja nekünk azáltal, hogy megosztja saját életét minden egyes lélekkel. Életünket olyan szabadnak és gyermeki bizalommal teljesnek szeretné látni, mint a lélegzetvétel.

3. Jelek, melyek közelebb hozzák Jézust. Jézus biztos jeleket adott nekünk, melyek megmutatják jelenlétét a mindennapi életünkben. Az első a kereszt jele. Csak a hit képes megfejteni a misztériumát, hogy eljuthassunk oda, ahol bűneink az Isteni irgalommal találkozhatnak. A bűn minden rossz forrása, ami tönkreteheti az életünket, és amire a Megfeszített a gyógyír. A hit által megtehetjük, hogy úgy lássuk – ahogyan a jó tolvaj is –Krisztus szeretetét a világegyetem középpontjában, mint egy örvényt, mely be akarja szippantani a világot. Egy másik jel, amelyet nekünk hagyott, az Oltáriszentség. Ez a leghatalmasabb jel, hiszen tartalmazza magát a jel létrehozóját. Krisztus megalázza magát, hogy mindenáron velünk maradjon. A kenyérben és borban elrejtezve feltárja nekünk, hogy lelkünk számára Ő mit is jelent. Az Oltáriszentség színe alatt megtanulunk Jézussal, mint magával a Tiszta Szeretettel találkozni. „Azon az éjszakán, melyen elárultatott, megmutatta szeretetének mélységét…” E jelek segítségével tanuljuk meg azt a szeretetnyelvet, melyen Jézussal beszélgethetünk és megismerhetjük, megszerethetjük és imádhatjuk Őt úgy, ahogyan azt leginkább kívánja.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, engedd, hogy a büszkeségemből fakadó kételyeim megsemmisüljenek az Isteni szereteteddel való érett találkozásban. Ne engedd, hogy éretlenségem legyen akadálya a te Országod terjesztésének. Szeretném alázatosan elfogadni azt, hogy meg kell változnom és azt, hogy változtatnom kell a hozzáállásomon, ami az életemre vonatkozó Isteni tervedet illeti.

Elhatározás: Ma időt szánok arra, hogy méltányoljam és megköszönjem Jézusnak azokat a jeleket, melyeket azért adott, hogy ismerhessem, szerethessem, és jobban szolgálhassam Őt életem során.


A Pápa ima szándéka 2009. február hónapra:

- Hogy az Egyház pásztorai tanításukban és Isten népének tett szolgálatukban legyenek mindig tanulékonyak a Szentlélek tevékenységére.

- Hogy az Egyház Afrikában megfelelő utakat és eszközöket találjon ahhoz, hogy hatékonyan előmozdítsa a kiengesztelődést , az igazságosságot és a békét, a püspöki szinódus Afrikát szolgáló II. külön gyűlésének útmutatásai szerint.


Aláírások a Szentatyáért: Szolidaritási akciót hirdetett egy német portál a Szentatyát az utóbbi időben ért igaztalan és mértéktelen támadásokkal szemben.
A szolidaritási nyilatkozatot a www.ja-zu-benedikt.net oldalon lehet aláírni. Az aláírásokat a támogatók lakhelyét feltüntető térképpel együtt nyújtják majd át a pápának húsvétkor. A honlapon összeállítás található az aláírók nemzetiségéről is. - Magyar Kurír -


2009. február 21-én szombaton délután 4 órától tartjuk a Vándor Evangélium körök havi szentmiséjét a Kispesti Nagyboldogasszony templomban (XIX. ker. Templom tér). Minden imakört és érdeklődőt szeretettel várunk.

--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger