2009. február 20., péntek

Évközi idő, 6. hét Péntek

Évközi idő, 6. hét Péntek

Jakab apostol elméleti hitről szól, amely nem más, mint az értelemnek és az akaratnak a kinyilatkoztató Istenhez, való ragaszkodása. A hit azonban a belőle fakadó tettek nélkül halott. Tetteknek nem nevezhető a zsidó törvény rituális előírásainak megtartása, csak a szeretet tettei, amelyekre Jézus az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszédben hívta fel a figyelmet. Jakab az ószövetségi szentírásból hoz bizonyítékot, amikor Ábrahám áldozatáról beszél, aki az Isten akaratát akkor is kész volt teljesíteni, amikor fiát kérte áldozatul tőle az Úr. Ezért lett az Isten barátja. A második bizonyíték a jerikói Rácháb története „Szent Jakab állítása szerint: „a hit tettek nélkül hold dolog”, és Szent Pál tanítása: „Az ember hit által válik igazzá, törvény szerinti tettek nélkül.” A kettő között nincs ellentmondás. Pál a mózesi szertartási törvények előírásairól beszél, míg Jakab a szeretetből fakadó tettekről. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi hatodik hét – péntek

2009. február 20. - Péntek

Jézus egy alkalommal magához hívta a népet és tanítványait, majd így szólt
hozzájuk: "Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl
keresztjét, és kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni életét,
elveszíti azt. De aki értem és az evangéliumért elveszíti életét, megmenti
azt. Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a
lelkének kárát vallja? Mit is adhat az ember cserébe a lelkéért? Aki e
hűtlen és bűnös nemzedék előtt szégyell engem és tanításomat, azt az
Emberfia is szégyellni fogja, amikor majd eljön Atyja dicsőségében a szent
angyalokkal." Aztán még hozzáfűzte: "Bizony mondom nektek, a jelenlévők
közül néhányan nem halnak meg, amíg meg nem látják Isten hatalomban eljövő
országát."
Mk 8,34-9,1

Elmélkedés:

Miután a tanítványok lépésről-lépésre megismerik Jézus személyét és kezdik
megérteni istenségét, Péter apostol a maga és társai nevében megvallja,
hogy mesterük a Messiás. Erről szóltak az elmúlt napok evangéliumai. Az
ünnepélyes hitvallással azonban nem ér véget a történet, hanem ezután
jönnek a tanítványi élet következményei. Aki Krisztust Mesternek és
Messiásnak vallja, annak követnie is kell. A követés a kereszthordozással
kezdődik annak reményében, hogy az ember elnyeri lelke üdvösségét.
Az egykori tanítványok útján járva az én célom is az, hogy eljussak Jézus
mind jobb megismerésére, s megszeretve őt, egészen hozzá hasonlóan éljek.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Fölséges és dicsőséges Isten, ragyogd be szívem sötétségét, és adj nekem
igaz hitet, biztos reményt és tökéletes szeretetet, érzéket és értelmet,
Uram, hogy megtegyem a te szent és igaz parancsodat.
Assisi Szent Ferenc
______________________________

Évközi hatodik hét – péntek

A kereszt átalakító ereje

2009. február 20.

Évközi hatodik hét – péntek

P. Jeffrey Bowker, LC

Mk 8,34-9,1

Összehívta a népet és tanítványait, s így szólt hozzájuk: "Ha valaki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen. Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti. Aki elveszíti értem és az evangéliumért, az megmenti életét. Mit ér az embernek, hogy megszerzi az egész világot, ha a lélek kárát vallja? Mert mit adhat cserébe az, hogy megszerzi az egész világot, ha a lélek kárát vallja? Mert mit adhat cserébe az ember a lelkéért? Aki ez előtt a házasságtörő, bűnös nemzedék előtt szégyell engem és tanításomat, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor majd eljön Atyja dicsőségében a szent angyalokkal."

Aztán még hozzáfűzte: "Bizony mondom nektek, hogy a jelenlevők közül lesznek, akik nem halnak meg, míg meg nem látják Isten hatalomban eljövő országát."

Bevezető ima: Ó Uram, ma el akarod venni tőlem a hamis elképzeléseimet arról, mit is jelent a te barátodnak lenni. Hiszem, hogy kereszted szent üzenetét gondozva képes leszek valóban megszeretni Téged és a te Országodat. Kereszted példája minden erénynek és célnak, melyeket el szeretnék érni. A keresztben remény van, mindent átható remény, mely átformál minden emberi kiábrándultságot. Szeretném örömmel viselni a keresztemet, hálám és szeretetem zálogául.

Kérés: Uram, legyen a kereszt a mi barátságunk különleges jelképe az életemben.

1. Méltóvá válni a szenvedés által. Az emberek többségének egy napja úgy telik el, hogy saját érdekük és önzésük befolyásolja a döntéseiket. Választhatják a nehezebb utat öncélúan is, amikor ezt a saját előrejutásuk érdekében teszik. Krisztus üzenete nem csupán erkölcsi útmutatás a munkánkhoz, hogy izzadjunk, gürcöljünk, áldozatokat hoznunk és ezáltal sikeresek legyük. Az önmegtagadás, amit egy kereszténytől elvárnak, mélyebb értelmű. Be kell hatolnia arra a helyre, ahol leginkább megpróbálunk önmagunk maradni, ahol a legdédelgetettebb vágyaink vannak. Semmi sem tanít meg minket jobban Jézus tanítására, mint azok a keresztek, melyek váratlanul érnek, melyeket nem terveztünk, nem akartunk. Minden egyes lépés ezekkel a keresztekkel a vállunkon Jézus igazi követése, igaz szeretet, valódi megigazulás, csalódás és keserűség nélkül.

2. Követni, vagy megelőzni? Egy nap Teréz anya meglátta az egyik nővért, amint lógó orral nézett ki az ablakon. Magához hívta és így szólt: „Mit mondott Jézus, azt, hogy előtte vigyük a keresztet, vagy azt, hogy kövessük őt?” Mire a nővér mosolyogva felelte „Azt, hogy kövessük őt!” Teréz anya erre megkérdezte: „Akkor miért próbálod megelőzni őt?” (Mother Teresa, Come be My Light, 221.o.). Krisztus keresztje nem kizárólag a szentségi élet nehézségeinek a követelménye, hanem egy életforma. A rossz hozzáállás összetörheti a lelkünket és ettől úgy szenvedünk, ahogyan egy pogány – egyedül. Az alázatos hitűnek megmutatja magát Ő, akit követünk, Ő, aki az utat mutatja, aki a hitünket táplálja, aki elvezet minket a keresztények mélységes öröméhez.

3. Az áldozatos szeretet és élet elválaszthatatlanok. Az Ő országának hatalmát látni, az érte való szenvedés következménye. Az Úr garantálja, hogy a szeretet nem szenved vereséget sem ebben az életben, sem a túlvilágon. Bár úgy tűnhetett, hiába szenvedtek, nagyon sok szent látta Isten dicsőségét élete különleges pillanataiban, és bőségesen azután, hogy a mennybe jutottak. Akik hitelesek, a közbenjárók dokumentált csodái, az Egyház széleskörű lelki mozgalmai mind igazolják, hogy Isten, az iránta a tanúsított szeretetet sosem engedi különválasztani az Ő eljövendő országának hatalmától.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, vidd közelebb lelkemet a kereszthez. Félelem nélkül közeledjek, bízva csodálatos hatalmában, mely megváltoztat és megváltoztatja a világot körülöttem. Nem akarok visszavonulni akkor sem, ha megsebez. Szeretnék minden egyes percben - amikor Jézus többet kér tőlem- úgy dönteni, hogy élhessem Boldog Kalkuttai Teréz anya hitvallását: „Egy szívbéli igen Istennek és egy nagy mosoly a többieknek”. (Mother Teresa, Come be My Light, 217.o.)

Elhatározás: Ma este megvizsgálom a nehézségeimet, melyekkel küzdök. Megbizonyosodom róla, hogy tükrözik-e egy igaz tanítvány hozzáállását.


Szent Pál évében mindenkit szeretettel hívunk a Szent Pál kilenced elimádkozására -
Az imádság letölthető az alábbi helyről: http://www.vandorevangelium.hu/?m=7


Erdő Péter bíboros atya 2009. februári imaszándéka:

Imádkozzunk azért, hogy Szent Pál példájára mi is apostoli lelkületű keresztények legyünk!



Aláírások a Szentatyáért: Szolidaritási akciót hirdetett egy német portál a Szentatyát az utóbbi időben ért igaztalan és mértéktelen támadásokkal szemben.
A szolidaritási nyilatkozatot a www.ja-zu-benedikt.net oldalon lehet aláírni. Az aláírásokat a támogatók lakhelyét feltüntető térképpel együtt nyújtják majd át a pápának húsvétkor. A honlapon összeállítás található az aláírók nemzetiségéről is. - Magyar Kurír -

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger