2009. február 21., szombat

Damiáni Szent Péter püspök, egyháztanító

Damiáni Szent Péter püspök, egyháztanító

Honnan a konkoly? - kérdezték egykor a tanítványok a magvetőt, aki jó magokat vetett a földjébe. Szent Jakab levelében folyatja a kérdést. Honnan a háborúskodás és a veszekedés köztetek? Az ember szíve az a drága föld, ahol Krisztus üzenete keresztény erényekben bőséges termést hozhat. Az evangélium könnyelmű, lusta munkásának a szívében hamar gyökeret verhet az irigység, a háborúskodás, a házasságtörés, a féltékenység… Mintha csak ezt támasztaná alá az evangéliumi jelenet is. Miközben Jézus közelgő szenvedéséről és haláláról szólt, a tanítványok arról vitatkoztak, hogy közülük ki a nagyobb. Hagyjuk Isten igéjét, hogy növekedjen bennünk! Ő emeli fel az alázatosakat. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Évközi hatodik hét – szombat

2009. február 21. - Szombat

Abban az időben: Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, és
egyedül velük ment föl egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük. Ruhája
olyan ragyogó fehér lett, hogy a földön semmiféle kelmefestő nem képes így
a ruhát kifehéríteni. Akkor megjelent nekik Illés és Mózes, és
beszélgettek Jézussal. Péter ekkor ezt mondta Jézusnak: "Mester! Jó nekünk
itt lennünk! Készítsünk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és
Illésnek egyet!" Nem is tudta, mit mond, annyira meg voltak ijedve. Ekkor
felhő árnyékolta be őket, és a felhőből szózat hallatszott: "Ez az én
szeretett Fiam, őt hallgassátok!" Mire körülnéztek, már senkit sem láttak,
csak Jézust egymagát.
A hegyről lejövet Jézus megparancsolta nekik, hogy ne mondják el senkinek,
amit láttak, amíg az Emberfia fel nem támad a holtak közül. A parancsot
megtartották, de maguk között megvitatták, hogy mit jelenthet az, hogy
feltámad a halottak közül. Azután megkérdezték tőle: "Miért mondják az
írástudók, hogy előbb el kell jönnie Illésnek?" Ezt válaszolta: "Igen,
előbb eljön Illés és mindent helyreállít. De az is meg van írva az
Emberfiáról, hogy sokat kell szenvednie és megvetésben lesz része. Azt
mondom nektek, hogy Illés már eljött, de kényük-kedvük szerint bántak
vele, ahogy előre megírták róla."
Mk 9,2-13

Elmélkedés:

Az elmúlt napok evangéliumi szakaszaiban elkísértük a hit útján járó
tanítványokat, amely lelki útnak a végén Péter tanúságot tett arról, hogy
Jézus a Messiás. E hitvallás szépen kifejezi, hogy az apostolok és a
tanítványok a csodákat látva és Mesterük tanítását hallva eljutnak a Jézus
istenségébe vetett hitre. Mindennek szerves folytatása és betetőzése Jézus
színeváltozásának eseménye, amely során a mennyei Atya tesz tanúságot
arról, hogy Jézus az ő Fia, s ez a tanúskodás megerősíti a mi hitünket.
Ugyanakkor a színeváltozás eseménye bepillantást enged nekünk a mennybe,
ahová eljuthatunk akkor, ha vállaljuk a tanítványi élet minden
következményét, s kitartunk Jézus mellett és hitünkben a szenvedések
idején is.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram, Istenem, én reményem, hallgass meg engem! Ne engedd, hogy
belefáradjak keresésedbe. Adj erőt, hogy mindig és mindenütt Arcod
látására törekedjem. Önts belém reményt, hogy minden lépéssel közelebb
kerüljek Hozzád. Te ismered erőimet és gyengeségeimet, Őrizd az egyiket s
gyógyítsd a másikat! Te juss eszembe mindenütt, szeretnélek megismerni és
szeretni!
Szent Ágoston
______________________________

Évközi hatodik hét – szombat

Megmászni a hegyet Jézussal

2009. február 21. Évközi hatodik hét – szombat

P. Jeffrey Bowker, LC

Mk 9,2-13

Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, őket külön fölvitte egy magas hegyre, és színében elváltozott előttük. A ruhái fényesek lettek és ragyogó fehérek, mint a hó, ahogy semmiféle festő a földön nem tudná megfehéríteni. Egyszerre megjelent nekik Illés Mózessel; Jézussal beszélgettek. Ekkor megszólalt Péter, és azt mondta Jézusnak: ,,Mester, jó nekünk itt lennünk! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet.'' Nem is tudta, mit mond, mert teljesen meg voltak rettenve. Erre felhő szállt alá, beborította őket, és a felhőből szózat hallatszott: ,,Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok'' [Iz 42,1; MTörv 18,15]. Mire körülnéztek, már senki mást nem láttak a közelükben, csak Jézust egymagát. Mikor a hegyről lejöttek, meghagyta nekik, hogy amiket láttak, senkinek el ne beszéljék mindaddig, amíg az Emberfia fel nem támad a halottak közül. Ők a dolgot magukban is tartották, de egymás között arról tanakodtak, hogy mit jelent az: ,,amikor halottaiból feltámad''. Aztán megkérdezték tőle: ,,Miért mondják a farizeusok és az írástudók, hogy Illésnek előbb el kell jönnie?'' Ő így felelt nekik: ,,Illés, amikor eljön, először helyreállít mindent [Mal 3,23-24]; az Emberfiáról pedig meg van írva, hogy sokat kell szenvednie és gyalázatot kell tűrnie. Mondom azonban nektek, hogy Illés már eljött, és azt cselekedték vele, amit akartak, amint írva volt felőle.''

Bevezető ima: Uram Jézus, megmászom a hegyet (ez azt jelenti, hogy a találkozás helyszínére sietek), hogy megtanuljam milyen az igazi imádság. Úgy fordulok hozzád, mint a tanítványaid, akik megszégyenültek látva azt, ahogyan imádkozol, mégis készek voltak tanulni tőled. Mindent félre akarok tenni és csak a te kedvedet akarom keresni a mostani imádság ideje alatt.

Kérés: Uram, taníts engem imádkozni.

1. Megtanulni, hogyan legyünk együtt Jézussal. Képzeljük el, milyen lehetett a három tanítványnak csak Jézussal lenni. A mély vigasztalás és megvilágosodás ideje volt ez. Először másztak, imádságban haladtak felfelé, hogy megtegyék a fáradságos utat. Krisztus megváltoztatott minket, így nem lehet vele csak úgy együtt „lógni”, bámulni őt, miközben mások életén dolgozik. Harcolnunk kell azért, hogy megnyissuk számára az ajtókat és bejöhessen. Az imádságban vajon „felmászunk-e” Istenhez? Esetleg csak körözünk a hegy lábánál, középszerű gondolataink csapdájába esve, rettegve attól, hogy bármit is tegyünk? Megtesszük-e a hit, a remény és a szeretet igaz cselekedeteit, hogy még nagyobb egységre jussunk Istennel? Távol tartjuk-e magunktól önös érdekeinket és földhözragadt elképzeléseinket, hogy megtisztítva szívünket befogadhassuk Isten dicsőségét?

2. Meglátni a körvonalakat. Egy Istennek adott szív, mit is kap Istentől? Betekintést nyer Isten titokzatos dicsőségébe, tájékozódhat az örökkévalóságról és Isten félelmetes dolgairól. A színeváltozáskor Péter, Jakab és János teljes képet kaptak. Krisztus egy pillanatra bepillantást enged az eljövendő dolgok dicsőségébe, az elmúlt események fényében. A három tanítvány számára is körvonalazódik a küldetés, mely összefonódik Krisztuséval. Mennyi vigaszt nyújthat az, ha tisztán látjuk ugyanazt, amit Isten lát, és ennyi emberi gyarlóság ellenére is felülkerekedik a kételyeinken! Ha el tudnánk képzelni, hogy Isten szívében mi is lakik, ismerhetnénk azt a jutalmat és dicsőséget, amiért küzdünk és harcolunk. Elolvashatnánk az üdvtörténet következő fejezetét, melyet - hitben szolgálva - együtt írunk Krisztussal. Imádság nélkül és anélkül, hogy Isten gondolataiba akarnánk belelátni, ez sosem sikerülhet.

3. A keresztény imádság a teljességről szól. A Tábor-hegyen a tanítványok megtanulták azt, hogyan ápolják kapcsolatukat az imádságban élő Krisztussal. A gyümölcsöző imádság első hatása, hogy kinyilatkoztatást kapunk Isten dicsőségéről, igaz szépségéről. Ez a felülről kapott erőről szól, mely kegyelemként működik. „Hadd csináljunk három sátrat …” Ezek a sátrak az Isten iránti igaz vágyakozásról beszélnek, melyet meg kell őriznünk az erények gyakorlása és az elmélkedő ima segítségével. A második hatás, hogy megtudjuk Isten ránk vonatkozó tervét.

Isten terve az emberiséggel gyönyörű, a saját életünkben megélt hivatás pedig még csodálatosabb. Az életünkben az isteni tervnek lehetnek váratlan kacskaringói, de amíg a terv Istené és nem a miénk, addig mindig csodálatos. A harmadik gyümölcs a sorsunkkal kapcsolatos kinyilatkoztatás. Krisztus küldetése a Mennyben teljesedett be. Az igazi otthonunk - a Menny és a Mennyország - hatalmában a szívünk vágyai is megváltoznak. Ez a változás kihat a jelenünkre, és a hit újszerű megtapasztalását segíti elő. Ahhoz, hogy meglegyenek a szükséges eszközeink és győzelemre jussunk, egyedüli célunknak a Mennyországot kell tekintenünk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, ha Te nem befolyásolnál engem, és nem hatolnál szívem legmélyéig, örökre üres maradnék. Magamévá teszem ezeket a szavakat (Veni Sancte Spiritus):

Jöjj és töltsd be híveid
legtitkosabb szíveit,
boldogító égi tűz!
Semmi, semmi nélküled
az emberben nem lehet,
semmi tiszta, semmi szűz.

(Babits Mihály)

Elhatározás: Különösen küzdeni fogok az imádsággal kapcsolatos ellenállásaim ellen és igyekszem a gyakorlatban is megvalósítani az imádságban kapott tanácsokat.


A Pápa ima szándéka 2009. február hónapra:

- Hogy az Egyház pásztorai tanításukban és Isten népének tett szolgálatukban legyenek mindig tanulékonyak a Szentlélek tevékenységére.

- Hogy az Egyház Afrikában megfelelő utakat és eszközöket találjon ahhoz, hogy hatékonyan előmozdítsa a kiengesztelődést , az igazságosságot és a békét, a püspöki szinódus Afrikát szolgáló II. külön gyűlésének útmutatásai szerint.


Aláírások a Szentatyáért: Szolidaritási akciót hirdetett egy német portál a Szentatyát az utóbbi időben ért igaztalan és mértéktelen támadásokkal szemben.
A szolidaritási nyilatkozatot a www.ja-zu-benedikt.net oldalon lehet aláírni. Az aláírásokat a támogatók lakhelyét feltüntető térképpel együtt nyújtják majd át a pápának húsvétkor. A honlapon összeállítás található az aláírók nemzetiségéről is. - Magyar Kurír -


2009. február 21-én szombaton délután 4 órától tartjuk a Vándor Evangélium körök havi szentmiséjét a Kispesti Nagyboldogasszony templomban (XIX. ker. Templom tér). Minden imakört és érdeklődőt szeretettel várunk.

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~--

----~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger