2009. február 23., hétfő

Szent Polikárp püspök, vértanú

Szent Polikárp püspök, vértanú

Megdöbbentő statisztikák mutatják be az emberek közötti egyenlőtlenségeket. A világ lakosságának kétharmada éhezik, nem jut oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, miközben a kevesek dúskálnak a föld javaiban. Az Ószövetség prófétáinak erejével bírálja Szent Jakab korának visszásságait: Gyűjtötték az aranyat, visszatartották a munkások bérét, de Isten, az igazságos bíró megfizet majd nekik. Korunk fogyasztói társadalmában mindnyájunkat önmérsékletre szólítanak az apostol szavai. Fontos a környezetvédelem, fontos az anyagi és egészségügyi biztonság, de az evangélium értelmében a felebarát szeretete elsődleges. Hitünk nem a privát szférához tartozik, egymáshoz küld bennünket az Isten. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

7. Évközi hét, hétfő

2009. február 23. - Hétfő

Amikor a színeváltozás hegyéről Jézus visszatért tanítványaihoz, látta,
hogy nagy tömeg tolong körülöttük, és írástudók vitatkoznak velük. Amint
az emberek észrevették Jézust, mindnyájan meglepődtek, majd elébe siettek
és üdvözölték. Jézus megkérdezte tanítványait: "Miről vitatkoztok velük?"
Valaki a tömegből így felelt neki: "Mester! Elhoztam hozzád a fiamat.
Gonosz lélek lakik benne, aki némává tette. Valahányszor hatalmába keríti,
földhöz vágja. Habzik a szája, fogait csikorgatja és megmerevedik. Már
kértem tanítványaidat, hogy űzzék ki belőle, de nem tudták."
Jézus így válaszolt: "Ó, hitetlen nemzedék! Meddig maradjak még veletek?
Meddig tűrjelek titeket? Vezessétek hozzám a gyermeket!" Erre odavitték
hozzá. Mihelyt a gonosz lélek meglátta Jézust, tüstént elkezdte ide-oda
rángatni a fiút, az pedig a földre zuhant, és habzó szájjal vonaglott.
Jézus megkérdezte a fiú apját: "Mióta szenved ebben a bajban?" Ő azt
felelte: "Gyermekkora óta. A gonosz lélek gyakran tűzbe és vízbe
taszította, hogy elpusztítsa. Ha valamit tehetsz, szánj meg minket, és
segíts rajtunk!" Jézus így felelt neki: "Ha valamit tehetsz? Minden
lehetséges annak, aki hisz!" Erre a fiú apja azonnal felkiáltott: "Hiszek,
Uram, segíts az én hitetlenségemen!"
Amikor Jézus látta, hogy egyre nagyobb tömeg verődik össze, ezekkel a
szavakkal parancsolt rá a tisztátalan lélekre: "Te néma és süket lélek!
Parancsolom neked, menj ki belőle, és soha vissza ne térj belé!" Erre (a
gonosz lélek) összevissza rángatta a fiút, és hangos kiáltással kiment
belőle. A fiú olyan lett, mint a halott. Többen meg is jegyezték:
"Meghalt!" Jézus azonban megragadta kezét, és felsegítette. A fiú talpra
állt. Amikor azután Jézus hazaérkezett, és egymás között voltak, a
tanítványok megkérdezték: "Mi miért nem tudtuk kiűzni a gonosz lelket?"
Jézus így felelt: "Ezt a fajtát semmi mással nem lehet kiűzni, csak
imádsággal és böjtöléssel."
Mk 9,14-29

Elmélkedés:

A béna embert barátainak hitét látva gyógyította meg Jézus. A csoda azt
jelezte, hogy az isteni kegyelem mire képes, ha hittel és bizalommal
fordulunk Istenünkhöz. A mai evangéliumban Jézus a hitetlenséget jelöli
meg annak okaként, hogy miért nem tudtak tanítványai segíteni a gonosz
lélektől megszállt fiún.
Ha odafigyelünk a csodát megelőző beszélgetés leírására, felfedezhetjük a
háttérben rejlő isteni erőt. A hitetlenség miatt ez az erő mozdulatlan
marad, de az emberi hit mintegy katalizátorként mozgásba hozza, működésbe
lendíti. Az isteni kegyelem segítségével minden lehetséges annak, aki
hisz.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Jézus, add, hogy úgy szóljak mindig, mintha ez lenne az utolsó szavam,
amelyet kimondok! Add, hogy mindig úgy cselekedjem, mintha ez lenne az
utolsó tettem, amelyet végbeviszek! Add, hogy úgy tudjak szenvedni mindig,
mintha ez lenne az utolsó gyötrelmem, amelyet felajánlhatok Neked! Add,
hogy mindig úgy imádkozzam, mintha ez lenne az utolsó lehetőségem itt a
földön, hogy beszélgessek Veled!
______________________________

7. Évközi hét, hétfő

2009. február 23.

7. Évközi hét, hétfő

Szt.. Polikárp püspök és vértanú

P. Edward Hopkins LC

Mk 9,14-29


Amikor visszatért a tanítványokhoz, látta, hogy nagy népsokaság tolong körülöttük. Írástudók vitatkoztak velük. Mihelyt az emberek észrevették, elcsodálkoztak, majd eléje siettek és üdvözölték. Megkérdezte tőlük: "Miről vitatkoztok velük?" Valaki megszólalt a tömegből: "Mester, elhoztam hozzád a fiamat, akit néma lélek szállt meg. Amikor hatalmába keríti, a földhöz vágja, habzik a szája, csikorgatja a fogait és megmerevedik. Már szóltam tanítványaidnak, hogy űzzék ki, de nem tudták." "Ó, te hitetlen nemzedék - válaszolta -, meddig maradjak még körödben? Meddig tűrjelek benneteket? Hozzátok ide hozzám!" Odavitték. Mihelyt a lélek meglátta, nyomban gyötörni kezdte (a fiút), úgyhogy az a földre zuhant s habzó szájjal fetrengett. "Mióta szenved a bajban?" - kérdezte apját. "Kicsi kora óta - válaszolta. - Sokszor tűzbe meg vízbe kergette, csakhogy elpusztítsa. Ha valamit tehetsz, segíts rajtunk, és légy részvéttel irántunk." Jézus így felelt: "Ha valamit tehetsz?... Minden lehetséges annak, aki hisz." A fiú apja erre felkiáltott: "Hiszek! Segíts hitetlenségemen!" Amikor Jézus látta, hogy egyre nagyobb tömeg gyűlik össze, ráparancsolt a tisztátalan lélekre: "Néma és süket lélek, parancsolom neked, menj ki belőle, és ne térj többé vissza belé!" Az felordított, s heves rángatások közepette kiment belőle. A fiú olyan lett, mintha halott volna. Sokan úgy vélték, hogy meghalt. Jézus azonban megfogta a kezét, felsegítette, s a gyermek talpra állt. Amikor bement a házba, tanítványai külön megkérdezték: "Mi miért nem tudtuk kiűzni?" "Ez a fajta nem megy ki másként, csak imádság és böjt hatására" - felelte.

Bevezető imádság: Uram! Hiszem, hogy jelen vagy életemben, családomban, munkámban. Hiszem, hogy nem kérsz tőlem olyat, ami meghaladja erőmet, mert erőt adsz hozzá. Bízom kegyelmed hatalmában és gondoskodó szeretetedben. Szeretlek, Uram, ezt szeretném ezzel az elmélkedéssel is kifejezni. Bárcsak mindig úgy tennék, ahogy Te szeretnéd!

Kérés: Uram! Hiszem, hogy Te át tudsz engem alakítani.

1. Hit nélkül cselekedni. Rafaellonak van egy képe, amin a hiába fáradozó apostolokat ábrázolja, és bocsánatkérésüket a kétségbeesett apától, amiért sikertelenek voltak. Mi is milyen gyakran fáradozunk hiába, mert Istent nem visszük magunkkal cselekedeteinkbe. Ilyenkor tetteink mintha halottak lennének, míg meg nem engedjük, hogy Jézus kegyelmével új életet leheljen tetteinkbe. Mikor valamire készülünk, gyakran elfeledkezünk arról, hogy megnézzük, vajon terveink Isten terveivel egyeznek-e. Ha nem vonjuk be Istent munkánkba és családi életünkbe, akkor hiányzik belőlünk a hit. Ő mindig jelen van, de nem mindig hagyjuk cselekedni Őt életünkben. Az apostoloknak gyenge volt a hitük, mikor azt hitték, a betegség meggyógyítása képességeiket felülmúlja. Az apának és családjának is kevés volt a hite, hogy az apostolok megtegyék a csodát. Nekik és nekünk mondja Krisztus: „Ti hitetlen nemzedék!” Hol van kevés hitem a munkában vagy a családomban?

2. Jézus azt akarja, hogy higgyünk. Míg Jézus távol van, az emberek csak veszekszenek. De mikor megérkezik, nem térnek magukhoz a csodálkozástól. Jézus rögtön felismeri gyenge hitüket, és minden alkalmat megragad, hogy erősítse hitüket. Amit megtett a három kiválasztott apostollal a kinyilatkoztatás által, most megteszi a többi kilenccel is a hegy lábánál. Hagyja, hogy csődöt mondjanak, hogy megtanítsa nekik, mi az igazi hit. A szegény apát is vizsgáztatja, és azt mondja: „Ha valamit tehetsz?” És világossá teszi apostolai számára az ima fontosságát. Hol szeretné Jézus cselekedetei által megmutatni az életemben, hogy jobban kell hinnem? Igaz hittel válaszolok rá vagy vitatkozom, mert Jézus megtapasztalhatóan nincs jelen?

3. Harcunk a hitünkért. Jézusnak az apa mélyen szívéből jövő kiáltására volt szüksége a tisztátalan lélek kiűzéséhez. Az apa megvallja hitét, de ugyanakkor elismeri, mennyire gyenge. Milyen gyakran gondoljuk, hogy elegendő hitünk van, és panaszkodunk Istennek azért, ami történik az életünkben? A hit nem egyszerű. Újra és újra tisztáznunk kell magunkban határainkat, gyengeségeinket, az események és kihívások okait, és fel kell ismernünk ezeket. Jézus nem a hitért való harcot helyteleníti, hanem az erőfeszítések hiányát, hogy újra higgyünk, ha eltávolodtunk a hittől. Ami nem sikerült az apostoloknak, azt megteszi az apa egy rövid, de nagyon erőteljes imával: „Segíts hitetlenségemen!” Ezzel az alázatos beismeréssel teljesen Isten hatalmas erejére és szeretetére hagyatkozik. Elhiszem, hogy mindenre képes vagyok, ha hiszek?

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Növeld hitemet! Segíts felismernem, hogy Te mindig jelen vagy életemben. Semmit nem akarok anélkül elkezdeni, hogy ne imádkoztam volna akaratod megismeréséért, és egészen Rád hagyatkozom. Hiszem, hogy mindent meg tudsz tenni értem, míg az összhangban van szent akaratoddal. Hiszem, hogy mindig a legjobbat akarod nekem. Taníts meg engem, hogy nagy hittel és bizalommal cselekedjek.

Elhatározás: Nem fogok azért aggódni, amit nem tudok megváltoztatni, hanem teljes bizalommal azt teszem, amire lehetőségem van.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

A Pápa ima szándéka 2009. február hónapra:

- Hogy az Egyház pásztorai tanításukban és Isten népének tett szolgálatukban legyenek mindig tanulékonyak a Szentlélek tevékenységére.

- Hogy az Egyház Afrikában megfelelő utakat és eszközöket találjon ahhoz, hogy hatékonyan előmozdítsa a kiengesztelődést , az igazságosságot és a békét, a püspöki szinódus Afrikát szolgáló II. külön gyűlésének útmutatásai szerint.


Aláírások a Szentatyáért: Szolidaritási akciót hirdetett egy német portál a Szentatyát az utóbbi időben ért igaztalan és mértéktelen támadásokkal szemben.
A szolidaritási nyilatkozatot a www.ja-zu-benedikt.net oldalon lehet aláírni. Az aláírásokat a támogatók lakhelyét feltüntető térképpel együtt nyújtják majd át a pápának húsvétkor. A honlapon összeállítás található az aláírók nemzetiségéről is. - Magyar Kurír -



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger