2009. február 24., kedd

LÖKDÖSÉSEK

ELSŐ HÉT: KEDD

LÖKDÖSÉSEK

 

LK 5, 6-11

 

„És miután ezt megtette, a halaknak oly bő sokaságát fogták ki, hogy szakadozott a hálójuk. Intettek tehát a társaiknak a másik hajóban, hogy jöjjenek a segítségükre. Azok odamentek és megtöltötték mind a két hajót, úgyhogy csaknem elmerültek.

Ennek láttára Simon Péter Jézus lábaihoz borult és így szólt: »Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!« Mert a nagy halfogás miatt, amelyben részük volt, félelem fogta el őt és mindazokat, akik vele voltak (…) Jézus pedig így szólt Simonhoz: »Ne félj! Ezentúl már emberek halásza leszel.« Erre kivonták a hajókat a partra, és mindenüket elhagyva követték őt.

lk 5, 6-11

 

Péter érdekesen és árulkodóan reagál a csodálatos halfogásra. Csodálatba ejti a fogás, de a figyelme azonnal visszatér saját magához és a bűnösségéhez, azért így szól: „Menj el tőlem, Uram”. Jézus válasza: „Ne félj”, amire Péter mindenét otthagyva követni kezdi Jézust.

            Amikor a Szentírással imádkozunk, és hisszük, hogy azon keresztül Isten szól hozzánk, Péterhez hasonlóan reagálhatunk, „Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram”. Lehet, hogy nem öntjük ilyen formán szavakba: nem mondjuk Istennek, hogy menjen el tőlünk, de annyira csak a saját hibáinkkal és elégtelenségünkkel vagyunk elfoglalva, hogy Isten hívása már el sem jut hozzánk. Vagy lehet, hogy az egészséges, józan paraszti ész emberei vagyunk, és megtagadjuk legbenső vágyainkat, álmainkat és vak szemekkel átbotorkálunk az életen. A józan ész szeretete elrontja az életünket.

            Szent Pál, az efezusiakért mondott imájában így ír: „Adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy Lelke által megerősödjetek benső emberré, hogy Krisztus a hit által a szívetekben lakjék…[mert Isten] a bennünk munkálkodó erőnél fogva mindent megtehet bőségesen azon túl is, amit mi kérünk vagy megértünk” (Ef 3, 16-17a.20).

            Isten jósága sokkal hatalmasabb, mint a mi bűnösségünk. Ezért olyan fontos, hogy a figyelmünket Isten jóságára irányítsuk és ott is tartsuk, nem pedig a saját bűnösségünkön, vagy ami még rosszabb, másokén. Ez nem ezt jelenti, hogy megtagadjuk a bűn valóságát magunkban vagy másokban, hanem hogy nem engedjük meg, hogy a bűneink határozzák meg életünk irányát. Életutunk célja osztozni Isten életében, nem pedig a saját és a világ bűnösségében való fetrengés.

            Jézus nem tagadja meg Péter érdemtelenségét. Jobban ismeri Péternél, de azt mondja: „Ne félj”. És ugyanezt mondja nekünk is. Nem a mi erényeink juttatnak bennünket a célhoz, hanem Isten jósága. A vámos az – az erénybajnoksági lista aljáról –, aki a templomból az Istennel való helyes kapcsolatban távozik, nem pedig a farizeus, aki vezeti az erénybajnoksági listát, mert a vámos elismerte hibáit és Isten jóságára bízta magát, míg a farizeus túlságosan tele volt saját jóságának tudatával ahhoz, hogy felismerje Istenét.

            Amikor az imádságban Isten jóságára és saját legbensőbb vágyódásodra figyelsz, vedd észre, milyen hatással van ez rád. Érdekesebbnek, kevésbé terhesnek, élvezetesebbnek tűnik az élet? Kezded jobban észrevenni a körülötted élőket és a dolgokat, amikkel találkozol? És ha eddig az imában vagy azon kívül inkább a saját bűneiddel és elégtelenségeddel foglalkoztál, mik voltak az utóhatásai? Még nehezebbnek, még reménytelenebbnek érzed magad, ha a hibáidba temetkeztél? Ezek az érzések Isten lökdösései, amelyek arra hívnak meg, hogy Isten jóságára és ne a saját teljesítményedre nézz.

 

IMA

 

Istenem, könyörgöm, hogy lökdöss engem addig, amíg a lényem minden rétegével megtudom, hogy Te vagy a sziklám, menedékem, erőm és örömem.

Ámen.

 

SZENT MÁTYÁS APOSTOL

SZENT MÁTYÁS APOSTOL

Február 24.
Ünnepe: a világegyházban május 14., a magyar naptárban február 24.

Ha a tizenkét tanítványról beszélünk, akik nyilvános működésének éveiben a legközelebb álltak Jézushoz, nem lehet szó nélkül elmenni az áruló Júdás mellett, kinek személye a keresztény gondolkodás és teológia számára minden időben nehezen föloldható botrány volt. Bár egyfajta üdvösségtörténeti beállítottságú teológia szerint Júdás nem tett semmi mást, csak amit az isteni megváltó szándék megengedett, a keresztény hagyomány gonosz és kétségbeesett véget tulajdonított neki. Máté evangéliuma szerint (27,5) fölakasztotta magát. Az Apostolok Cselekedetei szerint Péter ezt mondta: ,,amikor lezuhant, kettérepedt, és kifordultak a belei'' (1,18). Dante a Caesar-gyilkos Brutusszal és Cassiusszal együtt a pokol legmélyére helyezte, az ördög három szájának egyikébe (Pokol 34,55 sk.).

Jézus árulójának lehetséges indítékai felől a hittudósok és a történészek különféle elméleteket állítottak föl. Csalódott talán Júdás a Jézushoz fűzött messiási reményeiben? Vagy talán amiről a negyedik evangélium szerzője beszél, egyszerű pénzvágy vitte rá a borzalmas tettre? (Jn 12,6; vö. Mt 26,14) A források semmiféle felvilágosítással nem szolgálnak efelől. Éppen ezért Júdás egyszerű elítélése, amely az áruló őstípusává teszi őt, s az árulás bűnének minden súlyát egyedül rá helyezi, éppen olyan tévesnek látszik, mint az a kísérlet, amely hibáját túlzott dramatizálással érthetővé és menthetővé akarja tenni.

Iskarióti Júdásról szólni kellett, ha Szent Mátyásról akarunk beszélni. A jeruzsálemi kicsiny közösség Jézus feltámadása után, még pünkösd előtt Júdás helyett egy másik apostolt akart választani egyfajta istenítélettel (ApCsel 1,15--26). Lukács ránk hagyományozta Péter beszédét, melyben így érvelt: ,,Kell tehát, hogy azok közül, akik mindig velünk tartottak, amikor a mi Urunk, Jézus közöttünk járt- kelt, kezdve János keresztségétől egészen mennybevétele napjáig, valaki velünk együtt tanúskodjék feltámadásáról''. Két jelöltet állítottak, akik megfeleltek ennek a feltételnek: Barnabást és Mátyást. A sors Mátyásra esett, és őt sorolták az apostolok közé.

Mátyás további sorsa ismeretlen előttünk. Az apokrif András és Mátyás cselekedetei állítása szerint a missziós területek elosztása alkalmával ,,az emberevők országa'' jutott neki. Ott Mátyást megvakították, s börtönbe vetették, de Isten visszaadta látását és András csodálatos módon kiszabadította. A vértanúhalált állítólag lefejezés útján szenvedte el. Emiatt bárddal szokták ábrázolni, és a keresztény mészárosok és ácsok õt választották védszentjükül.

Ereklyéit Ilona császárné a 4. században Trierbe vitette. Még ma is tiszteletben részesítik ott a Szent Mátyás apátság bazilikájában. A tizenkettedik apostol, Mátyás sírja őrzésének dicsőségét azonban magának igényli a római S. Maria Maggiore-bazilika és a padovai S. Giustina is. Rómában a 11. századtól február 24-én ünnepelték Mátyást, mert a Jeromos-féle martirológium ezen a napon emlékezik meg róla. Mivel ez a böjti időbe esik, 1969-ben áttették május 14-re.


Szent Mátyásról az említett forrásokon kívül csak a legenda rajzol eleven képet. Ott olvassuk:

Amikor Júdea-szerte prédikált, a vakokat látókká, a leprásokat tisztává tette és kiűzte az ördögöket; a bénáknak visszaadta a járásukat, a süketeknek a hallásukat, a holtaknak az életüket. Amikor sok csodájáért bevádolták, ezt mondta a főpapnak: ,,A »gaztettekről«, amelyekkel vádoltok, nem sokat tudok mondani, mert kereszténynek lenni nem gaztett, hanem a legnagyobb dicsőség!'' Ketten tanúskodtak hamisan ellene, és megkövezésre ítélték. Csak azt kérte, hogy a köveket temessék el vele együtt. Kitárt karokkal adta vissza lelkét az égnek: Mátyás, aki a törvény alapos ismerője, tiszta szívű, bölcs szellemű, a Szentírás kifejtésében éles elméjű, a tanácsadásban megfontolt, az igehirdetésben bátor volt, ily módon egyesült Urával.


Istenünk, ki Szent Mátyást arra választottad, hogy tagja legyen az apostolok kollégiumának, kérünk, közbenjárására add meg, hogy akiket atyai szeretetedben gyermekeiddé fogadtál, azok egykor választottaid sorában is ott lehessenek!

Szent Mátyás apostol

Szent Mátyás apostol

Mátyás apostol, aki ott volt Jézus közelében kezdettől fogva, és aki az áruló helyére került az apostolok közé, mutathatja nekünk az utat, a Krisztus követés útját, a készenlét útját, hogy ha szükséges, ha rám esik az Úr választása, tudjak indulni, tudjam tenni a feladatomat. A készenlét felelősségére figyeljünk a mai napon.
További gondolatok...

Évközi hetedik hét, kedd

2009. február 24. - Kedd,
Szent Mátyás apostol


Jézus így tanított az utolsó vacsorán: "Amint engem szeret az Atya, úgy
szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben! Ha
megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is
megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket
azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel
teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én
szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak,
aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit
parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga
nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt,
amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem,
hanem én választottalak titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és
gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én
nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek
egymást!"
Jn 15,9-17

Elmélkedés:

A ma ünnepelt Szent Mátyást a fiatal jeruzsálemi keresztény közösség
javaslatára választották meg az áruló Júdás helyett a tizenkét apostol
testületébe. A közösség tagjai érezték, hogy mindannyiuk feladata és
kötelessége kijavítani azt, amit egy méltatlan ember hibázott. Az
Egyházban minden korban voltak és sajnos napjainkban is vannak olyan
személyek, akik méltatlanok a krisztusi név viselésére. Hibáik,
gyengeségeik, bűneik kijavítása mindannyiunk feladata. Ha nem tagadjuk meg
hitünket, ha nem válunk Jézus árulóivá, olyan tanúságtételre leszünk
képesek, amely képes egyensúlyozni a bűn miatti botrányokat. S ez a
tanúságtétel Krisztus mellett erősebb lehet minden rossz tapasztalatnál.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Mária, az emberré lett Igének Anyja és a mi Édesanyánk! Íme, lábad elé
borulunk ennek az új napnak reggelén, és átvesszük Tőled Urunk nagy
ajándékát. Kezedbe és szívedbe helyezzük egész létünket. Tieid leszünk
értelmünkkel és akaratunkkal, szívünkkel és testünkkel. Alakíts ki bennünk
anyai jóságoddal ezen a napon új életet, a Te Jézusod életét! Égi
Királynő, előzd meg és kísérd anyai sugalmazásoddal még a legkisebb
cselekedetünket is, hogy az tiszta és méltó legyen a szent és szeplőtelen
áldozathoz. Tégy szentté bennünket, jóságos Atyánk, szentté, miként azt
nekünk Jézus megparancsolta, amint Szíved kéri tőlünk, és forrón kívánja.

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Miként az elmúlt években, ugyanúgy most, a nagyböjt kezdetén is kérlek
benneteket, hogy segítsetek abban, hogy az e-mailes e-vangélium egyre
többekhez eljusson. Legyen egy nagyböjti jócselekedet, hogy szóltok
barátaitoknak. Apostoli igyekezeteteket Brenner Jánosról szóló DVD-vel
jutalmazom. A keddtől vasárnap estig feliratkozók közül egy személy
ajándék DVD-t kap és az a személy is, aki neki ajánlotta az e-vangélium
listát. (A következő héten talán újra lesz hasonló.)
Csak egy e-mail a barátaitoknak és máris meg lehet nyerni a filmet.
Feliratkozási lehetőség a www.evangelium.katolikus.hu oldalon.
Köszönöm segítségteket: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi hetedik hét, kedd

2009. február 24.

Évközi hetedik hét, kedd

Szt. Mátyás apostol, vértanú

P. Edward Hopkins LC

Mk 9,30-37
Útjukat folytatva átvándoroltak Galileán. De nem akarta, hogy valaki tudjon róla, mert a tanítványait akarta tanítani. Megmondta nekik, hogy az Emberfiát az emberek kezére adják, megölik, de azután hogy megölik, harmadnapra feltámad. Nemigen értették ugyan a szavait, de nem merték kérdezgetni. Kafarnaumba értek. Amikor már otthon voltak, megkérdezte tőlük: "Miről beszélgettetek az úton?" Hallgattak, mert egymás közt arról tanakodtak az úton, hogy ki nagyobb közülük. Leült, odahívta a tizenkettőt, s így szólt: "Ha valaki első akar lenni, legyen a legutolsó, mindenkinek a szolgája." Aztán odahívott egy gyereket, közéjük állította, majd ölébe vette, s folytatta: "Aki befogad egy ilyen gyereket az én nevemben, engem fogad be. Aki pedig engem befogad, nem engem fogad be, hanem azt, aki küldött engem."

Bevezető imádság: Úrjézus! Hiszek Benned. Itt vagy velem, és érdekel Téged az életem. Hiszem, hogy várod imámat, hogy szívemet és szentséglátogatásaimat irányítsd, hogy erősítsd akaratomat és mindazt, ami segít az önátadásban. Bízom abban, hogy önmegtagadásomért cserébe a Te életedet adod nekem. Szeretlek, és még jobban szeretnélek szeretni azáltal, hogy elfogadom és megteszem akaratodat. Mária taníts engem, hogy kimondjam: „Legyen nekem a te igéd szerint!”

Kérés: „Beszélj uram, mert hallja a te szolgád” (1 Sám 3,10).

1. Jézus, az apostolok tanítója. Ezt az utat Jézus titokban akarta tartani. Miért? Mert minden figyelmét és erejét arra akarta fordítani, hogy megtanítsa apostolainak a legmélyebb és legfontosabb titkot: meg kell halnia! Hogy mindeddig minden, amit közösen megéltek, csak töredék volt, előkészület küldetésének utolsó feladatára, szeretetének beteljesítésére, a kereszten való teljes önátadásra. Megértenék, hogy a magnak el kell halnia, hogy új élet szülessen belőle? Nagyon kemény volna ezt hallaniuk. Ő volt az uruk, a hatalmas messiáskirály, aki azért jött, hogy megszabadítsa őket, és az igazságosság és a szeretet országát létrehozza. További győzelmekre, gyógyulásokra, legyőzőtt gonosz szellemekre és elhallgattatott ellenségekre vágytak. Álmaik nagyon messze voltak Krisztus üzenetétől. Nekünk is megvannak a magunk vágyai és igényei. El tudunk szakadni tőlük, hogy az imában felismerjük Isten akaratát és gyógyító művét számunkra?

2. Lassú tanulók. Az apostolok nemcsak hogy nem értették Jézus szavainak értelmét, de nem is merték kérdezgetni. Más szóval, nem akarták tudni. Kommunikációs problémáink gyakran nem értelmünkkel, hanem akaratunkkal függnek össze. Sokkal inkább arra törekszünk, hogy elérjük, amit akarunk, a saját véleményünk, akaratunk teljesüljön. Krisztus útjainak megismerése azt jelenti, hogy elhagyjuk saját útjainkat. „Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbednem” (Jn 3,30). Ez megmagyarázza, miért nem lehet senki semleges Krisztussal szemben. Arra hív minket, hogy változtassuk meg életünk. Jézus keserű ellenállásra talált azoknál, akik később meg is ölték. Mennyire vagyok nyitott Jézus elvárásaira? Hallgatva imádkozom, hogy aztán egy tanulékony, ám határozott „amen”-nel válaszoljak?

3. A legnehezebb lecke. Mint a rajtakapott gyerekek, az apostolok nem akarják beismerni, hogy arról beszélgettek, ki köztük a legnagyobb. Nemcsak hogy nem hallgatják meg Jézust, de szorgosan azon fáradoznak, hogy saját akaratukat megvalósítsák. Hogyan viheti közelebb hozzájuk Jézus ezt a nehéz, ám létfontosságú üzenetet? Egy atya szeretetével állít maga elé egy gyermeket és elölről kezdi. Ez a gyerek a legnagyobb! Akkor lesztek nagyok, ha megalázkodtok, ha szolgáltok, ha az életeteket adjátok, mert így jön le hozzátok Isten. Majd később a megfeszített Jézus tekintete vési a szívükbe ezt a leckét. Megtanulom-e az önfeláldozó szeretetnek ezt a leckéjét, hogy olyan nagy legyek ebben a szeretetben, amilyen csak tudok?

Beszélgetés Krisztussal: Istenem! Nyisd meg szívemet akaratod előtt. Szabadíts meg az önszeretettől, a saját elképzelésektől és álmoktól. Taníts meg, hogy meghaljak önmagam számára, ha imádkozni vagy dolgozni kezdek. Segíts nekem, hogy úgy dolgozzak, imádkozzak és éljek, hogy Te és szereteted az én gyenge tulajdonságaim és fáradozásaim helyébe lépjenek.

Elhatározás: Hogy jobban halljam az Urat, nagyon odafigyelek Rá, mielőtt saját gondolataimat és vágyaimat az imában vagy a családdal illetve másokkal való kapcsolatomban Jézus elé viszem.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Szent Pál évében mindenkit szeretettel hívunk a Szent Pál kilenced elimádkozására - Az imádság letölthető az alábbi helyről: http://www.vandorevangelium.hu/?m=7


Erdő Péter bíboros atya 2009. februári imaszándéka:

Imádkozzunk azért, hogy Szent Pál példájára mi is apostoli lelkületű keresztények legyünk!



Aláírások a Szentatyáért: Szolidaritási akciót hirdetett egy német portál a Szentatyát az utóbbi időben ért igaztalan és mértéktelen támadásokkal szemben.
A szolidaritási nyilatkozatot a www.ja-zu-benedikt.net oldalon lehet aláírni. Az aláírásokat a támogatók lakhelyét feltüntető térképpel együtt nyújtják majd át a pápának húsvétkor. A honlapon összeállítás található az aláírók nemzetiségéről is. - Magyar Kurír -

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~

Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger