2009. február 25., szerda

Hamvazószerda

ELSŐ HÉT: SZERDA (Hamvazószerda, a Nagyböjt kezdete)

BŰNBÁNAT

JOEL 2, 12-18; 2KOR 5,20-6,2; MT 6, 1-6.16-18

(A teljes részek azoknak szólnak, akik jobban el kívánnak mélyedni a szentírási helyekben. De minden napra megadunk részleteket közülük.)

„Szaggassátok meg szíveteket, nem pedig ruhátokat, és térjetek meg az Úrhoz, a ti Istenetekhez, mert jóságos ő és irgalmas, türelmes és nagy irgalmú, és szánakozik a bajok felett.”

joel 2, 13

Ő azt, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őáltala.”

2kor 5, 21

„Ügyeljetek, hogy igazvoltotokat ne az emberek előtt gyakoroljátok (…) Mikor pedig imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és a terek sarkán állva imádkozni, hogy feltűnjenek az embereknek (…) Amikor böjtöltök, ne legyetek bús képűek, mint a képmutatók. Ők ugyanis elváltoztatják az arcukat, hogy feltűnjenek az emberek előtt.”

mt 6, 1a.5a.16a

Dr Johnson azt írta: „Ha valaki tudja, hogy két héten belül felakasztják, az nagyszerűen összpontosítja az elméjét. A kereszténység korai időszakában hamut helyeztek a bűnbánók fejére Nagyböjt kezdetén, amikor elkezdtek felkészülni az Egyházhoz való visszatérésre Nagycsütörtökön. A szertartást később minden keresztényre kiterjesztették, ezekkel a kísérő szavakkal: „Emlékezz ember, por vagy és porrá leszel”, amely szavak és szimbólum szintén csodálatosan képes összpontosítani az elmét.

Egyetemi lelkészként egészséges külsejű diákok homlokainak százaira tettem hamut, sokan vigyorogtak ezen a szép bár ódivatú szokáson. Igazuk volt, amiért mosolyogtak. „Por porrá” – nem a teljes igazság, de nagyon hasznos, ha eszünkbe jut, amikor úgy találjuk, hogy a külsőnk, az egészségünk, a siker, gazdagság, társadalmi helyzet túlságosan leköt bennünket. Ha eszünkbe idézzük, hogy porból vagyunk és por a végzetünk, az megszabadíthat minket sok felesleges aggodalomtól, és megnyithat minket arra, hogy a magunk és mások vicces oldalát lássuk.

De akkor mi haszna a két por-állapot közti rövid közjátéknak? „Mielőtt a világot megteremtette, kiválasztott minket, kiválasztott Krisztusban, hogy (…) szeretetben éljünk előtte” (Ef 1,4). A testben élés állapota olyannyira fontos és értékes, hogy Isten maga, Jézusban, csatlakozott hozzánk ezen az úton, meghalt és feltámadt, „hogy benne Isten jóságává (igazságává) válhassunk”, ahogy Pál mondja. De hogyan válhatunk Isten jóságává? Azáltal, ha megengedjük Istennek, hogy Isten legyen számunkra és általunk; vagyis „Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót haragosaitokkal… Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas” (Lk 6, 27.36).

Amikor rátekintünk az életünkre és arra, hogy elménk mivel van telítve, egyénenként, Egyházként, nemzetként, e szavak fényében: „Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót haragosaitokkal”, akkor lassanként megértjük Joel próféta felszólítását: „A szíveteket szaggassátok meg, nem pedig a ruhátokat, és térjetek meg az Úrhoz, a ti Istenetekhez, mert jóságos ő és irgalmas”.

Ahogy láttuk, ez az Istenhez való visszatérés imával, böjttel és jócselekedettel történik. A mai evangéliumban Jézus arra szólít fel, hogy mindhármat csendben és magamutogatás nélkül tegyük. „Kend meg a fejedet, az arcodat pedig mosd meg. Ne lássák az emberek, hogy böjtölsz” (Mt 6, 17b-18a).

Mai imádban gondold át az életed azon pillanatait, amelyekért hálás vagy. Köszönd meg Istennek, beszélgess vele róluk, és kérd, hogy megtanulhass másokhoz olyannak lenni, amilyen Isten hozzánk. Azért is imádkozz, hogy megismerd Isten gyengédségét és irgalmát azokban a múltbeli pillanatokban, amelyekért jelenleg nem tudsz hálás lenni.

IMA

Istenem, Apja és Anyja mindeneknek, akitől jövünk, és akihez megyünk, világosítsd meg elménket és szívünket, hogy felismerjük jóságodat az életünkben, és így a te jóságoddá lehessünk.

A mi Urunk, Jézus Krisztus által kérjük ezt. Ámen.

Nagyböjti idő,
Hamvazószerda

Itt az alkalmas szent idő, az üdvösségnek napjai, hogy megtisztítsuk a szívünk, lemosva vétkek terheit. Alkalmas szent idő. Alkalom a megállásra, a magunkba tekintésre. Felelősen szeretném élni az életemet. Felelősen a másik emberért, felelősen a világért. Mit tehetek? Mire kell jobban figyelnem?
További gondolatok...

Hamvazószerda

Hamvazószerda
2009. február 25. -

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Vigyázzatok!
Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei
Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne
kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az
utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már
meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed,
mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor
Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor pedig
imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az
emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni!
Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj
be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz!
Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Amikor böjtöltök, ne
legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az
emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg
is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd
meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki
a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.
Mt 6,1-6.16-18

Elmélkedés:

A mai nappal megkezdjük lelki előkészületünket a húsvétra. A negyven napos
nagyböjti időben a böjtölés által a testünket fegyelmezzük, hogy jobban
odafigyelhessünk a lelkiekre. A böjt igencsak keveset ér, ha eredményként
csupán testi éhséget érzünk, s nem érezzük az Isten utáni éhséget, vágyat,
sóvárgást. Az anyagi jólétre törekvő ember beéri az anyagi javak
gyűjtésével, s nem törődik lelkével. Ezek ugyan ideig-óráig a boldogság
érzetét kelthetik bennünk, de olyan lelki ürességet érzünk, amelyet sosem
képesek betölteni. Egyedül Isten és az Ő akaratának teljesítése képes
betölteni. Segítsen minket a böjt abban, hogy elhagyjuk a bűn útját, s
újból visszataláljunk arra az útra, amely Isten vezet.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Életem Ura és Uralkodója, ne engedd hozzám a jóra való restség,
könnyelműség, pénzvágy és megszólás szellemét! Ajándékozd inkább
szolgádnak a józanság, alázatosság, állhatatosság és szeretet lelkét!
Igen, Uram és Királyom, add, hogy megismerjem bűneimet és meg ne ítéljem
felebarátomat, mert Te áldott vagy mindörökké. Ámen.
Szent Efrém

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Miként az elmúlt években, ugyanúgy most, a nagyböjt kezdetén is kérlek
benneteket, hogy segítsetek abban, hogy az e-mailes e-vangélium egyre
többekhez eljusson. Legyen egy nagyböjti jócselekedet, hogy szóltok
barátaitoknak. Apostoli igyekezeteteket Brenner Jánosról szóló DVD-vel
jutalmazom. A keddtől vasárnap estig feliratkozók közül egy személy
ajándék DVD-t kap és az a személy is, aki neki ajánlotta az e-vangélium
listát. (A következő héten talán újra lesz hasonló.)
Csak egy e-mail a barátaitoknak és máris meg lehet nyerni a filmet.
Feliratkozási lehetőség a www.evangelium.katolikus.hu oldalon.
Köszönöm segítségteket: István atya
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Hamvazószerda

A böjti időszak öröme
2009. február 25.

Hamvazószerda


P. Richard Gill LC

Mt 6,1-6,16-18
Ügyeljetek, hogy igaz voltotokat ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy csodáltassátok magatokat velük, mert így nem lesz jutalmatok Atyátoknál, aki a mennyben van. Amikor tehát adakozol, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsőítsék őket az emberek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Amikor te alamizsnát adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy a te adományod rejtve maradjon; Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked. Mikor pedig imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és a terek sarkán állva imádkozni, hogy feltűnjenek az embereknek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor imádkozol, menj be a szobádba, zárd be az ajtódat, és így imádkozz Atyádhoz, aki a rejtekben van; akkor Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked.

Amikor böjtöltök, ne legyetek bús képűek, mint a képmutatók. Ők ugyanis elváltoztatják az arcukat, hogy böjtölésükkel feltűnjenek az emberek előtt. Bizony, mondom nektek: ők megkapták már jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg a fejedet, az arcodat pedig mosd meg. Ne lássák az emberek, hogy böjtölsz, csak Atyád, aki a rejtekben van; és Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked.

Bevezető ima: Uram tudod, mekkora szükségem van Rád, és mennyire függök Tőled mindenben. Ismered gyöngeségeimet és hibáimat. Segíts, hogy minden tettemben szereteted és irgalmasságod reménye vezessen. Taníts minden nap, hogy hatalmadban, ígéretedben és kegyelmedben bízhassak. Uram! Add, hogy a böjti időszakot azzal az igaz elhatározással kezdjem, hogy a szeretetben növekedjek és felkészüljek szenvedésed, halálod, és feltámadásod titkának méltó megünneplésére.

Kérés: Uram, segíts, hogy életemet meg tudjam változtatni mindenben, amiben szükséges.

1. Imádkozni, böjtölni, alamizsnát adni. Amikor a böjti időszakot elkezdjük, arra kell, hogy emlékezzünk, hogy bűneinkért vezekelnünk kell, és Istent őszintén ki kell engesztelnünk. A lelki élet megélésének elengedhetetlen oszlopai az ima, a böjt és az alamizsna adása, ezek nélkül úgy élünk, mintha homokra építkeznénk. Az ima megtisztítja szándékainkat és minden tettünket, Istenhez köt. A böjt megszabadít kényelmünktől és saját magunktól. Alamizsnát adni egy olyan tett, ahol megélhetjük, hogy a szegények Jézusban a testvéreink, és mi mindannyian egy család vagyunk Jézusban. Azon kívül, emlékeztet minket, hogy az igazi gazdagság nem a földi dolgok birtoklásából áll, hanem Isten szeretetéből fakad. Vizsgáljuk meg lelki életünket, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az imában, a böjtben és az adakozásban valóban odaadóak vagyunk.

2. Bizon, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Jézus a képmutatókat, akik mások dicséretéért tetteiket mutogatják, nagyon szigorúan kritizálja. Az ilyen cselekedetek Isten előtt értéktelenek és nem igazi vezeklés bűneinkért, inkább bűnösségünket növeli. Ő személyes imára és böjtre hív minket, az alamizsnálkodást pedig úgy kéri, hogy ezekről a tettekről másoknak tudomása ne legyen. Így lehetünk biztosak, hogy Isten iránti szeretetből tesszük ezeket és nem saját magunk felmagasztalásáért. Azok, akik, jámborságukat és nagyvonalúságukat mások előtt teszik, „megkapták jutalmukat “, és nem gyűjtenek kincseket a mennybe. Tehát tetteinket nagy szavak nélkül, elvonultan, Isten örömére tegyük

3. Örömteli áldozat. Semmi sem hozhat minket Krisztushoz közelebb, mint mellette haladva, úgy cselekedni, ahogyan ő is szeretetből az Atyáért cselekedett. A böjti időszak alatt Isten meghív minket, hogy szívünket és érzéseinket megtisztítsuk, és szándékainkat újra ráirányítsuk. Krisztus nyilvános tettei engedelmességből és az Atya akarata iránti szeretetből lettek. A mi programunk a böjti időben ugyanilyen engedelmességet és szeretetet kell, hogy sugározzanak, egyszerű és eltökélt módon. Mit tudok ma Istenért tenni? Milyen áldozatot tudok neki felajánlani, ami neki is tetszik? Az elhatározásaimat úgy szeretném megvalósítani, hogy arról más ne tudjon.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, adj kegyelmet, hogy ezt a böjti időt nagy lelkesedéssel és szeretettel tudjam elkezdeni! Segíts, hogy boldogan éljem meg ezt az időszakot, annak a tudatában, hogy jelenlétedben élek és egyedül Neked akarom bizonyítani szeretetemet.

Elhatározás: Azt szeretném elhatározni, hogy a böjti időszakban imádkozom, böjtölök, és alamizsnát adok.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

A Pápa ima szándéka 2009. február hónapra:

- Hogy az Egyház pásztorai tanításukban és Isten népének tett szolgálatukban legyenek mindig tanulékonyak a Szentlélek tevékenységére.

- Hogy az Egyház Afrikában megfelelő utakat és eszközöket találjon ahhoz, hogy hatékonyan előmozdítsa a kiengesztelődést , az igazságosságot és a békét, a püspöki szinódus Afrikát szolgáló II. külön gyűlésének útmutatásai szerint.


Aláírások a Szentatyáért: Szolidaritási akciót hirdetett egy német portál a Szentatyát az utóbbi időben ért igaztalan és mértéktelen támadásokkal szemben.
A szolidaritási nyilatkozatot a www.ja-zu-benedikt.net oldalon lehet aláírni. Az aláírásokat a támogatók lakhelyét feltüntető térképpel együtt nyújtják majd át a pápának húsvétkor. A honlapon összeállítás található az aláírók nemzetiségéről is. - Magyar Kurír -





--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger