2009. február 28., szombat

Nagyböjti idő, Hamvazószerda utáni szombat

Nagyböjti idő, Hamvazószerda utáni szombat

Megtérés és öröm – ez a két fogalom hatja át a mai evangéliumot. Kövess engem – mondta Jézus a bűnösnek, a mindenki által megvetett vámosnak. Lévi pedig követte. Lehetséges a megtérés, mindenki számára lehetőség van az újrakezdésre, még számomra is most, ebben az idei nagyböjtben. Nem azért vagyunk-e mások iránt előítéletekkel és kétségekkel, mert magunkból kiindulva tudjuk, hogy milyen nehéz az őszinte megtérés útja? Elhatározzuk, hogy szentek leszünk. Többet imádkozunk, ha kell, áldozatot vállalunk, és még abban az órában vétkezünk. Mekkora megerősítés mindnyájunk számára Jézus szava: nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek. Ragadj ki Uram az önzésemből! (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Hamvazószerda utáni szombat

2009. február 28. - Szombat

Amikor Jézus egyszer Kafarnaumban járt, meglátott egy Lévi nevű vámost,
aki a vámnál ült. Megszólította őt: "Kövess engem!" A vámos erre fölkelt,
és mindenét otthagyva, követte Jézust. Lévi azután Jézus tiszteletére nagy
lakomát rendezett házában. Jézussal együtt sok vámos és más ember
telepedett az asztalhoz. A farizeusok és az írástudók méltatlankodva
fordultak a tanítványokhoz: "Hogyan lehet az, hogy ti a vámosokkal meg a
bűnösökkel együtt esztek és isztok?" Jézus felelt meg nekik: "Nem az
egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy
az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek!"
Lk 5,27-32

Elmélkedés:

A nagyböjti idő a megtérésre szólít minket, arra, hogy változtassunk
életünkön. Lévi esete azt mutatja, hogy Jézus hívása megváltoztatja egy
ember életét. Szakít korábbi életével és Jézus tanítványa lesz. Életébe
ezt a fordulatot Jézus hozta azáltal, hogy megszólította és meghívta.
Magatartásába és életvitelébe pedig az hozta a változást, hogy belátta
bűnösségét. Belátta, hogy új életet kell kezdenie. Belátta, hogy Jézussal
érdemes egy új úton elindulnia.
A böjti időszakban bizonyára mindannyian halljuk a hívást. Mi is halljuk a
bűnbánatra szólító szavakat. De vajon meghozzuk-e szívünkben azt a öntést,
ami elindít minket Isten felé? Belátjuk-e, hogy megbántottuk Istent?
Beismerjük-e magunknak és Istennek bűneinket?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Te vagy az Úr az egész teremtett világ felett. Életünk napjainak számát Te
méred ki. Te adsz nekünk lehetőséget, hogy amíg ebben a világban élünk,
azokat a kincseket keressük,amelyek soha el nem múlnak. Tégy minket
készségessé, hogy tekintetünket mindig az égre emeljük. Múlandó ez a föld,
ez a világ: add, hogy megértsük Igéd igazságát.
______________________________

Hamvazószerda utáni szombat

2009. február 28.

Hamvazószerda utáni szombat

P. Paul Hubert LC

Lk 5,27-32

Ezek után kiment, és látott egy Lévi nevű vámost a vámnál ülni. Azt mondta neki: ,,Kövess engem!'' Erre az otthagyott mindent, fölkelt és követte őt. Lévi ezután nagy lakomát készített neki a házában. Nagy sereg vámos és még sokan mások is ültek velük az asztalnál. A farizeusok és az írástudók felháborodva megkérdezték a tanítványait: ,,Miért esztek és isztok a vámosokkal és bűnösökkel?'' Jézus ezt válaszolta nekik: ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket a bűnbánatra.''

Bevezető ima: Uram! Te megajándékozol minket napos, felhős és esős napokkal. Különböző cselekedeteiddel meglepsz minket minden nap, hogy várt eljöveteledre előkészítsél bennünket. Uram, a Te szereteted megmagyaráz mindent, és minden akadályt elhárít. Én a Te végtelen irgalmadra és szeretetedre szeretnék válaszolni azzal, hogy minden nap jobban szeretlek.

Kérés: Uram, tudod milyen nehéz, hogy másoknak megbocsássak. Segíts, hogy mindig megbocsáthassak!

1. Az orvos, aki a betegeket gyógyítja. Milyen nagyszerű válasz: „Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket a bűnbánatra.'' Ez egy olyan kijelentés, ami a megváltásra váró egész emberiségre igaz. Olyan kijelentés, ami megmutatja, hogy Isten senkit sem zár ki, Krisztus minden bűnösért jött, és mindenkit hív a bűnbánatra, hogy bűneit megbánva mindenki megtérhessen. Ez a gondolat rámutat, hogy Krisztus mindenkit el szeretne érni és mindenkinek meg szeretne bocsátani. Ő nem olyan, mint mi, hogy megkülönböztetjük, hogy kire haragszunk és haragunkat kikkel szemben tápláljuk. Akik súlyosabbat vétkeznek, Isten először azokon segít: megbocsátását és építő kegyelmét kínálja nekik. Milyen példa számunkra, hogy kövessük ebben is, ha nehezen viselünk el másokat! Krisztus türelemre int minket. Arra tanít, hogy szeretnünk kell, és minden adódó alkalmat ki kell használnunk „szeretethidak” építésére.

2. Az evangéliumot a betegeknek kell hirdetnünk. Krisztus példát állít elénk és küld minket, hogy hirdessük az evangéliumot az embereknek: azoknak, akik nem ismerik, és azoknak is, akik tudatosan vagy tudatalatt keresik az igét. Érdekes, hogy Jézus, azokat, akik szembeszállnak vele „igazaknak“ nevezi, mert önfejűek és megtéríthetetlenek. Krisztus felhív minket a megbocsátásra, ahányszor ez szükséges (Lk 17,4). Meg kell tanulnunk megbocsátani ebben a világban is, ami a keménységet és a semmit-se-szalaszthatunk-el érzését követeli meg tőlünk.

3. A megbocsátás mindig szeretetből fakad és szeretethez vezet. Ez az evangéliumi rész emlékeztet minket a házasságtörő asszonyra, akit Jézus elé vezettek ( Jn 8,2-10). Mózes törvénye világos volt, Jézus mégis tudta, hogy változtatnia kell rajta, hogy az emberek a mennybe kerülhessenek. Tudta, hogy csak a megbocsátás és a szeretet az, ami minden embert a Paradicsomban egyesíthet. Tudta, hogy minden ember bűnös, és emiatt másokat elítélni csak a saját valós bűnösségét is elitélve lehetne. Ezért mondta Jézus azoknak, akik a házasságtörő asszonyt el akarták ítélni: „Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek “ (Jn. 8,7). Mi mindannyian bűnösök vagyunk. Mindannyiunknak szüksége van a megbocsátásra, és egymásnak is meg kell, hogy bocsássunk. Mindannyiunknak meg kell tanulni, hogyan tehetjük lehetővé a szeretet számára, hogy behatoljon szívünkbe, és ott egy kötelékké váljon, mely egyesít bennünket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm Neked, hogy megváltottál. Segíts, hogy teljes szívemből megbocsáthassak azoknak, akik vétkeztek ellenem. Segíts, hogy szerethessem őket, imádkozzam értük, és akkor is jó legyek velük, ha bosszantanak és megbántanak. Segíts, hogy fáradhatatlanul törekedjek, hogy eszközeidet terjesztve legyőzhessük a válást, a diszkriminációt, a gyűlöletet és a háborúkat.

Elhatározás: Azokra az emberekre szeretnék gondolni, akiket nem szeretek, vagy akikkel szemben közömbös vagyok. Felfedezem legalább egy jó tulajdonságukat. Jót fogok róluk mondani, és ha lehetőségem van, valami jót teszek nekik.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Szent Pál évében mindenkit szeretettel hívunk a Szent Pál kilenced elimádkozására - Az imádság letölthető az alábbi helyről: http://www.vandorevangelium.hu/?m=7


Erdő Péter bíboros atya 2009. februári imaszándéka:

Imádkozzunk azért, hogy Szent Pál példájára mi is apostoli lelkületű keresztények legyünk!



Aláírások a Szentatyáért: Szolidaritási akciót hirdetett egy német portál a Szentatyát az utóbbi időben ért igaztalan és mértéktelen támadásokkal szemben.
A szolidaritási nyilatkozatot a www.ja-zu-benedikt.net oldalon lehet aláírni. Az aláírásokat a támogatók lakhelyét feltüntető térképpel együtt nyújtják majd át a pápának húsvétkor. A honlapon összeállítás található az aláírók nemzetiségéről is. - Magyar Kurír -

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger