2009. március 6., péntek

Nagyböjti idő, 1. hét Péntek

Nagyböjti idő, 1. hét Péntek

Minden szentmisének elengedhetetlen része a felajánlás, amikor kenyeret és bort helyezünk az oltárra, mint a föld termését és az emberi munka gyümölcsét. Ünnepi szentmiséken a ministránsok gyűjtik az adományokat. Az evangéliumban Jézus arra figyelmeztet, hogy a legszebb adomány a béke, az egységre törekvés, a felebaráti szeretet és tisztelet ajándéka. A törvény külső szabályait a szív mélyébe írja az Úr: már az is méltó az Ítéletre, aki haragszik testvérére. Minden szentmise felajánlása alkalmas pillanat arra, hogy megvizsgáljuk, mennyire törekedtünk Isten újszövetségi törvénye szerint élni. Mert amilyen mértékkel mértek másoknak, nektek is olyannal fognak mérni – teszi hozzá Jézus máshol. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt első hete, péntek

2009. március 6. - Péntek

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Ha igaz voltotok nem
múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek
országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: "Ne ölj!" Aki öl,
méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre
mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: "Te
esztelen!", méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: "Te
istentelen!", méltó a kárhozat tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az
oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza
van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki
testvéreddel. Csak azután térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat!
Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy
átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek.
Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem
fizeted.
Mt 5,20-26

Elmélkedés:

Az ószövetségi Törvény elsősorban az ember cselekedeteire vonatkozott.
Egy-egy eset erkölcsi minősítése elsősorban magától a végrehajtott tettől
függött. Jézus újfajta erkölcsi rendjében nagyobb hangsúlyt kapnak a
cselekedetek mögött meghúzódó szándékok. Ha valakinek jószándék van a
szívében, akkor ebből jócselekedetek fognak fakadni. De ha valaki engedi
elhatalmasodni önmagában rossz szándékait, akkor ebből menthetetlenül
rossztettek fognak születni. Mindennapi lelkiismeretvizsgálatunk során
érdemes odafigyelnünk szándékainknak. Milyen célok, szándékok húzódnak mg
Istennel és embertársainkkal való kapcsolataink mélyén?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Hálás szeretettel szeretlek, Istenem, mert végtelenül bőkezű vagy minden
teremtményed iránt, de különösen irányomban. Számtalan jót adtál nekem, és
még többet ígérsz örök javaid által, amelyeket nekem tartogatsz.
Tenyereden hordozgattál, fenntartottál, míg én súlyosan sértegettelek!
Vétkeimtől megtisztogattál, annyi botlástól oltalmaztál, meghívtál a
tökéletesség állapotára, szent sugallatokkal és hathatós segítségeddel
támogattál. Szívem mélyéből köszönöm mindezeket és megvallom, hálátlan
lennék, ha szeretetedet nem viszonoznám szeretettel.
______________________________

Nagyböjt első hete, péntek

Szentség és személyes feddhetetlenség

2009. március 6. – Nagyböjt első hete, péntek

P. Thomas Berg LC

Mt 5,20-26

Mert mondom nektek: ha a ti igazságtok nem múlja felül az írástudókét és farizeusokét, semmiképp sem mentek be a mennyek országába. Hallottátok, hogy ezt mondták a régieknek: ,,Ne ölj; aki pedig öl, méltó az ítéletre''. Én viszont azt mondom nektek, hogy mindenki, aki haragszik testvérére, méltó az ítéletre. Ha valaki azt mondja a testvérének: ,,Oktalan'', méltó a főtanács ítéletére; aki pedig azt mondja: ,,Bolond'', méltó a gyehenna tüzére. Amikor tehát fölajánlod adományodat az oltáron, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened: hagyd ott az adományodat az oltár előtt, és először menj, békülj ki testvéreddel, s csak akkor menj, és ajánld föl adományodat. Egyezz meg ellenfeleddel gyorsan, amíg vele vagy az úton; nehogy ellenfeled átadjon téged a bírónak, a bíró pedig a törvényszolgának, és börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, semmiképp sem jössz ki onnan, amíg meg nem fizeted az utolsó fillért.

Bevezető imádság: Uram Jézus, köszönöm ezt az időt, amit veled tölthetek imádságban. Állandóan kegyelmekkel gazdagítod életemet. Milyen méltatlan vagyok minderre! Egyre tökéletesebben szeretnék együttműködni veled, hogy Királyságod megvalósuljon itt, a földön. Szeretlek Uram, és kegyelmeid segítségével törekedni fogok arra, hogy olyan emberré váljak, akihez bármilyen lelket odaküldhetsz, hogy felfedezze igazságodat, életedet és szeretetedet. Fogadd el életem, fogadd el ezt a napot és tedd magadévá! Ámen.

Kérés: Atyám, segíts, hogy elutasítsam a képmutatást, és az igaz életszentségre törekedjek!

1. Vigyázzunk a személyes benyomásokkal! Mekkora igazság az, ami felülmúlja az írástudókét és farizeusokét? Nem túl nagy, gondolhatjuk. Az ő szentségük külsőség volt, ami nem is igazi szentség. És mit talál az ember egy ilyen lélek mélyén? Egy sereg önámítást, a szent élet érzése miatti önelégültséget, a „szentebb vagyok mit ti” visszataszító viselkedését. Könnyedén olvashatjuk így a Szentírást, homlokráncolva a gonosz farizeusok miatt. Valójában ugyanilyen könnyen mondhatjuk magunknak, hogy mi sem tudunk megszabadulni saját szentségünk érzésének hatása alól. Ezért mindig vizsgálnunk kell magunkat Krisztus előtt, és tisztában kell lennünk nyomorúságunkkal, és korlátainkkal. A szentségre való valóságos törekvésben élünk, vagy saját hiúságunk és önmagunk felmagasztalása vezet minket?

2. A szentség és a büszkeség nem férnek össze. A büszkeség és a személyes boldogság úgy illenek össze, mint a víz az olajjal. Az ego mellett nincs helye Istennek. Mi mást jelent Krisztus tanítványának lenni, mint olyan embernek, aki Istennel telik meg, hogy Őt hozza többi ember közelébe. De milyen a büszke lélek, milyen egységben, kegyelemben, és barátságban van Istennel? Milyen tűz ég benne, és milyen szentség? Isten és a büszke lélek nem egyeztethető össze: vagy a lélek adja fel büszkeségét, vagy Isten az ő számára nem is Isten.

3. Szentség és feddhetetlenség. Az igazi szentség mélyében a feddhetetlenség erénye van, amely árnyalatokban és jelentésekben gazdag erény. A feddhetetlenség azt jelenti, hogy az embernek csak egy arca van, ugyanolyan kívülről, mint belülről. „Az vagy, aminek látszol.” A feddhetetlenség a szentség alapja, mert lényege a becsületesség és őszinteség, ami az erkölcsös élet feltétele és számos más erény talaja. A szentségre való törekvésben nem tűrhetünk el semmilyen hamisságot. Mint a pestist kell kerülnünk a szándékaink bizonytalanságait, a gondolataink, ítéleteink, választásaink és cselekvéseink közötti összhang hiányát. Feddhetetlenség nélkül nincsen szentség. Voltaképpen nincs igazi emberi boldogság, ha nem épül szilárdan a feddhetetlenség sziklájára.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, azt akarom, hogy te légy egész életem értelme és középpontja. Engedd, hogy én kisebbedjek, és mindinkább te növekedj bennem! Szeretnék mindig az emberek megmentésének eszköze lenni azáltal, hogy megélem az alázatos és valódi szentséget. Ámen.

Elhatározás: Alaposan megvizsgálom magamat a hitelesség szempontjából, hogy meglássam a kétszínűség megnyilvánulásait. Ahol szükséges, konkrét lépéseket teszek a feddhetetlenség megvalósítása felé.


Erdő Péter bíboros atya 2009. márciusi imaszándéka:

Imádkozzunk azért, hogy plébániai közösségeinkben feléledjen a testvéri segítség szelleme! Akik megtehetik, támogassák anyagilag is egyházközségük rászoruló tagjait!


Szeretettel várunk mindenkit 2009. március 10-én este 6-tól egy különleges nagyböjti nyitott kurzusra, hogy megálljunk ezer teendőnk közepette és egy kicsit elmélkedjünk Jézus Krisztus szenvedésének titkáról. A lelki felkészülés a húsvétunkat erősen meghatározza, adjunk hát az Úrnak időnkből néhány órát! Helyszín: Bp. XI. kerület, Fehérvári út 168-178. C. Lh. Fszt. 35. (168-as csengő)


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger