2009. március 7., szombat

Nagyböjti idő, 1. hét Szombat

Nagyböjti idő, 1. hét Szombat

Isten, a mi szerető Atyánk, mindig a javunkat akarja. Soha nem tanácsol olyat, ami nem a hasznunkra válna. És törvényeinek teljes követésére Jézusban példát is ad számunkra. Hiszen Jézus nemcsak másokat buzdított az ellenségszeretetre, hanem maga adott példát belőle. Szeretetből a legszörnyűbb szenvedések közepette, mindnyájunkért életét adta, és nem szűnt meg ellenségeiért imádkozni a kereszten: Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek! Szavai ránk is illenek, valahányszor hagyjuk, hogy az erőszak, a bosszúállás, a tudatos rosszakarat elhatalmasodjon lelkünkben. A gyógyulásnak nincs más útja, mint az imádság, a megbocsátás, a szeretet. Aki ebben a szellemben él, Isten útján jár. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt első hete – szombat

2009. március 7. - Szombat

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: "Hallottátok a (régi)
parancsot: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet! Én pedig ezt
mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik
gyűlölnek titeket! Imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak
titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját
jókra és gonoszakra, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek. Ha
ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a
jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek
köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is?
Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei
Atyátok!"
Mt 5,43-48

Elmélkedés:

Jézus az ellenségszeretet parancsát adja tanítványainak, amelynek
megvalósítása nehéz ugyan, de megvalósítható. Természetes emberi reakciónk
az volna, hogy szembefordulunk ellenségeinkkel vagy legalábbis távolságot
tartunk tőlük és elkerüljük őket. Jézus azt kéri, hogy ezen emberi
magatartás helyett szeretettel közeledjünk feléjük. Ezt az emberi
szeretetet felülmúló szeretetet Istentől tanulhatjuk meg.
Jézus különbséget tesz az emberi jutalom és az isteni jutalmazás között.
Ha szeretjük embertársainkat, mi is gyarapodni fogunk emberi
szeretetükben. Ha viszont képesek vagyunk még azokat is szeretni, akik
ellenségesen viselkednek velünk, az isteni szeretetben fogunk növekedni.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Atyánk, sok dolog van, amiért hálásnak kell lennünk. Köszönjük neked az
életet és szereted minden ajándékát. Köszönjük azokat, akik körülöttünk
fáradoznak és gondoskodnak rólunk. Miközben egészséget és erőt adsz, adj a
betegeknek lelki békét és egyensúlyt is. Őrizd meg hitünket, szabadíts
szereteteddel!
______________________________

Nagyböjt első hete – szombat

A mai napon imádkozhattuk együtt a 1000. elmélkedést magyar nyelven. A március 10-én este 6-tól kezdődő nagyböjti lelki nap végén megismerkedhetnek azokkal az emberekkel, akik áldozatos munkájukkal és nyelvtudásukkal hozzájárultak ehhez a munkához. Tanúságtételek és műhelytitkok az elmúlt 1000 napról.

Szeretettel várunk mindenkit!

Helyszín: Krisztus Király Missziós Központ - Bp. XI. kerület, Fehérvári út 168-178. C. Lh. Fszt. 35. (168-as csengő)


Legyünk tökéletesek?

2009. március 7. Nagyböjt első hete – szombat

P. Thomas Berg LC

Mt 5,43-48

Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!

Bevezető imádság: Uram Jézus, ember lettél, hogy tested és véred által mutasd meg nekem az utat az életszentség felé. A Szentírásban feljegyzett minden szavad és tetted az örökélet titkát tanítja és tárja fel. Hiszem, hogy velem vagy, és az imádság perceit arra használod, hogy növeld bennem a hitet, a reményt és a szeretetet. Itt vagyok, Uram, hogy megismerjelek, szeresselek és szolgáljak neked teljes szívemből. Ámen.

Kérés: Uram, segíts, hogy irántad és embertársaim iránti szeretetből törekedjek az életszentségre! Ámen

1. „Legyetek tökéletesek!” Ki mondja, hogy legyünk tökéletesek? Krisztus, az Ige, aki által minden létrejött, aki által lettünk: Urunk és Teremtőnk az, aki az örökkévalóság óta vágyik arra, hogy tökéletesek legyünk a szeretettben. Ez nem ajánlás, hanem parancs. Erőteljesen mondja ezt tanítványainak, bár tudja, hogy erre egyedül nem képesek. De Isten számára semmi sem lehetetlen. Jézus ma arra emlékeztet minket, hogy szentségünk lehetséges, benne van Isten tervében. A csodák lehetségesek, ha hisszük. Isten nem hagy minket elveszni. Isten csak arra kér, hogy legyünk tökéletesek, nem egy lendülettel egész életre szólóan, hanem minden percben egymás után. Ez van nekem: a mostani perc. Ezt kell tökéletesítenem.

2. Miért kívánja Isten, hogy legyünk tökéletesek? Jobban megértjük Isten kívánságát, hogy törekedjünk az életszentség tökéletességére, ha elgondolkodunk a világ egyre keservesebb helyzetén. Nyilvánvaló okunk van arra, hogy törekedjünk az életszentségre, hiszen a világnak oly nagy szüksége van Krisztus megváltására. Mit jelent a keresztény szentség a világ számára? Egy kora-keresztény apologéta írta: „Röviden azt mondhatjuk, hogy a világban a keresztények ugyanazok, mint a testben a lélek. A test gyűlöli a lelket, hadakozik ellene, de a lélek nem sérül, mert nem keresi a testi élvezetet. A világ is gyűlöli a keresztényeket, de azok nem sérülnek, mert elutasítják a földi élvezetet. A lélek szereti a testet, ami gyűlöli őt, a keresztények is szeretik azokat, akik őket gyűlölik.” (Levél Diogenetusnak)

3. Az életszentségre törekvés a szeretet műve. A futóhomok világában szilárd talajt; a szellemi és anyagi terror vak erőinek világában a keresztény jóság meggyőző hatalmát mutatjuk fel. Boldog Kalkuttai Teréz Anya mondta, hogy a szentség nem csupán kevesek kiváltsága, hanem mindenki kötelessége. Ha egyszerű és mély hittel kapcsoljuk össze a szentség felé törekvésünket a lelkek üdvösségével, akkor új lendületet, és új erőt nyerünk. A szentség felé törekvés a szeretet műve lesz, amelyet testvéreink üdvössége iránti vágy lángja táplál.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, a világnak szüksége van Isten embereire, szüksége van szentekre. Tudom, hogy személyesen, sürgetően, és folytonosan hívsz engem, hogy törekedjek az életszentségre. Testvéreim kedvéért, az ő megváltásukért kérlek Uram, tégy engem szentté! Ámen

Elhatározás: Ma időt szánok arra, hogy imádkozzak a Szűzanyához, és élő hittel, gyermeki egyszerűséggel bízom rá életszentségem egész programját.


A Pápa ima szándéka 2009. március hónapra:

Hogy a nők szerepét jobban értékeljék és felhasználják a világ valamennyi nemzetében

Hogy a katolikus Egyház püspökei, papjai, Istennek szentelt tagjai és világi hívei a Kínai Népköztársaságban, a XVI. Benedek pápától hozzájuk intézett levél fényében, elkötelezzék magukat arra, hogy jelei és eszközei legyenek az egységnek, a közösségnek és a békének.


Szeretettel várunk mindenkit 2009. március 10-én este 6-tól egy nagyböjti lelki napra , hogy megálljunk ezer teendőnk közepette és egy kicsit elmélkedjünk Jézus Krisztus szenvedésének titkáról.

Helyszín: Krisztus Király Missziós Központ - Bp. XI. kerület, Fehérvári út 168-178. C. Lh. Fszt. 35. (168-as csengő)


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger