2009. április 3., péntek

Nagyböjti idő, 5. hét Péntek

Nagyböjti idő, 5. hét Péntek

Csodálkozva tekintünk körül a világban. A teremtmények változatos gazdagságában az ember úgy érzi, hogy valami mégis megkülönbözteti a többi teremténytől. A föld porából vétettünk, de Isten leheletét hordozzuk. A teremtett világgal való hasonlóságunk mellett méltán valljuk, hogy Isten képére és hasonlatosságára lettünk teremtve. Igazi méltóságunkat az adja, ha életünkkel, tetteinkkel, gondolatainkkal a Teremtő nagyságát tükrözzük. Istenek vagytok – idézi Jézus a benne megbotránkozó zsidóknak a Szentírást. Önmagáról pedig megvallja, hogy ő az, akit az Atya megszentelt, és a világba küldött. Jézusban szemléljük emberi természetünk mélységét, és istengyermeki hivatásunk teljességét. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

2009.04.03. péntek

2009.04.03. péntek

Kiragadja az Úr a szegény ember életét a gonoszok kezéből


Jer 20,10-13

Mert hallottam sokak rágalmát, rettenetet mindenfelől: ,,Jelentsétek! Jelentsük fel őt!'' Akik barátságban voltak velem, mind bukásomat lesik: ,,Hátha rá lehet szedni, legyőzhetjük, és bosszút állhatunk rajta!'' De az Úr velem van, mint hatalmas hős, ezért üldözőim elbuknak, és nem győznek; nagyon megszégyenülnek, mert nem járnak sikerrel, örök gyalázatuk nem megy feledésbe. Seregek Ura, aki megvizsgálod az igazat, aki látod a veséket és a szívet, hadd lássam bosszúdat rajtuk, mert eléd tártam ügyemet! Énekeljetek az Úrnak, dicsérjétek az Urat, mert megmentette a szegény lelkét a gonosztevők kezéből!

Zs 17,2-7

és Saul kezéből. Így szólt tehát:Szeretlek Uram, én erősségem! Uram, én erősségem, menedékem és megszabadítóm; Én Istenem, segítségem, akiben reménykedem, oltalmazóm, üdvösségem szarva, aki fölemelsz engem. Dicsérem és segítségül hívom az Urat, és megszabadulok ellenségeimtől. Körülvettek a halál hullámai, megrémítettek a gonoszság örvényei, körülfogtak az alvilág kötelei, hatalmukba kerítettek a halál tőrei. Szorultságomban az Urat hívtam segítségül, Istenemhez kiáltottam. Ő meghallgatta templomából szavam, és hozzá intézett kiáltásom a füléhez jutott.

Jn 10,31-42

Erre a zsidók ismét köveket ragadtak, hogy megkövezzék. Jézus azt mondta nekik: ,,Sok jótettet mutattam nektek az Atyától, azok közül melyik tettért köveztek meg?'' A zsidók azt felelték: ,,Jótettért nem kövezünk meg téged, hanem a káromlásért, mivel ember létedre Istenné teszed magadat.'' Jézus azt felelte nekik: ''Vajon a ti törvényetekben nincs megírva: ,,Én azt mondtam: Ti istenek vagytok?'' [Zsolt 82,6] Ha azokat mondta isteneknek, akikhez az Isten igéje szólt -- márpedig az Írás érvényét nem veszti --, miképp mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt és a világra küldött: ,,Káromkodsz!'', mivel azt mondtam: Isten Fia vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem, de ha cselekszem, akkor, ha nekem nem is hisztek, higgyetek a tetteknek, hogy megtudjátok és belássátok, hogy az Atya énbennem van, és én az Atyában.'' Erre ismét el akarták őt fogni, de kisiklott a kezük közül. Ezután ismét eltávozott a Jordánon túlra, arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott maradt. Sokan jöttek hozzá, és azt mondták: ,,János ugyan semmi csodajelet sem cselekedett, de mindaz, amit János róla mondott, igaz volt. És ott sokan hittek benne.

Nagyböjt ötödik hete – péntek

2009. április 3. - Péntek

Egy alkalommal a zsidók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust. Erre ő
megkérdezte tőlük: "Sok jótettet vittem végbe köztetek Atyám nevében.
Melyik jócselekedetért akartok megkövezni engem?" A zsidók ezt
válaszolták: "Nem a jócselekedetért, hanem a káromkodás miatt akarunk
megkövezni, mert ember létedre Istenné teszed magadat." Jézus ezt felelte:
"A Szentírásban nemde ez áll: Én mondottam: istenek vagytok? Ha már azokat
is isteneknek mondja az írás, akikhez Isten igéje szólt - és az írás nem
veszítheti érvényét -, hogyan mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt
és a világba küldött: Káromkodol! - mert azt mondtam, hogy Isten Fia
vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem! De ha azokat
cselekszem, és nekem nem akartok hinni, higgyetek a tetteknek, hogy végre
lássátok és elismerjétek: az Atya énbennem van és én az Atyában." Erre
ismét el akarták fogni őt, de kiszabadította magát kezükből. Ezután Jézus
újra a Jordánon túlra ment, arra a helyre, ahol János először keresztelt,
és ott is maradt. Sokan keresték fel, mert így vélekedtek: "János ugyan
egyetlen csodát sem tett, de amit Jézusról mondott, az igaznak bizonyult."
És sokan hittek Jézusban.
Jn 10,31-42

Elmélkedés:

Jézus nyilvános működése azzal kezdődik, hogy a Jordán folyónál Jánostól
részesül a keresztségben. Erre az eseményre utal az evangélium befejező
része. Ekkor kezdi el hirdetni tanítását a nép körében és ekkor kezdi
csodatetteit. Most visszatér arra a helyre, ahonnan elindult. Amikor János
arról ír ennél a résznél, hogy sokan hittek Jézusnak, akkor egyértelműen
azt sugallja, hogy az Úr működése eredménnyel zárult. Az emberek hittel
elfogadták tanítását, amelyet csodái megerősítettek. Tanítása az Atyától
származik, s a csodákat is az Atya erejével viszi végbe. Éppen ez az, amit
egyesek azonban nem képesek elfogadni, s káromkodással vádolva őt,
megkövezésére készülnek. Az evangélium e szakasza tehát a Jézus működésére
adott kétféle választ tárja elénk, állásfoglalásra, hitvallásra késztetve
minket.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Krisztusunk, aki elfogadod a keresztet az emberek kezéből, hogy Isten
embereket üdvözítő szeretetének jelévé tedd, add meg nekünk és korunk
minden emberének, hogy higgyünk e határtalan szeretetben, s átadván a
kereszt jelét az új évezrednek, a megváltás hiteles tanúi lehessünk.
II. János Pál pápa
______________________________

Nagyböjt ötödik hete – péntek

A Városmisszió gondolatát továbbvíve, immár 12. alkalommal szeretettel hívunk és várunk mindenkit 2009. április 4-én szombaton, délután 3 órától
a Regnum Christi Apostoli Mozgalom által rendezett Élő Keresztútra, amely a Budai Vár déli rondelláján lesz. Találkozó a Clark Ádám téren, a Sikló alsó állomásánál.
Ezt követően szabadtéri Szentmisét mutatunk be. Gyónási lehetőséget biztosítunk a mise alatt, amely nagyheti szentidő felkészülését segíti.
Gyere el, tegyél tanúságot jelenléteddel hitedről és imádkozz TE is!

Meghívva a döntésre

2009. április 3. Nagyböjt ötödik hete – péntek

P. Robert Presutti, LC

Jn 10,31-42

Erre a zsidók ismét köveket ragadtak, hogy megkövezzék. Jézus azt mondta nekik: ,,Sok jótettet mutattam nektek az Atyától, azok közül melyik tettért köveztek meg?'' A zsidók azt felelték: ,,Jótettért nem kövezünk meg téged, hanem a káromlásért, mivel ember létedre Istenné teszed magadat.'' Jézus azt felelte nekik: ''Vajon a ti törvényetekben nincs megírva: ,,Én azt mondtam: Ti istenek vagytok?'' Ha azokat mondta isteneknek, akikhez az Isten igéje szólt -- márpedig az Írás érvényét nem veszti --, miképp mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt és a világra küldött: ,,Káromkodsz!'', mivel azt mondtam: Isten Fia vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem, de ha cselekszem, akkor, ha nekem nem is hisztek, higgyetek a tetteknek, hogy megtudjátok és belássátok, hogy az Atya énbennem van, és én az Atyában.'' Erre ismét el akarták őt fogni, de kisiklott a kezük közül. Ezután ismét eltávozott a Jordánon túlra, arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott maradt. Sokan jöttek hozzá, és azt mondták: ,,János ugyan semmi csodajelet sem cselekedett, de mindaz, amit János róla mondott, igaz volt. És ott sokan hittek benne.

Bevezető ima: Mennyei Atya, köszönet újra ezért az imával töltött időért. Segíts, hogy minden nap növekedjek a szeretetemben és megbecsülésemben, melyet az általad kínált ima és meghittség iránt érzek!

Kérés: Uram Jézus, köszönet neked még egyszer, az elfogulatlanság adományáért. Add, hogy többé, ne utasítsalak el tudatlanul!

1. A hitetlenség mindent befeketít. A farizeusok ismét követ ragadnak, hogy megkövezzék az Urat. Krisztus rávilágít azok számára, akik gyilkosai szeretnének lenni, hogy minden, amit valaha cselekedett jó volt. Krisztus élete, nem más, mint egyik jó cselekedet a másik után. A farizeusok nem látják a nyilvánvalót, mert szándékosan elutasítják az Urat, olyannyira, hogy a végén már nem is tudnak szabadulni ettől a tévhittől. Az Isten szándékos elutasítása, minden másról alkotott képet is eltorzít.

2. Alázatos erő. Jézus soha sem bizonygatta vagy gyakorolta Isteni hatalmát önigazolásból. Ahelyett, hogy tovább ingerelné a hitetlen farizeusokat, Ő csendben visszavonul a Jordán túlpartjára. Itt keresztelte meg János Jézust és itt kezdődött nyilvános szolgálata is. Szembenézve az ellenkezéssel, a nehézséggel és a látszólagos vereséggel, Jézus arra tanít minket, hogy térjünk vissza hivatásunk gyökereihez – az újra találkozás majd megújítja erőnket.

3. És ott sokan hittek benne. Az egyszerű tömeg, jobban elfogadja Krisztust, mint a tanult vezetők. A nép elfogadta, szerette és követte az Urat, azért mert beleillet az elképzeléseikbe, teljesen megértették Őt, de tulajdonképpen azért mert hagyták, hogy elméjüket és szívüket átformálja az Úr üzenete és élete. Az Istenhez vezető utunk inkább szívünk döntéseiben, mintsem elmék edzésében van. Ahhoz, hogy valóban megértsem Krisztust, el kell fogadnom és követnem kell Őt – nem csak akkor kell így tennem, amikor már teljesen megértettem Jézust.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, köszönet neked az evangélium adományáért és azért, hogy Szent Lelked által megérthetem és elfogadhatom szavaidat egész életemre. Imádkozom, hogy soha ne legyek álszent és önelégült, s így soha ne lássalak téged és tanításodat hamisnak.

Elhatározás: Ma egy különleges áldozatot, hozok, hogy csendes, szilárd tanúságát adjam hitemnek.


Erdő Péter bíboros atya 2009. áprilisi imaszándéka:

Szentatyánkért, Benedek pápáért, hogy érezze apostolutódi szolgálatában a Szentlélek világosságát és erejét és mindnyájunk szeretetét.

II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu


Új információk és hírek a Regnum Christi Mozgalomról és az általunk szervezett programokról a www.regnumchristi.hu weboldalon.
--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger