2009. április 13., hétfő

Szent I. Márton pápa

Szent I. Márton pápa

Ünnepe: április 13

forrás: Hankovszky Miklós

Római presbiter volt, amikor 649-ben pápává választották. II. Konstantin császár az eretnek hitvallási forma aláírására akarta kényszeríteni. A pápa Rómában zsinatot hívott össze, és elítélte az eretnek tanításokat. Konstantinápolyba vitték. Ott halálra ítélték, majd Cherzonesoszba vitték, ahol 656 április 13-án meghalt. Holttestét Rómába vitték át. A vértanúk között tiszteljük.

Példaadásának nagyszerűségét magasztalja a szentmise Kezdőéneke:

Ez az igaz tanú,
akinek Krisztus nevéért vérét ontották,
nem félt a bírák fenyegető szavától,
és elnyerte a mennyei koronát.

FELHÍVÁS A BŰNBÁNATRA
Testvéreim! Az Isteni Szó arra ösztönöz, hogy hűségesek legyünk mindhalálig. Vizsgáljuk meg azért lelkiismeretünket és bánjuk meg bűneinket, hogy tiszta életünkért elnyerjük az élet koronáját.

KYRIE-LITÁNIA
Jézus Krisztus, Aki feltámadtál a halálból:
Uram, irgalmazz!
Jézus Krisztus, Aki a melletted kitartóknak megígérted a mennyei Uralmat:
Krisztus, kegyelmezz!
Jézus Krisztus, Aki mindenkor hűséges maradsz és teljesíted ígéreteidet:
Uram, irgalmazz!

A SZENTLECKÉHEZ (2Tim 2, 8-13 3, 10-12)
Az örök cél érdekében mindent el kell viselnünk: megpróbáltatásokat, szenvedéseket, meg-nem-értéseket és támadásokat, sőt, ha kell börtönt és fogságot is. Célja és értelme: Krisztussal egyesít a szenvedés, hogy Krisztussal egyesítsen majd a feltámadásban is.

AZ EVANGÉLIUMHOZ (Jn 15, 18-21)
Azok, akik Krisztushoz tartoznak, részesülnek az Ő sorsából. Ha üldözték Őt, üldözni fogják a követőit is. De nem csak a megaláztatásból és üldöztetésből részesülnek, hanem a megdicsőülésből is, mert az Atya szeret minket, és mint gyermekeit meg is akar jutalmazni minket.

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Testvéreim! A tanítvány nem lehet nagyobb a Mesterénél, sem a szolga Uránál. Urunk az ő keresztjéből adott a vértanúknak. Kereszthordozásunkhoz az állhatatosságot kérjük közös imával:

  1. Adj, Urunk, erőt, hogy készséggel hordozzuk keresztjeinket.
  2. Add, hogy zúgolódás nélkül fogadjuk a megpróbáltatásokat.
  3. Add, hogy szilárdan kitartsunk a hitben, és az Irántad való szeretetben.
  4. Add, hogy egész életünk hitvallás lehessen.
  5. Add, Urunk, hogy a földi élet után szentjeid között kapjunk helyet.

Urunk, Jézus Krisztus! Te előre megmondtad, ha üldöznek engem - üldözni fognak titeket is. Kérünk, add kegyelmedet, hogy a vértanú pápa, Szent Márton közbenjárására és példájára halálunkig hűségesek legyünk a hitvallásban, és készséges szeretettel hordozzuk nyomodban keresztjeinket. Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.

Húsvéti idő, B év, Húsvéthétfő

Húsvéti idő, B év, Húsvéthétfő

Jézus föltámadása hitünk és reményünk alapja. "Krisztus meghalt a mi bűneinkért (1Kor 15,3), helyettünk és értünk bűnhődve. Föltámadása egy új teremtés első napja. "És lőn világosság..." Krisztus a mi világosságunk most. Ő nyitja meg szemünket, Ő ád új szívet, melyben az Ő igéje ragyog és izzik. Ő jár velünk az úton, vezet. Ahol Ő van, ott kell nekünk is lennünk (Jn 14,4).
További gondolatok...

Húsvéthétfő

2009.04.13. hétfő

(Szent I.Márton)

Jézust feltámasztotta Isten, aminek mi tanúi vagyunk


ApCsel 2,14.22-32

Akkor Péter, aki a tizeneggyel ott állt, felemelte szavát, és beszédet intézett hozzájuk: ,,Zsidó férfiak, és Jeruzsálem összes lakója! Tudjátok meg ezt, s halljátok szavamat! Izraelita férfiak, halljátok ezeket a szavakat: ti a Názáreti Jézust, azt a férfiút, akit Isten igazolt előttetek erőkkel, csodákkal és jelekkel, amelyeket, mint ti is tudjátok, Isten általa művelt közöttetek, ezt az embert istentelenek keze által felszegezve megöltétek, miután Isten elhatározott terve és előretudása szerint átadatott. Isten azonban föloldozta a halál bilincseit, és föltámasztotta őt, amint lehetetlen is volt, hogy azok fogva tartsák, mert Dávid róla mondja: ,,Magam előtt látom az Urat mindenkor, mert jobbomon áll ő, hogy meg ne inogjak. Ezért örvend a szívem, és ujjong a nyelvem, sőt testem is békében nyugszik el, mert nem hagyod lelkemet az alvilágban s nem engeded, hogy Szented rothadást lásson. Megmutatod nekem az élet útját, és színed előtt örömmel töltesz el engem'' [Zsolt 16,8-11]. Férfiak, testvérek! Hadd szóljak hozzátok bátran Dávid ősatyáról! Ő meghalt, eltemették, és sírja a mai napig itt van nálunk. Mivel azonban ő próféta volt, és tudta, hogy Isten esküvel fogadta meg neki, hogy az ő utódaiból ül majd valaki a trónjára [Zsolt 132,11; 2 Sám 7,12-13], a jövőbe látva Krisztus feltámadásáról beszélt: hogy sem az alvilágban nem maradt, sem a teste nem látott rothadást [Zsolt 16,10]. Ezt a Jézust Isten feltámasztotta, s ennek mi mindannyian tanúi vagyunk.

Zs 15

Miktám, Dávidtól. Óvj meg engem, Uram, mert tebenned van reményem! Mondom az Úrnak: ,,Te vagy az én Istenem, nagyobb javam nincsen nálad.'' A szentekben, a jeles férfiakban, akik a földön vannak, bennük van minden gyönyörűségem. Sok gyötrődése van azoknak, akik más istenek után futkosnak. Nem veszek részt véres áldozataikban, nevüket sem veszem ajkamra. Az Úr az én örökségem és kelyhem osztályrésze: te adod vissza örökségemet. A mérőzsinór pompás részt juttatott nekem, valóban pompás nekem az én örökségem. Áldom az Urat, aki értelmet adott nekem, veséim még éjjel is figyelmeztetnek engem. Szüntelenül az Úr van szemem előtt, meg nem ingok, hisz ő áll jobbomon. Ezért örvend a szívem és ujjong a nyelvem, sőt testem is reménységben pihen: Mert nem hagyod az alvilágban lelkemet, s nem engeded, hogy szented romlást lásson. Megmutatod nekem az élet útját, az öröm teljességét színed előtt, és a gyönyörűséget jobbodon mindörökké.

Mt 28,8-15

Rögtön el is mentek a sírtól. Nagy félelemmel és örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt tanítványainak. Ekkor íme, Jézus jött velük szemben és így szólt: ,,Üdv nektek!'' Ők pedig odamentek hozzá, átkarolták a lábát és leborultak előtte. Akkor Jézus azt mondta nekik: ,,Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül a testvéreimnek, hogy menjenek el Galileába. Ott majd meglátnak engem.'' Amikor elmentek, íme, az őrségből néhányan a városba mentek és hírül vittek a főpapoknak mindent, ami történt. Erre azok összegyűltek a vénekkel, tanácsot tartottak, majd sok pénzt adtak a katonáknak, és azt mondták nekik: ,,Mondjátok azt: ,,A tanítványai éjjel eljöttek és ellopták őt, amíg mi aludtunk.'' Ha a helytartó meghallja ezt, mi majd meggyőzzük őt, és kimentünk titeket.'' Azok átvették a pénzt és úgy tettek, ahogy kioktatták őket.'' Ez a dolog el van terjedve a zsidóknál mind a mai napig.

Húsvéthétfő

2009. április 13. - Húsvéthétfő

Az asszonyok gyorsan elsiettek a sírtól. Remegve, de nagy örömmel
futottak, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. És íme, egyszerre Jézus
jött velük szemben, és megszólította őket: "Üdv nektek!" Ők pedig
odasiettek hozzá, leborultak előtte, és átkarolták a lábát. Ekkor Jézus
így szólt hozzájuk: "Ne féljetek! Siessetek, vigyétek hírül testvéreimnek,
hogy menjenek Galileába, mert ott viszontláthatnak engem." Még úton
voltak, amikor néhány őr bement a városba, és jelentette a főpapoknak a
történteket. Ezek a vénekkel együtt tanácsot tartottak. Úgy határoztak,
hogy sok pénzt adnak a katonáknak, és meghagyják nekik: "Mondjátok azt,
hogy éjnek idején, amíg mi aludtunk, odajöttek a tanítványai, és ellopták
a holttestet. Ha tudomást szerez róla a helytartó, mi majd megnyugtatjuk,
és kimentünk benneteket." Azok elfogadták a pénzt, és úgy tettek, ahogy
meghagyták nekik. Ez a szóbeszéd mind a mai napig el van terjedve a zsidók
között.
Mt 28,8-15

Elmélkedés:

Egy dolog biztos: a sír, ahová Jézus holttestét tették, üres. Látják ezt
Jézus ellenségei és barátai egyaránt. Látják az üres sírt az őrzéssel
megbízott katonák, a sírhoz igyekvő jámbor asszonyok, és a valamivel
később odaérkező apostolok. S az üres sír látványa valamilyen magyarázatot
követel minden szemlélőtől. Jézus tanítványainak ekkor kezd lassan eszükbe
jutni, amit mesterük saját haláláról és feltámadásáról előre megmondott.
Értelmük nyiladozását, hitük felébredését segíti a Feltámadott számos
megjelenése. Megértik, hogy a feltámadás örömhírét el kell mondaniuk
mindenkinek. Mindeközben a másik oldalon elindul az igazság meghamisítása,
a katonák lefizetése. A történetből talán már csak az én állásfoglalásom
hiányzik.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Húsvéti szekvencia
A Húsvéti Bárányt keresztények dicsérve áldják!
Krisztus ártatlan Bárány:
vérének árán nyája bűneiért megengesztelte Atyját.
Benne élet és halál csodás nagy párharcra száll:
élet Ura a sírból felkél, és győztesen él.
Mária Magdolna, mondd, mit láttál utadon!
"Az élő Krisztusnak sírját feltámadt Urunk nagy diadalmát,
angyalok jelentését, Urunk halotti leplét.
Feltámadt Krisztus, reményetek: Galileába megy előttetek."
Krisztus a halálból valóban feltámadt, tudjuk.
Győztes Király, könyörülj meg rajtunk!
______________________________

Húsvéthétfő

A legnagyobb húsvéti öröm

2009. április 13.

Húsvéthétfő

P. Ned Brown LC

Mt 28,8-15

A magdalai Mária és a másik Mária gyorsan otthagyták a sírt, és félelmükben meg nagy örömükben is siettek, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. Egyszerre csak Jézus jött velük szemben, s így köszöntötte őket: "Üdv nektek!" Odafutottak, leborultak előtte, és átkarolták a lábát. Jézus így szólt: "Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak." Még úton voltak, amikor néhány őr bement a városba, és jelentette a főpapoknak a történteket. Ezek a vénekkel egyetemben tanácsot tartottak. Azt határozták, hogy adnak egy csomó pénzt a katonáknak és meghagyták nekik: "Mondjátok, hogy éjnek idején, amíg mi aludtunk, odajöttek a tanítványai és ellopták. Ha tudomást szerez róla a helytartó, majd megnyugtatjuk, és kimentünk benneteket." Azok elfogadták a pénzt, és úgy jártak el, ahogy meghagyták nekik. Ez a szóbeszéd mind a mai napig elterjedt a zsidók közt.

Bevezető ima: Uram, te vagy az élet forrása, mivel te vagy maga az Élet. Feltámadásod a halálból reményt ad nekem, hogy én is feltámadok, és veled örvendezek a mennyben. Többet kell gondolkodnom jótetteidről és ígéreteidről mindazoknak, akik bíznak benned. Köszönöm Jézus, hogy újra életre keltél, és mutatod az utat hazafelé, a mennyország felé. Szeretlek, és teljes szívemből akarlak követni téged. Továbbra is, még inkább szeretnék együttműködni veled, hogy sok embert vezessek feléd.

Kérés: Uram, add, hogy szereteted megtapasztalása révén elnyerjem a tanúságtétel kegyelmét!

1. Meglátni a feltámadás fényét. Gondoljunk az asszonyokra a sírnál. Érezzük át szomorúságukat, amikor odaléptek a nyitott, üres sírhoz. Képzeljük el tépelődésüket, hogy hol lehet a holttest. Osztozzunk örömükben, mert a hitük, mint a mi hitünk is elvezet Urunk feltámadásának felismeréséhez. Valóban igaz! Valóban feltámadt! Alleluja! Közeledünk hozzá, lehajolunk, átöleljük Urunk lábát. Ő a mi erősségünk, világosságunk, szerelemünk. Ő a mi Urunk.

2. A szemlélődéstől a misszióig. A szemlélődésnek el kell vezetnie minket a misszionáláshoz. Ezt az utasítást adja Urunk a kiváltságos asszonyoknak: „Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak.” Az Úr felhívja őket, hogy tiszteletadásuk után tegyenek tanúságot a világban, kezdve az apostoloknál. Ezek, a világ előtt jelentéktelen asszonyok az evangélium nélkülözhetetlen hirdetői lesznek. Miért? Nem társadalmi helyzetük vagy szerepük, hanem hitük és szeretetük miatt, ami által megélik és teljesítik a rájuk bízott küldetést. Az Úrhoz hűségesen hirdették a feltámadás örömhírét az apostoloknak és az egész világnak.

3. A hittel való engedelmesség által látni fogunk. Az Úr Jézus kéri az apostolokat, hogy kövessék utasítását: „menjenek… térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak”. Krisztus engedelmességet vár tőlünk ahhoz, hogy hittel meglássuk Őt és megtapasztaljuk feltámadását. Engedelmesség nélkül nem ismernénk fel. A sírnál levő őrök a főpapok utasításának engedelmeskedtek. Nem volt hitük, ezért nem is hitték azt, amit láttak, így nem is adtak tiszteletet. Mindnyájan engedelmeskedünk valakinek, de csak a Krisztus iránti engedelmesség vezet az életet adó hithez: „Aki hisz a Fiúban, az örökké él.” (Jn 3,36)

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, köszönöm az időt, amit veled tölthettem imádságban és feltámadásodról való elmélkedésben. Segíts, hogy hitemben növekedjek és éretté váljak! E nélkül elvesztem. E nélkül nem látlak, és ha nem látlak, hogyan kövesselek? Bízom benned és az örök élet ígéretében.

Elhatározás: Erőfeszítést teszek, hogy ma mindenkiről jót mondjak, különösen azokról, akikkel nem értek egyet.


A Pápa ima szándéka 2009. április hónapra:
Hogy az Úr bőséges terméssel áldja meg a földművesek munkáját, a gazdagabb népeket pedig tegye érzékennyé a világban fennálló éhezés drámája iránt.

Hogy a keresztények, akik olyan térségekben tevékenykednek, amelyekben a szegények, a gyengék, a nők és a gyermekek életkörülményei a legtragikusabbak, a remény jelei legyenek, a közösségvállalás és a szeretet evangéliuma melletti tanúságtételüknek köszönhetően.

II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger