2009. április 16., csütörtök

Soubirous Szent Bernadett

Soubirous Szent Bernadett

Ünnepe: április 16

forrás: Hankovszky Miklós

Bernadett 1844 január 4-én született Lourdes-ban, szegény munkáscsaládból. Már gyermekkorában sokat kellett dolgoznia. 14 éves volt, amikor 1858 február 11 és július 16 közötti időben tizennyolcszor megjelent neki a Szűzanya. Mária azt mondta neki, hogy nem ebben az életben, hanem a túlvilágon teszi boldoggá. A jelenések miatt sokat zaklatták még az egyháziak is addig, amíg a jelenéseket hivatalosan el nem ismerték. Jelen volt még, amikor Lourdes-ban megépült az altemplom. Azután 1866 júliusában bevonult a Caritas és Iskolanővérek Nevers-i kolostorába. Meg-nem-értés, betegség és szenvedés volt itt is a sorsa. Fogadalmát is csak akkor tehette le, amikor betegsége életveszélyesre fordult. Mindössze 35 évet élt. 1879 április 16-án halt meg a Nevers-i kolostorban. Holttestét épségben találták meg, amikor 30 év múlva felnyitották a sírját. Így látható teste most is a templom oldalkápolnájában. 1925-ben boldoggá, 1933-ban szentté avatták.

Csodálatos életére találóan alkalmazza az Egyház a szentmise Kezdőénekét:

Jöjj, Krisztus jegyese, vedd a koronát,
amelyet az Úr neked készített örökre!

FELHÍVÁS A BŰNBÁNATRA
Testvéreim! Isten azoknak adja meg az örök élet koronáját, akik hűségesen teljesítik akaratát. Vizsgáljuk meg hát lelkiismeretünket és bánjuk meg bűneinket, hogy a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz segítségével elnyerjük az élet koronáját.

KYRIE-LITÁNIA
Jézus Krisztus, Aki még Édesanyádban sem akartál találkozni a bűnnel:
Uram, irgalmazz!
Jézus Krisztus, Aki az örök életet ajándékozod azoknak, akik mindent elhagyva követnek Téged:
Krisztus, kegyelmezz!
Jézus Krisztus, Aki mindannyiunkat meghívtál a menyegzői lakomádra:
Uram, irgalmazz!

A SZENTLECKÉHEZ (Jel 19, 1; 5-9a)
Jézus, akiket kiválasztott és meghívott, azokat a saját életében részesíti, hogy osztozzanak életáldozatában. De a meghívás nem csak a földi életre szól, hanem a földi életen túl is, és boldogok, akik hivatalosak a Bárány menyegzői lakomájára.

AZ EVANGÉLIUMHOZ (Mt 25, 1-13)
Akiket Isten kegyelmével megérintett és Országára meghívott, azoknak szüntelenül készen kell állni. Ha késedelmeskedik az ember, halogatja a felkészülést, az Úr eljön abban az órában, amikor nem is sejtik, és a halogató lelkület elszalasztja az Úr látogatásának idejét.

EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Imádkozzunk, Testvéreim, és kérjük Urunkat, Jézus Krisztust, hogy kegyelmével erősítsen meg bennünket is a végső állhatatosságra:

  1. Vonzzál Magadhoz, Urunk, hogy egész életünk szeretetével kövessünk Téged.
  2. Add, hogy életünk minden pillanatában méltók legyünk meghívásunk kegyelméhez.
  3. Engedd, hogy megérezzük égi Édesanyánknak, a Szeplőtelenül Fogantatott Szűznek anyai gondoskodását.
  4. Erősíts bennünket a megpróbáltatások idején, hogy mindig hűségesek legyünk.
  5. Add, hogy földi életünk után a szentek között, jobbodon kapjunk helyet.

Urunk, Jézus Krisztus! A szentekben csodálatos példaképeket állítottál elénk Kérünk, add, hogy Szent Bernadett példáját követve gyermeki szeretettel ragaszkodjunk a Szeplőtelenül Fogantatott Szűzhöz, és anyai vezetésével eljussunk Hozzád. Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.

Ajánld ismerősödnek is a szent ünnepét!

Húsvéti idő, 1. hét Csütörtök

Húsvéti idő, 1. hét Csütörtök

„Béke veletek!” Ez az első szó a tanítványai között megjelenő feltámadott Üdvözítő ajkán. „A béke Isten ajándéka, a Teremtő által az emberi társadalomba oltott rend gyümölcse, a béke az igazságban gyökerezik” – olvashattuk XVI. Benedek pápa idei béke világnapi üzenetében. Hol találjuk meg Jézus békéjét? – teszi fel a kérdést egy lelki író. Jézus keresztjében, ha hittel elfogadjuk azt – adja meg a választ. A feltámadásba vetett hittel elfogadott életkeresztjeinkben – szenvedés, betegség, áldozat – Krisztus keresztjét öltjük magunkra, melyből béke és élet fakad. Az apostolok küldetést is kapnak, az Üdvözítőtől: menjenek az egész világra, hirdessék a megtérést és a bűnbocsánatot. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét első hete – csütörtök

2009.04.16. csütörtök

(Soubirous Szent Mária Bernadett, Szent Labre Benedek)

Az élet fejedelmét megöltétek, Isten azonban föltámasztotta


ApCsel 3,11-26

Mivel nem tágított Péter és János mellől, az egész nép csodálkozva futott hozzájuk az úgynevezett Salamon-csarnokba. Amikor Péter látta ezt, így szólt a néphez: ,,Izraelita férfiak! Miért csodálkoztok ezen és miért ámultok rajtunk, mintha a magunk erejéből vagy hatalmából tettük volna, hogy ez jár? Ábrahám Istene és Izsák Istene, Jákob Istene [Kiv 3,6] és a mi atyáink Istene megdicsőítette Fiát, Jézust, akit ti kiszolgáltattatok ugyan és megtagadtatok Pilátus színe előtt, bár az úgy döntött, hogy szabadon bocsátja őt. Ti azonban megtagadtátok a Szentet és Igazat, s azt kívántátok, hogy a gyilkost adják nektek ajándékul az élet szerzőjét pedig megöltétek, de Isten feltámasztotta őt halottaiból. Ennek mi tanúi vagyunk. Az ő neve adott erőt a nevében való hit által ennek az embernek, akit ti láttok és ismertek, s a tőle származó hit adta meg neki ezt az ép egészséget mindnyájatok szeme láttára. Tudom azonban, testvérek, hogy tudatlanságból cselekedtetek, mint ahogy a ti elöljáróitok is. Isten azonban ily módon teljesítette, amit minden prófétájának ajka által előre hirdetett, hogy az ő Krisztusa szenvedni fog. Tartsatok tehát bűnbánatot és térjetek meg, hogy eltöröljék bűneiteket, s hogy az enyhülés idői eljöjjenek az Úr színétől, és elküldje azt, akit hirdettek nektek, Jézus Krisztust. Őt ugyan az égnek kell befogadnia minden dolog helyreállításának az idejéig, amelyről Isten szólt századok óta szent prófétáinak ajka által. Mózes ugyanis megmondta, hogy ,,Uratok, Istenetek hozzám hasonló prófétát támaszt majd nektek testvéreitek közül, őt hallgassátok mindenben, amit mond majd nektek [MTörv 18,15.18]. Az történik ugyanis, hogy mindenkit, aki nem hallgatja ezt a prófétát, kiirtanak a nép közül'' [Lev 23,29; MTörv 18,19]. A próféták, akik szóltak Sámueltől kezdve és azután, mind hirdették ezeket a napokat. Ti vagytok a prófétáknak és a szövetségnek fiai, amelyet Isten atyáinkkal kötött, amikor Ábrahámnak azt mondta: ,,Utódaidban nyer áldást a föld minden nemzetsége'' [Ter 12,3; 22,18]. Isten elsősorban számotokra támasztotta s küldte el Fiát, hogy megáldjon titeket, és így mindenki megtérjen gonoszságából.''

Zs 8

A karvezetőnek. A ,,Szőlőprések'' dallama szerint. Dávid zsoltára. Uram, mi Urunk, Milyen csodálatos neved szerte a világon! Hisz az egeknél fenségesebb dicsőséged. Kisdedek és csecsemők szájával hirdetteted dicséretedet ellenségeid előtt, hogy tönkretedd az ellenséget s a bosszúra kelőt. Hiszen ha nézem az eget, kezed művét, a holdat és a csillagokat, amelyeket alkottál, mi az ember, hogy figyelemre méltatod, és mi az emberfia, hogy meglátogatod? Kevéssel tetted őt kisebbé az angyaloknál, dicsőséggel és tisztelettel koronáztad, és kezed művei fölé állítottad.Lába alá vetettél mindent: minden juhot és marhát, és hozzá a mezei vadakat, az ég madarait s a tengeri halat, mindazt, ami a tenger ösvényein jár. Uram, mi Urunk, milyen csodálatos neved szerte a világon!

Lk 24,35-48

Erre ők is elbeszélték, ami az úton történt, és azt, hogy hogyan ismerték fel őt a kenyértöréskor. Amíg ezekről beszéltek, Jézus maga állt meg közöttük, és azt mondta nekik: ,,Békesség nektek!'' Megrémültek és féltek, mert azt hitték, hogy szellemet látnak. De ő megkérdezte tőlük: ,,Miért rémültetek meg, és miért támad kétely szívetekben? Nézzétek meg a kezemet és lábamat, hogy valóban én vagyok! Tapintsatok meg, és lássátok, mert a szellemnek nincs húsa és csontja, de amint látjátok, nekem van.'' Ezt mondta, azután megmutatta nekik a kezét és a lábát. Mivel örömükben még mindig nem hittek, és csak csodálkoztak, azt mondta nekik: ,,Van itt valami ennivalótok?'' Erre adtak neki egy darab sült halat. Elvette, és a szemük láttára evett belőle. Azután így szólt hozzájuk: ,,Ezek azok az igék, amelyeket elmondtam nektek, amikor még veletek voltam, hogy be kell teljesedni mindannak, ami meg van írva rólam Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban.'' Akkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat. Azt mondta nekik: ,,Úgy van megírva, hogy a Krisztusnak szenvednie kell, és harmadnapon feltámadni halottaiból. A nevében megtérést kell hirdetni a bűnök bocsánatára Jeruzsálemtől kezdve minden népnek. Ti tanúi vagytok ezeknek.

Húsvét első hete – csütörtök

2009. április 16. - Csütörtök

Abban az időben az Emmauszból visszatért tanítványok beszámoltak az úton
történtekről, meg arról, hogyan ismerték fel Jézust a kenyértöréskor. Míg
ezekről beszélgettek, egyszer csak megjelent köztük (Jézus), és
köszöntötte őket: "Békesség nektek!" Ijedtükben és félelmükben azt vélték,
hogy szellemet látnak. De ő így szólt hozzájuk: "Miért ijedtetek meg, és
miért támad kétely a szívetekben? Nézzétek meg kezemet és lábamat! Én
vagyok. Tapintsatok meg és lássátok, a szellemnek nincs húsa és csontja,
de amint látjátok, nekem van." Ezután megmutatta nekik a kezét és a lábát.
De örömükben még mindig nem mertek hinni, és csodálkoztak. Ezért így szólt
hozzájuk: "Van itt valami ennivalótok?" Adtak neki egy darab sült halat.
Fogta és a szemük láttára evett belőle. Aztán így szólt hozzájuk: "Ezeket
mondtam nektek, amikor még veletek voltam. Be kell teljesednie mindannak,
amit rólam Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban írtak."
Ekkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az írásokat. Majd így
folytatta: "Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és harmadnap
fel kell támadnia a halálból. Nevében megtérést és bűnbocsánatot kell
hirdetni Jeruzsálemtől kezdve minden népnek. Ti tanúi vagytok ezeknek."
Lk 24,35-48

Elmélkedés:

Az apostolok szinte a saját szemüknek sem karnak hinni, amikor Jézus
megjelenik nekik feltámadását követően. Talán hitetlenkedve fogadják az
emmauszi tanítványok beszámolóját is arról, hogy miként találkoztak a
Feltámadottal és hogyan ismerték fel őt. Kételyeiket Jézus azzal oszlatja
el, hogy megmutatja nekik sebhelyeit. Olyan jelek, bizonyítékok ezek,
amelyek egyértelműen mutatják, hogy a keresztre feszített Jézus áll most
élőként apostolai előtt.
De Jézus nem áll meg annál, hogy felismerteti magát övéivel, hanem azonnal
küldetést ad nekik. Ehhez szükséges annak megértése, hogy miért történt az
Úr szenvedése és feltámadása. E jézusi küldetés tanúkká teszi őket.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram, Jézus, hálát adok, hogy tanítottál, szavaid kísérjék végig napomat,
alakítsák életemet! Hálát adok, hogy a Te odaadásodhoz, áldozatodhoz
kapcsolhattam jó szándékaimat, minden gondomat is. Hálát adok, hogy a
szent áldozás által bennem élsz, és általam másokhoz is el akarsz jutni.
Szentségi jelenléted tegyen teljesen hasonlóvá Hozzád.
______________________________

Húsvét első hete – csütörtök

Ma ünnepli XVI. Benedek pápa 82. születésnapját. Imádkozzunk érte minél többen, hogy az Úristen tartsa meg szolgálatában! Ima a PÁPÁÉRT letölthető innen: http://regnumchristi.hu/ima+a+papaert


Tanúi vagytok mindennek

2009. április 16. Húsvét első hete – csütörtök

P. Robert Presutti LC

Lk 24,35-48

Erre ők is beszámoltak az úton történtekről, meg arról, hogyan ismerték fel a kenyértöréskor.

Míg ezekről beszélgettek, egyszer csak megjelent köztük és köszöntötte őket: "Békesség nektek!" Ijedtükben és félelmükben azt vélték, hogy szellemet látnak. De ő így szólt hozzájuk: "Miért ijedtetek meg, s miért támad kétely szívetekben? Nézzétek meg a kezem és a lábam! Én vagyok. Tapogassatok meg és lássatok! A szellemnek nincs húsa és csontja, de mint látjátok, nekem van." Ezután megmutatta nekik kezét és lábát. De örömükben még mindig nem mertek hinni és csodálkoztak. Ezért így szólt hozzájuk: "Van itt valami ennivalótok?" Adtak neki egy darab sült halat. Fogta és a szemük láttára evett belőle. Aztán így szólt hozzájuk: "Ezeket mondtam nektek, amikor még veletek voltam, hogy be kell teljesednie mindannak, amit rólam Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban írtak." Ekkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat, s így folytatta: "Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és harmadnap fel kell támadnia a halálból. Nevében megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetni minden népnek Jeruzsálemtől kezdve. Ti tanúi vagytok ezeknek.

Bevezető ima: Uram, te vagy az élet forrása, mert te vagy maga az Élet. Feltámadásod reménységgel tölt el, hogy én is feltámadok a halálból, és veled örvendezem örökké a mennyben. Többet kell gondolnia jótetteidről és ígéreteidről azoknak, akik benned bíznak. Köszönöm, Jézus, hogy újra életre keltél, és hazavezetsz a mennyországba. Szeretlek Téged, teljes szívemből akarlak követni. Továbbra is, még inkább szeretnék együttműködni veled, hogy sok embert vezessek feléd!

Kérés: Uram Jézus, hozd el nekem a Húsvét békéjét! Hadd legyek részese a bűn és halál feletti győzelmednek! Csak érted akarok élni.

1. A tanítványok bizonytalan és tétova válasza a feltámadásra. Az evangélium leírásai jelzik, hogy a tanítványok tétován reagáltak az eseményekre. Akarnak hinni, de nincs bizalmuk. Őszintén örülnek, hogy látják a feltámadott Krisztust, de még nem küzdték le teljesen óvatos kételyeiket. A két emmauszi tanítvány elmeséli a találkozást, és ekkor Krisztus megjelenik. És hiába van ott, közvetlen előttük, csak lassan hisznek neki. Urunk türelmes, megérti ezt a magatartást, és bátorítja őket. Nem enni jött, de elfogad egy kevés halat, hogy segítse hitüket. Mindnyájunknak vannak világos és szeretetteljes pillanataink és makacs, belső ellenállással terhelt időszakaink is. Akarok hinni, de ha ez a hamis biztonság feladását igényli, akkor előbb lemondásra és megtisztulásra van szükségem. Krisztus segít gyengeségem leküzdésében közelségével, barátságával.

2. Én vagyok. Krisztus nem kísértet. Nem képzeletem játéka vagy vágyam megtestesülése, hanem valami, ami túl jó, hogy igaz legyen. Krisztus valóságosabb, mint az én félelmeim, hatalmasabb, mint a bűn és a halál. Mikor a tanítványok bizonytalanul fogadják jelenlétét, arra hívja őket, hogy szedjék össze magukat, és hittel szemléljék Őt. A hittel való elmélkedés és szemlélődés mindig elvezet Krisztus igazságához. Nem saját magam által teremtett, képzelt világban élek én is, mert nem elmélkedem hittel életem valós eseményeiről? Kételyeimet Krisztusba vetett hittel és bizalommal kell leküzdenem.

3. Ahogy írva van. A kereszt nem volt tévedés. Krisztus nem szükséges rossznak látja, hanem ahogyan „meg van írva”. Más szóval, nem történhetett másképpen. Kereszt nélkül nincsen feltámadás. Feltámadás nélkül nem jön el az élet teljessége, nincs meg a jövendő reménye. A én életemben is megjelent Krisztus keresztje. Az, ami egy váratlan fordulatnak, akadálynak, problémának tűnt, az Úr számára szívem megtisztítását, a feltámadás eljövetelét jelenti.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, néha félek, hogy szellemet látok, mint a tanítványok. Szándékod, akaratod olyan messze magasan áll felettem, hogy néha alig tudom megkülönböztetni akaratodat, hívásodat saját vágyálmaimtól és hamis reményeimtől. Segíts, hogy benned találjam meg reményeim forrását, és az Egyetlent, aki soha sem vezet félre!

Elhatározás: Ma beszélni fogok valakivel Krisztus feltámadásáról és arról a reményről, amit ez jelent.


Erdő Péter bíboros atya 2009. áprilisi imaszándéka:

Szentatyánkért, Benedek pápáért, hogy érezze apostolutódi szolgálatában a Szentlélek világosságát és erejét és mindnyájunk szeretetét.

SZENTSÉGIMÁDÁS FIATALOKNAK - FIATALOKÉRT

Tegyél minket tiszta fénnyé a világban!

Kedves Lányok és Fiúk!

A Pure Fashion Magyarország Divatmisszió képviselőiként felkérést kaptunk Bíró László családreferens püspök atyától, hogy legyünk az elindítói egy olyan fiatalokból álló imacsoportnak, akik rendszeresen imádkoznak a tisztaságért és egymásért (a fiatalokért), hogy az életünkben valóra válthassuk a keresztény értékeket és hiteles tanúságtevőkké váljunk a világban. Ez által lehetünk lelkileg is egymás megerősítői és támaszai egy olyan időszakban, amelynek szüksége van az imádságainkra.

Sok szeretettel várunk minden hónap 3. csütörtökén – ebben a hónapban MA, április 16-án - 18:00 - 19:00 óráig közös szentségimádásunkra a Gyümölcsoltó Boldogasszony Kápolnába (1113 Budapest, XI. ker. Karolina út 37.- Bejárat a Bocskai út felöl.)

„Íme az Ember!”„Íme az Ember!”

II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger