2009. április 17., péntek

Húsvéti idő, 1. hét Péntek

Húsvéti idő, 1. hét Péntek

Egy esztendeje, az újonnan megválasztott XVI. Benedek pápa beiktatásakor hallottuk a mai evangélium szavait a csodálatos halfogásról. A feltámadt Krisztus megjelenik tanítványainak a Galilei-tó partján, ahol annak idején meghívta őket, hogy emberhalászok legyenek. Az apostolok most végleges küldetést kapnak, de tudniuk kell, hogy eredményt nem a maguk erejének, hanem Jézus segítségének köszönik. Ő látja fáradozásaikat, és tudja, hogy melyik oldalra kell kivetni a hálót. Az Egyház bízik abban, hogy a történelem eseményei között megtalálja az igehirdetés eredményes módját. Az égő tűz, a rajta sült hal és a kenyér szintén Jézus gondoskodásának a jele. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét első hete – péntek

2009.04.17. péntek

Nincsen üdvösség senki másban, mint Jézus Krisztusban


ApCsel 4,1-12

Amíg ők a néphez beszéltek, odajöttek a papok, a templomőrség parancsnoka és a szaddúceusok. Ezek bosszankodtak, hogy tanítják a népet, és hirdetik a halálból való feltámadást Jézusban. Kezet emeltek tehát rájuk, és őrizetbe vették őket másnapig, mert már esteledett. De azok közül sokan, akik az igét hallgatták, hittek, úgyhogy a férfiak száma elérte az ötezret. Történt pedig másnap, hogy a vezetőembereik, a vének és az írástudók összegyűltek Jeruzsálemben, velük Annás főpap és Kaifás is, valamint János és Alexander, és ahányan csak voltak a főpapi nemzetségből. Miután középre állították őket, megkérdezték: ,,Milyen hatalommal vagy kinek a nevében tettétek ezt?'' Ekkor Péter Szentlélekkel eltelve így szólt hozzájuk: ,,Népünk vezetői és ti vének, halljátok! Ti ma felelősségre vontok minket, mert jót tettünk egy beteg emberrel, hogy megtudjátok, hogyan lett újra egészséges. Vegyétek hát tudomásul mindnyájan, ti és Izrael egész népe, hogy a mi Urunknak, a Názáreti Jézus Krisztusnak neve által, akit ti keresztre feszítettetek, akit Isten feltámasztott halottaiból: őáltala áll ez itt előttetek egészségesen. Ez az a kő, amelyet ti, az építők, elvetettetek, s amely szegletkő lett [Zsolt 118,22]; és nincs üdvösség senki másban, mert más név nem is adatott az embereknek az ég alatt, amelyben üdvözülnünk kell.''

Zs 117

ALLELUJA! Magasztaljátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló! Mondja hát Izrael, hogy jó, hogy irgalma örökkévaló! Mondja hát Áron háza, hogy irgalma örökkévaló! Mondják hát, akik félik az Urat, hogy irgalma örökkévaló! Szorongatásomban segítségül hívtam az Urat, s az Úr meghallgatott és tágas térre vezetett. Az Úr velem van, nem félek, ember mit árthatna nekem? Az Úr az én segítőm, s én lenézhetem ellenségeimet. Jobb az Úrhoz menekülni, mint emberben reménykedni. Jobb az Úrhoz menekülni, mint fejedelmekben reménykedni. Mind körülvettek engem a nemzetek, de én az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Körülvettek, bizony körülvettek engem, de én az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Körülvettek engem, mint a méhek, föllobbantak, mint a tűz a bozótban, de az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Meglöktek, bizony meglöktek, hogy elessem, de az Úr megsegített engem! Az Úr az én erőm és dicsőségem, ő lett az én szabadítóm. Ujjongás és diadal szava hangzik az igazak sátraiban: ,,Az Úr jobbja győzelmet szerzett, az Úr jobbja fölmagasztalt engem, az Úr jobbja győzelmet szerzett!'' Nem halok meg, hanem élek, és hirdetem az Úr tetteit. Az Úr nagyon megfenyített engem, de nem engedett át a halálnak. Nyissátok meg előttem az igazság kapuit, hadd lépjek be rajtuk, hogy dicsérjem az Urat. Ez az Úr kapuja, az igazak lépnek be rajta. Hálát adok neked, hogy meghallgattál engem, és szabadítóm lettél. A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett. Az Úr műve ez, csodálatos a mi szemünkben. Ezt a napot az Úr adta, ujjongjunk és vigadjunk rajta! Nyújts, ó Uram, segítséget, adj, ó Uram, jó sikert! Áldott, aki az Úr nevében jön! Áldunk az Úr házából titeket. Az Úr Isten világosított meg minket. Álljatok sort az ünnepi lombokkal, egészen az oltár szarváig. Istenem vagy te, hálát adok neked, Istenem vagy te, magasztallak téged. Áldjátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló.

Jn 21,1-14

Ezek után Jézus ismét megjelent a tanítványoknak a Tibériási tengernél. Így jelent meg: Együtt volt Simon Péter, Tamás, akit Ikernek hívnak, a galileai Kánából való Natanael, Zebedeus fiai, és még másik kettő a tanítványai közül. Simon Péter azt mondta nekik: ,,Megyek halászni.'' Azok azt felelték: ,,Megyünk veled mi is.'' Elindultak tehát, és beszálltak a hajóba, de azon az éjszakán semmit sem fogtak. Amikor már megvirradt, Jézus a parton állt, de a tanítványok nem tudták, hogy Jézus az. Jézus azt mondta nekik: ,,Fiaim, nincs valami ennivalótok?'' Azt felelték: ,,Nincsen!'' Ő ekkor azt mondta nekik: ,,Vessétek a hálót a hajó jobb oldalára, és találni fogtok!'' Kivetették, de kihúzni már nem tudták a tömérdek hal miatt. Akkor az a tanítvány, akit Jézus szeretett, így szólt Péterhez: ,,Az Úr az!'' Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét, mert mezítelen volt, és a tengerbe vetette magát. A többi tanítvány pedig tovább hajózott, mert nem voltak messze a szárazföldtől, csak mintegy kétszáz könyöknyire, és vonták magukkal a halakkal telt hálót. Amikor partra szálltak, égő parazsat pillantottak meg, rajta halat és kenyeret. Jézus azt mondta nekik: ,,Hozzatok a halakból, amelyeket most fogtatok!'' Erre Simon Péter visszament, és partra vonta a hálót, amely meg volt tömve százötvenhárom nagy hallal. És bár ennyi volt, nem szakadozott a háló. Jézus azt mondta nekik: ,,Gyertek, egyetek!'' A tanítványok közül senki sem merte őt megkérdezni: ,,Ki vagy te?'' Tudták ugyanis, hogy az Úr az. Jézus odament, fogta a kenyeret, és odaadta nekik, ugyanígy a halat is. Jézus ekkor már harmadszor jelent meg a tanítványainak azóta, hogy föltámadt halottaiból.

Húsvét első hete – péntek

2009. április 17. - Péntek

Feltámadása után Jézus egy alkalommal így jelent meg tanítványainak a
Tibériás-tó partján: Együtt voltak Simon Péter és Tamás, melléknevén
Didimusz (vagyis Iker), továbbá a galileai Kánából való Nátánáel, Zebedeus
fiai és még két másik tanítvány. Simon Péter így szólt hozzájuk: "Elmegyek
halászni." "Mi is veled megyünk" - felelték. Kimentek és bárkába szálltak.
De azon az éjszakán nem fogtak semmit. Amikor megvirradt, Jézus ott állt a
parton. A tanítványok azonban nem ismerték fel, hogy Jézus az. Jézus
megszólította őket: "Fiaim, nincs valami ennivalótok?" "Nincs" - felelték.
Erre azt mondta nekik: "Vessétek ki a hálót a bárka jobb oldalán, ott majd
találtok." Kivetették a hálót, s alig bírták kihúzni a tömérdek haltól.
Erre az a tanítvány, akit Jézus szeretett, így szólt Péterhez: "Az Úr az!"
Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét -
mert neki volt vetkőzve -, és be-ugrott a vízbe. A többi tanítvány követte
a bárkával. A hallal teli hálót is maguk után húzták. Nem voltak messze a
parttól, csak mintegy kétszáz könyöknyire. Amikor partot értek, izzó
parazsat láttak, s rajta halat, mellette meg kenyeret. Jézus szólt nekik:
"Hozzatok a halakból, amelyeket most fogtatok." Péter visszament, és
partra vonta a hálót, amely tele volt nagy halakkal, szám szerint
százötvenhárommal, s bár ennyi volt benne, nem szakadt el a háló. Jézus
hívta őket: "Gyertek, egyetek!" A tanítványok közül senki sem merte
megkérdezni: "Ki vagy?" - hiszen tudták, hogy az Úr az. Jézus fogta a
kenyeret, és adott nekik. Ugyanígy a halból is. Ez volt a harmadik eset,
hogy a halálból való feltámadása után Jézus megjelent tanítványainak.
Jn 21,1-14

Elmélkedés:

Az a tény, hogy Péter és társai vissza akarnak térni eredeti
foglalkozásukhoz és halászni indulnak, azt jelzi, hogy még nem értették
meg, milyen következményekkel és feladattal jár számukra mesterük
feltámadása. Azt gondolják, hogy életüket ugyanúgy kell tovább
folytatniuk, mint azt a Jézussal való találkozás és meghívásuk előtt
tették.
A történet emellett arról is tanúskodik, hogy új hivatásuk, az
emberhalászat Jézus segítsége nélkül eredménytelen, sikertelen. Amihez
korábban értettek, s amihez elegendő volt emberi tudásuk, most már nem
sikerül. És talán éppen ez döbbenti rá őket, hogy új feladatot ró rájuk a
feltámadás ismerete.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Jézus, add, hogy úgy szóljak mindig, mintha ez lenne az utolsó szavam,
amelyet kimondok! Add, hogy mindig úgy cselekedjem, mintha ez lenne az
utolsó tettem, amelyet végbeviszek! Add, hogy úgy tudjak szenvedni mindig,
mintha ez lenne az utolsó gyötrelmem, amelyet felajánlhatok Neked! Add,
hogy mindig úgy imádkozzam, mintha ez lenne az utolsó lehetőségem itt a
földön, hogy beszélgessek Veled!
Chiara Lubich
______________________________

Húsvét első hete – péntek

[Vandor Evangelium] 2009. április 17.






Beérkező levelek
X






Szeretettel hívunk mindenkit április 18-án a MIP COFFEE HOUSE RETRO koncertjére. Fellép : Fr. Stan Fortuna

Helyszín: Morrison's Music Pub 2 - 1055 Budapest, Honvéd u. 40.


Az irgalom tüze, a szeretet tüze

2009. április 17. Húsvét első hete – péntek

P. Ned Brown LC

Jn 21,1-14

Jézus újra megjelent a tanítványoknak, ezúttal Tibériás tavánál. Így jelent meg nekik: Együtt volt Simon Péter, Tamás, melléknevén Didimusz, továbbá a galileai Kánából való Natanael, Zebedeus fiai, s még két másik tanítvány. Simon Péter így szólt hozzájuk: "Megyek halászni." "Veled tartunk" - felelték. Kimentek és bárkába szálltak. De akkor éjszaka nem fogtak semmit. Amikor megvirradt, Jézus ott állt a parton. De a tanítványok nem ismerték fel, hogy Jézus az. Jézus megszólította őket: "Fiaim, nincs valami ennivalótok?" "Nincs" - felelték. Erre azt mondta nekik: "Vessétek ki a bárka jobb oldalán a hálót, s ott majd találtok." Kivetették a hálót, s alig bírták visszahúzni a tömérdek haltól. Erre az a tanítvány, akit Jézus kedvelt, így szólt Péterhez: "Az Úr az!" Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét - mert neki volt vetkőzve -, és beugrott a vízbe. A többi tanítvány követte a bárkával. A hallal teli hálót is maguk után húzták. Nem voltak messze a parttól, csak mintegy kétszáz könyöknyire. Amikor partot értek, izzó parazsat láttak s rajta halat, mellette meg kenyeret. Jézus szólt nekik: "Hozzatok a halból, amit most fogtatok." Péter visszament, és partra vonta a hálót, amely tele volt nagy hallal, szám szerint százötvenhárommal, s bár ennyi volt benne, nem szakadt el a háló. Jézus hívta őket: "Gyertek, egyetek!" A tanítványok közül senki sem merte megkérdezni: "Ki vagy?" - hiszen tudták, hogy az Úr az. Jézus odajött, fogta a kenyeret, s adott nekik. Ugyanígy halat is. Ez volt a harmadik eset, hogy a halálból való feltámadása után Jézus megjelent nekik.

Bevezető ima: Uram, te vagy az élet forrása, mert te vagy maga az Élet. Feltámadásod reménységgel tölt el, hogy én is feltámadok a halálból, és veled örvendezem örökké a mennyben. Többet kell gondolnia jótetteidről és ígéreteidről azoknak, akik benned bíznak. Köszönöm, Jézus, hogy újra életre keltél, és hazavezetsz a mennyországba. Szeretlek Téged, teljes szívemből akarlak követni. Továbbra is, még inkább szeretnék együttműködni veled, hogy sok embert vezessek feléd!

Kérés: Uram, add kegyelmedet, hogy irgalmadért könyörögjek, és magam is irgalmazzak embertársaimnak!

1. Megyek halászni A hét elején az elmélkedésben láttuk a két apostolt, Pétert és János, ahogy beléptek a sírba. Az Evangélium említi, hogy János hitt, de Péter hitéről nem szól. (v.ö. Jn 20,8). Péternek meg kell oldania valamit magában, mielőtt hittel elkötelezi magát az Úr mellett. Péter szíve zavarodott korábbi hűtlensége miatt. Mikor az ember kényelmetlenül érzi magát, szívesen fog ismerős napi tevékenységbe, hogy helyreállítsa önbizalmát és lelkiismeretét. Péter számára ilyen biztonságos terep a halászat volt, ezért száll vízre, és hívja a többi apostolt is, akik szintén elhagyták Urunkat szenvedése idején. Talán ők is kellemetlenül érezték magukat, ezért csatlakoztak készséggel Péterhez…. Én is hajlamos vagyok hátat fordítani az Úrnak, mikor megbántottam Őt? Vagy hajlandó vagyok elgondolkodni alázattal, bátran?

2. Az igaz barátok visszavezetnek Urunkhoz. János talán nem azért szállt vízre, mint Péter és a többi apostol. Ez a halászat esetleg emlékeztette őt a másik útra, amelynek során Péter megbánta bűneit és így kiáltott: „Uram, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok!" (Lk 5,1-11). Erre gondolhatott János, amikor a csónakba szállt, közel ült Péterhez, hogy ha alkalom adódik, legyen mód a kibékülésre. Az alkalom egyszerre megnyílt, mikor János felkiáltott: „Az Úr az!" János nem hagyta el Pétert. Mi se hagyjuk el egymást. Mindnyájunknak van nyomasztó teher az életében. Jó, ha van egy barát, aki visszavezet az Úrhoz. Tudnunk kell azt is, hogyan közelítsünk barátunkhoz alázattal és megértéssel, hogy vissza tudjuk vezetni őt az Úrhoz. Vagyok olyan barát, mint amilyen barátja volt János Péternek?

3. A tagadás tüzétől az irgalom tüzéig. Amint Péter a parthoz ért, meglátta a tüzet. Nyilván emlékezett a bánatára akkor, éjjel, az Úr szenvedése előestéjén, mikor a tűznél melegedett, és megtagadta Jézust mondván: „Nem ismerem azt az embert." (Mt 26,72,74) . Bárcsak mást mondott volna, mint amikor kinyilvánította: „Te vagy Krisztus, az élő Isten Fia” (Mt 16,16). Péter története olyan, mint a miénk: nem mindig tanúskodik szilárd hitről. De Urunk mindenkit meghív irgalmának gazdag lakomájára: „Gyertek egyetek!” Jézus kedvességgel viszonozza a bűnt, ezt hagyja ránk a Nyolc Boldogság pontos és ékesszóló leírásában (Lk 6,27-38). Nem kellett a tanítványoknak megkérdezni: „Ki vagy” Három éven keresztül tapasztalták, hogyan bocsátotta meg Jézus a bűnöket és gyógyította a betegeket. Tudták, hogy Jézus maga az Irgalom. Én is így ismerem Őt?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, engedd megértenem: a megbocsátás nálad nem azzal végződik, hogy megkönyörülsz rajtam, hanem azzal, hogy átalakítod szívemet, készségessé teszed a megbocsátásra és azok szolgálatára, akik rosszat tettek nekem. Engedd, hogy mindenütt terjesszem a szeretet karizmáját!

Elhatározás: Egy nagy jótettet teszek titokban valakivel, akivel nehezen jövök ki, esetleg azzal, akit ellenségemnek tekintek.


A Pápa ima szándéka 2009. április hónapra:
Hogy az Úr bőséges terméssel áldja meg a földművesek munkáját, a gazdagabb népeket pedig tegye érzékennyé a világban fennálló éhezés drámája iránt.

Hogy a keresztények, akik olyan térségekben tevékenykednek, amelyekben a szegények, a gyengék, a nők és a gyermekek életkörülményei a legtragikusabbak, a remény jelei legyenek, a közösségvállalás és a szeretet evangéliuma melletti tanúságtételüknek köszönhetően.

II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger