2009. május 2., szombat

SZENT ATANÁZ

2009.05.02. szombat: SZENT ATANÁZ

Az egyház a Szentlélek vigaszával telt el


ApCsel 9,31-42

Az egyház ekkor egész Júdeában, Galileában és Szamariában békében élt és gyarapodott, az Úr félelmében járt, s telve volt a Szentlélek vigasztalásával. Történt egyszer, hogy Péter, amikor mindenkit fölkeresett, eljutott azokhoz a szentekhez is, akik Liddában laktak. Talált ott egy Éneász nevű embert, aki nyolc év óta ágyban feküdt, mert béna volt. Péter így szólt hozzá: ,,Éneász, Jézus Krisztus meggyógyít téged! Kelj föl, vesd be ágyadat!'' Erre ő azonnal fölkelt. Lidda és Száron lakói mind látták őt, és megtértek az Úrhoz. Joppéban a tanítványok közt volt egy asszony, a neve Tabíta volt, ami azt jelenti: Dorkász. Teljesen a jó cselekedeteknek és az alamizsnálkodásnak szentelte életét. Történt pedig azokban a napokban, hogy megbetegedett és meghalt. Miután megmosták, lefektették a felső teremben. Mivel Lidda közel van Joppéhoz, s a tanítványok meghallották, hogy Péter ott van, elküldtek hozzá két férfit, és kérték: ,,Ne késlekedj hozzánk jönni!'' Péter erre útra kelt, és elment velük. Amikor megérkeztek, felvezették őt a felső terembe. Az özvegyek mind körülvették őt sírva, és a köntösöket és ruhákat mutogatták, amelyeket Dorkász készített nekik, amíg velük volt. Péter azonban mindnyájukat kiparancsolta, azután térdre borulva imádkozott, majd a holttesthez fordulva így szólt: ,,Tabíta, kelj föl!'' Erre az kinyitotta a szemét, meglátta Pétert, és felült. Ő pedig odanyújtotta neki a kezét és felsegítette. Azután odahívta a szenteket és az özvegyeket, és megmutatta nekik őt, hogy él. Híre ment ennek egész Joppéban, és sokan hittek az Úrban.

Zs 115

Az Úr kedvében járok az élők földjén. Hittem, még ha így is szóltam: ,,Nagyon nagy megalázás ért!'' Elkeseredésemben azt mondtam: ,,Hazug minden ember!'' Mivel viszonozzam az Úrnak mindazt, amit velem cselekedett? Fölemelem a szabadulás kelyhét, és segítségül hívom az Úr nevét. Teljesítem az Úrnak tett fogadalmaimat egész népe előtt. Az Úr szemében drága dolog, szentjeinek halála. Én is, Uram, a te szolgád vagyok, szolgád vagyok és szolgálód fia. Széttörted bilincseimet: a hála áldozatát mutatom be neked, és segítségül hívom az Úr nevét. Teljesítem az Úrnak tett fogadalmaimat egész népe előtt az Úr házának udvaraiban, tebenned, Jeruzsálem.

Jn 6,60-69

Amikor ezt meghallották, a tanítványai közül sokan azt mondták: ,,Kemény beszéd ez! Ki hallgathatja ezt?'' Jézus tudta magában, hogy tanítványai emiatt zúgolódnak, ezért azt mondta nekik: ,,Megbotránkoztat ez titeket? Hát ha majd látjátok az Emberfiát fölmenni oda, ahol azelőtt volt? A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit. Az igék, amelyeket én mondtam nektek, lélek és élet. De vannak közületek egyesek, akik nem hisznek.'' Mert Jézus kezdettől fogva tudta, hogy kik azok, akik nem hisznek, és hogy ki fogja őt elárulni. Majd hozzátette: ,,Ezért mondtam nektek: Senki nem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki.'' Ettől fogva a tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és már nem jártak vele. Jézus azért így szólt a tizenkettőhöz: ,,Talán ti is el akartok menni?'' Simon Péter azt felelte: ,,Uram, kihez mennénk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és megismertük, hogy te vagy az Isten Szentje.''

Húsvét harmadik hete – Szombat

2009. május 2. - Szombat

Abban az időben, amikor Jézus Kafarnaumban az élet kenyeréről beszélt,
tanítványai közül, akik (szavait) hallották, többen azt mondták: "Kemény
beszéd ez. Ugyan ki hallgatja?" Jézus tudta, hogy tanítványai
méltatlankodtak miatta, azért így szól hozzájuk: "Ez megbotránkoztat
titeket? Hát ha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol
azelőtt volt! A Lélek az, ami életre kelt, a test nem használ semmit. A
szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. De vannak közöttetek, akik
nem hisznek." Jézus ugyanis kezdettől fogva tudta, hogy kik nem hisznek
benne, és hogy ki fogja őt elárulni. Aztán így folytatta: "Ezért mondtam
nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki."
Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és többé nem jártak
vele. Jézus ezért a tizenkettőhöz fordult: "Ti is el akartok menni?" Simon
Péter ezt válaszolta neki: "Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad
vannak. Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje."
Jn 6,60-69

Elmélkedés:

Az élet kenyeréről mondott beszéd vízválasztó volt, melynek hatására
egyesek elhagyják Jézus. Nem arról van szó, hogy a hallgatóság nagyobb
tömegéből némelyek elfordulnak tőle, hanem arról, hogy olyan tanítványok,
akik korábban hittek benne, most mégsem tudják hittel fogadni a most
hallottakat. Valószínűleg nem is értik pontosan, hogy mit takar Jézus azon
kijelentése, hogy ő az élet kenyere.
Az elutasításokkal szemben János evangélista Péter apostol példáját
állítja elénk. Talán ő maga sem a többi apostol sem értették mesterük
beszédét, mégis vele maradnak. Nem távoznak, mert felismerik, hogy Jézus
szavai igazak, s tanítása az örök élet felé irányít.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Szeretett Jézusom imádásra méltó Arca!
Imádlak és szeretlek Téged lelkem minden erejével.
Alázattal kérlek, hogy Isten képét állítsd helyre bennem.
Tiszta szívet teremts bennem, Istenem!
Ne vess el engem színed elől! Minden Általad történjék bennem,
Érted ó Jézusom, a Te dicsőségedre, Irántad való szeretetből.
______________________________

Húsvét harmadik hete – Szombat

Ti is el akartok menni?

2009. május 2. Húsvét harmadik hete – Szombat

P. Daniel Ray LC

Jn 6, 60-69

Abban az időben, amikor Jézus Kafarnaumban az élet kenyeréről beszélt, tanítványai közül, akik (szavait) hallották, többen azt mondták: „Kemény beszéd ez. Ugyan ki hallgatja?” Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szól hozzájuk: „Ez megbotránkoztat
titeket? Hát ha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol azelőtt volt! A Lélek az, ami életre kelt, a test nem használ semmit. A szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. De vannak közöttetek, akik nem hisznek.” Jézus ugyanis kezdettől fogva tudta, hogy kik nem hisznek benne, és hogy ki fogja őt elárulni. Aztán így folytatta: „Ezért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki.” Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és többé nem jártak vele. Jézus ezért a tizenkettőhöz fordult: „Ti is el akartok menni?” Simon Péter ezt válaszolta neki: „Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje.”


Bevezető imádság: Uram, hiszem, hogy jelen vagy itt, amikor imádságban hozzád fordulok. Benned van bizodalmam és hiszem, hogy minden kegyelmet megadsz nekem, amire szükségem van. Köszönöm az irántam való szeretetedet és a határtalan nagylelkűségedet, amelyet irányomba tanúsítasz. Viszonzásul neked adom életem és szeretetem.

Kérés: Uram, növeld hitemet és bizalmamat ezekben a percekben, melyet imádságban veled töltök, hogy ne féljek attól az úttól, melyet kijelöltél számomra!

1. Nehezen elfogadható szavak. A zsidók közül sokan nehezen tudták elfogadni, hogy Jézus egy az Atyával – és, hogy ezáltal Ő is Isten. Néhányuknak Jézus Isteni mivoltának elfogadása túl nagy lépés lett volna és még nem álltak készen arra, hogy ezt megtegyék. Jézus üzenete egyelőre nem jutott el a szívükig. Tehát amikor Jézus megpróbálta elmagyarázni, hogy miként akarja magát odaajándékozni nekünk az Oltáriszentségben, akkor tiltakoztak. Hit első lépcsőfokán (Krisztus Isteni mivoltának elfogadása) nem tudtak túljutni, így nem értették meg a másodikat (Jézus jelenléte az Oltáriszentségben). Ez a két igazság, melyet Jézus kinyilatkoztat, szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ha nem fogadjuk el az egyiket, akkor nehézségeink lesznek a másik elfogadásával is. Viszont, ha növekszik a tudásunk, hitünk és Krisztus iránti szeretetünk, akkor ezeket a lelki életben fellépő nehézségeket egyre könnyebben tudjuk majd kezelni.

2. Ti is el akartok menni? Krisztus meghívása arra, hogy elfogadjuk az igazságot és az Ő szeretetét, mindig csak egy meghívás, sosem kényszer. Nem erőlteti magát ránk. Szabadon dönthetünk arról, hogy elfogadjuk, vagy elutasítjuk az általa kinyilatkoztat igazságot. Ez ugyanígy van a kegyelmekkel is. Ezután a beszéd után számos tanítvány elhagyta Jézust és soha többé nem csatlakoztak hozzá újra. Arra hívta őket, hogy szabadon kövessék Őt, tehát jogukban állt dönteni. De ezek után vajon képesek voltak-e osztozni a feltámadás örömében? Képesek voltak arra, hogy olyan boldog életet éljenek, mint amilyet Jézus ígért nekik? Vajon megtalálták-e azt, amire a szívük vágyott, és amit a legjobban akartak, ha nem Krisztusnál keresték? Egyedül Isten irgalmában bízhattak.

3. Uram, kihez mennénk? Péter már hitt Jézus istenségében. „Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje”. Minden más, amit Jézus mond vagy tanít, már könnyen elfogadható volt Péter számára, még akkor is, ha olyan dologról volt szó, amit nem értett teljesen. A Krisztusba vetett bizalom tette képessé Pétert, hogy megértse Jézus tanításának lényegét. Ha a Mesterrel járunk az úton, az nagy szenvedésekkel jár – Péter meg is tapasztalta ezt – de mi más irányt választhatnánk, ami jobb lenne ennél?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, én is azért jöttem, hogy higgyek és meggyőződésem, hogy te az Isten Szentje vagy. Hol máshol találhatnám meg életem értelmét és lelkem békéjét, ha nem nálad?

Elhatározás: Ma minden nehézséget szeretettel fogok fogadni, annak tudatában, hogy ez is Isten tervének része, melyet az irántam való szeretetből alkotott.


A Pápa ima szándéka 2009. május hónapra:

Hogy a világiak és a keresztény közösségek felelős előmozdítói legyenek a papi és szerzetesi hivatásoknak


Hogy az újabb alapítású katolikus egyházak, a hit ajándékáért az Úr iránt érzett hálából legyenek készek az Egyház egyetemes küldetésében való részvételre, felajánlván szándékukat arra, hogy az egész világon hirdessék az evangéliumot


Pure Fashion Magyarország Divatmisszió - DIVATBEMUTATÓ GÁLAEST
„Új szívet adok nektek!” (Ez 36,26)
2009. május 9-én, szombaton 17 órától a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében (1114 Budapest, Villányi út 27.)
A rendezvény zártkörű, belépés meghívóval.
Meghívó igényelhető: Vancsura Lilla (mobil: +36 20 4022 098, e-mail: lilla.purefashion@gmail.com)

II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Szent Atanáz

Szent Atanáz

Az Anyaszentegyház Krisztus titokzatos teste, és semmiféle földi vagy sátáni erő nem ronthatja meg. A Gondviselés természetfeletti ereje nem csak óvja és megszenteli az egyházat, hanem táplálja, erősíti és növeli. A tanítványok küldetése az lesz, hogy tanúskodjanak Jézus mellett. Az utolsó vacsorán ők még ennek a küldetésnek a tartalmát nem fogták fel, hiszen osztották népük földies messiásvárását. Csak később lett világos előttük, hogy Jézus feltámadásáról, istenfiúságáról és az örök életről kell tanúskodniuk. Nem saját erejükből teszik, hanem a Szentlélek segítségével, aki úgy jön el, mint vigasztaló, mint az Igazság Lelke. Az Atyától származik, tehát neki is olyan tekintélye van, mint Jézusnak aki szintén az Atyától jött. Az ő segítségével fogják megállni helyüket akkor is, amikor meghurcolják őket.(Adoremus 2005)
További gondolatok...

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger