2009. május 6., szerda

Húsvéti idő, 4. hét Szerda

Húsvéti idő, 4. hét Szerda

Világosságul jöttem e világra – mondja a mai evangéliumban Jézus. Szavai visszahangozzák a karácsonyi liturgia örömhírét: Isten a világosság. Végtelen, felfoghatatlan, kimeríthetetlen világosság. Amint egy X. századi lelki író megfogalmazza: „Világosság az a kenyér, mely Jézus szeplőtelen teste, világosság az a bor, mely Krisztus drágalátos vére. Világosság az Úr feltámadása, világosság az arca, a keze, az ajka, a tekintete. Világosság az Úr hangja, igazgyöngy, mustármag, szőlőtő, kovász, reménység, hit.” Mekkora szükségünk van arra, hogy társadalmunk és egyéni életünk megannyi homályos területét beragyogja ez a mennyei távlat! Jézus az Atya küldötte hozzánk, égi ajándék a sötétben botorkálóknak. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét 4. hete – szerda

2009.05.06. szerda

Az Úr igéje növekedett és terjedt


ApCsel 12,24 - 13,5a

Az Úr igéje pedig növekedett és terjedt. Barnabás és Saul visszatértek Jeruzsálemből, miután elvégezték a szeretetszolgálatot. Jánost, akit Márknak is neveznek, magukhoz vették. Az antióchiai egyházban több próféta és tanító is volt, köztük Barnabás és Simon, akit Nigernek neveztek, a cirenei Lúciusz, továbbá Manaén, Heródes negyedes fejedelem tejtestvére, és Saul. Miközben ezek az Úr szolgálatát végezték és böjtöltek, a Szentlélek azt mondta nekik: ,,Különítsétek el nekem Sault és Barnabást a munkára, amelyre meghívtam őket!'' Erre böjtöt tartottak, imádkoztak, rájuk tették kezüket, azután útnak indították őket. Ők tehát a Szentlélektől küldve lementek Szeleukiába, onnan pedig Ciprusba hajóztak. Eljutottak Szalamiszba, és hirdették Isten igéjét a zsidók zsinagógáiban. János is a szolgálatukban volt.

Zs 66

A karvezetőnek. Hárfára. Zsoltár. Ének. Irgalmazzon nekünk Isten és áldjon meg minket! Ragyogtassa arcát felettünk, hogy megismerjük utadat a földön, minden nemzet lássa szabadításodat. Áldjanak téged a népek, Isten, áldjanak téged a népek valamennyien! Örvendjenek és ujjongjanak a nemzetek, mert igazsággal ítéled a népeket, és kormányozod a földön a nemzeteket. Áldjanak téged a népek, Isten, áldjanak téged a népek valamennyien! A föld megadja gyümölcsét; Áldjon meg minket Isten, a mi Istenünk, áldjon meg minket Isten, a föld minden határa félje őt!

Jn 12,44-50

Jézus pedig felkiáltott, és így szólt: ,,Aki hisz bennem, nem bennem hisz, hanem abban, aki küldött engem. És aki engem lát, azt látja, aki küldött engem. Azért jöttem a világba, hogy világosság legyek, hogy mindaz, aki hisz bennem, sötétségben ne maradjon. Ha pedig valaki hallja az én igéimet, de nem tartja meg, azt nem ítélem el. Mert nem azért jöttem, hogy a világot elítéljem, hanem hogy megmentsem a világot. Van, aki megítélje azt, aki megvet engem, és nem fogadja el igéimet: az ige, amelyet szóltam, az ítéli el őt az utolsó napon. Mert nem magamtól beszéltem, hanem aki küldött engem, az Atya, ő parancsolta meg nekem, hogy mit mondjak és mit beszéljek. Tudom, hogy az ő parancsa örök élet. Amit tehát én beszélek, úgy mondom el, ahogy az Atya mondta nekem.''

Húsvét 4. hete – szerda

2009. május 6. - Szerda

Abban az időben Jézus hangos szóval hirdette: Aki bennem hisz, nem
énbennem hisz, hanem abban, aki küldött engem. Aki engem lát, azt látja,
aki küldött engem. Én világosságul jöttem e világra, hogy aki bennem hisz,
ne maradjon sötétségben. Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem tartja
meg, azt nem én ítélem el, mert hiszen nem azért jöttem, hogy elítéljem a
világot, hanem hogy megváltsam a világot. Van bírája annak, aki megvet, és
nem fogadja el tanításomat. A tőlem hirdetett ige ítéli el őt az utolsó
napon. Mert én nem magamtól beszéltem, hanem az Atya, aki küldött engem,
hagyta meg nekem, hogy mit mondjak és mit hirdessek. Tudom, hogy az ő
parancsa örök élet. Amit tehát hirdetek, úgy hirdetem, amint az Atya
mondta nekem.
Jn 12,44-50

Elmélkedés:

Az ószövetségi időkben a próféták voltak Isten küldöttei. Azért küldi őket
Isten, hogy megtérítsék az embereket, s szívüket újra Isten felé vezessék.
Azt teszik, amit küldőjük kér, s azt hirdetik, amit Isten ajkukra ad.
Küldetésük az isteni üdvözítő szándékot szolgálja. Mindez elmondható
Jézusról is, nála azonban e küldetés az Atyával való személyes
kapcsolatból fakad. Jézus egyetlen vágya az, hogy teljesítse azt, amit az
Atya rábízott, s ebben a legvégsőkig elmegy, feláldozza önmagát. Az Atya
és a Fiú közti szoros kapcsolat következményeként a Jézushoz való
viszonyunk - szembefordulásunk vagy ráhagyatkozásunk - egyúttal
állásfoglalást jelent az Atyával szemben vagy mellette.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Égi Édesanyám, oltalmazd meg Magyarországot, püspökeinket, papjainkat,
családtagjainkat, közösségünk minden egyes tagját és az egész magyar
egyházat. Mindazoknak, akik még nem tudnak hinni, a Szentlélek ereje és
világossága által add meg az élő hit kegyelmét, hogy ez az ország Mária
országa, a Te országod legyen továbbra is. Tisztíts meg minket a bűntől és
vezess el bennünket Szent Fiadhoz, Jézushoz!
______________________________

Húsvét 4. hete – szerda

Világosság a léleknek

2009. május 6. Húsvét 4. hete – szerda

P. Steven Reilly LC

Jn 12,44-50

Jézus pedig felkiáltott, és így szólt: ,,Aki hisz bennem, nem bennem hisz, hanem abban, aki küldött engem. És aki engem lát, azt látja, aki küldött engem. Azért jöttem a világba, hogy világosság legyek, hogy mindaz, aki hisz bennem, sötétségben ne maradjon. Ha pedig valaki hallja az én igéimet, de nem tartja meg, azt nem ítélem el. Mert nem azért jöttem, hogy a világot elítéljem, hanem hogy megmentsem a világot. Van, aki megítélje azt, aki megvet engem, és nem fogadja el igéimet: az ige, amelyet szóltam, az ítéli el őt az utolsó napon. Mert nem magamtól beszéltem, hanem aki küldött engem, az Atya, ő parancsolta meg nekem, hogy mit mondjak és mit beszéljek. Tudom, hogy az ő parancsa örök élet. Amit tehát én beszélek, úgy mondom el, ahogy az Atya mondta nekem.''

Bevezető ima: Atyám, áldás számomra ez a lehetőség, hogy imádkozhatom. Eléd járulok, hogy megörvendeztesselek és dicsőítselek. Imádságomat azokért ajánlom fel, akik számítanak lelki támogatásomra.

Kérés: Uram, növeld a reményt bennem, hogy tudatában legyek mindig annak, hogy te mindig vezetsz és megvédesz engem. Bár szavaid visszhangoznának lelkemben!

1. A sötétségtől ijedten. A kis gyermekek félnek a sötétségtől…, végül is a szörnyek és a szellemek a sötétségben élnek. Ha felkapcsolod a lámpát, a félelmek tova szállnak. A való világ oly kevéssé ijesztő, ha ég a villany. Ami igaz a gyerekekre, igaz ránk is – más szinten. Rengeteg félelmünk van, s ezek közül sok abból ered, hogy sötétségben járunk. Nem ismerjük a jövőnket, nem befolyásolhatunk bizonyos eredményeket. De Jézus „világosságul jött a világba”. Ha ismerjük Jézust, a világossága világít az életünkben, és félelmeink eltűnnek. Mi nem ismerjük a jövőt, Ő igen. Mi sok mindent nem befolyásolhatunk, az Ő gondviselése irányít mindent. Mint a kis gyerek, aki megnyugszik, amikor apja vagy anyja a sötét szobába lép, Jézussal biztonságban nyugodhatunk, vele együtt minden rendben lesz.

2. Jézus szavai felelősséget jelentenek. Ha valamitől félnünk kell, az saját magunk. Néri Szent Fülöpről mondják, hogy, reggel felkeléskor a tükörbe nézve azt mondta: Uram, figyelj Néri Fülöpre, hogy ma ne áruljon el újra téged.” Az Úr saját magunkra mért ítéletről beszél, amennyiben nem fogadjuk el szavait. Amikor érezzük az érzékiség és a gőg láncait, amik arra kényszerítenek, hogy inkább magunkban bízzunk és ne Krisztusban, meg kell állnunk egy pillanatra. Olyan ez, mint egy lelki piros lap, ami figyelmeztet, hogy távolodunk Krisztus tanításától. Ha Krisztushoz ragaszkodunk – elutasítjuk a gondolatot, hogy inkább a saját fejünk után megyünk, ahelyett, hogy Őt követnénk – elkerüljük a sötététséget, ami a legfélelmetesebb dolog a világon.

3. Az Atya parancsa az örök élet. Az 1960-as évek filozófiája szörnyű szemetet hagyott hátra, mely napjainkra is hatást gyakorol. Saját magaddal törődj! – mondja a „woodstocki hitvallás” elhitetve velünk, hogy önmagunk erőszakos előtérbe tolása a boldogság kulcsa. Bármennyire ellentmondásosnak hallatszik, a valódi boldogság kulcsa az engedelmesség. Jézus a vízen járt, lecsendesítette a vihart, ezreket táplált néhány kenyérrel és hallal. Tanítása szerint a boldogság nem a hatalomban nyugszik. Sokkal inkább az Atya parancsainak teljesítésében. Engedelmeskedni az Atyának nem más, mint az örök élet útján járni, ez pedig a legmerészebb álmainkat is meghaladó teljesség.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, vedd el félelmeimet! Tudom, hogy az válik a javamra, ha téged szeretlek és követlek. Add meg az erőt, hogy engedelmeskedjek az Atyának és így az örök életre jussak, amire oly nagyon vágyok!

Elhatározás: Ma törekszem lelki kötelezettségeim tökéletes megvalósítására.


A Pápa ima szándéka 2009. május hónapra:

Hogy a világiak és a keresztény közösségek felelős előmozdítói legyenek a papi és szerzetesi hivatásoknak


Hogy az újabb alapítású katolikus egyházak, a hit ajándékáért az Úr iránt érzett hálából legyenek készek az Egyház egyetemes küldetésében való részvételre, felajánlván szándékukat arra, hogy az egész világon hirdessék az evangéliumot


Pure Fashion Magyarország Divatmisszió - DIVATBEMUTATÓ GÁLAEST
„Új szívet adok nektek!” (Ez 36,26)
2009. május 9-én, szombaton 17 órától a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében (1114 Budapest, Villányi út 27.)
A rendezvény zártkörű, belépés meghívóval.
Meghívó igényelhető: Vancsura Lilla (mobil: +36 20 4022 098, e-mail: lilla.purefashion@gmail.com)

II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger