2009. május 12., kedd

Szent Pongrác

Szent Pongrác

Isten nem méricskél, nem szűkmarkú, hanem nagylelkű adakozó. Mindnyájunkban gazdagon ajándékozza az életet, a megváltást, és az üdvösséget, az örök életet. Atyám házában sok lakóhely van – mondja Jézus. Minden kor, minden hívője otthonra találhat az atyai házban. Egyikünktől sem kíván különleges dolgokat az Úr. Azzal, amik vagyunk, Istentől kapott egyéni adottságainkkal válaszoljunk hívására, és kövessük őt, aki út, igazság, élet. Nem tévedhetünk el a Krisztus-követés útján. Jézus nem azért támadt fel, hogy az örök életre vezető ösvényen félúton magunkra hagyjon bennünket. Szentlelkével jelen van egyházában. Tanító, megszentelő és kormányzó hatalmát megosztotta tanítványaival. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét ötödik hete – kedd

2009.05.12. kedd

(Szent Néreusz és Szent Achilleusz, Szent Pongrác)

Sok viszontagságon át kell bemennünk az Isten országába


ApCsel 14,19-28

Antióchiából és Ikóniumból azonban utánuk jött néhány zsidó. Felbujtották a tömeget, és megkövezték Pált. Azután kivonszolták a városon kívülre, abban a hitben, hogy meghalt. De amikor a tanítványok körülvették, felkelt, és bement a városba. Másnap pedig Barnabással útra kelt Derbébe. Miután ennek a városnak is hirdették az evangéliumot és sokakat tanítottak, visszafordultak Lisztrába, Ikóniumba és Antióchiába. Útközben megerősítették a tanítványok lelkét, és intették őket, hogy maradjanak meg a hitben. Elmondták, hogy sok viszontagságon át kell bemennünk az Isten országába. S miután az egyes egyházakban böjtölve és imádkozva presbitereket rendeltek számukra, az Úrnak ajánlották őket, akiben hittek. Azután átmentek Pizídián, és Pamfíliába jutottak. Miután Pergében is hirdették az Úr igéjét, lementek Attáliába, onnan pedig elhajóztak Antióchiába, ahonnan Isten kegyelmébe ajánlva elindították őket a most elvégzett munkára. Amikor megérkeztek és egybegyűjtötték az egyházat, elbeszélték, milyen nagy dolgokat művelt általuk az Isten, és hogy a hit ajtaját megnyitotta a pogányoknak. Ezután jó ideig ott maradtak a tanítványokkal.

Zs 144

Dicséret. Dávidtól. Magasztallak téged, Istenem, királyom, s áldom nevedet örökkön örökké. Áldalak téged mindennap, és dicsérem nevedet örökkön örökké. Nagy az Úr és méltó a dicséretre, nagysága fölfoghatatlan. Nemzedék nemzedéknek dicséri alkotásaidat és hirdeti hatalmadat. Elmondják szentséged fölséges dicsőségét, elbeszélik csodáidat. Elmondják félelmetes erődet, és hirdetik nagyságodat. Megemlékeznek túláradó jóságodról, igazságodat ujjongva ünneplik. Irgalmas az Úr és könyörületes, hosszantűrő és nagyirgalmú. Jó az Úr mindenkihez, és könyörületes minden teremtményéhez. Magasztaljon téged, Uram, minden műved, és áldjanak szentjeid. Országod dicsőségét hirdessék és beszéljék el hatalmadat, hogy megismertessék az emberek fiaival hatalmadat, és országodnak fölséges dicsőségét. A te országod örökké tartó ország, és uralmad nemzedékről nemzedékre fönnáll. Hűséges az Úr minden igéjében, és szentséges minden tettében. Fölemel az Úr mindenkit, aki elesik, és minden elnyomottat fölsegít. Mindeneknek szemei tebenned bíznak, Úristen, mert te adsz nekik eledelt. Alkalmas időben. megnyitod kezedet, és betöltesz minden élőt áldásoddal. Igazságos az Úr minden útjában, és szent minden művében. Közel van az Úr mindazokhoz, akik segítségül hívják, akik segítségül hívják őt igazságban. Teljesíti akaratát azoknak, akik őt félik, meghallgatja könyörgésüket és megszabadítja őket. Megőrzi az Úr mindazokat, akik őt szeretik, de elpusztítja mind a bűnösöket. Hirdesse szám az Úr dicséretét, és minden élő áldja szent nevét örökkön-örökké.

Jn 14,27-31a

Békét hagyok rátok, az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék szívetek és ne féljen. Hallottátok, hogy azt mondtam nektek: Elmegyek, és visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örülnétek annak, hogy az Atyához megyek, mert az Atya nagyobb nálam. Megmondtam nektek már most, mielőtt megtörténne, hogy amikor bekövetkezik, higgyetek. Most már nem sokat beszélek veletek, mert jön a világ fejedelme; felettem ugyan nincs hatalma, de hogy megtudja a világ, hogy szeretem az Atyát, és úgy teszek, ahogy az Atya meghagyta nekem: keljetek föl, menjünk innen.

Húsvét ötödik hete – kedd

2009. május 12. - Kedd

Az utolsó vacsorán mondott beszédében Jézus így szólt tanítványaihoz:
"Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom, ahogy a
világ adja nektek. Ne nyugtalankodjék szívetek, és ne csüggedjen! Hiszen
hallottátok, hogy azt mondtam: Elmegyek, de visszajövök hozzátok. Ha
szeretnétek engem, örülnétek annak, hogy az Atyához megyek, mert az Atya
nagyobb nálam. Előre megmondtam nektek, mielőtt megtörténnék, hogy ha majd
bekövetkezik, higgyetek. Már nem sokat beszélek veletek, mert jön a világ
fejedelme. Rajtam ugyan nincs hatalma; hogy azonban megtudja a világ, hogy
szeretem az Atyát: úgy cselekszem, amint az Atya meghagyta nekem."
Jn 14,27-31a

Elmélkedés:

Nyilvános működésének ideje alatt Jézus többször is beszél tanítványainak
arról, hogy az Atyától jött. Származása meghatározó volt számára, s
egyúttal olyan tény, amelynek ismerete szükséges ahhoz, hogy megértsük
tanítását és cselekedeteit. A mennyei Atya által rábízott igazságot
hirdette és az Atya által tett mindent, sőt, tettei az Atya dicsőségét
szolgálták.
Küldetése befejezéséhez közeledve, már kevésbé beszél származásáról,
inkább arról tanít, hogy hová indul. Természetesen Ahhoz tér vissza,
akitől e világra jött. A mai evangélium szerint az utolsó vacsorán
világosan kijelentette övéinek, hogy a mennyei Atyához tér vissza. E
mennybe indulása örömmel tölti el azokat, akik szeretik őt, mert ez jelzi,
hogy küldetése beteljesedett, s indul, hogy a mennyországban helyet
készítsen. Helyet mindazoknak, akik szeretik Őt. Nekem is.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Áldott legyen a buzgalom, mely Isten karjába vezet! Áldott legyen a
lemondás erről az egynéhány nyomorult dologról, amely ily magas
méltósághoz juttat! Gondoljátok csak meg, hogy ha egyszer az Úr karjain
hordoz benneteket, mit törődtök ti majd akkor azzal, ha az egész világ
kígyót-békát kiált reátok! Elég hatalmas Ő arra, hogy bárkivel szemben is
megvédelmezzen benneteket.
Nagy Szent Teréz
______________________________

Húsvét ötödik hete – kedd

A veszély, hogy kihasználnak

2009. május 12. Húsvét ötödik hete – kedd

P. Patrick Langan LC

Jn 14,27-31a

Békét hagyok rátok, az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék szívetek és ne féljen. Hallottátok, hogy azt mondtam nektek: Elmegyek, és visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örülnétek annak, hogy az Atyához megyek, mert az Atya nagyobb nálam. Megmondtam nektek már most, mielőtt megtörténne, hogy amikor bekövetkezik, higgyetek. Most már nem sokat beszélek veletek, mert jön a világ fejedelme; felettem ugyan nincs hatalma, de hogy megtudja a világ, hogy szeretem az Atyát, és úgy teszek, ahogy az Atya meghagyta nekem: keljetek föl, menjünk innen.

Bevezető ima: Uram, köszönöm, hogy időt szánsz arra, hogy velem légy. Sok világi dolog vonz, de Uram, te ragadod meg leginkább figyelmemet. Benned van reményem, és szeretlek téged. Talán nem értem igazán, mit jelent szeretni, talán nem úgy szeretlek, ahogy kellene, de valóban szeretlek.

Kérés: Uram, segíts, hogy sose felejtsem el, ki vagyok, honnan jövök, és hová tartok!

1. Tenni. A mai kultúrában sokan azt hiszik, hogy tetteik teszik őket valakivé. Azt hiszik, hogy tetteikből ered létezésük, mivel tetteik által határozzák meg magukat. Ezért válnak könnyen kizsákmányolhatóvá. A tizenkilencedik századi Amerikában egy rabszolga gyakran azt sem tudta mikor született, hogy ne tudhassa, ki is ő igazából. Azért született, hogy dolgozzon. Ugyanez a kísértés ma is létezik. Rengeteg ember dolgozik hosszú órákat: egyesek azért, hogy elmeneküljenek az otthoni problémák és a felelősség elől, mások az elvégzett munka öröméért, megint mások csak azért, hogy több pénzt keressenek, és így még kényelmesebb életet élhessenek. Azonban mindezek ugyanannak a rabszolgaságnak a megjelenési formái.

2. Lenni. Krisztus saját példáján keresztül egy másfajta életet mutatott nekünk, ami ezzel ellentétes irányba halad. Elsőként léteznem kell. Ezután erednek majd tetteim a létezésemből. Krisztus újra és újra elmondja: én Atyámnak fia vagyok. Most már ennek megfelelően is cselekszem. Mikor Mózes az égő csipkebokortól kérdezte, hogy kicsoda Ő, Isten azt válaszolta: 'vagyok, aki vagyok'. Ki vagyok én? Ami engem meghatároz, az az Istennel való kapcsolatom. Gondoljunk csak bele: nekünk megvan az a kiváltságunk, hogy Isten gyermekei lehetünk! Isten annyira szeretett, hogy gyermekévé fogadott! Ez minden fáradságot megér. Ez az, aki igazán vagyok, ennek megfelelően kell cselekednem, ahogyan Krisztus tanított engem.

3. Béke. Krisztus hatalmas békessége abból származik, hogy elmélkedek azon, ki is vagyok. Ha Isten Igéjét szemlélem, felfedezem, hogy Isten teremtménye vagyok. Hirtelen, megtalálom az erőt, hogy a valóságban lássam magamat. Mások nem használhatnak ki többé, és én sem használok ki másokat, mert mindannyian Isten gyermekei vagyunk. Méltóságom ebből az alapigazságból ered; Isten saját képére és hasonlatosságára teremtett. Istentől származom, és Ő hív, hogy visszatérjek hozzá és vele legyek az örök boldogságban.

Beszélgetés Krisztussal: Megvan az a rossz szokásom, hogy csak saját tetteimre figyelek. Ezért nyomasztanak folyton a gondok. Uram, hozzád hasonló akarok lenni, elsőként azt látni ki is vagyok és hagyni, hogy tetteim létezésemből következzenek. Ez hozza meg nekem a békét. Mégis, szükségem van kegyelmedre Uram, segíts igaz gyermekedként élnem.

Elhatározás: Ma két jócselekedetet teszek valakiért, akinek szüksége van arra, hogy ezzel segítsek neki megtapasztalni Isten iránta való szeretetét.


A Pápa ima szándéka 2009. május hónapra:

Hogy a világiak és a keresztény közösségek felelős előmozdítói legyenek a papi és szerzetesi hivatásoknak


Hogy az újabb alapítású katolikus egyházak, a hit ajándékáért az Úr iránt érzett hálából legyenek készek az Egyház egyetemes küldetésében való részvételre, felajánlván szándékukat arra, hogy az egész világon hirdessék az evangéliumot


KRISZTUS AZ ÉLETEM
Szeretettel hívunk minden Regnum Christi tagot, barátot, és érdeklődőt 2009. május 19-én kedden este 19 órától kezdődő találkozóra a

Krisztus Király Katolikus Missziós Központba (Bp. XI. Fehérvári út 168-178. Fszt. 35. 168-as csengő), hogy mélyebben megismerkedjünk a Mozgalom lelkiségével.

Az este előadója Vadász Kinga, a Regnum Christi megszentelt életű tagja.


II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger