2009. május 15., péntek

Húsvéti idő, 5. hét Péntek

Húsvéti idő, 5. hét Péntek

A tízparancsolatot Mózes Istentől kapta, és továbbadta a választott népnek. Jézus nagyobb, mint Mózes. Az utolsó vacsorán maga adja az új parancsot tanítványainak. Nem azért jött, hogy a régit megszüntesse, hanem beteljesítse. Íme, az új parancs: szeressétek egymást, amint én szeretlek titeket. Kik azok a környezetemben, akik számítanak a szeretetemre? Kikért vagyok felelős? Jézus parancsa a szeretet minőségét is kijelöli számunkra: „amint én szeretlek titeket”. A szeretet mércéje a kereszt. Jézus a végsőkig szeretett minket. Isten barátai lettünk, együtt az Ószövetség nagy könyörgőivel, és együtt az Újszövetség apostolaival, akik látták és hallották az Urat. Akik együtt étkeztek vele, mint mi is minden szentmisén. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét ötödik hete - péntek

2009.05.15. péntek

(Szent Pachómiusz apát, Szent Zsófia)

A szükséges dolgokon kívül semmi más terhet nem rakunk rátok


ApCsel 15,22-31

Erre az apostolok és a presbiterek az egész egyházzal együtt jónak látták, hogy férfiakat válasszanak ki maguk közül, és elküldjék Antióchiába Pállal és Barnabással Júdást, akit melléknevén Barszabásnak hívnak, és Szilást -- ők a testvérek között vezetők voltak --, és kezük által ezt az írást küldték: ,,Üdvözlet az apostoloktól és a presbiter testvérektől a pogányokból lett testvéreknek, akik Antióchiában, Szíriában és Kilíkiában vannak! Mivel hallottuk, hogy némelyek, akik közülünk kerültek ki, megzavartak titeket szavaikkal, és feldúlták lelketeket, bár tőlünk megbízást nem kaptak, jónak láttuk, miután megállapodásra jutottunk, hogy férfiakat válasszunk ki és küldjünk el hozzátok a mi igen kedves Barnabásunkkal és Pálunkkal, ezekkel az emberekkel, akik életüket adták a mi Urunk, Jézus Krisztus nevéért. Elküldtük tehát Júdást és Szilást, akik mindezt személyesen, élőszóval is tudtotokra adják. Úgy tetszett ugyanis a Szentléleknek és nekünk, hogy semmi további terhet ne rakjunk rátok, csak azt, ami szükséges: hogy tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól, a vértől, a fojtott állatoktól és a paráznaságtól. Ha ezektől őrizkedtek, jól teszitek. Jó egészséget!'' Azok tehát, miután elbocsátották őket, lementek Antióchiába. Itt egybegyűjtötték a sokaságot, és átadták a levelet. Amikor elolvasták, örültek a vigasztalásnak.

Zs 56

A karvezetőnek. A ,,Ne semmisíts meg'' szerint. Miktám Dávidtól. Amikor Saul elől a barlangba menekült. Könyörülj rajtam, Istenem, könyörülj rajtam, mert beléd vetem bizalmamat, és szárnyad árnyékában húzom meg magam, amíg a veszedelem elvonul. A fölséges Istenhez kiáltok, Istenhez, aki jót cselekszik velem. Az égből küld szabadulást nekem, és gyalázatba taszítja azokat, akik taposnak rajtam. Isten elküldi irgalmát és hűségét. Lelkem az oroszlánok kölykei közt hever, amelyek felfalják az emberek fiait. Foguk lándzsa és nyíl, nyelvük élesre fent szablya. Magasztaltassék föl Isten az egek fölé, és dicsőséged minden föld fölé! Hálót kerítettek lábamnak, és megaláztak engem; Vermet ástak nekem, de ők maguk estek bele. Kész az én szívem, Istenem, kész az én szívem, Éneklek és zsoltárt zengek. Ébredj fel, dicsőségem, ébredjen a hárfa és a lant! Hadd keltsem fel a hajnalt! Hálát adok neked, Uram, a népek között, zsoltárral dicsérlek a nemzetek között, mert irgalmad felér az egekig, és hűséged a fellegekig. Magasztaltassék föl Isten az egek fölé, és dicsőséged minden föld fölé!

Jn 15,12-17

Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket. Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért. Ti a barátaim vagytok, ha megteszitek, amiket parancsolok nektek. Már nem mondalak benneteket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondtalak titeket, mert mindent, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Arra rendeltelek benneteket, hogy elmenjetek, gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, s hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek: szeressétek egymást!

Húsvét ötödik hete - péntek

2009. május 15. - Péntek

Jézus így tanított az utolsó vacsorán: "Az az én parancsom, hogy
szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete
senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim
vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket
többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak
mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam
nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket; és
arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó
gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt
parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!"
Jn 15,12-17

Elmélkedés:

Mai szentírási szakaszunk leírása szerint az utolsó vacsorán Jézus
parancsba adta tanítványainak a szeretet gyakorlását. Ez a parancs azonban
nem csak az egykori apostoloknak szólt, hanem mindazoknak, akik az Úr
követői, nekünk is. Sokan megfogalmazták már ezzel kapcsolatban azt az
ellenvetést, hogy miért parancsolja meg Jézus a szeretetet. Vagy él
valakiben ez az érzés vagy nem, de parancsszóra alig képes bárki is
szeretni a másikat. A szeretettel kapcsoltban azonban észre kell vennünk,
hogy nem egyszerűen egy kívülről jövő, tőlünk, emberi létünktől idegen
parancsról van szó, hanem jóval többről. Aki már legalább egyszer
megtapasztalta életében Isten szeretetét, az belő ösztönzést, belső
késztetést érzett arra, hogy a szeretetet tovább kell adnia. Mintha a
lelkünk mélyéről is azt parancsolná valami nekünk, hogy osszuk meg a
szeretetet.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Jézus Szíve Te tudsz mindent,
Jézus Szíve Te látsz mindent,
Jézus Szíve Te megtehetsz mindent.
Jézus Szíve Te gondot viselsz reám,
Jézus Szíve Te meghallgatod imám.
______________________________

Húsvét ötödik hete - péntek

A szeretet parancsa

2009. május 15. Húsvét ötödik hete - péntek

P. Edward Hopkins, LC

Jn 15, 12-17

Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket. Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért. Ha megteszitek, amit parancsolok nektek, a barátaim vagytok. Nem nevezlek többé szolgának benneteket, mert a szolga nem tudja, mit tesz ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert amit hallottam Atyámtól, azt mind tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt. Akkor mindent megad nektek az Atya, amit a nevemben kértek tőle. Ezt a parancsot adom nektek: szeressétek egymást!

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy nagyon szeretsz engem. Te vagy a teremtőm és megváltóm. Bízom a barátságodban, bízom abban, hogy segítesz felismernem, hogy hogyan szerethetek másokat úgy, ahogy te. Szeretlek, Uram, hiszen te szerettél előbb. Szeretném másoknak is megmutatni a szeretetedet.

Kérés: Töltsd el szívemet szereteted tüzével!

1. A parancs. „Lehet-e a szeretetet parancsolni?” kérdi XVI. Benedek pápa Deus Caritas Est kezdetű enciklikájában. A szeretet nem puszta érzelem, hanem az akarat beteljesedése. Isten nem vár tőlünk olyan érzéseket, melyre nem lennénk képesek magunktól. Nem lehet arra kényszeríteni, hogy rokonszenvezzünk valakivel vagy beleszeressünk valakibe. Azonban dönthetünk úgy, hogy szeretjük ellenségeinket. Isten szeretetének a megtapasztalása arra késztet, hogy továbbadjuk ezt a szeretetet. Isten szeretett minket először: „Nem ti választottatok engem”. Isten szeretete olyan valóság, melyet a szentségekben és a létezésünkön való elmélkedésben élhetünk át legjobban. Ez a személyes megtapasztalás segít megérteni és továbbadni a szeretetet.

2. Barátok. A szeretethez hasonlóan a barátságot is sokan félreértelmezik manapság. A barátság több mint egy kölcsönös hasznosságon és tolerancián alapuló kapcsolat. A barátok szeretetet, titkokat osztanak meg egymással. A szeretet „az akarat és a gondolkodás egységéhez vezet” (Deus Caritas Est, 17). Mindannyian szeretnénk ismerni a barátunk gondolatait és vágyait, hogy osztozzunk azokban. „Az Isten és ember közötti szeretet története éppen ebben áll, hogy ez az akaratközösség a gondolkodás és az érzés közösségében növekszik, és a mi akaratunk és Isten akarata egyre inkább egybeesik: Isten akarata már nem idegen akarat számomra, amely kívülről kényszerít rám parancsolatokat, hanem az én saját akaratom, abból a tapasztalatból fakadóan, hogy valójában Isten közelebb van hozzám, mint én saját magamhoz.” (Deus Caritas Est, 17)

3. Gyümölcsöt teremni. Jézusnak kevés parancsa van, de azok mind a szeretetről szólnak: „Tegyétek ezt az én emlékezetemre”, „Szeressétek egymást”, „Szeressétek ellenségeiteket”, „Tegyétek tanítványommá minden népet” stb. Ez a szeretet-parancs természeténél fogva összefonódik Krisztus küldetésével. Arra lettünk kiválasztva, hogy szeressünk. Ha szeretetünk hiteles, Krisztus szeretetéből fakad és kész az áldozatra, biztos gyümölcsöt terem. Ennek a jutalma örök barátság Istennel. Másoknak tehát nem anyagi javakkal, vigasszal vagy akár barátsággal szolgálhatok a legjobban, hanem Isten szeretetének a közvetítésével, Krisztus üzenetének megismertetésével. „Krisztussal együtt nézem, és a másiknak ezért többet tudok adni, mint a külsőleg szükséges dolgok: a szeretet pillantását, amire annyira szüksége van. (Deus Caritas Est, 18).

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, olts szívembe folytonos, növekvő vágyat arra, hogy a szeretetről szóló parancsaidat kövessem! Segítsd felismernem szereteted állandó jelenlétét az életemben! Indítson ez a felismerés határtalan szeretetre, mely nem fél mindannak az elvesztésétől, ami nem szeretet.

Elhatározás: Ma a felebarátom és Krisztus iránti szeretetből segítek valakinek.


A Pápa ima szándéka 2009. május hónapra: Hogy a világiak és a keresztény közösségek felelős előmozdítói legyenek a papi és szerzetesi hivatásoknak.


Hogy az újabb alapítású katolikus egyházak, a hit ajándékáért az Úr iránt érzett hálából legyenek készek az Egyház egyetemes küldetésében való részvételre, felajánlván szándékukat arra, hogy az egész világon hirdessék az evangéliumot.


II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállításhoz kapcsolódó tematikus program: Május 15-én este fél nyolctól kerekasztal-beszélgetés lesz II. János Pál pápa politikai jelentőségéről. A beszélgetés meghívott vendégei: Erdődy Gábor történész, volt szentszéki nagykövet, Török József egyháztörténész és Gergely Jenő egyháztörténész. Az este házigazdája: Süveges Gergő.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai.

Bővebb információ: www.imeazember.hu


KRISZTUS AZ ÉLETEM


Szeretettel hívunk minden Regnum Christi tagot, barátot, és érdeklődőt 2009. május 19-én kedden este 19 órától kezdődő találkozóra a

Krisztus Király Katolikus Missziós Központba (Bp. XI. Fehérvári út 168-178. Fszt. 35. 168-as csengő), hogy mélyebben megismerkedjünk a Mozgalom lelkiségével.

Az este előadója Vadász Kinga, a Regnum Christi megszentelt életű tagja.


Álláskereső tanárok figyelem! A Szent Benedek Iskola a 2009-10. tanévre egyetemi végzettségű tanárokat keres. Részletek és jelentkezési tudnivalók az iskola honlapjának (www.szentbenedekiskola.hu) Állásajánlat rovatában olvashatók.



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger