2009. május 16., szombat

Nepomuki Szent János

Nepomuki Szent János

Békességet hagyok rátok, az én békémet adom nektek. Minden szentmisében elimádkozzuk ezeket a szavakat. Nagy szükségünk van rá. Kisebb-nagyobb közösségeinkben oly sok a békétlenség. Meggondolatlan szavainkkal, tetteinkkel képesek vagyunk összetörni a létező, amúgy is törékeny békét. Vagy éppen bennünket hoznak ki viselkedésükkel mások a béketűrésünkből. Mi az alapja a béketörekvéseinknek: félelem, lustaság, szeretet, féltés? Krisztus békéje az Atya iránti szeretetből fakad: tudja meg a világ, hogy szeretem az Atyát, és megteszem, amit parancsol. Növeld szívünkben az irántad való szeretetet Istenünk, hogy békében éljünk egymással! (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét ötödik hete – szombat

2009.05.16. szombat

(Nepomuki Szent János)

Isten rendelt minket oda az evangélium hirdetésére


ApCsel 16,1-10

Eljutott Derbébe és Lisztrába is. Volt ott egy Timóteus nevű tanítvány, egy hívővé lett zsidó anyának és pogány apának volt a fia. A testvérek, akik Lisztrában és Ikóniumban voltak, jó véleménnyel voltak róla. Pál azt akarta, hogy vele menjen az útra, azért magához vette és körülmetéltette, tekintettel a zsidókra, akik ezekben a helységekben voltak; mindenki tudta ugyanis, hogy az apja pogány volt. Amikor sorra járták a városokat, s tudatták, mihez kell tartaniuk magukat, közölték velük a határozatokat, amelyeket az apostolok és a presbiterek hoztak, akik Jeruzsálemben voltak. Így az egyházak megerősödtek a hitben és gyarapodtak számban napról-napra. Amikor keresztülmentek Frígián és Galácia tartományán, a Szentlélek megtiltotta nekik, hogy Ázsiában hirdessék Isten igéjét. Míziába érve megkísérelték ugyan, hogy Bitíniába menjenek, de Jézus Lelke nem engedte őket. Ezért átmentek Mízián, és lementek Troászba. Itt látomás jelent meg Pálnak éjnek idején: egy makedón férfi eléje állt és könyörgött neki: ,,Jöjj át Makedóniába, és segíts rajtunk!'' Miután ezt a jelenést látta, késedelem nélkül igyekeztünk elindulni Makedóniába. Biztosan tudtuk, hogy Isten hívott minket, hogy hirdessük nekik az evangéliumot.

Zs 99

Zsoltár. Hálaadásra. Ujjongjatok Istennek, minden földek, örvendezve szolgáljátok az Urat, járuljatok eléje lelkendezve! Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten; ő alkotott minket és az övéi vagyunk az ő népe s az ő legelőjének nyája. Lépjetek be kapuiba hálaadással, udvaraiba magasztalással. áldjátok őt, dicsérjétek nevét. Mert jó az Úr; Örökké tart kegyelme, nemzedékről nemzedékre hűsége.

Jn 15,18-21

Ha a világ gyűlöl benneteket, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt nálatok. Ha a világból valók volnátok, a világ szeretné azt, ami az övé. Mivel nem vagytok a világból valók, hanem kiválasztottalak titeket a világból, azért gyűlöl benneteket a világ. Emlékezzetek a szóra, amit mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak; ha az én szavamat megtartották, a tiéteket is megtartják majd. Ám mindezeket az én nevemért fogják tenni veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.

Húsvét ötödik hete – szombat

2009. május 16. - Szombat

Búcsúbeszédében Jézus így szólt övéihez: "Ha a világ gyűlöl titeket,
tudjátok meg: engem előbb gyűlölt. Ha a világból volnátok, szeretne
titeket a világ, mint övéit. De ti nem vagytok a világból, mert
kiválasztottalak titeket a világból; ezért gyűlöl benneteket a világ.
Emlékezzetek vissza tanításomra: nem nagyobb a szolga uránál! Ha engem
üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én tanításomat megtartották, a
tiéteket is megtartják. Mindezt miattam teszik veletek, mert nem ismerik
azt, aki küldött engem."
Jn 15,18-21

Elmélkedés:

A bűnös ember gyakran gyűlölettel tekint az igazakra, mert zavarja őt,
hogy a másik ember tud tisztességesen élni, ő viszont nem. A bibliában
számos példát találunk erre, amelyek közül talán a próféták esetei a
legszembetűnőbbek. Őket Isten azért küldi, hogy szavukkal, vagy egyszerűen
csak a puszta létükkel figyelmeztessék az embereket arra, hogy elhagyták a
törvények útját, s térjenek vissza Istenhez. A próféták elleni gyűlölet
odáig fajult, hogy az életükre törtek. Ugyanez lett a sorsa Jézusnak is,
aki igaz Istenként jött a világba azzal a küldetéssel, hogy megmutassa a
bűnösöknek az Istennek tetsző életet. Akik Jézust követik, az ő sorsában
részesednek magukra vonva a világ gyűlöletét. Erre azonban nem válaszolhat
gyűlölettel, mert tudja, hogy egyedül a szeretet képes legyőzni a felé
irányuló rosszat.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Segíts rajtam, Uram, hogy tudjak erős lenni, amikor jön a megpróbáltatás
órája! Tégy erőssé és nagylelkűvé, hogy ne jajveszékeljek és ne kerüljem
el azt, aminek történnie kell! Erősen szembe nézve a kereszttel, mondom:
Atyám, a Te hívásodat szeretném benne fölfedezni!
Romano Guardini
______________________________

Húsvét ötödik hete – szombat

Hirdetni az evangéliumot

2009. május 16. Húsvét ötödik hete – szombat

P. Patrick Langan LC

Jn 15, 18-21

Ha a világ gyűlöl benneteket, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt nálatok. Ha a világból valók volnátok, a világ szeretné azt, ami az övé. Mivel nem vagytok a világból valók, hanem kiválasztottalak titeket a világból, azért gyűlöl benneteket a világ. Emlékezzetek a szóra, amit mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak; ha az én szavamat megtartották, a tiéteket is megtartják majd. Ám mindezeket az én nevemért fogják tenni veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.

Bevezető ima: Uram, köszönöm, hogy időt szánsz arra, hogy velem légy. Sok világi dolog vonz, de Uram, te ragadod meg leginkább figyelmemet. Benned van reményem, és szeretlek téged. Talán nem értem igazán, mit jelent szeretni, talán nem úgy szeretlek, ahogy kellene, de valóban szeretlek.

Kérés: Uram, segíts látnom, hogy neked is szükséged volt a kitartásra a mindennapi terhek elviseléséhez!

1. Teher. „A világ engem előbb gyűlölt.” Ez az Újszövetség hihetetlen története. Krisztus eljött közénk, de a világ ellene volt. És ahogy Krisztus története az evangéliumban előrevetíti, az ellenséges érzület vele szemben egyre rosszabbodik: A veszély az evangélium oldalain egyre növekszik. Ez valóban nehéz teher volt Krisztus számára, olyan volt, mint egy szülő terhe, akinek gyermekei ellene fordulnak. Talán én is érzem ezt a terhet. Lehet, hogy olykor én is megtapasztalom az emberek elutasítását: azokét is, akik szeretnek engem, és azokét is, akik nem hisznek.

2. Fogadd el! Krisztus elfogadta ezt. Nem vitatkozott. Biztos vagyok benne, hogy kérte Atyját, hogy adjon neki könnyebb utat. Ez a mi életünkben is így van. Gyakran szembesülök problémákkal, még akkor is, ha jót akarok tenni. Eljön az életben egy pillanat, amikor el kell tudnom fogadni korlátaimat, és azokat a korlátokat, amiket mások tesznek rám. Ez egy emlékezetes pillanat az életben - a pillanat, amikor elfogadom keresztemet, ahogy Krisztus tette. Ez az elfogadás nem könnyű, de mélységes békével, sőt, olykor örömmel tölti el szívemet.

3. Megoldások. Miután elfogadtam a keresztemet, új lendületre kapok, a képzeletem beindul. A szeretet mindig megoldásokat keres: Krisztus folyamatosan kereste a módját, hogy elérje az embereket. A legjobbamat kell adnom, hogy képes legyek evangelizálni, még akkor is, ha elutasítással találkozom. Krisztus segítségével semmilyen akadály nem lehet túl nagy. Segíteni fog nekem leküzdeni a problémákat, amikkel szembetalálom magam. A legfontosabb, hogy midig figyeljek az Ő akaratának szeretetből történő teljesítésére. A többiről Ő fog gondoskodni.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, te tudod, mi az én terhem. Tudod mi rabolja el álmomat, és mi ébreszt fel álmomból éjszaka. Segíts elfogadnom terheimet, ahogy te is elfogadtad keresztedet!

Elhatározás: Ma nem fogok panaszkodni és vitatkozni; azt keresem, hogyan könnyíthetem meg mások terheit.


A Pápa ima szándéka 2009. május hónapra:

Hogy a világiak és a keresztény közösségek felelős előmozdítói legyenek a papi és szerzetesi hivatásoknak


Hogy az újabb alapítású katolikus egyházak, a hit ajándékáért az Úr iránt érzett hálából legyenek készek az Egyház egyetemes küldetésében való részvételre, felajánlván szándékukat arra, hogy az egész világon hirdessék az evangéliumot


KRISZTUS AZ ÉLETEM
Szeretettel hívunk minden Regnum Christi tagot, barátot, és érdeklődőt 2009. május 19-én kedden este 19 órától kezdődő találkozóra a

Krisztus Király Katolikus Missziós Központba (Bp. XI. Fehérvári út 168-178. Fszt. 35. 168-as csengő), hogy mélyebben megismerkedjünk a Mozgalom lelkiségével.

Az este előadója Vadász Kinga, a Regnum Christi megszentelt életű tagja.


II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu



Álláskereső tanárok figyelem! A Szent Benedek Iskola a 2009-10. tanévre egyetemi végzettségű tanárokat keres. Részletek és jelentkezési tudnivalók az iskola honlapjának (www.szentbenedekiskola.hu) Állásajánlat rovatában olvashatók.



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger