2009. május 19., kedd

Húsvéti idő, 6. hét Kedd

Húsvéti idő, 6. hét Kedd

A Szentlélek csak Jézus halála és megdicsőülése után ön el. Feladata, hogy Isten gyermekeit összekapcsolja az Atyával. és hogy a világban érvényre juttassa a megváltás gyümölcseit. Ezt fejezi ki a három meggyőzés. Meggyőzi a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről. Bűn az, ha valaki a felajánlott hitet visszautasítja. Az igazság, hogy Jézus az Atyához megy és közbenjárónk lesz. Az ítélet pedig, lényegében megtörtént: Jézus győzött a gonoszság hatalma felett, és Isten kegyelme kiáradt ránk.
További gondolatok...

Húsvét hatodik hete – kedd

2009.05.19. kedd

(Szent Celesztin pápa majd remete, Szent Alkuin)

Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind házad népe!


ApCsel 16,22-34

A nép is összecsődült ellenük, a bírák pedig letépették a ruháikat, és megvesszőztették őket. Sok ütést mértek rájuk, aztán börtönbe vetették őket. Az őrnek pedig megparancsolták, hogy szigorúan őrizze őket. Miután ilyen parancsot kapott, a belső tömlöcbe vitte őket, a lábukat pedig kalodába zárta. Éjféltájban Pál és Szilás imádkozva dicsérték Istent, a foglyok pedig hallgatták őket. Ekkor hirtelen nagy földrengés támadt, s a börtön alapjai meginogtak. Egyszerre minden ajtó kinyílt, és mindnyájuk bilincsei leoldódtak. Amikor a börtönőr felriadt és azt látta, hogy a börtön ajtajai nyitva vannak, kirántotta a kardját, és meg akarta magát ölni abban a hitben, hogy a foglyok megszöktek. Pál azonban fennhangon így kiáltott: ,,Ne tégy magadban semmi kárt, mert mindannyian itt vagyunk!'' Az erre világosságot kért, beljebb ment, és remegve borult Pál és Szilás lábához. Azután kivezette őket és így szólt: ,,Uraim, mit kell tennem, hogy üdvösséget nyerjek?'' Azok azt felelték: ,,Higgy az Úr Jézusban és üdvözülni fogsz, te és házad népe.'' Aztán hirdették neki az Úr igéjét, és mindazoknak, akik a házában voltak. Ő pedig még abban az éjjeli órában elvitte őket, megmosta sebeiket, s mindjárt megkeresztelkedett, és vele övéi is mindnyájan. Aztán bevezette őket otthonába, asztalt terített nekik, és örvendezett házanépével együtt, hogy híve lett Istennek.

Zs 137

Dávidtól. Hálát adok neked, Uram, teljes szívemből, mert meghallgattad szájam szavát. Magasztallak az angyalok színe előtt, leborulok szent templomod felé; áldást mondok nevednek irgalmadért és igazságodért, mert mindenek fölött felmagasztaltad szent nevedet. Bármikor hívtalak segítségül, meghallgattál engem, és gyarapítottad az erőt lelkemben. Hálát ad neked, Uram, a föld minden királya, a te szád minden szavának hallatára, és megéneklik az Úr útjait, mert nagy az Úr dicsősége. Fölséges az Úr és rátekint az alázatosakra, de messziről megismeri a felfuvalkodottakat. Ha szorongatások között járok is, megőrzöd életemet; Ellenségeim haragjával szemben kinyújtod kezedet, és jobbod megszabadít engem. Az Úr mindezt véghezviszi értem, Uram, irgalmad örökkévaló: ne vesd meg kezed alkotásait!

Jn 16,5-11

Most elmegyek ahhoz, aki küldött engem, és senki közületek nem kérdi tőlem: ,,Hová mégy?'' Hanem, mivel ezeket mondtam, szomorúság töltötte be szíveteket. De én az igazságot mondom nektek: Jobb nektek, ha elmegyek. Mert ha nem megyek el, a Vigasztaló nem jön el hozzátok, ha azonban elmegyek, elküldöm őt hozzátok. Ő, amikor eljön, meggyőzi a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről: vagyis a bűnről, hogy nem hisznek bennem; az igazságról, hogy az Atyához megyek, és többé nem láttok engem; és az ítéletről, hogy ennek a világnak a fejedelme megítéltetett.

Húsvét hatodik hete – kedd

2009. május 19. - Kedd

Búcsúbeszédében Jézus ezt mondta tanítványainak: "Most elmegyek ahhoz, aki
küldött engem. Senki sem kérdi közületek, hová mégy. De mivel ezt mondtam
nektek, szomorúság tölti el szíveteket. Pedig én az igazságot mondom: Jobb
nektek, ha én elmegyek, mert ha nem megyek el, a Vigasztaló nem jön el
hozzátok. De ha elmegyek, majd elküldöm őt nektek. Amikor eljön, meggyőzi
majd a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről. A bűnről: mert nem
hittek bennem. Az igazságról: mert az Atyához megyek, és már nem láttok
engem. Az ítéletről: mert a világ fejedelmét már elítélték."
Jn 16,5-11

Elmélkedés:

Jézus kissé rejtélyes kijelentést tesz, amikor azt állítja az eljövendő
Szentlélekről, hogy Ő fogja meggyőzni a világot a bűnről, majd hozzáteszi,
hogy azért, mert nem hittek benne, azaz Jézusban. Úgy tűnik tehát, hogy a
Lélek nem általában a bűnről fogja meggyőzni az embereket, hanem Jézus
elutasításának bűnéről. Ha figyelmen kívül hagynánk Isten jóságát,
irgalmát és üdvözítő szándékát, könnyen abba a tévedésbe esnénk, hogy ez a
meggyőzés valamiféle vádat, ítéletet, sőt kárhoztatást jelent. A meggyőzés
valódi célja azonban az emberek üdvösségre segítése. Ezzel a küldetéssel
jött Krisztus, s ezt a feladatot folytatja a Szentlélek is. E meggyőzés
tehát egyrészről azt jelenti, hogy a Szentlélek segít belátni vétkeinket,
másrészről megmutatja a bűntől való szabadulás útját, a bűnbocsánatot. A
Szentlélek ajándék számunkra, hogy lelkiismeretünk felismerje
bűnösségünket, és ajándék, amely a megváltottság tudatát ébreszti fel
bennünk.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Bölcs Szeretet, add, hogy okosan szeresselek! Édes Szeretet, add, hogy
édesen ízleljelek! Drága Szeretet, add, hogy csak neked éljek! Hűséges
Szeretet, légy vigasztalóm, segítőm minden szükségben! Részvevő Szeretet,
te légy minden munkám munkása bennem! Győzedelmes Szeretet, adj kitartást
melletted mindörökké!
______________________________

Húsvét hatodik hete – kedd

A Vigasztaló Lélek

2009. május 19. Húsvét hatodik hete – kedd

P. John Doyle LC

Jn 16,5-11

Most elmegyek ahhoz, aki küldött. De senki sem kérdezi közületek: Hova mégy? Inkább szomorúság tölti el szíveteket, amiért ezt mondtam. De az igazságot mondtam: Jobb nektek, ha elmegyek, mert ha nem megyek el, akkor nem jön el hozzátok a Vigasztaló. Ha azonban elmegyek, akkor elküldöm. Amikor eljön, meggyőzi a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről. A bűnről, amiért nem hittek bennem. Az igazságról, hogy az Atyához megyek, s többé nem láttok. Az ítéletről, mivel a világ fejedelme ítélet alá esett.

Bevezető ima: Uram, azzal kezdem imádságomat, hogy egész valómat felajánlom Neked: gondolataimat, vágyamat, elhatározásaimat, tetteimet, reményemet, félelmemet, gyengeségemet, kudarcaimat és kicsiny sikereimet. Kitárom feléd magamat, hiszen Te már mindent tudsz rólam. Biztos vagyok, hogy irgalmas vagy hozzám, és átható, szerető tekinteted megtisztít engem.

Kérés: Uram segíts, hogy megtapasztaljam a Lélek örömét és vigasztalását!

1.Bánat Jézus távozása miatt. Amint közeleg Jézus önfeláldozó tette, az apostolokat eltölti a zavar és bánat. „Ki árulja el?” „Miért megy el?” „Mi lesz velünk nélküle?” Ilyen kérdések, Mesterük és barátjuk miatti aggodalom gyümölcsei járnak halkan körükben. Ők mindent feladtak, hogy kövessék az Urat. Jézus igyekszik vigasztalni tanítványait, bár Őt is elönti a fájdalom. A bánat mindig jelen van a zarándok életében, és mi, keresztények üldözöttek vagyunk egy idegen országban. Örömünket és reménységünket hitünkből merítjük, így vagyunk képesek Urunk nyomdokában járni. Krisztus áldozata és győzelme ad értelmet napi megpróbáltatásainknak.

2.Eljön a Vigasztaló. A Szentlélek, „a lélek kedves vendége” bensőséges barátságra hív minket. Jézus ránk lehelte a Szentlelket, amikor megkereszteltek, hogy így munkáljuk ki életszentségünket, vigaszunkat és erőnket, míg várjuk Krisztus eljövetelét. Senki sem akar egyedül, támasz nélkül állni a büntető ítélőszék elé; mi sem próbálunk megküzdeni a bűnnel Krisztus közbenjáró segítsége nélkül. Érzem lelkemben a Szentlélek szelíd jelenlétét? Figyelek arra, hogy mit sugalmaz, mire késztet?

3.Rendbe hozni a dolgokat. Nincs annál felkavaróbb, mint amikor a rossz győz, akár a moziban, akár a való életben. Úgy van megírva a világmindenségben, hogy a jó lesz a győztes. Sokszor fordul elő, hogy átmenetileg a rossz felülkerekedik, de a Magasabb Erő mindig beavatkozik, és a zsarnokság, a diktatúra hatalmai egymás után elbuknak. Napjainkban a bűn uralkodik azokban a társadalmakban, ahol a gyengék, sérülékenyek élete nem számít. Krisztus azonban azt mondja, hogy munkálkodik a Szentlélek. A Szentlélek időről időre megújítja a föld színét, áthatja a szíveket, és a gonoszságból is jó következik. Túlságosan borúlátó vagyok, amikor a gonosszal kerülök szembe? Vagy a keresztényhez méltó derűvel szemlélem a világot? Bízom a Szentlélek kegyelmében és művében?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, elhagytál minket, hogy elmenj az Atyához, és mégis velünk vagy Szentlelked működése által. Segíts, hogy erőhöz és vigaszhoz jussak, miközben igyekszem követni útmutatását!

Elhatározás: A mai napon szánok egy kis időt, és megköszönöm a Szentléleknek, hogy működik a világban és az én életemben.


A Pápa ima szándéka 2009. május hónapra:

Hogy a világiak és a keresztény közösségek felelős előmozdítói legyenek a papi és szerzetesi hivatásoknak


Hogy az újabb alapítású katolikus egyházak, a hit ajándékáért az Úr iránt érzett hálából legyenek készek az Egyház egyetemes küldetésében való részvételre, felajánlván szándékukat arra, hogy az egész világon hirdessék az evangéliumot


KRISZTUS AZ ÉLETEM
Szeretettel hívunk minden Regnum Christi tagot, barátot, és érdeklődőt MA 2009. május 19-én kedden este 19 órától kezdődő találkozóra a

Krisztus Király Katolikus Missziós Központba (Bp. XI. Fehérvári út 168-178. Fszt. 35. 168-as csengő), hogy mélyebben megismerkedjünk a Mozgalom lelkiségével.

Az este előadója Vadász Kinga, a Regnum Christi megszentelt életű tagja.


II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger