2009. május 21., csütörtök

Urunk Mennybemenetele

Hagyjuk, hogy munkálkodjék az Úr!

2009. május 21.

Urunk Mennybemenetele – Áldozócsütörtök

P. John Doyle

Mk 16,25-20

Abban az időben Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk: "Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. Akik hisznek, azokat ezek a jelek fogják kísérni: Nevemben ördögöt űznek, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik, ha pedig betegekre teszik a kezüket, azok meggyógyulnak. Az Úr Jézus, miután szólt hozzájuk, fölment a mennybe, elfoglalta helyét az Isten jobbján, ők meg elmentek, s mindenütt hirdették az evangéliumot. Az Úr velük volt munkájukban, és tanításukat csodákkal kísérte és igazolta.

Bevezető ima: Uram, azzal kezdem imádságomat, hogy egész valómat felajánlom neked: gondolataimat, vágyamat, elhatározásaimat, tetteimet, reményemet, félelmemet, gyengeségemet, kudarcaimat és kicsiny sikereimet. Kitárom feléd magamat, hiszen te már mindent tudsz rólam. Biztos vagyok, hogy irgalmas vagy hozzám, és átható, szerető tekinteted megtisztít engem.

Kérés: Uram segíts, hogy a te Országod apostola legyek!

1.Isten meglepő üdvözítő terve. Jézus felmegy a mennybe, de előbb küldetést bíz tanítványaira. Azt a feladatot adja nekik, hogy építsék fel Egyházát. Bizonyára megszoktuk már ezt a történetet, ezért nem lepődünk meg, pedig ez tényleg hihetetlen. Ugyanezek az emberek pár héttel ezelőtt magára hagyták Krisztust, és félelmükben bezárkóztak egy szobába. Emberi mértékkel mérve bárki fogadott volna arra, hogy a küldetés hamarosan és biztosan meghiúsul – és mégis: kétezer év múltán itt vagyunk! Engem is hív Krisztus, hogy terjesszem a hitet, és ha esetleg úgy érzem, hogy nem vagyok alkalmas erre a küldetésre, nos… gondoljak csak arra, hogy az én vezérem az Atya jobbján ül, és irányítja a műveletet.

2.Az isteni gondviselés jelei. Urunk a történelem során újra és újra megmutatja, hogy hatalma működik Egyházában, és erősíti hitünket. Fantasztikus csodák kísérik az evangélium hirdetését mind a mai napig. Ördögöt űznek ki, betegek gyógyulnak meg megmagyarázhatatlan módon. A legnagyobb csoda azonban az, hogy Krisztus továbbra is velünk van az Eucharisztiában és a szív megtérésében a bűnbánat szentsége által. Isten állandóan munkálkodik népéért. Ha nem is mutat meglepő jeleket, akkor is elhalmoz minket gondviselésének jeleivel nap, mint nap. Képes vagyok ezt felismerni?

3.Az Úr munkálkodik. A küldetés, a Krisztusról és evangéliumáról való tanúságtétel sikerének kulcsa az, hogy hagyni kell Istent munkálkodni. Csak úgy, mint az első apostolok, vessük ki hálónkat ott, ahová az Úr irányít. Az emberi büszkeség és becsvágy oly sokszor állja Isten tervének útját. Nem kell ahhoz különleges képesség, hogy az Urat szolgáljuk, csak követnünk kell irányítását. Különben is, milyen tulajdonságunk van, ami nem Isten ajándéka, és nem az övé? Eléggé bízom abban, hogy az Úr munkálkodik bennem? Felismerem gondviselő szeretetének jeleit életemben, és köszönetet mondok ezekért?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, segíts megértenem, hogy apostolnak lenni nem választás kérdése, hanem a keresztségben kapott kötelesség. Ez által tudom viszonozni az irántam való hatalmas szeretetedet. Kérlek, munkálkodj továbbra is életemben!

Elhatározás: Megállok egy kicsit lefekvés előtt, és elmélkedem az isteni gondviselés jeleiről életemben, és köszönetet mondok ezekért.

Bizony, bizony mondom nektek

Húsvét hatodik hete - csütörtök

P. John Bullock LC

Jn 16, 16-20

Még egy kis idő, és már nem láttok engem, majd ismét egy kis idő, és látni fogtok engem.'' Ekkor a tanítványok közül néhányan így szóltak egymáshoz: ,,Mi az, amit mond nekünk: ,,Egy kis idő, és nem láttok engem, majd ismét egy kis idő, és látni fogtok engem'', és ,,Az Atyához megyek''?'' Aztán megjegyezték: ,,Mi az, amit mond: ,,egy kis idő''? Nem értjük, mit beszél!'' Jézus észrevette, hogy kérdezni akarják, azért így szólt: ,,Arról tanakodtok egymás között, hogy azt mondtam: ,,Egy kis idő, és nem láttok engem, majd ismét egy kis idő, és látni fogtok engem''? Bizony, bizony mondom nektek, hogy ti sírtok majd, és jajgattok, a világ pedig örvendeni fog. Ti szomorkodtok majd, de szomorúságotok örömre fordul.

Bevezető ima: Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek. Tudod, hogy mikor van szükségem vigasztalásra és mikor a szárazságra. Segíts, hogy mindent úgy tudjak elfogadni, mint a te szerető kezed ajándékát. Ezzel az egyszerűséggel bízom rá magam a te gondviselésedre és irgalmasságodra.

Kérés: Uram, engedd, hogy növekedjen a beléd vetett bizalmam!

1. Mi az, amit mond? Gyakran nem értjük, hogy mi az, amit Isten véghez szeretne vinni az életünkben. Legtöbbször olyan dolgot tesz, vagy enged meg az életünkben, aminek nem látjuk értelmét. „Miért kellett ennek pont velem megtörténnie? Hol van Isten ezekben a dolgokban?” Szeretjük, ha mindent betűről betűre elmagyaráznak nekünk. Mindent előre akarunk tudni Isten tervéről, hogy megadhassuk a végső beleegyezést. De Istennél nem így működnek a dolgok. Először azt mondta Ábrahámnak, hogy hagyja el otthonát és csak később nyilatkoztatta ki neki Isten a tervét. Krisztus először meghívta az apostolokat, csak lassan mutatta meg nekik, hogy mindez mivel jár.

2. Bizony, bizony mondom nektek. Krisztus maga az Igazság. Őt nem lehet becsapni és Ő sem tud becsapni minket. Ő pontosan tudja, hogy mit gondolnak az apostolai és azt is, hogy mire van szükségük. Tudja a megfelelő pillanatot, amikor ki kell nyilvánítania terveit. „Még sok mondanivalóm volna, de nem vagytok hozzá elég erősek”. Készen kell lennünk arra, amit mondani akar nekünk. Ehhez szükség van egy nagyfokú függetlenségre és bizalomra: „Ne legyen nyugtalan a szívetek! Higgyetek az Istenben és bennem is higgyetek!” (Jn 14,1).

3. Az igazság örömre vezet. Mindazonáltal, ha bizakodunk, akkor Krisztus követése örömöt hoz nekünk. A belé vetett bizalmunk soha nem vezet majd vakvágányra minket. Ha Krisztustól függetlenül próbáljuk megtervezni életünket, akkor jön a félelem és a szorongás. Bajba keverjük saját magunkat. „Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek is, és teljes legyen az örömötök.” (Jn 15,11) Ahhoz, hogy ide eljussunk, a hit zarándokútján kell járnunk, amely segít átjutnunk a völgyeken és a sötétségen is. „Ha sötét völgyben járok is, nem félek a bajtól, hisz te velem vagy. Botod, pásztorbotod biztonságot ad.” (23. Zsoltár)

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, olyan könnyen kezdek aggódni, olyan könnyű a saját erőmben bízni. Segíts, hogy minden nap jobban bízzak benned. Tudom, hogy a te utad örömre vezet, még akkor is, ha nem mindig értem meg az útirányt.

Elhatározás: Ma köszönettel és bizalommal elfogadom mindazt a meglepetést, amelyet Isten tartogat számomra.


A Pápa ima szándéka 2009. május hónapra:

Hogy a világiak és a keresztény közösségek felelős előmozdítói legyenek a papi és szerzetesi hivatásoknak


Hogy az újabb alapítású katolikus egyházak, a hit ajándékáért az Úr iránt érzett hálából legyenek készek az Egyház egyetemes küldetésében való részvételre, felajánlván szándékukat arra, hogy az egész világon hirdessék az evangéliumot


II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Magallán szent Kristóf

Magallán szent Kristóf

Keresztelő János tanítványaihoz Pálnak ez a kérdése: megkaptátok-e már a Szentlelket? Mivel János csak vízzel keresztelt, de a Messiás Szentlélekkel. A Szentlélek átadásának eszköze a Jézus által rendelt keresztség és az apostoli kézrátétel. Az Egyházba való belépés tehát a hit megvallásával és a keresztséggel ment végbe. Az Egyház közösségét azok alkotják, akik a Szentlélek által Krisztus misztikus testének tagjaivá válnak. A keresztség fürdőjében Isten népe, Krisztus titokzatos Testének tagjai és a Szentlékek temploma lettünk. E méltóságból mindnyájunk számára kötelességek is fakadnak. (Adoremus 2007)
További gondolatok...

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger