2009. május 23., szombat

Boldog Apor Vilmos püspök, vértanú

Boldog Apor Vilmos püspök, vértanú

Péter és Szilás bilincsbe verve ülnek egy cellában, szigorú őrizet alatt. Más szóval úgy tűnik, hogy küldetésük véget ért. Márpedig nem ez történik: csodálatos módon megmenekülnek. Nem szaladnak el, hanem ott maradnak a zárkában, és a börtönőrnek hirdetik az evangéliumot. Kettős meggyőződést fejez ki ez a jelenet: ahol a misszió veszélybe kerül és megtorpan, Isten maga siet segítségünkre. Lehetetlen erőfeszítés megállítani az evangélium útját. Mi is megtapasztaltuk ezt itt, Magyarországon és térségünkben évtizedeken át. A másik meggyőződés, hogy a tanítványok szóbeli igehirdetése elengedhetetlen. Nem égi látomás ébresztette fel a hitet a börtönőr lelkében, hanem az apostolok tanúsága. Ma sincs másként.(Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvéti idő hatodik hete – szombat

2009.05.23. szombat

(Boldog Apor Vilmos, Szent Dezső)

Apolló nagy segítségükre volt azoknak, akik hívőkké lettek


ApCsel 18,23-28

Miután itt töltött egy bizonyos időt, útra kelt, és sorjában bejárta Galácia tartományát és Frígiát, s minden tanítványt megerősített. Eközben egy Apolló nevű, alexandriai származású zsidó jött Efezusba, aki ékesszóló és az Írásokban igen jártas volt. Mivel már oktatást kapott az Úr útjáról, buzgó lélekkel beszélte el és szorgosan tanította az Úrra vonatkozó dolgokat, de csak János keresztségéről tudott. Bátran kezdett tehát működni a zsinagógában. Amikor Priszcilla és Akvila hallották őt, maguk mellé vették, és alaposabban megmagyarázták neki Isten útját. Mikor aztán elindult Akhájába, a testvérek buzdították, s írtak a tanítványoknak, hogy fogadják be őt. Amikor odaérkezett, sok mindenben hasznukra volt a híveknek, mert ellenállhatatlanul megcáfolta a zsidókat a nyilvánosság előtt, s kimutatta az Írások alapján, hogy Jézus a Krisztus.

Zs 46

A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Tapsoljatok mindnyájan, nemzetek, örvendezzetek Istennek ujjongó szóval, mert az Úr felséges, rettenetes, hatalmas királya ő az egész földnek. Alánk vetette a népeket, lábunk alá a nemzeteket. Kiszemelte nekünk örökségünket, Jákob ékességét, melyben kedvét leli. Ujjongás közepette felvonul az Isten, harsonazengés között az Úr. Zengjetek Istennek, zsoltárt zengjetek, zengjetek királyunknak, zengedezzetek. Mert Isten az egész föld királya, zengjetek bölcsességgel. Isten uralkodik a nemzeteken, s ül szent trónusán az Isten. Egybegyűlnek a népek fejedelmei Ábrahám Istenének népével, mert az Istené a föld pajzsa: s igen fenséges ő.

Jn 16,23b-28

S azon a napon már semmit sem kérdeztek tőlem. Bizony, bizony mondom nektek: Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Eddig semmit sem kértetek az én nevemben. Kérjetek, és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen. Ezeket példabeszédekben mondtam nektek. De eljön az óra, amikor már nem példabeszédekben szólok nektek, hanem nyíltan beszélek az Atyáról. Azon a napon kértek majd az én nevemben. Nem mondom nektek, hogy én fogom kérni az Atyát értetek, mert maga az Atya szeret titeket, mivel ti szerettetek engem, és hittétek, hogy én Istentől jöttem. Eljöttem az Atyától, és idejöttem a világba; most újra elhagyom a világot, és elmegyek az Atyához.''

Húsvéti idő hatodik hete – szombat

2009. május 23. - Szombat

Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: Bizony, bizony, mondom
nektek: Bármit kértek majd az én nevemben az Atyától, megadja nektek.
Mindeddig semmit sem kértetek az én nevemben. Kérjetek, és kaptok, hogy
örömötök teljes legyen! Ezeket hasonlatokban mondtam nektek. Eljön az óra,
amikor már nem hasonlatokban szólok, hanem nyíltan beszélek az Atyáról.
Azon a napon majd az én nevemben kértek, és nem mondom azt nektek, hogy én
kérem értetek az Atyát. Hiszen az Atya szeret titeket, mivel ti is
szerettetek engem, és hittétek, hogy az Istentől jöttem. Eljöttem az
Atyától és a világba jöttem. Most elhagyom a világot, és visszatérek az
Atyához.
Jn 16,23b-28

Elmélkedés:

Mennybemenetelét megelőzően Jézus arról beszél tanítványainak, hogy most
elhagyja a világot és visszatér az Atyához, akitől jött. Szavainak
egyszerűsége mögött végtelen nyugodtságot érzek. Jézus nyugalma abból
fakadhat, hogy a rábízott küldetést hűséggel teljesítette. Mindent
megtett, amit az Atya rábízott. Tanúságot tett Isten szeretetéről, s ennek
köszönhetően mindenki számára megismerhetővé vált Isten. A szeretet
önfeláldozásával érte el tetőpontját, amelyet az Atya elfogadott, s amely
a megváltást szerezte meg nekünk.
Távozásakor Jézus nyugodt, mert tudja, hogy a hamarosan elérkező
Szentlélek folytatni fogja munkáját a világban. A Lélek fog működni
tanítványaiban, s ő szenteli meg életüket.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Köszöntelek, ó örömünknek Anyja. Te valóban áldott vagy, mert az asszonyok
között egyedül te voltál méltó arra, hogy Teremtőd anyja légy. Boldognak
mondanak téged minden nemzetek. Ó Mária, ha beléd vetem bizalmamat,
üdvözülni fogok. Ha oltalmad alatt leszek, nincs mitől félnem, mert aki
téged tisztel, annak birtokában vannak az üdvösség fegyverei, melyeket
Isten csak azoknak ad meg, akiket üdvözíteni akar.
Jeruzsálemi Szent András
______________________________

Húsvéti idő hatodik hete – szombat

A szeretet szentsége

2009. május 23. Húsvéti idő hatodik hete – szombat

Boldog Apor Vilmos püspök és vértanú

Fejéregyházi Tamás LC

Jn 10, 11-15.

Abban az időben Jézus így szólt: Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem sajátjai, otthagyja a juhokat és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket. A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal. Én vagyok a jó pásztor, ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem, mint ahogy az Atya ismer engem és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért.

Bevezető imádság: Uram, én elmondhatom magamról, hogy ismerlek téged? Hiszen egy felszínes ismeret nem vezet el a te szenvedélyes és személyes szeretetedre, még kevésbé életem feláldozására. Ezért, kérlek, Jézusom, hogy minden nap jobban ismerjelek téged! Taníts engem az evangéliumon, az Oltáriszentségen és a szentgyónáson keresztül igazi követőddé válni!

Kérés: Uram, adj erőt, hogy mindig akaratodat teljesítsem és felebarátaim üdvösségén fáradozzak!

1. Én vagyok a jó pásztor. Jézus ebben a példabeszédben azonosul a jó pásztor alakjával. A jó pásztor ismeri a nyájat, és a juhok is ismerik őt, mivel pedig ismerik, hallgatnak rá és követik őt. Jézus mint jó pásztor vezetni akarja a juhokat. Ez az Ő küldetése. Ez a példabeszéd azonban nemcsak üres programbeszéd, fedezet nélküli ígérgetés, hangzatos frázisok tartalom nélkül. Jézus ezt a példabeszédet közlegő szenvedése és kereszthalála előtt mondja, Zakariás próféta szavainak legmélyebb tudatában: Megverem a pásztort, és szétszélednek a nyáj juhai (Zak 13,7; vö. Mt 26, 31). Azt pedig, hogy ő a jó pásztor, azzal igazolja, hogy kész életét adni a juhokért. Ez az alapvető különbség a béres és a jó pásztor között. A béres fizetett alkalmazott, aki pénzért cserébe felügyeli a nyájat. A juhok csak azért érdeklik őt, mert ez a munkája, amiért a bérét kapja; önérdekből foglalkozik velük. A jó pásztor hozzáállása homlokegyenest ennek az ellentéte. Számára fontos a nyáj, nem a pénzért, hanem magukért a juhokért, munkáját hivatásnak tekinti, élete a nyáj gondozása. A jó pásztor képes a saját érdekei elé helyezni a juhok érdekeit, azért mert szereti azokat. Ez a szeretet készteti arra, hogy ha kell, élete árán is megoltalmazza őket. Jézus, amikor a jó pásztorhoz hasonlítja magát, teszi azt azért, hogy megsejtesse velünk, milyen érzületet táplál irányunkba. Értünk megtestesült, köztünk élt, és kész volt a saját életét is feláldozni azért, hogy elnyerjük az üdvösséget, az örök életet.

2. A jó pásztor életét adja a juhokért. A mai napon, amikor az Egyház Boldog Apor Vilmos vértanú püspök emléknapját ünnepli, ez az evangéliumi rész sajátos módon érint meg minket. Rávilágít arra a tényre, hogy korunkban is élnek emberek, akik Krisztus pásztori hivatásával szentségileg és teljes önfeláldozásuk által is azonosulnak. A jó pásztorról szóló példabeszéd summásan fejezi ki azt a lelkületet, ami Boldog Apor Vilmost lénye legmélyéről átitatta. A rábízottakról való atyai gondoskodás, az önmagáról való teljes elfelejtkezés nemcsak püspöki pályáját, hanem egész papi tevékenységét meghatározta. Édesapja jelmondata ,,Felejtsük el önmagunkat másokért!'' az ő életére is érvényes. Szeminaristaként egy lelkigyakorlaton a következőt jegyezte fel: ,,Valójában úgy érzem, hogy a lelkipásztor-apostolnak szól az utolsó boldogság: boldogok, akiket üldöznek és akik szenvednek az igazságért. Ez a pap boldogsága, az önfeláldozás, az életáldozat és vértanúság.'' Röviddel pappászentelése előtt pedig ezt írja naplójába: ,,Életem legfontosabb elhatározása előtt állok és arra készülök. A három magasabb rend, amelyet most fölveszek, mintegy azok a szögek, amelyek Krisztus keresztjére erősítenek egész életemre. Óh, édes és szívlelendő szolgaság, amely által az ember igazzá, szabaddá és szentté lesz!'' Püspökként első körlevelében ezekkel a szavakkal fordul a hívekhez: ,,A lelkekért való munka, a lelkek iránti szeretet és lángolás, a vágy, hogy mindenkinek mindene legyen, teszi a papi életet széppé és minden áldozatra képessé.'' Önfeláldozására a vértanúság teszi fel a koronát, amit Győrben szenvedett el az orosz csapatok bevonulásakor, miközben védelmezte a Püspökvár pincéjébe rejtőzködő nőket és több száz menekültet. Boldog Apor Vilmos megszívlelte és magáévá tette Jézus szavait: a jó pásztor életét adja a juhokért. Jézus vére nem volt hiába kiontott vér, olyan vértanúkat szült mint Boldog Apor Vilmost.

3. Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért (Jn 15, 13.). Jézus ezen szavai rámutatnak arra, hogy a vértanúságot csak a felebaráti szeretet kontextusában érthetjük meg. A vértanú nem egy öngyilkos, aki elveti az életét, mert értelmetlennek találja azt; nem is egy fanatikus, aki egy eszméért odadob mindent, és lábbal tiporja az élet tiszteletének törvényét. A vértanúság az önmagáról lemondó és a másikért feláldozó szeretet legmagasabb foka. A mártírok üzenete radikális, megrázó, mert szembesít minket alapvető kérdésekkel, mint például, azzal, hogy van-e az életemben olyan érték, amiért kész lennék meghalni is, ha kell?, vagy: hogy érték-e számomra a másik ember, akiért képes vagyok apróbb kellemetlenségeket, vagy éppen nagyobb áldozatokat is szeretetből elviselni?, vagy pedig hogy tudok-e az elveim mártírja lenni, olyan helyzetekben, amikor népszerűtlen, kellemetlen kiállni hitemért és meggyőződésemért az emberek előtt, ill. saját lelkiismeretem előtt?

Beszélgetés Krisztussal: Jézus Krisztus! Boldog Apor Vilmos püspök életét áldozta azért, hogy tanúsítsa, érdemes kilépni saját önzésünk bűvköréből és embertársainkért élni; hogy rámutasson arra, léteznek olyan értékek, amikért érdemes élni és meghalni is. Kérjük, segíts nekünk az ő közbenjárására, hogy megtanuljunk napról napra egyre jobban Istenért és a felebarátért élni, hogy így értelmessé és széppé tudjon válni a mi életünk is.

Elhatározás: Ma én is meghozok egy áldozatot a családomért.


A Pápa ima szándéka 2009. május hónapra:

Hogy a világiak és a keresztény közösségek felelős előmozdítói legyenek a papi és szerzetesi hivatásoknak


Hogy az újabb alapítású katolikus egyházak, a hit ajándékáért az Úr iránt érzett hálából legyenek készek az Egyház egyetemes küldetésében való részvételre, felajánlván szándékukat arra, hogy az egész világon hirdessék az evangéliumot


II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger