2009. május 24., vasárnap

Húsvét hetedik vasárnapja

Megszentelődni az igazságban: hiteles szeretet

2009. május 24. Húsvét hetedik vasárnapja

P. Walter Schu, LC

Jn 17, 11b-19

Én már nem vagyok a világban, de ők a világban vannak, én pedig tehozzád megyek. Szent Atyám, tartsd meg őket a te nevedben, amelyet nekem adtál, hogy egy legyenek, mint mi. Amíg velük voltam, megtartottam őket nevedben, akiket nekem adtál. Megőriztem őket, és senki más nem veszett el közülük, csak a kárhozat fia, hogy az Írás beteljesedjék. Most pedig hozzád megyek, és ezeket elmondom a világban, hogy az én örömöm teljes legyen bennük. Közöltem velük igédet, és a világ gyűlölte őket, mert nem a világból valók, ahogy én sem vagyok a világból. Nem azt kérem, hogy vedd el őket a világból, hanem hogy óvd meg őket a gonosztól. Nem a világból valók, mint ahogy én sem vagyok a világból való. Szenteld meg őket az igazságban. A te igéd igazság. Ahogyan engem a világba küldtél, úgy küldtem őket én is a világba. Értük szentelem magam, hogy ők is meg legyenek szentelve az igazságban.

Bevezető imádság: Uram, hiszek benned és mindabban, amit kinyilatkoztattál nekünk az üdvösségünk érdekében. Remélek benned, mert irgalmad kimeríthetetlen. Földi utad minden tette a szeretetedet mutatta meg nekünk. Mennybemeneteled az apostolok szeme láttára táplálja bennem a reményt, hogy egy nap én is csatlakozhatok hozzád ugyanott. Szeretlek, és azt kívánom, hogy az életem középpontja legyél.

Kérés Szűzanyám, segíts, hogy az igaz keresztény szeretet buzgó tanúságtevője legyek!

1. Elküldöm hát őket a világba. Jézus felemelkedett a mennybe. A mai evangéliumban, az utolsó vacsorától kezdődően, Jézus továbbadja küldetését az apostoloknak, és mindannyiunknak. Micsoda természetfeletti vállalkozás ez, melyet Jézus a mi kezünkbe tesz le? Nem kevesebb, mint a lelkek számára az örök élet. Valós, élő emberek örökké tartó sorsa függ a Krisztusba vetett hitünktől és keresztény tanúságunktól. Nem reszketünk-e gyengeségünkben és gyarlóságunkban egy ilyen felelősségtől? Hogyan is remélhetjük, hogy helytállhatunk egy ilyen küldetésben? Jézus mégis arra hív minket, hogy osztozzunk az Ő örömében. Nem hagy el bennünket a mennybemenetelkor, hanem megígéri, hogy megszentel minket az Igazság lelkével — a Szentlélekkel, aki nagy pártfogónk az apostoli küldetésünkben. Válaszoljunk imádsággal ezen a héten az Egyházi liturgiára, mely előkészíti a Szentlélek eljövetelét Pünkösd csodálatos ünnepén.

2. Az Igazságnak szentelem őket. Ki is a Szentlélek, a Szentháromság harmadik személye, aki lelkünk szelíd vendége és vigasztalója kíván lenni? A Szentlélek az Atya és Fiú közötti személyes szeretet, amint a liturgia második olvasmánya emlékeztet erre „Isten a szeretet”(1 Jn 4, 16). Csak a Szentlélek tehet minket képessé arra, hogy elinduljunk az „eros”-hoz (emberi szeretet, vagy a szeretet vonzása-„felemelkedő szeretet”) a tisztulás és az érettség útján, hogy a szeretetünk meggyógyulhasson, és azzá váljon, ami valójában (vö. Deus Caritas Est, 4-5). Ha követjük ezt a lemondásokkal teli, aszketikus utat, akkor végül az „eros” egyesül az „agapé”-val (keresztény szeretet, vagy szeretet, amely csak mások javát keresi-„lehajló szeretet”) (vö. 7). Lelkünkben a Szentlélek által megmunkált „agapé” szeretete arra ösztönöz minket, hogy önzetlenül keressük a lelkek javát.

3. Nekik szentelem magam. Hogyan szenteli magát nekünk Jézus? Leginkább a szenvedésben és a kereszten. Ezért időtállóak Kalkuttai Teréz Anya szavai „Az igaz szeretetnek fájnia kell.” Benedek Pápa egyenesen szembesíti a lemondás kérdését az igaz szeretet igényességével. Felveti, hogy az Egyház nem mérgezi-e meg a szeretetet? „Vajon az Egyház parancsolataival és tilalmaival nem azt keseríti-e meg számunkra, ami az életben a legszebb? (Nietzschére utalva-ford., Deus Caritas Est, 3). A válasz természetesen egybehangzóan „Nem!”. Csak az aszketikus, keresztény erkölcs képes megtisztítani és megérlelni úgy a szeretetet, hogy az –felülemelkedve az érzéki síkon-, igaz önátadássá válhasson. Nem véletlen, hogy csak a természetes családtervezés követeli meg a mértékletességet, míg a fogamzásgátlás nem. Hajlandóak vagyunk-e kiállni az Egyház ezen alapvető tanítása mellet, mellyel megőrizzük a hiteles szeretetet akkor is, ha a világ meggyűlöl minket ezért?

Beszélgetés Krisztussal: Szentlélek, te a szeretet forrása vagy az életemben, mert magad vagy a szeretet. Segíts nekem megnyerni mindazon kegyelmeket a lelkek számára, melyeket Jézus azáltal kíván adni, hogy az igazságnak szentelem magam- a kereszt, az önmegtagadás és megtisztulás igazságának. Segíts, hogy igaz szeretettel, önzetlenül tudjam odaadni magam!

Elhatározás: Gyakorolni és védelmezni fogom az Egyház tanítását a tisztasággal kapcsolatban, különösen, ami a természetes családtervezést illeti, hogy megélhessem a valódi keresztény szeretetet.


Erdő Péter bíboros atya 2009. májusi imaszándéka:

Az édesanyákért, hogy örömmel és szeretettel teljesítsék hivatásukat és megkapjanak a társadalomtól minden segítséget, hiszen népünk élete rajtuk múlik.

II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu




--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger