2009. május 25., hétfő

SZENT VII. GERGELY pápa

SZENT VII. GERGELY pápa

Evangéliumi kifejezéssel mindnyájunkat zsidóból és görögből gyúrtak. Igehirdetése során Szent Pál is megküzdött ezzel a jelenséggel, csakúgy, mint Jézus. A zsidók csodákat várnak, a görögök bölcsességet, mi azonban a megfeszített Krisztus hirdetjük. Benne mutatkozott meg Isten ereje és bölcsessége. Ma is elkíséri igehirdetésünket ez a két felfogás: ha Jézus Isten Fia, akkor miért nem szállt le a keresztről? Ha pedig olyan bölcs, akkor miért ölti magára a szolga alakját? Mi sem vagyunk különbek, mint a zsidók vagy a görögök. Mind a mai napig sokszor nehéz elhinnünk, hogy Isten maga a szeretet. Akinek lelkében fellobbant a hit lángja, adjon hálát ezért a kegyelemért, és Szent Pál nyomán legyen annak odaadó hirdetője. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét hetedik hete – hétfő

2009.05.25. hétfő

(Tiszteletreméltó Szent Béda, Szent VII.Gergely, Pazzi Szent Mária Magdolna)

Kaptatok-e Szentlelket, amikor hívőkké lettetek?


ApCsel 19,1-8

Amíg Apolló Korintusban volt, Pál bejárta a felső tartományokat, aztán Efezusba jött, s néhány tanítványra talált. Ezeknek azt mondta: ,,Vajon megkaptátok-e a Szentlelket, amikor hívők lettetek?'' Azok azonban azt felelték neki: ,,Még csak azt sem hallottuk, hogy van Szentlélek.'' Ő erre megkérdezte: ,,Hogyan vagytok hát megkeresztelve?'' Azok így feleltek: ,,János keresztségével.'' Erre Pál azt mondta: ,,János a bűnbánat keresztségével keresztelte a népet, s azt mondta, hogy abban higgyenek, aki utána jön, azaz Jézusban.'' Amikor ezt meghallották, megkeresztelkedtek az Úr Jézus nevében. Pál rájuk tette kezeit, és a Szentlélek leszállt rájuk, ők pedig nyelveken kezdtek beszélni és prófétáltak. Ezek a férfiak összesen mintegy tizenketten voltak. Azután bejárt a zsinagógába, bátran tanított három hónapon át, és meggyőzően vitatkozott Isten országáról.

Zs 67,2-7

Fölkel Isten, és elszélednek ellenségei, elfutnak előle, akik gyűlölik őt. Ahogyan a füst eloszlik, úgy enyésznek el, ahogyan a viasz elolvad a tűzön, Isten előtt a bűnösök úgy vesznek el! Az igazak azonban örülnek és ujjonganak Isten színe előtt, s vigadoznak örömükben. Mondjatok éneket Istennek, zengjetek zsoltárt nevének, Készítsetek utat annak, aki a felhőkön érkezik: Úr az ő neve. Ujjongjatok őelőtte, aki az árvák atyja, özvegyek bírája, Isten az ő szentséges hajlékában. Isten, aki lakást ad a házban az elhagyottnak, a foglyokat kivezeti a bőségre, a lázadókat azonban a sivatagban hagyja.

Jn 16,29-33

Tanítványai erre azt mondták: ,,Íme, most nyíltan beszélsz, és nem példabeszédet mondasz. Most tudjuk, hogy mindent tudsz, és nincs szükséged arra, hogy valaki kérdezzen téged. Ezért hisszük, hogy az Istentől jöttél.'' Jézus azt felelte nekik: ,,Most hiszitek? Íme, eljön az óra, sőt már itt is van, amikor elszéledtek, mindenki az otthonába, engem pedig magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Ezeket azért mondtam el nektek, hogy békességtek legyen bennem. A világban megpróbáltatások érnek titeket, de bízzatok, én legyőztem a világot.''

Húsvét hetedik hete – hétfő

2009. május 25. - Hétfő

Amikor az utolsó vacsorán Jézus elmondta búcsúbeszédét, tanítványai
megjegyezték: "Most nyíltan beszélsz, nem hasonlatokban. Most elismerjük,
hogy mindent tudsz, és nincs szükség rá, hogy valaki is kérdezzen. Ezért
hisszük, hogy Istentől jöttél." Jézus így felelt: "Most hisztek? Eljön az
óra - már el is jött -, amikor szétszéledtek, ki-ki a maga útján, és engem
magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Mindezt
azért mondtam nektek, hogy békességet találjatok bennem. A világban
üldözést szenvedtek; de bízzatok! Én legyőztem a világot."
Jn 16,29-33

Elmélkedés:

Jézus azzal bátorítja övéit, hogy Ő legyőzte a világot. De mi ez a
győzelem, s mi a jelentősége? Az emberiség története, miként arról a
szentírás elején a bűnbeesés elbeszélése beszámol, egy vereséggel,
bukással, kudarccal kezdődik. Az ember vereséget szenved az őt kísértő
gonosszal szemben. Ettől kezdve minden ember élete állandó küzdelmet
jelent. Döntenünk kell, hogy a jónak vagy a rossznak, Istennek vagy a
gonosznak engedelmeskedünk. Ebbe a küzdelembe száll be Jézus, amikor a
világra jön, s ezt nyeri meg végérvényesen, amikor meghal a kereszten.
Halála és feltámadása azt bizonyítja, hogy legyőzte a gonoszt, a bűnt és a
halált. Jézus segít minket abban, hogy mi is eredményesen vegyük fel a
küzdelmet, s győzzünk a rossz felett. Ha engedelmeskedünk neki, győzelemre
segít minket, s ez nem más, mint az üdvösség.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram Jézus, Te azt parancsoltad nekem, hogy szüntelenül imádkozzam, add
nekem kegyelmedet, hogy meg tudjam tenni, s add meg ezt azoknak a
lelkeknek is, akiket rám bíztál. Isteni Ige, Te magad vagy bennünk az
örökké tartó és szüntelen imádság. Isten Báránya, Te vagy a világosság,
amely megvilágítja lelkünk egész égboltját. Bár soha ne akarnánk más
imádságot, csak a te imádat, más fényességet, csak a te fényességedet, más
szeretetet, csak a te szeretetedet! A hozzád intézett imádságban, Istenem,
egy a szemlélés és a szeretet. Engedd, hogy olyan tökéletesen és olyan
bensőségesen tudjak hozzád imádkozni, hogy elfeledkezzem önmagamról, és ne
tudjam, hogy imádkozom, mert csupán Te vagy bennem!
______________________________

Húsvét hetedik hete – hétfő

Én legyőztem a világot

2009. május 25. Húsvét hetedik hete – hétfő

P. Paul Campbell, LC

Jn 16, 29-33

Tanítványai erre azt mondták: ,,Íme, most nyíltan beszélsz, és nem példabeszédet mondasz. Most tudjuk, hogy mindent tudsz, és nincs szükséged arra, hogy valaki kérdezzen téged. Ezért hisszük, hogy az Istentől jöttél.'' Jézus azt felelte nekik: ,,Most hiszitek? Íme, eljön az óra, sőt már itt is van, amikor elszéledtek, mindenki az otthonába, engem pedig magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Ezeket azért mondtam el nektek, hogy békességtek legyen bennem. A világban megpróbáltatások érnek titeket, de bízzatok, én legyőztem a világot.''

Bevezető imádság: Uram, szükségem van rád. Szükségem van a veled töltött időre. Tudod, hogy mennyit küszködök és mégis milyen keveset tudok megvalósítani, ha te nem segítesz. Siess segítségemre! Növeld bennem a hitet, reményt és szeretetet!

Kérés: Uram adj nekem megingathatatlan bizalmat abban, hogy te legyőzöd a bűnt és a gonoszt az életemben és a világban.

1. Kész lenni az újrakezdésre. Jézus előre megmondja az apostoloknak, hogy a Getszemáni-kertben, amikor a katonák letartóztatják Őt, mindnyájan elfutnak majd. Jézus az apostolokat nem a saját gyengeségükre készíti fel, hanem arra, hogy újra tudjanak majd kezdeni. Ő soha nem várta el tőlük, hogy tökéletesek legyenek, botlások, hibák, gyengeségek nélkül. Tőlünk sem várja el. Előfordult már, hogy mi mindannyian elhagytuk Őt és a bűn önzését követtük. Kerestük a saját vágyaink beteljesedését, mert nem tetszett a kereszt, a szegek és az ostorcsapás. Miért küzdök mostanában? Talán kompromisszumot akarok kötni a bűnnel, amely jelen van az életemben? Kérnem kell az erőt és a kegyelmet, hogy Jézus hűséges barátjaként éljek.

2. Soha nem vagyunk egyedül. Még ha a tanítványok el is hagyták Jézust, Ő mégsem volt egyedül. Az Atya vele volt. Ez az Atyával való szoros szeretetkötelék volt az, ami erőt adott neki, hogy mindig tovább menjen, mígnem át tudta ölelni a keresztet. Nyugodt tudott maradni a viharok idején és el tudta viselni az elképzelhetetlen kínokat a keresztúton és halálban. Ő megvilágítja az utat, amelyet követnünk kell a saját küzdelmeink és próbatételeink idején. Néha az tűnik természetesnek, hogy egyedül maradunk a küzdelmeinkkel, a fájdalmainkkal és az ürességgel, amely hatalmába kerít. De Isten mindig mellettünk áll. Ő bennünk van. Soha nem vagyunk egyedül.

3. Legyőzte a világot. Jézus soha nem ígért apostolainak könnyű életet. Világosan megmondta nekik, hogy a világban szembe találják majd magukat nehézségekkel. Velünk is így van. Ha a világ elutasítja Krisztust, minket is el fog utasítani. Ne lepődjünk meg, ha ellenállásba vagy nehézségekbe ütközünk. Ez része Krisztus követésének és azt tanúsítja, hogy jó úton járunk. Nehéz felvenni a harcot az ellenséggel - a külső és belső ellenséggel - de Jézus velünk van. Hitünk mutatja meg nekünk, hogy Ő már megnyerte a harcot. Legyőzte a bűnt és a halált és ott ül az Atya jobbján.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nehéz az állandó küzdelem. Sokszor úgy érzem, egy helyben topogok. Minden nap ugyanazokat a harcokat és csatákat kell megvívnom. Elkeserít a sok rossz, amit a világban látok és nehéz észrevennem a győzelmeket, amelyeket te aratsz a világban; a családokban, otthonokban. Növeld bennem a hitet. Add nekem a reményt, amelyre szükségem van, hogy vágyjam megtenni akaratodat!

Kérés: Ma azokért fogok imádkozni, akik küzdenek hitükért.


A Pápa ima szándéka 2009. május hónapra:

Hogy a világiak és a keresztény közösségek felelős előmozdítói legyenek a papi és szerzetesi hivatásoknak


Hogy az újabb alapítású katolikus egyházak, a hit ajándékáért az Úr iránt érzett hálából legyenek készek az Egyház egyetemes küldetésében való részvételre, felajánlván szándékukat arra, hogy az egész világon hirdessék az evangéliumot


II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger