2009. május 26., kedd

NÉRI SZENT FÜLÖP


NÉRI SZENT FÜLÖP

Képzeljük el Jézus ellenségeinek nagypénteki örömét, és tanítványai végtelen szomorúságát. Velünk is gyakran előfordult már, hogy jóra törekvésünket kisiklatták. Úgy éreztük, minden és mindenki összefog ellenünk, itt a vég. A kétségbeesés helyett jobb ilyenkor Jézushoz fordulni: kinyitni az evangéliumot, betérni egy templomba, elbeszélgetni egy pappal, vagy meggyónni. Hamar megtapasztaljuk, hogy bánatunk örömre változik. A lelki szárazságot betölti Isten kegyelmének éltető forrása. Mintha újjászülettünk volna! Jézus rövid példabeszéde is erre utal. A szenvedés, a testi-lelki fájdalom nem a földi élet végét jelenti. Hasonlatos ez a szülő asszony kínjaihoz, melyből új ember születik a világra.(Adoremus 2006.)
További gondolatok...

NÉRI SZENT FÜLÖP

2009.05.26. kedd: NÉRI SZENT FÜLÖP

Feladatom: az Isten kegyelméről szóló evangélium hirdetése


ApCsel 20,17-27

Milétoszból beüzent tehát Efezusba, és hivatta az egyház presbitereit. Amikor azok odaértek és együtt voltak, így szólt hozzájuk: ,,Tudjátok, hogy Ázsiába jövetelem első napjától fogva hogyan voltam veletek az egész idő alatt. Szolgáltam az Úrnak teljes alázatossággal, könnyhullatás és megpróbáltatások között, amelyek a zsidók cselszövései miatt értek. Semmi hasznosat el nem hagytam, mindent hirdettem nektek, tanítottalak titeket nyilvánosan és házanként. Tanúságot tettem mind a zsidók, mind a pogányok előtt az Istenhez való megtérésről és a Jézus Krisztusba, a mi Urunkba vetett hitről. És most íme, lélekben megkötözve elmegyek Jeruzsálembe, és nem tudom, mi minden vár ott rám. Csak azt tudom, amit a Szentlélek minden városban értésemre ad, hogy bilincsek és szorongatások várnak rám Jeruzsálemben. De nem félek ezektől. Az életemet sem tartom értékesebbnek, mint magamat, csak elvégezhessem pályafutásomat, az ige szolgálatát, amelyet az Úr Jézustól kaptam, hogy tanúságot tegyek Isten kegyelmének evangéliumáról. Azt is tudom már, hogy közületek, akik között jártam, s akiknek hirdettem Isten országát, többé senki sem fogja látni arcomat. Azért szentül állítom ma nektek, hogy nem szárad rajtam senkinek a vére sem. Mert nem vonakodtam attól, hogy hirdessem nektek Isten maradéktalan akaratát.

Zs 67,10-21

Bőséges esőt adtál örökségednek, Isten, s ha ellankadt, te felüdítetted. Nyájad megtelepedett rajta, jóságodban, Isten, gondját viselted a szegénynek. Az Úr mondja a szót; Szűzek serege hozza az örömhírt: ,,A seregek királyai futva futnak, a háznak szépe zsákmányt osztogat. Ti pedig békén pihentek az aklok között, akárcsak az ezüstszárnyú galambok, halvány, aranyszínű tollakkal. Amikor a Mindenható szétszórja rajta a királyokat, hótól fehérlik a Szelmon.'' A Básán hegye Isten hegye, a Básán hegye sok ormú hegy. Mit nézitek irigyen, ti sok ormú hegyek, a hegyet, amelyen Isten tetszéssel lakott? Bizony, ott fog lakni az Úr örökké! Tízezernél is több a harci szekere Istennek: bevonul az Úr a Sínairól szentélyébe. Felvonultál a magaslatra, foglyokat ejtettél; Hódolati ajándékként embereket fogadtál, hogy még a pártütők is az Úristennél lakjanak. Áldott legyen az Úr mindennap! Üdvösségünk Istene hordoz minket. A mi Istenünk szabadító Isten, s az Úr, az Úr a halálból is kivezet minket.

Jn 17,1-11a

Amikor Jézus mindezt elmondta, szemét az égre emelve így szólt: ,,Atyám, eljött az óra: dicsőítsd meg Fiadat, hogy a Fiú is megdicsőítsen téged, ahogy hatalommal ruháztad fel őt minden test fölött, hogy mindenkinek, akit neki adtál, örök életet adjon. Az örök élet pedig az, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit küldtél, Jézus Krisztust. Én megdicsőítettelek téged a földön: befejeztem a művet, amelyet rám bíztál, hogy elvégezzem. Most te dicsőíts meg engem, Atyám, önmagadnál, azzal a dicsőséggel, amely az enyém volt nálad, mielőtt a világ lett. Megismertettem nevedet az emberekkel, akiket a világból nekem adtál. Ők a tieid voltak, és nekem adtad őket, s ők megtartották a te szavadat. Most már megtudták, hogy minden, amit nekem adtál, tőled van, mert az igéket, amelyeket nekem adtál, átadtam nekik; ők elfogadták, és valóban felismerték, hogy tőled jöttem, és elhitték, hogy te küldtél engem. Értük könyörgök. Nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert ők a tieid. Mindaz, ami az enyém, a tiéd, és ami a tiéd, az enyém, és én megdicsőültem bennük. Én már nem vagyok a világban, de ők a világban vannak, én pedig tehozzád megyek. Szent Atyám, tartsd meg őket a te nevedben, amelyet nekem adtál, hogy egy legyenek, mint mi.

Húsvét hetedik hete – kedd

2009. május 26. - Kedd

Jézus az utolsó vacsorán tekintetét az égre emelte, és így imádkozott:
"Atyám, eljött az óra. Dicsőítsd meg Fiadat, hogy Fiad is megdicsőítsen
téged! Te hatalmat adtál neki minden ember fölött, hogy mindenkinek, akit
neki adtál, örök életet adjon. Az örök élet pedig az, hogy megismerjenek
téged, az egy igaz Istent, és Jézus Krisztust, akit te küldtél. Én
megdicsőítettelek téged a földön. A feladatot, amelyet rám bíztál,
teljesítettem. Atyám, most te dicsőíts meg engem azzal a dicsőséggel,
amelyben részem volt nálad a világ teremtése előtt! Kinyilatkoztattalak
téged az embereknek, akiket e világból nekem adtál. Tieid voltak, és nekem
adtad őket. Tanításodat megtartották. Most már tudják, hogy minden, amit
nekem adtál, tőled van. Hiszen én a tőled vett igéket mondtam el nekik, ők
pedig elfogadták: megismerték az igazságot, hogy tőled jöttem, és hittel
elfogadták, hogy te küldtél engem. Értük könyörgök. Nem a világért
könyörgök, hanem értük, akiket nekem adtál. Tieid ők- hiszen a tied
mindaz, ami az enyém, és minden az enyém, ami a tiéd -, és én
megdicsőültem bennük. Én nem maradok tovább itt e világban, ők azonban a
világban maradnak. Én most hozzád megyek."
Jn 17,1-11a

Elmélkedés:

Jézus utolsó vacsorán mondott szavait olvassuk az evangéliumban,
amelyekben az Atyával való kapcsolatáról, egységéről beszél. Földi
küldetésének, a megváltás műve megvalósulásához közeledve Jézus egyrészt
előre tekint, hogy felmagasztalását követően újra találkozhat az Atyával,
másrészt tanítványaira gondol, azokért imádkozik, akik hittek benne. S
mivel minden tanítványát sajátjának tekint, ezért mindenkit szeretne
elvezetni a mennyországba. Akkor követhetjük őt a mennybe, ha megőrizzük a
Jézussal való egységet, hiszünk benne. Mennybe jutásunk alapja az a
remény, hogy a Jézus megdicsőítő Atya üdvözíteni akar minket. A mi hazánk,
örök otthonunk a mennyben van.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram, sötétlő lelkeinkre vesd a Bölcsességed ragyogó világát, hogy fényre
gyúl mind, hogy Téged követ, szolgál Neked újítva tisztaságát. Napkelte
hív: ember, munkába kezdj! De te, Uram, szívünkbe úgy költözz be, hogy ez
a Nap ragyogjon benn örökre, hogy Érted égő tüzet sose veszt. Uram,
ragyogtasd ránk a Te napod, amely nem ismerhet sosem alkonyatot.
Szent Efrém
______________________________

Húsvét hetedik hete – kedd

A főpapi ima: a végsőkig szeretni

2009. május 26. Húsvét hetedik hete – kedd

Néri Szent Fülöp áldozópap

P. Walter Schu, LC

Jn 17,1-11a

E szavak után Jézus az égre emelte tekintetét, és így imádkozott: "Atyám, elérkezett az óra. Dicsőítsd meg Fiadat, hogy Fiad is megdicsőítsen téged. Hatalmat adtál neki minden ember fölött, hogy akiket neki adtál, azoknak örök életet adjon. Az az örök élet, hogy ismerjenek téged, az egyedüli igaz Istent és akit küldtél, Jézus Krisztust. Én megdicsőítettelek a földön: a feladatot, amelynek az elvégzését rám bíztad, elvégeztem. Most te is dicsőíts meg, Atyám, magadnál: részesíts abban a dicsőségben, amelyben részem volt nálad, mielőtt a világ lett.

Kinyilatkoztattam nevedet az embereknek, akiket a világból nekem adtál. A tieid voltak, s nekem adtad őket, és megtartották tanításodat. Most már tudják, hogy minden, amit nekem adtál, tőled van. A tanítást, amit kaptam tőled, továbbadtam nekik. El is fogadták, s ezzel valóban elismerték, hogy tőled jöttem, és elhitték, hogy te küldtél engem. Értük könyörgök. Nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert a tieid - hiszen ami az enyém, az a tied, s ami a tied, az az enyém -, és én megdicsőültem bennük. Én nem maradok tovább a világban, de ők a világban maradnak, én meg visszatérek hozzád.

Bevezető imádság: Uram, hiszek benned és mindabban, amit kinyilatkoztattál nekünk üdvösségünkre. Remélek benned, mert irgalmad kimeríthetetlen. Földi utad minden tette a szeretetedet mutatta meg nekünk. Mennybemeneteled, amely az apostolok szeme láttára történt, táplálja bennem a reményt, hogy egy nap én is csatlakozhatok hozzád ugyanott. Szeretlek, és azt kívánom, hogy az életem középpontja legyél.

Kérés: Uram, segíts, hogy növekedjék az Atya és a lelkek iránti szeretetem!

1. Ima az eljövendő nemzedékekért Jézus számára elérkezett a döntő óra. Miközben előre látja, hogy végsőkig odaadó szeretete a kereszthalálig vezet, nem gondol magára. Szíve az egyedüli szeretetthez fordul – Atyjához – akinek dicsőségéért hajtotta végre földi létezésének minden tettét. Ugyanakkor az Atya iránti legyőzhetetlen szeretete átöleli mindazokat, akiket Ő rábízott. Jézus olyan örökséget hagy követőire, mely a reménység időtlen és legfőbb forrása: a főpapi imát. Ezáltal Jézus megtanít minket arra, hogyan imádkozzunk. Imájában az Atya a Fiú által dicsőül meg. Hol találjuk azt a csúcspontot Jézus életében, ahol, Isten egyszülött Fia megdicsőül? A választ a kereszten való véres önfeláldozásban találjuk.

2. A kereszt győzelme.A ’dicsőség’ szó a nagyszerűségre, méltóságra, hatalomra utal, melyek Isten sajátosságai (Navarra Biblia: Szt János, 202. o.). Krisztus megalázó kereszthalála és leghűségesebb követőitől való elhagyatottsága hogyan adhat Istennek megbecsülést és nyilváníthatja ki az Ő méltóságát és hatalmát? Hogy is lehet a kereszt Jézus legfőbb dicsősége? Először is, megmutatja a határtalan szeretetet, a szeretetet, mely nem mondja „Eddig elmegyek és nem tovább.”. Krisztus szavai „Atyám, bocsáss meg nekik”, olyan szeretetről tanúskodnak, amely erősebb a bűnnél. A feltámadás, ami a keresztet követi, bizonyítja, hogy ez a szeretet erősebb a halálnál is. Másodszor, a kereszt Krisztus küldetésének beteljesedése. Az Atyának való engedelmessége, mely mindhalálig tart, megváltás az emberiség számára. Elfogadom-e saját életem keresztjét, mint Jézus követésének egyetlen lehetséges útját? Az egyetlen biztos ösvény Jézus szeretetéhez és az Atya megdicsőítéséhez az, ha átölelem a keresztet.

3. A küldetésben való megingathatatlan bizalom. Ebben az evangéliumi szakaszban Jézus szavai megingathatatlanul biztosan hangzanak. Annak ellenére, hogy meg fog halni, elhagyatva a tanítványoktól, gyötrelemben és megalázó szégyenben; Jézus továbbra is bízik. Bízik mind az Atyában, mind pedig azokban a tanítványokban, akik hamarosan elhagyják. Urunk belénk, követőibe vetett bizalma, hasonlóan rendíthetetlen bizalmat kellene, hogy szüljön a küldetésünk iránt, hogy lelkeket mentsünk, másokat Jézushoz vezessünk és megváltoztassuk magát az egész társadalmat. Magunktól semmit sem érhetünk el. De maga Jézus az, aki imájával biztosít minket és megígéri nekünk a Szentlelket. A Szentlélek szólni fog mindazok szívében, akiket Jézus közel hív magához. Imádkozzunk gyakran a legfőbb szószólónkhoz: „Szentlélek Úristen, indíts engem arra, amit gondolnom kell, amit mondanom kell, és arra, amit szó nélkül kell hagynom, hogy fivéreim és nővéreim javára lehessek, teljesítsem a küldetésemet, és győzelemre vigyem Krisztus országát!”

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm Uram, hogy a végsőkig kitartva az irántam való szeretetben, kimondhatatlan gyötrelmek között meghaltál értem a kereszten. Köszönöm neked a Szentlélek ajándékát; így követhetlek az önzetlen szeretet útján.

Elhatározás: Beszélgetni fogok a Szentlélekkel a nap folyamán és minden egyes Krisztustól kapott keresztemet, felajánlom az Atyának és a lelkekért.


Erdő Péter bíboros atya 2009. májusi imaszándéka:

Az édesanyákért, hogy örömmel és szeretettel teljesítsék hivatásukat és megkapjanak a társadalomtól minden segítséget, hiszen népünk élete rajtuk múlik.


II. János Pál pápa halálának 4. - megválasztásának 30. évfordulója alkalmából 2009. április 2-től a Mission is Possible csapata kiállítást szervez a VAM Design Centerben Arturo Mari, a pápa személyi fotósának képeiből és a Szentatya személyes tárgyaiból.

A kiállítás címe: Íme az ember – Egy pápa arcai. Bővebb információ: www.imeazember.hu





--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger