2009. június 2., kedd

Szent Marcellinusz és szent Péter vértanúk

Szent Marcellinusz és szent Péter vértanúk

A feltámadás bizonyítéka Istenben van, - állítja Jézus. A mindenható Isten, vele való életközösségre hívta az embert. Feltárta önmagát, hogy a halandó ember a halhatatlan Isten megismerje, megszeresse és szolgáljon neki. Mindaz a teremtmény, aki ilyen szoros kötelékkel kapcsolódik teremtőjéhez, nem halhat meg örökre, - hirdeti Jézus. A feltámadás bizonyossága abban a szeretetkapcsolatban rejlik, amelyet Isten az Ő egyszülött Fiában nyilatkoztatott ki nekünk.
További gondolatok...

Évközi kilencedik hét – kedd

2009.06.02. kedd

(Szent Marcellinusz és Péter)

Tóbiás nem fakadt ki az Isten ellen, mikor a vakság sújtotta


Tób 2,9-14

Ezen az éjjelen megfürödtem a temetés után, kimentem az udvaromba és elaludtam a fal mellett, s arcomat nem takartam be a meleg miatt. Nem tudtam, hogy verebek vannak fölöttem a falon, s ezek meleg trágyája hullott a szemembe, s fehér foltok keletkeztek rajta. Orvoshoz kellett fordulnom, hogy gyógyíttassam magam. De minél több kenőcsöt használtam el, annál inkább romlott a látásom a foltok miatt, végül teljesen megvakultam. Négy évig nem láttam és testvéreim sajnálkoztak rajtam. Achikár két éven át gondoskodott rólam mielőtt Elimaiszba ment. Ekkor Anna, a feleségem bérért munkát vállalt, gyapjút font. A megrendelőnek adta, s az pénzt adott érte. Disztrosz hónap hetedikén elkészült egy darabbal és átadta a megrendelőknek, akik kifizették neki az egész bért és ráadásul egy kecskegidát adtak neki. Amikor közelembe ért a kecske, mekegni kezdett. Hívtam feleségemet és megkérdeztem: ,,Honnan van ez a kecskegida? Csak nem lopott jószág? Add vissza gazdáinak, nekünk nem szabad lopott jószágot megenni.'' Ő ezt válaszolta nekem: ,,Ajándékba kaptam a béremen felül.'' Én azonban nem hittem neki és azt mondtam, hogy adja vissza gazdáinak, s egészen kivörösödtem miatta. Ő így felelt nekem: ,,Hol vannak alamizsnáid? Hol vannak jócselekedeteid? Íme, látszik rajtad mindez.''

Zs 111

Boldog az az ember, aki az Urat féli, és nagy tetszését leli parancsaiban! Utóda hatalmas lesz a földön, áldott lesz az igazak nemzedéke. Dicsőség és gazdagság lesz házában, és igazsága mindörökre megmarad. Világosságként ragyog fel a sötétségben az igazaknak az irgalmas, a kegyes, az igaz. Jó annak az embernek, aki könyörül és kölcsönt ad, aki a törvény szerint intézi dolgait, mert az soha meg nem inog. Örökké emlékezetben marad az igaz, rossz hírtől nem kell félnie. Erős a szíve, bízik az Úrban, rendületlen a szíve, nem fél, amíg le nem nézheti ellenségeit. Osztogat, adakozik a szegényeknek; Igazsága örökre megmarad, hatalma dicsőségesen emelkedik. Látja a bűnös és bosszankodik, fogát csikorgatja és emészti magát. A bűnösök kívánsága meghiúsul.

Mk 12,13-17

Később odaküldtek hozzá a farizeusok és Heródes-pártiak közül néhányat, hogy megfogják őt beszédében. Akik odajöttek, azt mondták neki: ,,Mester! Tudjuk, hogy igaz vagy, és nem nézed az emberek személyét, hanem az Isten útját igazságban tanítod. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessünk vagy ne fizessünk?'' Ő azonban tisztában volt képmutatásukkal, ezért azt mondta nekik: ,,Miért kísértetek engem? Hozzatok nekem egy dénárt, hadd lássam!'' Azok hoztak egyet. Ekkor megkérdezte tőlük: ,,Kié ez a kép és a felirat?'' Azt felelték neki: ,,A császáré.'' Erre Jézus azt mondta nekik: ,,Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.'' És csodálkoztak rajta.

Évközi kilencedik hét – kedd

2009. június 2. - Kedd

Egyszer néhány farizeust és Heródes-párti embert küldtek Jézushoz, hogy
szaván fogják őt. Azok odamentek hozzá, és megszólították: "Mester,
tudjuk, hogy igazmondó vagy. Nem befolyásol a mások véleménye, és nem
nézed az emberek személyét, hanem az igazsághoz híven tanítod az Isten
útját. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessünk, vagy ne
fizessünk?" Jézus azonban átlátott álnokságukon, és ezért így szólt:
"Miért akartok tőrbe csalni? Hozzatok ide egy dénárt, hadd lássam!" Erre
odavittek egyet. Ő pedig megkérdezte tőlük: "Kinek a képe és felirata ez?"
Azok ezt felelték: "A császáré." Jézus pedig így folytatta: "Adjátok meg
tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!" Azok
igen elcsodálkoztak (Jézus feleletén).
Mk 12,13-17

Elmélkedés:

Még ellenfelei is rájönnek arra, hogy Jézus az igazságot tanítja. De nem
tévedünk, ha dicsérő szavaikban gúnyt vélünk felfedezni. Miután
kellőképpen megdicsérték és igazmondónak nevezték, felteszik neki a
kérdést, amelyre igaz választ várnak: Szabad-e adót fizetni a császárnak?
Kérdésükkel Jézust olyan területre akarják kényszeríteni, ahol nincs jó
válasz. Ha helyesli az adófizetést, kivívja a római hatalom elnyomása
miatt elégedetlenkedők rosszallását. Ha ellenben megtiltja az adófizetést,
joggal vádolhatnák a lázítás vádjával. A kérdés bizonyára sok vitát
eredményezett a mindennapokban abban az időben, s minden bizonnyal egészen
különböző vélemények alakultak ki. Jézus ügyesen kibújik a napi politikai
csatározások csapdájából, és egy másik szintre helyezi a kérdést, a
kötelességek teljesítésének szintjére. Mind Isten iránti, mind evilági
kötelességeinket meg kell tenni.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Szent Atyánk, az élet és a szeretet kiapadhatatlan forrása, aki az élő
emberben kinyilatkoztatod dicsőséged ragyogását, és szívébe helyezed
hívásod csíráját, ne engedd, hogy a mi hanyagságunk miatt megtörténhessen,
hogy valaki nem veszi észre vagy elveszíti ezt az ajándékot, hanem járjon
mindenki teljes önzetlenséggel azon az úton, amelyen a Te szereteted
megvalósul.
II. János Pál pápa
______________________________

Évközi kilencedik hét – kedd

Egy fogós kérdés

2009. június 2. Évközi kilencedik hét – kedd

P. Edward McIlmail LC

Mk 12,13-17

Később odaküldtek hozzá a farizeusok és Heródes-pártiak közül néhányat, hogy megfogják őt beszédében. Akik odajöttek, azt mondták neki: ,,Mester! Tudjuk, hogy igaz vagy, és nem nézed az emberek személyét, hanem az Isten útját igazságban tanítod. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessünk vagy ne fizessünk?'' Ő azonban tisztában volt képmutatásukkal, ezért azt mondta nekik: ,,Miért kísértetek engem? Hozzatok nekem egy dénárt, hadd lássam!'' Azok hoztak egyet. Ekkor megkérdezte tőlük: ,,Kié ez a kép és a felirat?'' Azt felelték neki: ,,A császáré.'' Erre Jézus azt mondta nekik: ,,Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.'' És csodálkoztak rajta.

Bevezető ima: Uram, hadd legyek szerény, úgy engedj magadhoz! Add, hogy imáimban egyszerű és szerény lehessek, ahogyan a Szentírásban te is szólsz hozzánk!

Kérés: Uram, adj tanácsot egy rám váró fontos döntésben!

1. Tudjuk, hogy mindig az igazat mondod.” A farizeusok, hogy Jézusnak csapdát állítsanak, a régi trükköt, a hízelgést alkalmazzák. Ez egy gyakran használt trükk. A hízelgés ahhoz vezet, hogy a védekezésünket feladjuk. „Ön egy okos ember, miért nem alkuszik…?” Vagy: „Önök olyan jó szülők, már két gyerekük van. Csak nem, mégis az Egyház tanítására hagyatkozik...?” Keresztényként, a mai világban élve sokszor kell alattomos embereket elutasítanunk. Ezért figyelmeztet minket Jézus: „legyünk okosak, mint a kígyók és egyszerűek, mint a galambok“. (Mt 10,16) Ahhoz, hogy ebben megtaláljuk a mértéket, egyedül Istenért kell élnünk. Marcial Maciel atya írta egyszer: „Az ember az életben lépegetve az örökkévalósághoz közeledik. Az egyetlen, ami tényleg megmarad, Jézus szeretete. Minden más elmúlik, porrá, hamuvá és semmivé lesz. Tegyük Jézus szeretetét olyan kinccsé, amiért minden mást képes lenne eladni.” Krisztus az, aki az életemet alakítja?

2. „Megengeded, hogy adót fizessünk?” A farizeusok és Heródes-pártiak egy olyan problémával állnak Jézus elé, ami valójában nem is létezik. A kérdést úgy állítják be, mintha egy mellette-ellene kérdés lenne. Jézusnak vagy a császár előtt kell meghódolnia, vagy Róma ellen kéne fellázadnia. Így látja ezt ma is a világ: „mellette-ellene”. Vagy kétségek nélkül elfogadjuk a darwinizmust, vagy a teremtéselméletet kell elfogadnunk. Vagy az alternatív életmódokat kell elfogadnunk, vagy reménytelen nyárspolgárok vagyunk. A dolgok a valóságban sokkal változatosabbak. A katolikus hit gyakran egy „és”, ha a kérdéseket a megfelelő helyen és valós összefüggésében nézzük. Így adjuk meg a császárnak és Istennek, ami őket megilleti. És hogyan döntsük el, hogy kit mi illet meg? Itt lesznek a dolgok gyakran komplikáltak. Ezért kell nekünk katolikusoknak, a talentumainkat, az értelmünket és imaéletünket folyamatosan fejleszteni, hogy a jó válaszokat megtaláljuk. A talentumaimat jóra használom? Úgy fejlesztem képességeimet és értelmemet, hogy Istent jobban tudjam szolgálni?

3. „Nagyon meglepetten”. Jézus válasza elnémítja kritikusait. Miért? Részben azért, mert a kérdéseiket, úgyszólván postafordultával visszaadja nekik. Nos, döntsék el ők, hogy mi illeti a császárt, és mi illeti az Istent. „El kell, hogy döntse”, volt egy szólása a gyóntatóatya, Karol Wojtylának. Semmi sem tud minket úgy megijeszteni, mint a szabadság. Jézus hallgatóit is megijesztette. Hogyan használom az én saját szabadságomat? Hogyan használom az időt, amit Isten nekem adott?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts felismernem, hogy szabadságra hívtál. Elfogadod a nekem adott szabadságot akkor is, ha visszaélek vele. Nem szeretnék visszaélni szabadságommal. Az utolsó ítélet órájában egy jó életről szeretnék számot adni.

Elhatározás: Ma elolvasok egy részt a Bibliából, vagy néhány fejezetet a Katekizmusból, vagy egy pápai írásból, hogy a tudásomat a hitről javíthassam.


Erdő Péter bíboros atya 2009. júniusi imaszándéka:

Hogy a papság éve, amelyet XVI. Benedek pápa meghirdetett, hozza meg sok embernek a bátorságot és a nagylelkűséget a papi hivatás vállalására.


„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

A kiállítás meghosszabbítva! Augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Bővebb információ: www.imeazember.hu


Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját, valamint barátait SOMOS GYULA festőművész „A TEREMTÉS ALAPRAJZA” című kiállításának megnyitójára június 6-án, szombaton 16 órára a Krisztus Légiója Kongregáció közösségi termébe (Bp. VI. ker. Liszt Ferenc tér 2.I.em. 2.). A tárlatot megnyitja BUDAI RITA művészettörténész, zongorán közreműködik: TÖRÖKNÉ KURDICS MÁRIA. A kiállítás ezután Magyar Ágnessel történő egyeztetés útján június végéig tekinthető meg. (Tel.:06-23-425-255, mobil:06-20254-6924 e-mail: masikagi@hotmail.com)


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger