2009. június 6., szombat

Magdeburgi szent Norbert

Magdeburgi szent Norbert (1080-1134)

Áldott legyen az Isten, Urunk, Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene! – olvassuk ma a szentleckében, Szent Pálnak a Korintusiakhoz írt második leveléből. Visszhangzik erre az evangélium: „Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.” Az Isten Fiának szerény megtestesülése és engedelmes halála bizonyítéka ennek az irgalomnak. Jézus szelídnek és irgalmas szívűnek mondja magát. Nála a megfáradt lelkek enyhülést találnak. Igazuk volt az evangéliumi leprásoknak, sántáknak, vakoknak, amikor így kiáltottak hozzá: Jézus, könyörülj rajtunk! Minden szentmisében mi is így kiáltunk hozzá, és ezzel irgalmasságát ünnepeljük: Uram, irgalmazz nekünk! (Adoremusz 2005)
További gondolatok...

2009.06.06. szombat

2009.06.06. szombat

(Szent Norbert, Szent Kolos)

Áldjátok az Istent, és hirdessétek minden csodatettét


Tób 12,1.5-15.20

Miután befejeződött a menyegző, Tóbit hívta fiát, Tóbiást és ezt mondta neki: ,,Adjuk meg a bérét annak az embernek, aki veled ment és toldjuk is meg a bért.'' Hívta Ráfaelt és ezt mondotta: ,,Fogadd el béredül felét mindannak, amit hoztál, és menj békében.'' Akkor Ráfael félre hívta mindkettőt és ezt mondta nekik: ,,Dicsőítsétek Istent és valljátok meg minden élőlény előtt azért a jóért, amit velünk tett. Áldjátok és dicsőítsétek nevét. Isten tetteit hirdessétek és ne szűnjetek megvallani. A király titkát jó elrejteni, Isten tetteit azonban föl kell fedni és meg kell vallani. Tegyétek a jót és akkor a gonosz nem árthat nektek. Jó az imádság böjttel és az alamizsna igazsággal. Többet ér a kevés igazsággal, mint a sok igazságtalansággal. Jobb alamizsnát adni, mint aranykincset gyűjteni. Az alamizsna megment a haláltól és megtisztít minden bűntől. Akik jótékonykodnak, életet nyernek: de akik bűnt és igazságtalanságot cselekszenek, ellenségei saját maguknak. Megmondom nektek a teljes igazságot és semmit sem titkolok el előttetek. Mondtam már nektek: A király titkát jó elrejteni, Isten tetteit azonban dicséretes fölfedni. Nos tehát, amikor imádkoztál, te és Sára, imádságtokat Isten fölséges színe elé vittem, hasonlóképpen azt is, amikor eltemetted a halottakat. Mivel nem haboztál fölkelni és otthagyni ebédedet és elmentél eltemetni a halottat, megbízást kaptam, hogy próbára tegyelek. Ugyanakkor elküldött Isten, hogy meggyógyítsalak téged és menyedet, Sárát. Én Ráfael vagyok, egy a hét szent angyal közül, akik készen állunk, hogy az Úr fönséges színe elé lépjünk.'' Ezért dicsőítsétek az Urat ezen a földön és magasztaljátok Istent. Most visszatérek ahhoz, aki küldött engem. Írjatok le mindent, ami történt veletek.'' Ezzel fölemelkedett.

Tób 13,2-8

,,Áldott legyen az élő Isten és az ő országa mindörökké; mert ő megfenyít és irgalmaz, levisz az alvilág mélységeibe, és felhoz a nagy pusztulásból és senki sem menekülhet el kezéből. Dicsőítsétek őt Izrael fiai a nemzetek előtt, mert ha szétszórt is benneteket közéjük, ott mutatta meg nektek nagyságát is. Magasztaljátok őt minden élőlény előtt, mert ő a mi Urunk, ő a mi atyánk és ő a mi Istenünk örökkön-örökké. Megfenyített titeket vétkeitekért, de meg is könyörül rajtatok, és összegyűjt titeket minden nép közül, akik közé szétszórt titeket. Ha hozzátértek teljes szívetekből és lelketekből, és az igazságot cselekszitek színe előtt, akkor felétek fordul és nem rejti el többé előletek arcát. És most fontoljátok meg, hogy mit tett veletek, és magasztaljátok fennhangon. Áldjátok az igazságos Urat, és magasztaljátok az örökkévalóság Királyát. Én számkivetésem földjén dicsőítem őt és hirdetem hatalmát és fönségét a bűnös népnek. Térjetek meg bűnösök, igaz tetteket vigyetek végbe színe előtt. Ki tudja, talán hozzátok fordul és megkönyörül rajtatok. Én és az én lelkem öröméneket mondunk az ég Királyának, és az én lelkem örvend élete minden napján. Áldjátok az Urat összes választottai, és mindnyájan magasztaljátok fönségét. Tartsatok örömnapot és dicsőítsétek őt.

Mk 12,38-44

Ő pedig tanítás közben ezt mondta nekik: ,,Óvakodjatok az írástudóktól, akik szeretnek hosszú köntösökben járni, és a piacon a köszöntéseket fogadni! Az első helyeken ülnek a zsinagógákban, vendégségben pedig a főhelyeken. Felélik az özvegyek házait, és színleg nagyokat imádkoznak. Ezeket súlyosabban ítélik majd meg!'' Jézus ezután leült a templomkincstárral szemben, és figyelte, hogyan dob a tömeg pénzt a kincstárba: sok gazdag sokat dobott be. Aztán jött egy szegény özvegy, és bedobott két garast, ami egy negyedpénz. Akkor odahívta tanítványait, és azt mondta nekik: ,,Bizony, mondom nektek: ez a szegény özvegy többet adott mindazoknál, akik pénzt dobtak a kincstárba. Mert azok mind abból adtak, amiben bővelkedtek, ez pedig az ő szegénységéből bedobta mindenét, amije volt, egész megélhetését.''

Évközi kilencedik hét - Szombat

2009. június 6. - Szombat

Egy alkalommal, amikor Jézus tanított, ezt mondta a tömegnek: "Óvakodjatok
az írástudóktól, akik szívesen járnak hosszú köntösben, és szeretik, ha
nyilvános tereken köszöntik őket. Örömest elfoglalják a zsinagógában és a
lakomákon a főhelyeket. Felélik az özvegyek házát, és közben színleg
nagyokat imádkoznak. Ezért keményebb ítélet vár rájuk."
Ezután leült szemben a templompersellyel, és figyelte, hogy a nép hogyan
dobja a pénzt a perselybe. Sok gazdag sokat dobott be. De egy szegény
özvegyasszony is odajött, és csak két fillért dobott be.
Erre Jézus magához hívta tanítványait, és így szólt hozzájuk: "Bizony,
mondom nektek, ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél, aki csak
dobott a perselybe. Mert ők a feleslegükből adakoztak, ez pedig mindent
odaadott, amije csak volt, egész vagyonát."
Mk 12,38-44

Elmélkedés:

A szentírás arra tanít minket, hogy minden jó adomány Istentől származik.
Ezeket sokszor természetesnek tartjuk és nem tulajdonítjuk őket annak,
akitől származik. Valójában Isten biztosít számunkra mindent, ami az
élethez szükséges, és lelki segítséget is kapunk tőle állandóan, amit
kegyelemnek nevezünk. Mindezen adományok arról árulkodnak, hogy Isten
valóban nagylelkű, s nekünk nyitott szívvel érdemes elfogadnunk az ő
adományait. Az elfogadás tesz minket igazán nagylelkűvé, azaz viszonozni
szeretnénk, mindazt, amit tőle kapunk, s embertársaink felé is
segítőkészen odafordulunk. A szegény özvegyasszony példája azt tanítja,
hogy a nagylelkűség nem az adomány nagyságától, mennyiségétől függ, hanem
attól, hogy mennyire fejezi ki hálánkat és odaadásunkat Istennek.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Egy a szükséges tehát, a tiszta, szép, nemes, Istent szerető lélek. Aki
ezt választja, a legjobb részt választotta, s ez az egyedül ésszerű,
következetes s erőteljes eljárás; aki a lelket s önmagát elhanyagolja, az
a meghasonlást hordozza magában; sorsa az elsötétedés, elkeseredés s
üresség. De az nem annyit jelent, hogy elvonulni, remeteségekbe zárkózni;
maradjunk pályánkon s ne veszítsük el az ,,egy szükségest'' szemeink elől
semmiféle dolgunkban.
Prohászka Ottokár
______________________________

Évközi kilencedik hét - Szombat

A legnagyobb ajándék

2009. június 6. Évközi kilencedik hét - Szombat

P. Edward Hopkins LC

Mk 12,38-44

Ő pedig tanítás közben ezt mondta nekik: ,,Óvakodjatok az írástudóktól, akik szeretnek hosszú köntösökben járni, és a piacon a köszöntéseket fogadni! Az első helyeken ülnek a zsinagógákban, vendégségben pedig a főhelyeken. Felélik az özvegyek házait, és színleg nagyokat imádkoznak. Ezeket súlyosabban ítélik majd meg!'' Jézus ezután leült a templomkincstárral szemben, és figyelte, hogyan dob a tömeg pénzt a kincstárba: sok gazdag sokat dobott be. Aztán jött egy szegény özvegy, és bedobott két garast, ami egy negyedpénz. Akkor odahívta tanítványait, és azt mondta nekik: ,,Bizony, mondom nektek: ez a szegény özvegy többet adott mindazoknál, akik pénzt dobtak a kincstárba. Mert azok mind abból adtak, amiben bővelkedtek, ez pedig az ő szegénységéből bedobta mindenét, amije volt, egész megélhetését.''

Bevezető ima: Úr Jézus, hiszek benned, te vagy életem célja. Minden dicsőségnél és elismerésnél – amit a világ adni tud – nagyobb dolog neked tesztszenem. Bízom benned, hogy mindig megadod szívembe az irántad való szeretet lelkesedését. Segíts elfelejtkeznem önmagamról, hogy téged szeresselek, és azokat a dolgokat, amelyekkel utamon vezetsz!

Kérés: Úr Jézus, add, hogy mindent Szent Neved dicsőségéért tegyek!

1. Óvakodj a hiúságtól. Az írástudók az emberek szemében mindent jól csináltak. Jézus azonban látta, hogy mindez csak színjáték volt. Öltözékük is azt szolgálta, hogy minél nagyobb tiszteletet vívjanak ki maguk számára. Az embereknek elismeréssel kellett nekik adózniuk, mert nagy tekintélyű emberek voltak. Ma ugyanez a hiúság még elterjedtebb. Milyen ruhát veszünk fel, milyen autónk van, milyen címekkel dicsekedhetünk a nevünk előtt – úgy tűnik, hogy ezek mutatják meg a mi értékeinket. És mégis, ezek a tehetős emberek semmit nem tudtak tenni jobb megítélésük érdekében. Nagy felelősségük lett volna, mint tanítóknak és vezetőknek. Ők mégis távol álltak mindattól a jótól, amit másokért tehettek volna, pozíciójukat csak mások kihasználására fordították. Milyen cselekedeteknek kellene megmutatniuk a világ számára az én pozíciómat és képzettségemet?

2. Óvakodj az egoizmustól! Kiért élek én? Az írástudók önmaguknak éltek. Azért tanítottak, hogy ezzel másokat befolyásoljanak. Amikor pénzzel támogattak valamit, azért tették, hogy elismerést vívjanak ki maguk számára. Amikor imádkoztak, igazolást kerestek mindarra, amit a szegényektől elvettek. A farizeusok gonosz emberek voltak, mert önszeretetük hajtotta őket. Ez minden cselekedetüket megmagyarázta. Ha olykor véletlenül valami jót tettek, értéktelen volt, mert önmaguk tömjénezésére tették.

3. Szemléld a felebaráti szeretetet! Jézus a kulisszák, az üres parádék és látványos show-k előtt az erény tündöklő cselekedetét látja. Ő meglátja, amit senki nem vesz észre. Meglátja az asszonyt, akit senki nem vett észre. Két szempontból tekintsünk a szegény asszony hitből megtett cselekedetére: ő nem elismerésért, és hátsó szándékkal adott, hogy dicséretet kapjon. Amit adott, egyedül Istennek adta, még oly kevés is volt, de ezzel valóban teljes vagyonát adta oda. A tiszta felebaráti szeretet azt jelenti, hogy Istenért teszünk dolgokat, és önmagunkat teljesen odaajándékozzuk. Milyen ritka, amikor valaki önként segít, és mindig kész arra, hogy szeressen, szolgáljon, mindig és minden helyzetben! Ha megkérnek, tudok önzetlenül adni? Mindig rejtve marad az én felebaráti szeretetem? Hogyan adom oda önmagamat teljesen Istennek?

Beszélgetés Krisztussal: Kedves Uram! Szabadíts meg engem önszeretetemtől, amely kioltja adományaim értékét, és megfojtja próbálkozásaimat, hogy fejlődjek az erényekben! Segíts, hogy mások iránti szeretetből meg tudjak halni önmagamnak! Add, hogy soha ne utasítsak vissza senkit, akinek szüksége van az én segítségemre! Maradjon észrevétlen adományom, hogy egyetlen jutalmam ezért csak nálad találjam meg az örökkévalóságban!

Elhatározás: Ma a felebaráti szeretet cselekedeteit észrevétlenül fogom gyakorolni.


Erdő Péter bíboros atya 2009. júniusi imaszándéka:

Hogy a papság éve, amelyet XVI. Benedek pápa meghirdetett, hozza meg sok embernek a bátorságot és a nagylelkűséget a papi hivatás vállalására.

Felhívás! A Szentatya június 19-én este 6 órai kezdettel megnyitja a Papok Évét a Szent Péter bazilikában. Szeretnénk, ha ez alkalommal minél több szív együtt imádkozna az egységet erősítve Krisztusban a pápával, s egymással. Ezért arra kérünk minden lelkes Testvérünket, hogy kezdeményezzenek találkozást saját plébániájukon erre az időpontra. Részletek az alábbi linken: http://www.regnumchristi.hu/papok/?site=m&nid=93


„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

A kiállítás meghosszabbítva! Augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Bővebb információ: www.imeazember.hu


Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját, valamint barátait SOMOS GYULA festőművész „A TEREMTÉS ALAPRAJZA” című kiállításának megnyitójára június 6-án, szombaton 16 órára a Krisztus Légiója Kongregáció közösségi termébe (Bp. VI. ker. Liszt Ferenc tér 2.I.em. 2.). A tárlatot megnyitja BUDAI RITA művészettörténész, zongorán közreműködik: TÖRÖKNÉ KURDICS MÁRIA. A kiállítás ezután Magyar Ágnessel történő egyeztetés útján június végéig tekinthető meg. (Tel.:06-23-425-255, mobil:06-20254-6924 e-mail: masikagi@hotmail.com)


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger