2009. június 7., vasárnap

Szentháromság vasárnapja

Évközi idő, B év, Szentháromság vasárnapja

Minden imádságunk kezdetén és végén a Szentháromság hite mellett teszünk tanúságot, amikor az atya, a Fiú és a Szentlélek nevében kezdjük és fejezzük be imádságunkat. Ma különös módon is szeretnénk rácsodálkozni, ki az Isten, és hálát adni mindazért, amit kaptunk és kapunk Istentől. Hálával fordulunk felé, hogy feltárta belső élete csodálatos titkát. Legyen mai vasárnapunk különösen is hálaünnep.
További gondolatok...

SZENTHÁROMSÁG VASÁRNAP

2009.06.07. vasárnap: SZENTHÁROMSÁG VASÁRNAP (főünnep)

Az Úr az Isten a mennyben és a földön, nincs más


MTörv 4,32-34.39-40

Kérdezősködj csak a régi napok felől, amelyek te előtted voltak, attól a naptól kezdve, hogy Isten megteremtette az embert a földön -- kérdezősködj az ég egyik szélétől a másikig, történt-e valaha ilyesfajta dolog, vagy lehetett-e hallani, hogy hallja egy nép Isten szavát, aki a tűz közepéből szól, mint ahogy te hallottad, s életben maradtál! Vagy hogy megtette-e Isten, hogy elmegy és nemzetet választ magának a nemzetek közül próbák, jelek, csodák, harc, erős kéz, kinyújtott kar és rettenetes látványok által, mindent aszerint, amit tiértetek tett az Úr, a ti Istenetek Egyiptomban, szemed láttára, Ismerd el tehát ma, és vésd a szívedbe, hogy az Úr az Isten fönn az égben és lenn a földön és senki más! Tartsd meg parancsait és rendeleteit, amelyeket parancsolok neked, hogy jó dolgod legyen neked, s utánad fiaidnak és hosszú ideig maradhass azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened majd ad neked.''

Zs 32

Örvendezzetek igazak, az Úrban, igaz emberekhez illik a dicséret! Áldjátok az Urat lanttal, zengjetek neki dalt tízhúrú hárfával! Daloljatok neki új éneket, ujjongó szóval ügyesen zsoltárt énekeljetek neki! Mert igaz az Úr igéje, és minden tette hűséggel teli. Az igazságot és a törvényt szereti; Az Úr irgalma betölti a földet. Az Úr szava alkotta az egeket, szájának lehelete minden seregüket. A tenger vizeit mintegy tömlőbe gyűjtötte, az örvényeket tárházakba helyezte. Félje az Urat az egész föld, remegjen előtte a földkerekség minden lakója! Mert ő szólt, és meglettek, parancsolt, és létrejöttek. Felforgatja az Úr a nemzetek szándékait, elveti a népek gondolatait. De megmarad az Úr terve mindörökre, szíve szándéka nemzedékről nemzedékre. Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet tulajdonául kiválasztott! Letekint az Úr az égből, mind látja az emberek fiait. Hajlékából nézi a föld megannyi lakóját. Egytől-egyig ő alkotta szívüket, ismeri minden tettüket. Nem szabadítja meg a királyt a nagy sereg, s a hőst nem menti meg nagy ereje. Nem nyújt neki a ló biztos segítséget, nem szabadítja meg hatalmas ereje. De íme, nézi az Úr szeme azokat, akik félik őt, akik remélik irgalmát, és megmenti a haláltól lelküket, s éhínség idején is táplálja őket. Lelkünket az Úr hordozza, ő segít meg s oltalmaz minket. Valóban, benne örvend a szívünk, és szent nevében reménykedünk. Legyen, Uram, irgalmad rajtunk, amint benned bizakodunk!

Róm 8,14-17

Mert akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Nem a szolgaság lelkét kaptátok ugyanis, hogy ismét csak féljetek, hanem a gyermekké fogadás lelkét, amelyben azt kiáltjuk: ,,Abba, Atyánk!'' Maga a Lélek tesz lelkünkkel együtt tanúságot, hogy Isten fiai vagyunk. Ha pedig fiai, akkor örökösök is: Isten örökösei, Krisztusnak pedig társörökösei, mert vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.

Mt 28,16-20

A tizenegy tanítvány pedig elment Galileába, arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. Amikor meglátták őt, leborultak, bár egyesek még kételkedtek. Jézus odament és azt mondta nekik: ,,Nekem adatott minden hatalom a mennyben és a földön. Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet. Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek! És íme, én veletek vagyok minden nap a világ végéig!''

Szentháromság vasárnapja

A nagy megbízatás

2009. június 7. Szentháromság vasárnapja

P. Matthew Kaderabek LC

Mt 28,16-20

Abban az időben a tizenegy tanítvány elment Galileába, fel arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. Amikor meglátták őt, leborultak előtte a földre. Egyesek azonban még mindig kételkedtek. Jézus odament hozzájuk, és ezt mondta nekik: „Én kaptam meg minden hatalmat az égen és a földön. Ezért most menjetek el, és tegyetek tanítványommá minden nemzetet! Kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Tanítsátok meg őket mindannak megtartására, amit parancsoltam nektek! És íme, én veletek vagyok mindennap a világ végéig!”

Bevezető imádság: Uram Jézus! Milyen csodálatos ez az ünnep; a Szentháromság ünnepe jó alkalom arra, hogy veled szívtől-szívig beszélgetésbe merüljünk. Kérlek, legyél velem az imára szánt időmben, segíts, hogy hathatós eszköz lehessek a kezedben. Egyetlen kívánságom, hogy neked tetszem Uram. Áraszd el kegyelmeddel szívemet, hogy életemben tökéletesen teljesítsem a te akaratodat!

Kérés: Úr Jézus! Segíts, hogy jobban megérthessem a Szentháromság nagy titkát. Ne engedd elfelejtenem, hogy te mindig őrködsz felettem és a legjobbat akarod nekem. Mindenekelőtt segíts nekem, hogy jobban megismerjelek és szeresselek és a szeretetet mindennapi életemben egyre jobban megéljem.

1. Ég és föld között állni. Jézus Krisztus a mennybemenetel hegyén áll és átöleli az egész teremtett világot, hogy visszavezesse az Atyához. A mi Istenünk, Megváltónk és a legjobb barátunk – aki velünk lesz a világ végezetéig – ég és föld között áll. Imádjuk Őt a tanítványokkal együtt! Urunk, tisztelünk téged, hálásak vagyunk neked és szeretünk mindenekfelett! Hálát adunk neked nagy jóságodért, lángoló szeretetedért és felfoghatatlan irgalmadért. A te dicsőséged betölti a mennyet és a földet.

2. Menjetek és tegyetek tanítványommá minden nemzetet! Mit tesz Jézus az ég és a föld feletti hatalmával? Arra használja fel hatalmát, hogy a bűnös emberiséget egyesítse a legszentebb Istennel. Micsoda hatalmas az Ő ereje, amely minket bűnösöket Isten gyermekeivé képes átalakítani! És hogyan viszi végbe Krisztus ezt a változást? Képessé teszi tanítványait, hogy hirdessék az igazságot, és hogy továbbadják az isteni életből való részesedést. Úr Jézus! Hálát adunk neked az igazság fényéért, amely a mi értelmünk sötétségét bevilágítja. Köszönjük neked a keresztség által megkapott kegyelmi életet. Hálát adunk neked püspökeinkért és papjainkért, akik részesítenek minket – a te isteni kegyelmed által – igazságodban és a Szentháromságban. Köszönetet mondunk neked Szent Péterért és minden utódjáért, mert általuk valósítod meg az egységet a Katolikus Egyházban, ahol zarándok utunkat folytatjuk mennyei hazánk felé.

3. Kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Víz nélkül szomjan halnánk. A megváltás nélkül bűneinkben halnánk meg; örökre ki lennénk zárva valódi hivatásunkból, abból, hogy Istennel egyesülve az örök boldogságban éljünk. Mennyire találó, hogy Jézus a vizet használja ahhoz, hogy átadja nekünk az Ő dicsőséges megváltásának gyümölcseit. Nem egyszerű víz ez, hanem az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében megáldott víz. Engedd, hogy a mi Urunk végtelen hatalmának imádásában egyesüljünk. Jézus papjai szolgálata által a kegyelemben természetfölötti életre támasztja fel a halottakat. Köszönöm Uram a keresztség csodálatos ajándékát, amellyel gyermekeddé fogadtál engem.

Beszélgetés Krisztussal: Mennyei Atyám, aki az én Atyám vagy. Én Krisztusban a te szeretett gyermeked vagyok. Szentlélek, az Atya és a Fiú ajándéka, vegyél lakást szívemben! Vezesd minden gondolatomat, szavaimat és tetteimet a Szentháromság dicsőségére!

Elhatározás: Ahogyan a fatimai gyermekek is tették, én is gyakran akarom elismételni: „Ó legszentebb Szentháromság, Atya, Fiú és Szentlélek, lelkem legmélyéből imádlak. Feláldozom neked szeretett Fiad a mi Urunk Jézus Krisztus szent Vérét, lelkét és istenségét, aki jelen van a világ összes Tabernákulumában.


A Pápa ima szándéka 2009. június hónapra:

Hogy a szegényebb országok felé forduló nemzetközi figyelem konkrétabb segítségre serkentsen, különösen azért, hogy a külföldi adósságok szétzúzó terhét megkönnyítsék számukra.

Hogy az erőszaktól sújtott vidékeken működő részegyházakat támogassa a világ valamennyi katolikusának szeretete és valóságos közelsége.


„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

A kiállítás meghosszabbítva! Augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Bővebb információ: www.imeazember.hu


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Szentháromság vasárnapja

2009. június 7. - Szentháromság vasárnapja

Abban az időben a tizenegy tanítvány elment Galileába, fel arra a hegyre,
ahova Jézus rendelte őket. Amikor meglátták őt, leborultak előtte a
földre. Egyesek azonban még mindig kételkedtek. Jézus odament hozzájuk, és
ezt mondta nekik: "Én kaptam meg minden hatalmat az égen és a földön.
Ezért most menjetek el, és tegyetek tanítványommá minden nemzetet!
Kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Tanítsátok
meg őket mindannak megtartására, amit parancsoltam nektek! És íme, én
veletek vagyok mindennap a világ végéig!"
Mt 28,16-20

Elmélkedés:

Egységben élni az Atyával, a Fiúval és a Szentlélekkel
Egyházunk tanítása szerint a keresztény hit és élet központi titka, eleme
a Szentháromság. Keresztény életünk ugyanis azzal kezdődik, hogy
megkeresztelkedünk az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében. Azt is
tudjuk, hogy a szentírás és a teremtett világ sok mindent elárul nekünk
Istenről, de Isten belső élete, a Szentháromság belső élete
megközelíthetetlen titok marad emberi értelmünk számára. S bár Jézus
Krisztus által új dolgokat tudhattunk meg, még mindig maradt titok bőven.

Ma, Szentháromság vasárnapjának ünnepén jelen prédikáció keretében nem
kívánok elvont elméleti fejtegetésbe kezdeni a Szentháromság tanról, hanem
egy kis segítséget szeretnék nyújtani ahhoz, hogy felfedezzük, valójában
mennyire közel áll hozzánk az Atya, a Fiú és Szentlélek. Ehhez az
újszövetségi szentírást hívjuk most segítségül.

Tekintsük tehát át röviden és a teljesség igénye nélkül, hogy mit
tanítanak az evangéliumok és az apostoli levelek a három isteni
személyről. Az első három evangéliumban a Fiú úgy áll előttünk, mint az
Atya küldötte és a Szentlélekkel eltelt Messiás. Jézus tudatában van
annak, hogy az Atya küldötte, az Atya akaratát kell teljesítenie, s ehhez
meg is kapja az erőt a Szentlélekben. Máté, Márk és Lukács örömhíre
emellett azt is hangsúlyozza, hogy Jézus azt tekinti feladatának, hogy
megismertesse az emberekkel az Atyát, aki valóban Atyaként tekint
mindenkire és nem egy elérhetetlen Isten. A Jézus által küldött Szentlélek
újjáalkotó ereje megtapasztalható az emberek számára, hiszen a Lélek
tevékenysége az Istennel való kapcsolatunkat is újjáteremti. Szent János,
a negyedik evangélium szerzője Jézus tanúságtételét helyezi a középpontba.
Ennek alapja az, hogy a Fiú ismeri az Atyát, mindent tőle tud, az ő
tanítását közvetíti az emberek felé, tehát végeredményben a Fiú által
ismerjük meg a mennyei Atyát. S mivel kettejük kapcsolatát a szeretet
határozza meg, ezért a Fiú tanúságtétele nem szólhat másról, mint a
szeretetről, arról az isteni szeretetről, amely megszólítja és a szeretet
közösségébe hívja az embert. Ezt leginkább Jézusnak az utolsó vacsorán
mondott, az Atyához szóló imája fejezi ki, amelyből kiderül egysége az
Atyával és tanítványaival, s ebből ismerheti fel a világ, hogy a Fiút az
Atya küldte, aki úgy szereti az embereket, ahogyan a Fiút is (vö.: Jn
17,23). János írásának fontos mondanivalója továbbá az is, hogy a teljes
igazságra, Isten tökéletes megismerésére a Szentlélek vezeti el a hívőket.

Szent Pál apostol leveleiben gyakran találkozunk a három isteni személy
tevékenységével. A római és a korintusiaknak szóló két levél tanúsága
szerint a Lélek, aki feltámasztotta a Fiút a halottak közül, a hívőket is
fel fogja támasztani (vö.: Róm 8,11), s ugyanez a Lélek, akit az Atyától
kaptunk, s aki bennünk van, ragad meg minket, hívőket és tesz
mindannyiunkat Krisztus testének tagjává (vö.: 1Kor 6,15-20). Pál más
helyeken is megkülönbözteti írásaiban a három isteni személyt. A lelki
adományokkal kapcsolatban ezt írja: "A lelki adományok ugyan különfélék, a
Lélek azonban ugyanaz. A szolgálatok is különfélék, de az Úr (Jézus)
ugyanaz. Sokfélék a jelek is, de Isten (az Atya), aki mindenben mindent
véghezvisz, ugyanaz" (1Kor 12,4-6). A népek apostola a második korintusi
levelet a következő áldással fejezi be: "Urunk, Jézus Krisztus kegyelme,
Isten szeretete és a Szentlélek közössége legyen mindnyájatokkal!" (2Kor
13,13). Ez a liturgikus veretű szentháromságos formula arról tanúskodik,
hogy a levél megírásakor, Kr. u. 55 tavaszán, tehát mindössze két
évtizeddel a Jézus-esemény után, a keresztények liturgiájában már
szerepelt a Szentháromság megvallása, s mind a mai napig szerepel, hiszen
ezzel kezdjük a szentmisét.

Befejezésül pedig térjünk vissza még Máté evangéliumához, egészen pontosan
ahhoz a részhez, amelyet a mai ünnep evangéliumában felolvastunk.
Mennybemenetelekor Jézus parancsba adja az apostoloknak, hogy tegyenek
tanítványává minden nemzetet és "kereszteljék meg őket az Atya, a Fiú és a
Szentlélek nevében!" (Mt 28,19). A Szentírásban tulajdonképpen ez az
egyetlen hely, ahol a Szentháromság személyei közvetlenül egymás mellett
vannak megemlítve. Isten minden embert üdvözíteni akar. Ezen szándék
megvalósulása érdekében küldi el az Atya a mi emberi világunkba a megváltó
a Fiút és a megszentelő Szentlelket. Az isteni üdvözítő szándékot az ember
a hit és a megtérés által fogadja el, amelyet a keresztség nyilvánít ki. A
Szentháromság nevében megkereszteltek tehát életközösségbe kerülnek az
Atyával, a Fiúval és a Szentlélekkel. A mai ünnep azt tanítja nekünk és
azt kéri tőlünk, hogy mi, keresztények - miközben valljuk a három isteni
személyt - éljünk is egységben az Atyával, a Fiúval és a Szentlélekkel!
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Három személyben örökös Urunknak
szálljon az égig szüntelen dicséret,
ős szeretettel ölelje, éltesse
szomjas szívünket.

Mindenek Atyja, hatalom, erősség,
lényedbe, élő tenmagadba zárj be,
és add meg nekünk szent hitünk jutalmát
égi hazádban.

Nem apadó Fény tükre és világa,
Egyszülött-Isten, tieid vagyunk mi,
dús venyigék, kik eleven tövedből
termik a szőlőt.

Tűz, Szeretet, Láng, hatalmas erőddel
mérd a világot, igazítsad útját,
Lélek, te lelkünk szerelme, virága,
minket is ápolj!

Mézízű vendég, Egyeden, de Három,
szent hajlamokkal rügyeztesd szívünket,
s himnuszaiddal egyre csak daloljunk
élvezetedben. Ámen.
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger