2009. június 8., hétfő

Prágai szent Ágnes szűz


Prágai szent Ágnes szűz

Krisztus által nagy a bizalmunk Istenben, ő tett minket alkalmassá arra, hogy az Újszövetség szolgái legyünk – olvassuk a mai szentleckében. Az eredeti bűn következményeként emberi természetünk elveszítette azt a megszentelt állapotot, amelyre Isten hívta. Az ember akarata gyöngének bizonyul, hogy megtegye mindazt a jót, amit talán értelmével olykor belát. Bensőnkben megosztottak vagyunk, egyéni és közösségi életünkben egyaránt. Aki kételkedne ebben, az csukott szemmel jár a világban. Isten nélkül semmit sem tehetünk. Amint az édesanya járni tanítja gyermekét, miközben mellette áll, hogy ha elesik, felsegítse, ugyanígy gondja van ránk, a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi tizedik hét – hétfő

2009.06.08. hétfő

(Prágai Szent Ágnes, Szent Medárd)

Isten vigasztal meg minket, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat


2Kor 1,1-7

Pál, Isten akaratából Krisztus Jézus apostola, és Timóteus testvér, Isten korintusi egyházának, valamint az összes szenteknek, akik egész Achájában vannak. Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Áldott legyen Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene, aki megvigasztal minket minden szorongattatásunkban, hogy mi is megvigasztalhassuk azokat, akik bármiféle szorongattatásban vannak, azzal a vigasztalással, amellyel Isten minket is megvigasztal. Mert amint bőven van részünk Krisztus szenvedéseiben, úgy bőven van részünk Krisztus által a vigasztalásban is. Ha szorongatást szenvedünk, az a ti vigasztalásotokért és üdvösségetekért van, ha pedig vigasztalásban van részünk, az is a ti megvigasztalásotokért van, amely erőt ad ugyanazoknak a szenvedéseknek az elviselésére, amelyeket mi is elszenvedünk. Szilárd a reménységünk titeket illetően, mert tudjuk, hogy amint társaink vagytok a szenvedésekben, úgy társaink lesztek a vigasztalásban is.

Zs 33

Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.

Mt 5,1-12

A tömeget látva fölment a hegyre. Leült, a tanítványai odajöttek hozzá, ő pedig szólásra nyitva ajkát így tanította őket: ,,Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik sírnak, mert ők majd vigasztalást nyernek. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők majd jóllaknak. Boldogok az irgalmasok, mert ők majd irgalomra találnak. Boldogok a szívükben tiszták, mert ők látni fogják Istent. Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni. Boldogok, akiket az igazság miatt üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva minden rosszat mondanak rátok miattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok nagy a mennyekben; így üldözték ugyanis a prófétákat is, akik előttetek voltak.

Évközi tizedik hét – hétfő

2009. június 8. - Hétfő

Abban az időben, Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült,
tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így
tanította őket:
"Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést
nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva
mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert
nagy lesz a ti jutalmatok az égben"
Mt 5,1-12

Elmélkedés:

A mai evangéliumban olvasott mondásokkal Jézus olyan programot ad az őt
követők számára, amely a boldogság megtalálására és megélésére vezet. A
Jézus által meghirdetett program már elkezdett megvalósulni, erre utal az
első mondás jelen ideje, azaz, hogy az Isten országa már jelen van, már
elkezdődött. Az Isten országa azáltal jut el a teljességére, hogy
elkezdünk járni a szelídség, az irgalmasság, a tisztaszívűség és a
békesség útján. Azt is látnunk kell, hogy az emberi boldogság
beteljesedésének hátterében mindig az Isten áll, aki vigasztalást nyújt
nekünk, aki beteljesíti az igazság utáni vágyunkat, aki irgalmasan
megbocsát nekünk, akit gyermekeiként megláthatunk, s aki hűségünkért
megjutalmaz minket.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Adj nekünk alázatosságot, reményt és erős hitet! Add, hogy a szeretet
Lelke, a te Lelked ékesítsen minket; közelednünk, mert ez minden parancs
foglalata és beteljesítése. Segíts, hogy a békesség és az egyetértés fiai
lehessünk, és így méltók legyünk rá, hogy boldognak nevezzen minket szent
Fiad!
______________________________

Évközi tizedik hét – hétfő

A Nyolc boldogság életünk mércéje

2009. június 8. Évközi tizedik hét – hétfő

P. Matthew Kaderabek LC

Mt 5,1-12

Abban az időben, Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:

„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.

Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben; így üldözték ugyanis a prófétákat is, akik előttetek voltak.”

Bevezető imádság: Uram, hiszek benned. Hiszem, hogy velem vagy, mint lelkem éltetője. Minden bizalmamat beléd vetem, hiszen nélküled semmit sem tehetek. Szeretlek Istenem. Segíts, hogy megszabaduljak mindattól, ami megakadályoz abban, hogy neked ajándékozzam teljes szívemet, minden időmet, energiámat és erőmet! Segíts, hogy minden cselekedetemben téged szeresselek! Segíts, hogy minden emberben, akikkel találkozom, téged lássalak!

Kérés: Jézusom! Segíts, hogy szeressem boldogmondásaidat, és azokat életem mércéjének fogadjam el!

1. Új tanítás. Képzeljük magunkat ebbe a helyzetbe: ott ülünk mi is ezen a nevezetes napon a tömegben egy napsütötte hegyoldalon, látjuk a Galileai-tengert. Jézus a hegy magasáról beszél, a hegyoldalakat, mint egy természetes amfiteátrumot használja. A tó felől érkező lenge szél simogatja a hegyoldalt, s úgy tűnik, mintha ez vinné tovább Jézus lágy hangját hallgatói felé. Megérint minket, hogy a Tanító milyen boldog és mekkora béke van benne, pedig tekintélyével különleges küldetést kell teljesítenie. Jézusból sugárzik a belső béke, amellyel tökéletesen Isten és az emberiség szolgálatára áldozza magát. Látható, hogy a világnak nincs hatalma fölötte. Ha Jézust hallgatjuk, egy kiáltás tör elő belőlünk: „Ez az ember tudja, miről beszél! Tudja, mi a mennyország. Saját tapasztalatából tudja, hogy a mennyei boldogság minden elképzelhető földi boldogságot felülmúl.”

2. Tanács, amely a korszellemmel szembehelyezkedik. Amikor Jézus befejezte a beszédét, a nép csendben a helyén maradt, mintha megbénult volna tanításának hatalmától. Ez a beszéd tökéletesen ellentétes volt az akkori korszellemmel, ezért időbe telt, amíg megemésztették ezeket a gondolatokat. Bármilyen kihívó is Jézusnak ez a beszéde, a szívünk mélyén érezzük, hogy ez maga az igazság. Jézus a Hegyi beszédben merészen tárja elénk a valódi boldogságra vezető felfrissülést adó útmutatását. Mindenkiben mélyen beleoltva él a vágy, hogy békében és boldogságban éljen, és azt hisszük, tudjuk is a boldogságra vezető utat. Jézus azonban pontosan az ellenkezőjét mondja a világ állításának. Visszautasít mindent, ami a hamis boldogságot ígéri, amelyben a boldogság olyan földi dolgoktól függ, mint az önmegvalósítás, fegyelmezetlenség, élvezetek keresése „Egyél, igyál és légy boldog, hiszen csak egyszer élsz!” Jézus tudja, hogy mindezeknek a végeredménye csupán hamis boldogságok, érzelemzavarok, boldogtalanság, hamis remény, félelmek és gondok.

3. Útmutató a boldogságra A világ gyakran a hét főbűnt tárja elénk a boldogság kulcsaiként. Gyakran halljuk ezeket a szavakat: „biztonság, bosszú, nevetés, népszerűség, szex, fegyveres hatalom, kényelem szeretet”. Anélkül, hogy becsukta volna Jézus a szemét, megfordította ezeket a felületes ideálokat, és azt mondta róluk, hogy ezek csak zsákutcába vezetnek. Bátran szembefordul a korszellemmel, bár tisztában van vele, hogy ezért egyesek elfordulnak tőle, olyannyira, hogy sorsa a Kálvárián pecsételődik meg. A világi élménytúra helyett jobb utat ajánl nekünk: a boldogságra vezető egyetlen utat, azt az utat, amelyen Ő maga is halála napjáig előttünk járt. Isten előtt boldogok a szegények, a békeszerzők, a tiszta szívűek, az üldözöttek, az irgalmasok, a szomorkodók és azok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot. Kétség kívül ezek a szavak az én szívemben is igaznak csengenek; azonban készen állok-e, hogy elvágjam azokat a kötelékeket, amelyek a hamis boldogsághoz kötöznek engem?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus Krisztus, aki teljes boldogsággal élsz a mennyben. Meghívtál engem a szentségre és a boldogságra. Világosítsd meg a mai napon értelmemet, hogy megértsem, hol van az igazi boldogság! Védelmezz engem, hogy elutasítsam a világ minden változékony és csalóka képét és csak az igazi boldogságot keressem!

Elhatározás: Szeretnék visszatalálni arra az útra, amely az igazi boldogságra vezet. Ezen a héten szentgyónáshoz járulok.


Erdő Péter bíboros atya 2009. júniusi imaszándéka:

Hogy a papság éve, amelyet XVI. Benedek pápa meghirdetett, hozza meg sok embernek a bátorságot és a nagylelkűséget a papi hivatás vállalására.

Felhívás! A Szentatya június 19-én este 6 órai kezdettel megnyitja a Papok Évét a Szent Péter bazilikában. Szeretnénk, ha ez alkalommal minél több szív együtt imádkozna az egységet erősítve Krisztusban a pápával, s egymással. Ezért arra kérünk minden lelkes Testvérünket, hogy kezdeményezzenek találkozást saját plébániájukon erre az időpontra. Részletek az alábbi linken: http://www.regnumchristi.hu/papok/?site=m&nid=93


„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

A kiállítás meghosszabbítva! Augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Bővebb információ: www.imeazember.hu



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger