2009. június 12., péntek

Évközi idő, 10. hét Péntek


Évközi idő, 10. hét Péntek

Itt újabb példát kapunk az ó- és az újszövetségi kinyilatkoztatás fokozati különbségéről. A régi törvény tiltotta a házasságtörést. Jézus ellenben annak a rosszra való hajlamnak a fékezését kívánja, amely oka lehet a bűnnek. Az ember magában hordozza az ösztönös kívánságok lehetőségét. Jézus a felhívás komolyságát a keleti nyelv képeivel fejezi ki. A bűnre vivő tagot vád le, vájd ki, dob el magadtól. Az egyházi hagyomány igazolja, hogy Jézus nem öncsonkításra gondolt, hanem a rossztól való elfordulás határozott lelkületére. A házasságra vonatkozóan pedig kettős feleletet találunk a szövegben. Jézus a zsidóknak mondja, hogy ők is csak házasságtörés esetén adhatnának válólevelet. A keresztényeknél pedig a házassági kötelék végleges: „Amit Isten egybekötött, ember ne válassza szét!” (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi tizedik hét – péntek

2009.06.12. péntek

Aki az Úr Jézust föltámasztotta, Jézussal minket is föltámaszt


2Kor4,7-15

Zs 115

Az Úr kedvében járok az élők földjén. Hittem, még ha így is szóltam: ,,Nagyon nagy megalázás ért!'' Elkeseredésemben azt mondtam: ,,Hazug minden ember!'' Mivel viszonozzam az Úrnak mindazt, amit velem cselekedett? Fölemelem a szabadulás kelyhét, és segítségül hívom az Úr nevét. Teljesítem az Úrnak tett fogadalmaimat egész népe előtt. Az Úr szemében drága dolog, szentjeinek halála. Én is, Uram, a te szolgád vagyok, szolgád vagyok és szolgálód fia. Széttörted bilincseimet: a hála áldozatát mutatom be neked, és segítségül hívom az Úr nevét. Teljesítem az Úrnak tett fogadalmaimat egész népe előtt az Úr házának udvaraiban, tebenned, Jeruzsálem.

Mt 5,27-32

Hallottátok, hogy ezt mondták a régieknek: ,,Ne paráználkodj!'' [Kiv 20,14] Én viszont azt mondom nektek, hogy mindaz, aki asszonyra néz azért, hogy megkívánja őt, már paráználkodott vele a szívében. Ha pedig a jobb szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és dobd el magadtól; mert jobb neked, hogy elvesszen egy a testrészeid közül, mint hogy az egész testedet a gyehennára vessék. És ha a jobb kezed megbotránkoztat téged, vágd le azt és dobd el magadtól; mert jobb neked, hogy elvesszen egy a testrészeid közül, mint hogy az egész tested a gyehennára jusson. Azt is mondták: ,,Aki elbocsátja feleségét, adjon neki válólevelet'' [MTörv 24,1]. Én viszont azt mondom nektek, hogy mindaz, aki elbocsátja feleségét -- kivéve a paráznaság esetét --, házasságtörővé teszi, és aki elbocsátott nővel összeházasodik, házasságot tör.

Évközi tizedik hét – péntek

2009. június 12. - Péntek

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: "Hallottátok a
parancsot: Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös
vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Ha a jobb szemed bűnre
visz, vájd ki, és vesd el magadtól. Jobb neked, ha elvész egy testrészed,
minthogy egész tested a kárhozatra kerüljön. Ha a jobb kezed visz bűnbe,
vágd le azt, és vesd el magadtól. Mert jobb neked, ha egy testrészed vész
el, minthogy egész tested a kárhozatra jusson. És ezt is mondták: Aki
elküldi feleségét, adjon neki válólevelet. Én pedig azt mondom nektek,
hogy aki elküldi feleségét - kivéve hűtlenség esetét -, okot ad neki a
házasságtörésre, és aki az elbocsátott nőt veszi feleségül, házasságtörést
követ el."
Mt 5,27-32

Elmélkedés:

Az ószövetségi időkben a házastárshoz való hűség parancsa inkább az
asszonyokra vonatkozott, s csak kevésbé a férfiakra. A férfiaknak jogukban
állt elbocsátani feleségüket válólevelet adva nekik, fordítva azonban ez
nem volt lehetséges. Jézus elveti ezt a gyakorlatot és Isten eredeti
szándékára hivatkozva a feltétel nélküli hűségre és az egymáshoz való
ragaszkodásra szólít fel. Az eredeti isteni szándék természetesen az egy
férfi és egy nő egész életre szóló szeretetközösségére vonatkozik. A
manapság egyre gyakoribbá váló házasságszerű életközösségek valójában nem
illeszkednek Istennek abba a tervébe, amely a férfiak és nők számára
hivatott a boldogság elérésére, ezért nem is nevezhetjük őket házasságnak.
A keresztény családban a házastársaknak úgy kell egymást szeretniük, ahogy
Krisztus szereti az egyházat és az embereket. A szeretethez, méghozzá a
Jézus példája szerinti szeretethez való ragaszkodás védelmet jelent a
házasság és családellenes próbálkozásokkal szemben.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Házastársak imája
Uram, segíts nekünk, mindig emlékezzünk arra a napra, amikor
megismerkedtünk, és megszerettük egymást! Segíts mindig meglátni a jót a
társamban és segíts, hogy közösen tudjuk megoldani gondjainkat. Segíts
kimondani egymás iránti érzéseinket, és tudjunk bocsánatot kérni
egymástól. Uram kezedbe adjuk házasságunkat! Ámen.
______________________________

Évközi tizedik hét – péntek

Szeretettel hívunk minden imakört újra, hogy együtt köszönjük meg Istennek a Vándor Evangélium imádkozó híveit,

a segítőket, akik áldozatos munkájukkal támogatták az elmúlt három év folyamán apostoli imaszolgálatunkat,

és azokat a papokat, szerzeteseket, akik szintén segítenek bennünket.

Ezért mindenkit szeretettel várunk

2009. június 13-án szombaton

Boldog Özséb Plébániatemplomban (Budapest, III. ker. Lékai bíboros tér 8-10.),

ahol 18 órakor szentségimádás és 19 órakor a Vándor Evangélium körök hálaadó szentmiséje lesz.


A tiszta szív

2009. június 12. Évközi tizedik hét – péntek

P. Matthew Kaderabek LC

Mt 5,27-32

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Ha a jobb szemed bűnre visz, vájd ki, és vesd el magadtól. Jobb neked, ha elvész egy testrészed, minthogy egész tested a kárhozatra kerüljön. Ha a jobb kezed visz bűnbe, vágd le azt, és vesd el magadtól. Mert jobb neked, ha egy testrészed vész el, minthogy egész tested a kárhozatra jusson.

És ezt is mondták: Aki elküldi feleségét, adjon neki válólevelet. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elküldi feleségét – kivéve hűtlenség esetét –, okot ad neki a házasságtörésre, és aki az elbocsátott nőt veszi feleségül, házasságtörést követ el.”

Bevezető ima: Uram! Ma a te szereteted hatását szeretném csodálni. Te folyamatosan azon fáradozol, hogy tudatosítsam életemben jelenlétedet; ezért nagyon hálás vagyok neked. Köszönöm Uram, hogy adsz még egy napot nekem, ez új lehetőség számomra, hogy elmélyítsem a veled való barátságomat és az irántad való szeretetemet.

Kérés: „Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben!” (Zsolt 51,12)

1. Figyelj a szemeidre! Az Ószövetségben a szív tisztasága csak a házasságtörésre és a más felesége utáni vágyakozásra vonatkoztatták. Jézus azonban mélyebbre megy, amikor a tiszta szívről beszél. Azt tanítja, hogy az is súlyos bűn, amikor kívánsággal tekint valaki egy asszonyra azért, hogy kéjes vágyai kielégítésének tárgya legyen. Jézus nem azt mondja, hogy bűn lenne elismerni, ha egy nő gyönyörű szép, vagy ha egy férfi jól néz ki. Az a bűn, ha úgy tekintünk a másikra, mint egy tárgyra és tisztátalan gondolataink vannak. Más szóval: a kísértés nem jelenti egyből a bűnt, csak az a bűn, amikor szívünkben teret adunk a kísértésnek. Avval lépjük át a bűn határát, ha gondolatainkban eljátszunk ezzel. Uram! Olyan könnyen elesünk ezen a területen, de a te segítségeddel szilárdan ki akarok tartani elhatározásom mellett, hogy figyelek gondolataimra, ezekben a számítógép uralta időkben.

2. Ha a lelked kerül veszélybe, szabadulj meg a veszélyforrástól! Krisztus meghívása a szent tisztaságra – és minden más erényre – fölöttébb pozitív dolog. Ez Jézusnak az első parancsban kiadott tanításából következik: „Szeresd Uradat, istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.”(Mt 22,37) A tisztaság a szeretet egyik következménye, amely arra indít bennünket, hogy teljesen Krisztusnak adjuk magunkat testestül – lelkestül, odaadjuk képességeinket és értelmünket. Jézus „a jobb szem és a jobb kéz” képét használja, hogy megvilágítsa, mi a legértékesebb. Világossá teszi, hogy amint valami az Istennel való kapcsolatunkban botláskővé válik, meg kell szabadulnunk ettől. Egy hatalmi pozíció, amiben győz az elhatalmasodott büszkeségem; egy nagy ház, vagy egy drágább autó, amiért olyan sok túlórát kell vállalnom, hogy már nem marad időm a családomra; a megjelenésem (imázs), ami hiúsághoz vezet; egy barát, vagy barátnő, aki a házasság előtt sürgeti az intim kapcsolatot, vagy nem érdeklődik a vallás iránt. Sokkal jobb, ha állásunkat, vagy tulajdonunkat veszítjük el, vagy szakítunk egy kapcsolattal, mint ha lelkünk üdvösségét sodorjuk, veszélybe. Készen kell állnunk, hogy teljes erőnkkel küzdjünk becsületünkért és képesek legyünk minden Istennek nem tetsző dolgot feláldozni.

3. És ketten lesznek egy. Jézus újra bevezette a házasság felbonthatatlanságának elvét, amelyet az Egyház a kezdetektől tanított. A Florenz-i Zsinat (1439) azt tanította, hogy a házasság felbonthatatlan, mert „Krisztus és az Egyház oszthatatlan egységét jeleníti meg”. Annak ellenére, hogy az asztaltól-ágytól lehetséges az elválás (hűtlenség esetén), még sem lehet új házasságot kötni, mert az érvényes házasság örökre köttetik.” A Trienti Zsinat (1537 – 1564) tovább magyarázza, hogy a házasság felbontásához nem elég indok a herezis, az elviselhetetlen hangulat otthon, vagy a partner elhagyása. XI. Piusz pápa a Casti Connubii című enciklikájában (1930. dec. 31.) a változtathatatlan és megsebezhetetlen Igazságra emlékeztet minket: „a házasság alapítása és megújítása nem emberi, hanem isteni mű… ezek a törvények semmiféle emberi önkénynek, még a házasfelek ezzel ellenkező megegyezésének sem rendelhetők alá. Ez a Szentírás tanítása, ez az Egyház állandó és általános hagyománya”. A házasság örök és fölbonthatatlan kötelék; amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus! Tisztaságban akarok élni, tudom, hogy ehhez erős akarat és folyamatos törekvés kell. Különösen egy olyan világban, ahol mindenki arra törekszik, hogy minden kívánságot azonnal teljesítsen. Adj nekem, erőt, hogy különösen szemeim felett tudjak őrködni és ura legyek a fantáziámnak! Segíts, hogy testemmel – amely a Szentlélek temploma – mindig annak kijáró tisztelettel bánjak! Imádkozom minden házasságban élő emberért, hogy a megpróbáltatások és szükség idején rád tekintsenek, és legyen elegendő erejük ahhoz, hogy hűségesek maradjanak mindhalálig a házastársi szövetségükhöz.

Elhatározás: Személyes életemben szeretnék szószólója és példaadója lenni a tisztaság erényének azzal, hogy gyakorlom az Egyház által megőrzött örök időkre szóló aszkézis módszereit: gyakori szentgyónás és szentáldozás, a Szűzanya tisztelete, imádság, lemondások, éberség az értelem felett, elkerülni a bűnre való kísértéseket és értelmes elfoglaltságokkal elkerülni a restséget.


Erdő Péter bíboros atya 2009. júniusi imaszándéka:

Hogy a papság éve, amelyet XVI. Benedek pápa meghirdetett, hozza meg sok embernek a bátorságot és a nagylelkűséget a papi hivatás vállalására.

Felhívás! A Szentatya június 19-én este 6 órai kezdettel megnyitja a Papok Évét a Szent Péter bazilikában. Szeretnénk, ha ez alkalommal minél több szív együtt imádkozna az egységet erősítve Krisztusban a pápával, s egymással. Ezért arra kérünk minden lelkes Testvérünket, hogy kezdeményezzenek találkozást saját plébániájukon erre az időpontra. Részletek az alábbi linken: http://www.regnumchristi.hu/papok/?site=m&nid=93



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger