2009. június 15., hétfő

Bölcsesség

Bölcsesség

Mórus Szent Tamás:
Ima humorért


Adj Uram humorérzéket, hogy jókedvű lehessek,
hogy megértsem, ha csupán viccről van szó.
Add, hogy érjenek kis örömök az életben,
s ezeket tudjam megosztani másokkal.
Adj tiszta lelket, érzékenyt minden iránt,
ami tiszta és nemes. Olyan lelket, mely
a gonosz láttán nem retten meg,
hanem keresi az eszközöket
mindent újra helyrehozni.
Olyat, mely nem nyafog és sosem panaszkodik.
S végül add, hogy jó legyen az emésztésem,
de legyen is mit emésztenem.

Árpádházi Boldog Jolán

Árpádházi Boldog Jolán

IV. Béla magyar király és a konstantinápolyi császári családból származó Laszkarisz Mária leánya 1238 körül született. Rokonai között van Magyarországi Szent Erzsébet, és Prágai (Csehországi) Szent Ágnes; két nővére Boldog Kinga és Szent Margit. A szülői házban mindössze öt évet töltött melybe beleesik a tatárjárás borzalmas ideje. Szülei ekkor szentéletű nővére gondjaira bízták. 17 éves korában Boleszláv kalisi és gnieznói fejedelem személyében a legméltóbb férj oldalára került. 23 évet töltött példás keresztény házasságban. Három gyermeket szült mindenütt bőkezű ajándékokkal segítette a szegényeket, özvegyeket és árvákat. Két klarissza monostort alapított. Férje halála után a szintén özvegységre jutott Kinga nővérével vagyonát felosztva az ószandezi klarissza monostorba vonult. Szent Kinga halála után a gnieznói monostorba költözött. Kitűnt alázatosságával és imaéletével. 1298. június 11-én halt meg.
További gondolatok...

ÁRPÁDHÁZI BOLDOG JOLÁN

2009.06.15. hétfő: ÁRPÁDHÁZI BOLDOG JOLÁN

Mindenben úgy viselkedünk, mint Isten szolgája


2Kor 6,1-10

Mint munkatársak pedig intünk titeket, ne vegyétek hiába Isten kegyelmét. Mert ő mondja: ,,A nekem tetsző időben meghallgatlak, és az üdvösség napján megsegítlek téged'' [Iz 49,8]. Íme, most van a kellő idő, íme, most van az üdvösség napja! Senkinek sem okozunk semmiféle botrányt, hogy ne szidalmazzák szolgálatunkat, hanem mindenben Isten szolgáiként viselkedünk: sok tűrésben, nyomorúságban, szükségben, szorongatásban, verésben, börtönben, zendülés közepette, fáradságban, virrasztásban, böjtölésben, tisztaságban, tudásban, béketűrésben, kedvességben, a Szentlélekben, nem színlelt szeretetben, az igazság igéjében, Isten erejében; jobbról és balról az igazság fegyverzetében, dicsőségben és becstelenségben, gyalázatban és jó hírnévben; mint csábítók és mégis igazmondók; mint ismeretlenek és mégis ismertek; mint halálra váltak, és íme, mégis élünk; mint megvertek, de meg nem öltek; mint szomorkodók, és mégis mindig örvendezők; mint szűkölködők, és mégis sokakat gazdagítók; mint akiknek semmijük sincsen, és mindenük megvan.

Zs 97

Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Mt 5,38-42

Hallottátok, hogy azt mondták: ,,Szemet szemért, és fogat fogért'' [Kiv 21,24]. Én viszont azt mondom nektek: ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem aki megüt téged a jobb arcodon, fordítsd oda neki a másikat is. És aki pereskedni akar veled és el akarja venni a köpenyedet, engedd át neki a ruhádat is; s ha valaki kényszerít téged egy mérföldnyire, menj el vele kettőre. Aki kér tőled, annak adj, és attól, aki kölcsön akar kérni tőled, el ne fordulj.

Évközi tizenegyedik hét – hétfő

2009. június 15. - Hétfő

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: "Hallottátok, hogy a
régieknek ezt mondták: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom
nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem ha valaki arcul üt téged
jobb felől, tartsd oda neki a bal arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye a
ruhádat, annak add oda a köntösödet is. És ha valaki egy mérföldnyire
kényszerít, menj vele kétannyira. Adj annak, aki kér, és aki kölcsönt
akar, el ne fordulj tőle."
Mt 5,38-42

Elmélkedés:

Milyen elvek, milyen életet irányító szabályok húzódnak meg Jézus azon
mondásainak hátterében, amelyek a mai evangéliumban szerepelnek? Az
ószövetségi törvény inkább az igazságosságra teszi a hangsúlyt, s ennek
következtében megengedi akár az erőszakot is azokkal szemben, akik
erőszakot gyakorolnak. Ez visszaélésre ad okot, mert az emberi
igazságosság bizony sokszor egészen messze áll az isteni igazságosságtól.
Emberként ugyanis önmagában nézzük az igazságosság elvét. Istennél azonban
az igazságosság megvalósulása nem szakítható el az irgalmasságtól és a
szeretettől, sőt ez utóbbiak fontosabbak. Jézus azt szeretné, ha
tanítványaiként nem a másik megbüntetésén törnénk a fejünket, még ha az az
igazságosság elve szerint jogos is volna, hanem előbbre valónak
tekintenénk a szeretetet és a megbocsátást.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Ó, Uram Jézus, Te azt parancsoltad nekem, hogy szüntelenül imádkozzam, add
nekem kegyelmedet, hogy meg tudjam tenni, s add meg ezt azoknak a
lelkeknek is, akiket rám bíztál. Isteni Ige, Te magad vagy bennünk az
örökké tartó és szüntelen imádság. Isten Báránya, Te vagy a világosság,
amely megvilágítja lelkünk egész égboltját. Bár soha ne akarnánk más
imádságot, csak a te imádat, más fényességet, csak a te fényességedet, más
szeretetet, csak a te szeretetedet! A hozzád intézett imádságban, Istenem,
egy a szemlélés és a szeretet. Engedd, hogy olyan tökéletesen és olyan
bensőségesen tudjak hozzád imádkozni, hogy elfeledkezzem önmagamról, és ne
tudjam, hogy imádkozom, mert csupán Te vagy bennem!
______________________________

Évközi tizenegyedik hét – hétfő

Isten országának radikális újdonsága

2009. június 15. Évközi tizenegyedik hét – hétfő

P. Walter Schu LC

Mt 5,38-42

Hallottátok a parancsot: Szemet szemért és fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek, ne álljatok ellent a gonosznak. Aki megüti a jobb arcodat, annak tartsd oda a másikat is! Aki perbe fog, hogy elvegye a ruhádat, annak add oda a köntösödet is! S ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira! Aki kér, annak adj, s attól, aki kölcsönt akar tőled, ne tagadd meg!

Bevezető imádság: Uram! Nem könnyű bukott természetemmel ezt az üzenetet elfogadnom. De hiszek szavadban és bízom Benned, mert egyedül nálad vannak az örök élet igéi. Most, elmélkedésem elején, mint segítséget kereső fordulok hozzád. Nincs más célom cselekedeteimmel, csak, hogy a te tetszésedet elnyerjem.

Kérés: Uram, segíts, hogy megéljem ezt a radikális felebaráti szeretetet, amire engem, mint tanítványodat felszólítasz! Segíts, hogy el tudjam fogadni felszólításodat arra, hogy a másik arcomat is odatartsam!

1. Az elmélkedéseken végighúzódó gondolatmenet. Felismerjük a szálat, ami végighúzódik ennek a hétnek az evangéliumi részein? Ami szembeötlő benne, az Isten országának a radikális újdonsága. Alapelve egészen új: olyan felebaráti szeretet, ami ellenségeink szeretetét várja tőlünk (hétfő, kedd). Ez az elv újfajta hozzáállást követel, mely minden tettünket befolyásolja (szerda). Teljesen új módon és formában kell Mennyei Atyánkhoz imádkozni (csütörtök). És végül új a Krisztus tanítványai számára megfogalmazott felszólításban, hogy Isten országa legyen az egyetlen kincsük (péntek), és hogy az Ő országának a keresése kell, hogy első helyen álljon életünkben (szombat). Milyen jó kiválasztottnak lenni, hogy Isten országának építésében segítsünk! Micsoda öröm, megtiszteltetés és dicsőség egy ilyen Királyhoz tartozni!

2. „Én pedig azt mondom nektek …" A hegyi beszéd közepébe csöppentünk. Krisztus olyan tekintélyt sugároz beszéd közben, ami megdöbbenti zsidó hallgatóságát, sőt sokkolja őket. Azzal a céllal lép fel, hogy megváltoztatja azt, amit Mózes és a próféták törvényei hirdettek (ami a zsidó hit tekintélyének abszolút alapja). Ne felejtsük el, hogy Isten Mózesnek adta a Tízparancsolatot, és hogy a próféták valóban Isten szavát hirdették. Ha Jézus mégis azt mondja: „Hallottátok… én pedig azt mondom nektek…”, annak csak két oka lehet: Krisztus vagy őrült, vagy valóban Isten Fia, aki „nem azért jött, hogy megváltoztassa a törvényt, hanem hogy tökéletesítse”.

3. „Ne álljatok ellent a gonosznak." Nehezen találnánk ennél radikálisabb kijelentést. Ki merne ilyet mondani, ha nem maga az Isten Fia? Ő meg is valósítja ezt életében, és hagyja, hogy a gonoszok keresztre feszítsék. De lehetséges, hogy mi, a követői, a keresztények is eszerint éljünk? Valóban odatartjuk a másik arcunkat is annak, aki üt bennünket? Adunk-e még többet annak, aki igazságtalanul sokat követel tőlünk? Mi a szándék, ami Krisztusnak ezen parancsai mögött rejlik, ami látszólag kiszolgáltatottá, sebezhetővé és eszköztelenné tesz bennünket? Nem más, mint az a hősies felebaráti szeretet, mely képes a gonosz embereket az evangélium ügyének megnyerni. És ez az, amire Krisztus, a mi Megváltónk olyan nagyon vágyik: „Ez jó és kedves üdvözítő Istenünk szemében, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére. " (1 Tim 2,3-4).

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Olyan szívre vágyom, ami egyre jobban hasonlít a tiédre. Segíts nekem, hogy egyre jobban küzdjek minden ember üdvösségéért, és azért, hogy felismerjenek téged életükben.

Elhatározás: Ma teszek valakinek egy szívességet, akivel nehezen jövök ki.


A Pápa ima szándéka 2009. június hónapra:

Hogy a szegényebb országok felé forduló nemzetközi figyelem konkrétabb segítségre serkentsen, különösen azért, hogy a külföldi adósságok szétzúzó terhét megkönnyítsék számukra.

Hogy az erőszaktól sújtott vidékeken működő részegyházakat támogassa a világ valamennyi katolikusának szeretete és valóságos közelsége.


„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

A kiállítás meghosszabbítva! Augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Bővebb információ: www.imeazember.hu


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger