2009. június 16., kedd

Évközi idő, 11. hét Kedd

Évközi idő, 11. hét Kedd

Jézus nemcsak szavával hirdeti Isten országát, hanem életével is tanúskodik róla. Ezt kívánja tőlünk is. Jótetteinkkel világoskodjunk az emberek előtt. Tegyük egyre vonzóbbá életünket, hogy példamutatásunkat látva dicsérjék Istent.
További gondolatok...

Évközi tizenegyedik hét – kedd

2009.06.16. kedd

Krisztus értünk szegénnyé lett, hogy általa meggazdagodjunk


2Kor 8,1-9

Tudtotokra adjuk, testvérek, Isten kegyelmét, amelyet Makedónia egyházai kaptak, hogy a nyomorúság sok megpróbáltatása között bőséges lett az örömük, és igen nagy szegénységükből megszületett jószívűségük túláradó gazdagsága. Mert tanúskodom róla, hogy erejük szerint, sőt erejükön felül is önként adakoztak, és kérvén-kérve igyekeztek meggyőzni minket, hogy részük lehessen a jótékonyságban és a szentek javára végzett szolgálatban. És reményünket felülmúlva önmagukat adták oda először az Úrnak, aztán pedig nekünk, Isten akarata szerint. Ezért arra kértük Títuszt, hogy amint már megkezdte, fejezze is be nálatok ezt a jótékonyságot. Ezért, mint ahogy mindenben kitűntök: hitben, szóban, ismeretben, minden buzgóságban és a tőlünk kapott szeretetben, úgy tűnjetek ki ebben a jótékonyságban is. Nem parancsképpen mondom ezt, hanem hogy mások buzgósága által a ti szeretetetek őszinteségét próbára tegyem. Hiszen ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztus kegyelmét, hogy értetek szegénnyé lett, bár gazdag volt, hogy az ő szegénysége által ti gazdagok legyetek.

Zs 145

ALLELUJA! Dicsérd lelkem, az Urat! Dicsérem az Urat, amíg csak élek, zsoltárt énekelek Istenemnek, amíg csak leszek. Ne bízzatok fejedelmekben, emberek fiaiban, akik nem segíthetnek! Ha lelkük elszáll, visszatérnek a földbe, terveik még aznap mind megsemmisülnek. Boldog, akinek segítője Jákob Istene, akinek az Úrban, az ő Istenében van reménye! Ő alkotta az eget és a földet, a tengert és mindent ami bennük van. Hűségét megtartja örökre, igazságot szerez a méltatlanul szenvedőknek, kenyeret ad az éhezőknek.Az Úr megszabadítja a foglyokat, az Úr a vakokat látóvá teszi, az Úr felemeli a lesújtottakat, az Úr az igazakat szereti. Az Úr megoltalmazza a jövevényeket, felkarolja az özvegyet és az árvát, de elpusztítja a bűnösök útjait. Király az Úr mindörökké, a te Istened, Sion, nemzedékről nemzedékre.

Mt 5,43-48

Hallottátok, hogy azt mondták: ,,Szeresd felebarátodat [Lev 19,18] és gyűlöld ellenségedet.'' Én viszont azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért, hogy fiai legyetek mennyei Atyátoknak, mert ő fölkelti napját a gonoszokra és a jókra, s esőt ad igazaknak és gazembereknek. Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi lesz a jutalmatok? Nemde a vámosok is ugyanezt teszik? És ha csak a testvéreiteket köszöntitek, mi rendkívülit tesztek? Nemde a pogányok is ugyanezt teszik? Ti tehát legyetek tökéletesek, mint ahogy a ti mennyei Atyátok tökéletes.

Évközi tizenegyedik hét – kedd

2009. június 16. - Kedd

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Hallottátok, hogy ezt
mondták: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet! Én pedig azt
mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik
gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak
titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját
jókra és gonoszokra egyaránt, és esőt ad mind az igazaknak, mind a
bűnösöknek. Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek,
ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a
testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg
ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a
ti mennyei Atyátok!"
Mt 5,43-48

Elmélkedés:

A tegnapi evangélium tanulsága szerint a szeretet segíti az igazságosság
elvét a helyes irányba. De vajon meddig megy el ez a szeretet? Van-e
határa? A mai evangéliumi részlet erre ad választ. Jézus az ószövetségi
törvényt idézi a szeretettel kapcsolatban, amely a felebarátra és a
jóakaróra terjed ki. A törvény szerint azonban nem kellett szeretni az
ellenséget, sőt őt gyűlölni is szabadott. Ez végeredményben legfeljebb a
puszta igazságosságnak felel meg, de semmiképpen sem annak az isteni
szeretetnek, amelyre Jézus bátorít minket. Az általa javasolt szeretet nem
áll meg a felebarátnál, hanem jóval tovább megy. Az ellenfelet,
rosszakarót is szeretnünk kell, hogy ne az emberei könyörtelenség, hanem
az Istentől tanult irgalmasság győzhessen.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Látom, Uram, hogy jobban nem vesz körül egy alattomos ellenség sem, mint a
hatalmas önszeretet, melynek igája alatt az eszem használata óta
sóhajtozom, és az érzéki bűnök terhe, súlya. De mire való a bűnök
összehasonlítása! Mind egyenlő volt, mert legkisebbikük is sokkal többet
nyomott, mint szeretetem súlya. Adj, Uram, nekem könnyeket, hogy
megsirassam őket, érzem ugyanis, hogy még nem bántam meg eddig eléggé. Óh,
végtelen a Te jóságod bűneimmel szemben, Uram! Felteszem magamban, hogy a
Te támogató kegyelmeddel életemnek minden napján megbánom őket.
______________________________

Évközi tizenegyedik hét – kedd

A Mennyei Atya gyermekei

2009. június 16. Évközi tizenegyedik hét – kedd

P. Walter Schu LC

Mt 5,43-48

Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!

Bevezető imádság: Uram! Mennyire nehezen tudom ellenségeimet szeretni, és azokért imádkozni, akik üldöznek! Csak a te kegyelmed segítségével vagyok képes az igazi felebaráti szeretetet megélni. Add kegyelmedet imádságom perceiben! Szeretnék mélyebben hinni benned, és megtanulni, hogy minden emberben felismerjelek téged.

Kérés: Segíts Uram, hogy szeressem ellenségeimet és imádkozzam üldözőimért!

1. „Szeressétek ellenségeiteket." Sehol nem felismerhető olyan világosan a keresztény erkölcs radikális újdonsága, mint Krisztusnak ebben a mondatában: „Szeressétek ellenségeiteket!” A görög nyelvben négy szó is van a szeretet kifejezésére: a storge a gyerek és a szülő közötti szeretetre vonatkozik. Az erosz a férfi és nő kölcsönös egymás iránti vonzalmára utal. A philia a barátságban megtapasztalt szeretet. És végül az agapé, az a fajta szeretet, ami a szeretett ember számára a jót keresi. Karol Wojtyla Szeretet és felelősség c. könyvében azt írja, hogy aki a másik embert igaz jót akaró szeretettel szereti, Istent hozza közelebb hozzá, mert Isten a legnagyobb jó minden ember számára. Krisztus pontosan ezt az agapé-féle szeretetet várja minden követőjétől: „Imádkozzatok üldözőitekért!”

2. „Fiai mennyei Atyátoknak". Miért kéri, sőt várja el Krisztus tőlünk a szeretetnek ennyire radikális formáját? Azért, mert az Atya minden gyermekét így szereti, nem nézve, jó-e vagy gonosz. „Mert felkelti napját igazakra és gonoszokra egyaránt.” Mennyire megváltozna a világ körülöttünk, ha a velünk kapcsolatba kerülő emberek azt a keresztényi szeretetet tapasztalnák meg, ami az irgalmas Istent jellemzi! Az Ő szeretete tökéletesen önzetlen. Akkor is szeret, akkor is kapunk tőle ajándékot, ha nem kap semmi viszonzást. Krisztus itt egy nagy kihívást jelentő célt állít elénk. De amit kér, az képes a másik ember életét megváltoztatni. Mi okozhat nagyobb örömet, mint hogy hűséges gyermekei lehetünk mennyei Atyánknak?

3. „Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!" Miért kéri tőlünk Krisztus újra és újra, hogy tökéletesek legyünk – mégpedig nem csak emberileg, hanem, mint mennyei Atyánk? Jézus tudja, hogy Isten eredeti terve az emberiség számára a teremtésben nyilvánul meg. „Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket.” (Ter 1,27). Jézus nagyon jól tudja, hogy ezt az isteni képmást a bűn elhomályosította bennünk, hogy hívása a tökéletes felebaráti szeretet megélésére bukott emberi természetünk számára nem lehetséges. De azt is tudja, hogy halálának és feltámadásának erejével, az elküldött Szentlélek segítségével Isten eredeti terve az emberről helyreállítható. Semmiben nincs nagyobb reményünk, még felebaráti szeretetünk kudarcaiban és emberi gyengeségünkben sem, mint az Ő szeretete.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, Uram radikális üzenetedet, és az állandó kihívásokat, amelyek elé állítasz ezzel. Köszönöm, hogy sosem engeded, hogy hiú és önelégült legyek. Segíts, hogy minél jobban gyakoroljam a keresztény felebaráti szeretetet, és ezáltal a világ higgyen benned!

Elhatározás: Imádkozni fogok azokért, akikkel nehézségeim vannak, és kimutatom feléjük szeretetemet.


Erdő Péter bíboros atya 2009. júniusi imaszándéka:

Hogy a papság éve, amelyet XVI. Benedek pápa meghirdetett, hozza meg sok embernek a bátorságot és a nagylelkűséget a papi hivatás vállalására.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger