2009. június 18., csütörtök

Évközi idő, 11. hét Csütörtök

Évközi idő, 11. hét Csütörtök

Jézus imádkozni tanítja övéit. Tertuliánus azt mondja, hogy az Úr imája összefoglalja az egész evangéliumot. Jézus nem egy gépiesen ismétlődő formulát adott nekünk. Mint minden szóbeli imában, ebben is a Szentlélek tanítja Isten Igéje által, Isten gyermekeit imádkozni az ő Atyjukhoz. Az Atya gyermekei és egymás testvérei lettünk Krisztusban. Tükrözze egész életünk a Miatyánk imádságát.
További gondolatok...

Évközi tizenegyedik. hét – csütörtök

2009.06.18. csütörtök

Isten evangéliumát ingyen hirdettem köztetek


2Kor 11,1-11

Bárcsak eltűrnétek tőlem egy kis ostobaságot! Sőt viseljetek el engem is! Mert Isten féltékenységével vagyok féltékeny rátok. Eljegyeztelek ugyanis titeket egy férfinek, hogy mint tiszta szüzet vezesselek Krisztushoz. De félek, hogy amint a kígyó félrevezette Évát álnokságával, úgy a ti értelmetek is elfordul a Krisztus iránti őszinte és tiszta odaadástól. Mert ha valaki jön, és más Krisztust hirdet, mint akit mi hirdettünk, vagy más lelket fogadtok be, mint amit kaptatok, vagy más evangéliumot, mint amit elfogadtatok, azt igen jól eltűritek. Pedig azt hiszem, semmivel sem tettem kevesebbet a fő-fő apostoloknál, mert ha járatlan vagyok is a beszédben, az ismeretben nem, hiszen azt minden tekintetben mindenki előtt megmutattam nektek. Vagy talán bűnt követtem el akkor, amikor önmagamat megaláztam, hogy titeket fölmagasztaljalak, mivel Isten evangéliumát ingyen hirdettem nektek? Más egyházakat fosztottam ki, támogatást fogadtam el tőlük, hogy titeket szolgálhassalak. Amikor nálatok voltam és szükséget szenvedtem, senkinek sem voltam a terhére, mert ami hiányzott nekem, azt pótolták a Makedóniából jött testvérek, és mindenben vigyáztam, hogy terhetekre ne legyek, és vigyázni is fogok. Krisztus bennem levő igazságára mondom, hogy ezt a dicsőséget nem lehet megtagadni tőlem Akhája vidékein. Miért? Azért, mert nem szeretlek titeket? Isten a tudója!

Zs 110

Hálát adok az Úrnak, teljes szívemből, az igazak tanácsában és a gyülekezetben. Nagyok az Úr cselekedetei, kívánatosak mindenkinek, aki vágyik utánuk. Fönséges és ékesség az ő műve, és igazsága megmarad örökkön örökké. Emléket állított csodáinak, irgalmas és kegyes Úr. Enni adott az őt félőknek; Szövetségéről mindenkor megemlékezik. Megmutatta népének hatalmas művei erejét, nekik adta a nemzetek örökségét; Kezének műve igazmondás és igaz ítélet. Mind megbízhatók az ő rendelkezései; Örökkön örökké szilárdan állnak, hűségben és igazságban születtek. Megváltást küldött népének, örökre elrendelte szövetségét. Szent és félelmetes az ő neve. A bölcsesség kezdete az Úr félelme, helyesen gondolkodik mindenki, aki aszerint cselekszik; Dicsérete megmarad örökkön örökké. ALLELUJA!

Mt 6,7-15

Az imádságban pedig ne fecsegjetek, mint a pogányok, akik úgy gondolják, hogy a bőbeszédűségükért nyernek meghallgatást. Ne hasonlítsatok tehát hozzájuk; mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek őt. Ezért ti így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe; de szabadíts meg a Gonosztól. Mert ha megbocsátjátok az embereknek botlásaikat, nektek is meg fog bocsátani mennyei Atyátok. De ha nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem fogja megbocsátani nektek a ti botlásaitokat.

Évközi tizenegyedik hét – kedd

2009. június 18. - Csütörtök

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Amikor imádkoztok, ne
szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor
nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen
mennyei Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt. Ti
tehát így imádkozzatok:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól!
Mert ha ti megbocsátjátok az embereknek, hogy (ellenetek) vétettek,
mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem bocsátotok
meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek bűneiteket."
Mt 6,7-15

Elmélkedés:

Isten, akit a Jézus által tanított imádságban Atyánknak szólíthatunk
valóban jó atyaként viseltetik irántunk. Atyai szívének aggodalmával és
szeretetével tekint emberi életünkre. Atyai jóságát mindenki megérezheti,
jók és rosszak, hűségesek és hűtlenek, erős lelkűek és kicsinyhitűek, a
bátor tanúságtevők és félénkek egyaránt. Bűneinkkel bármennyire is
eltávolodunk az ő biztonságot nyújtó házától, mindig hazavár minket,
készen arra, hogy megbocsásson. Törvényeit sokszor talán szigorúnak
tartjuk, de ha engedelmeskedünk, akkor megtapasztalhatjuk, hogy ezek mind
a mi javunkat, a mi üdvösségünket szolgálják.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban.
Megértsük és megszépítsük a Te kezed munkáját,
Hogy ez a mi földünk biztos otthona lehessen
Gazdagságnak, Szépségnek, Boldogságnak
és Békességnek.
Szent-Györgyi Albert

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Annak érdekében, hogy az imakérések könnyen célba érjenek, plébániánk
honlapján (http://zalalovo.plebania.hu) külön oldalt készítettünk, amely
az Üzenetek/Imakérés lapon található. Az oldalnak kettős célja van.
Egyrészt bárki felírhatja ide saját kérését, amely azonnal meg is jelenik.
Másrészt mindenki ezen az oldalon találhatja azokat a szándékokat,
amelyekre kérem imáitokat.
A honlapon megtalálható a feliratkozási lehetőség is az e-vangélium
listára. Ha barátaitok fel szeretnének iratkozni, ide irányíthatjátok
őket. Köszönöm, hogy terjesztitek Jézus örömhírét!
Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenegyedik. hét – csütörtök

Mi Atyánk

2009. június 18. Évközi tizenegyedik. hét – csütörtök

P. Walter Schu LC

Mt 6,7-15

Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt hiszik, hogy ha ömlik belőlük a szó, nyomban meghallgatásra találnak! Ne utánozzátok hát őket! Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek. Ti így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a neved, jöjjön el az országod, legyen meg az akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, s bocsásd meg a vétkeinket, amint mi is megbocsátottunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vigy minket kísértésbe, hanem szabadíts meg a gonosztól. Ha megbocsátjátok az embereknek, amit vétettek ellenetek, mennyei Atyátok is megbocsát nektek. De ha nem bocsáttok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg bűneiteket.

Bevezető imádság: Uram! Taníts meg úgy imádkozni, ahogyan azt apostolaidnak tanítottad! Hiszem, hogy elküldöd Szentlelkedet, hogy segítsen nekem az imádságban. Segíts, hogy a szavak, amiket tanítottál, mélyre hatoljanak lelkembe! Akkor biztosan tetszeni fog neked ez az ima, amit most kezdek. Ezzel szeretném kifejezni neked szeretetemet és odaadásomat.

Kérés: Uram, taníts meg imádkozni!

1. „Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek. " Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek.” Krisztus szavai a vigasztalás és a remény kimeríthetetlen forrása, mert arra bátorítanak bennünket, hogy imánkban forduljunk mindig az Atyához. „Az igazi vallásosság nem a szavak számával mérhető, hanem azzal, hogy egy keresztény a mindennapokban milyen gyakran és milyen szeretettel fordul Istenhez élete kisebb és nagyobb dolgaiban.” (Szt. Máté, Navarra Biblia, 72.o.). Ha mennyei Atyánk már minden szükségünket ismeri, miért kell az imában elé vinni? Szent Ágoston azt mondja, hogy míg imádkozunk, Isten alakítja szívünket és lelkünket, hogy készek legyünk azokat a jó dolgokat befogadni, amiket imádságunkra válaszul akar adni nekünk.

2. „Miatyánk:" A tökéletes imádság. Szent Ágoston azt mondja, hogy a Miatyánk annyira tökéletes, hogy néhány szóval összefoglalja mindazt, amiért az embereknek imádkozniuk kellene. (56. zsoltár). „Általában azt mondják, hogy egy felszólításból és hét kérésből áll– három Istent dicséri, négy az ember szükségleteire vonatkozik" (Szt. Máté, Navarra Biblia, 72.o). Az első két kérés, hogy szenteltessék meg a neve az emberek között, és jöjjön el az országa, mélyen meg kellene, hogy érintse szívünket. Arra kaptunk meghívást, hogy Isten országának apostolai legyünk, terjesszük szeretetét az emberek között. Apostoli buzgalmunk minden alkalommal újra lángra kell lobbanjon, mikor a Miatyánknak ezeket a szavait mondjuk. Mikor azt kérjük, hogy legyen meg Isten akarata, azt kérjük, hogy akaratunk, minden gondolatinkban és cselekedetünkben az övéhez alkalmazkodjon, mert csak így lehetünk igazán boldogok, ha teljesítjük azt a tervet, amit Isten a kezdetektől fogva számunkra kigondolt.

3. Ahogy Isten emberi szükségeinket látja. „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma." Még ha arcunk verejtékével szerezzük is meg mindennapi kenyerünket, az mégis Isten ajándéka. Csak azt kérjük, amire naponta szükségünk van. „Csalást és hazug szót tarts távol tőlem, s ne adj nekem se nyomort, se gazdagságot! Hadd egyem kimért kenyeremet, nehogy jóllakva megtagadjalak, s azt mondjam: "Ki az az Úr?" Ne menjek lopni sem, mivel szegény lettem, ne gyalázzam meg Istenemnek nevét." (Péld 30,8-9). Az egyházatyák is az Oltáriszentségért szóló kérést látták ebben a mondatban, ami az Élet kenyere. Arra kell törekednünk, hogy életünkkel minden nap méltók legyünk az Oltáriszentséget magunkhoz venni. Aztán arra tanít Krisztus, hogy ha Isten megbocsátását kérjük, akkor nekünk is úgy kell megbocsátani embertársainknak, ahogy azt Isten velünk tette. Valóban megvalósítom életemben ezt a kérést? Végül azt kérjük, hogy szabadítson meg bennünket az erőnket meghaladó kísértésektől és a gonosztól. Az Atya sokkal hatalmasabb, mint az ördög bármelyik kísértése, ami minket érhet. Micsoda bizalmat és bizakodást vár tőlünk Krisztus, mikor befejezzük a Miatyánkot!

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, Uram, hogy megtanítasz, hogyan imádkozzak. Köszönöm, hogy bízhatunk Atyánkban, akit szavaid közvetítenek számunkra. Segíts, hogy az ima szavai mindig ajkamon és szívemen legyenek!

Elhatározás: Elimádkozom a Miatyánkot, mint Istennel való beszélgetést, a nap különböző időpontjaiban.


Erdő Péter bíboros atya 2009. júniusi imaszándéka:

Hogy a papság éve, amelyet XVI. Benedek pápa meghirdetett, hozza meg sok embernek a bátorságot és a nagylelkűséget a papi hivatás vállalására.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger