2009. június 19., péntek

Péntek, Jézus szentséges szíve

2009. június 19. - Péntek, Jézus szentséges szíve

Abban az időben: Jézus ezt a példabeszédet mondta: "Ha közületek valakinek
száz juha van, és egy elvész belőlük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet
a pusztában, és nem megy-e az elveszett juh után, amíg meg nem találja? Ha
megtalálta, örömében vállára veszi, hazasiet vele, összehívja barátait és
szomszédait, és azt mondja nekik: Örüljetek velem, mert megtaláltam
elveszett juhomat! Mondom nektek, éppen így nagyobb öröm lesz a mennyben
egy megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igazon, akinek nincs szüksége
megtérésre."
Lk 15,3-7

Elmélkedés:

Az idei esztendőben Jézus szíve ünnepének különlegességét az adja, hogy e
napon nyitja meg XVI. Benedek pápa a Papok évét. Jézus szíve ünnepe
egyébként már évek óta a papok megszentelődésének a napja, amely nap arra
emlékeztet minket, papokat, hogy életünk mindennapi megszentelésével
szolgáljuk Isten és az ő népét, utánozva azt az irgalmas isteni
szeretetet, amellyel a mi Urunk az elveszettek után indul. Ez a nap a
papok számára azért volt eddig is fontos, mert újra elkötelezhettük
magunkat az isteni szeretet mellett. A papok éve során azonban
kiszélesedik a papság ügye, hiszen ebben az esztendőben minden hívőnek
szívügyének kell tekintenie a papok sorsát, a papi hivatások ügyét.
Hivatásomért, életem megszenteléséért és vagyok a felelős és ez elmondható
minden papról. De sokat segíthet és komoly lelki támaszt jelent a hívek
imája.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Úr Jézus, aki jelen vagy a legméltóságosabb Oltáriszentségben, Te
papjaidon keresztül akarod folytatni jelenlétedet közöttünk. Add, hogy
szavaik mindig a te szavaid legyenek, tetteik mindig a te tetteid, életük
hűségesen tükrözze a te életedet.
Hadd legyenek ők olyan emberek, akik népük nevében szólnak Istenhez, az
embereknek pedig Istenről beszélnek. Ne féljenek attól, hogy szolgálniuk
kell, úgy szolgálják az Egyházat, ahogyan arra az Egyháznak szüksége van.
______________________________

Szent Romuáld apát

Szent Romuáld apát

Szent Romuáld apátot arra választotta ki az Isten, hogy remeteként az imádságnak szentelje életét. Minket is imádkozni tanít, imádkozni hív Jézus. Alakítsuk életünket úgy, hogy a napi imádság fontos helyet kapjon mindennapjainkban.
További gondolatok...

JÉZUS SZENT SZÍVE (főünnep)

2009.06.19. péntek: JÉZUS SZENT SZÍVE (főünnep)

(Szent Romuáld apát, Szent Gyárfás és Protáz)

Megindult a szívem, egészen elfogott a szánalom


Oz 11,1.3-4.8c-9

Hajnalig örökre elpusztul Izrael királya! Mikor még gyermek volt Izrael, akkor szerettem meg őt, és Egyiptomból hívtam ki az én fiamat. Pedig én szinte dajkája voltam Efraimnak: karjaimon hordoztam őket, s ők mégsem ismerték el, hogy én vagyok az orvosuk. Emberi kötelékekkel, a szeretet bilincseivel vonzottam őket; olyan voltam hozzájuk, mint aki arcához emeli a csecsemőt; és lehajoltam hozzá, hogy ételt adjak neki. Hogy adhatnálak oda téged, Efraim? Hogy szolgáltathatnálak téged ki, Izrael? Hogy adhatnálak oda téged, mint egykor Admát, hogy tehetnélek olyanná, mint egykor Cebojimot? Szívem megváltozott bensőmben, és szánakozásom is felgerjedt. Nem cselekszem haragom heve szerint, nem rontom meg Efraimot ismét, mert én Isten vagyok, és nem ember, szent, aki közötted vagyok, és nem fogok indulattal jönni.

Iz 12,2-6

Íme, Isten az én üdvösségem, bízom és nem félek, mert erőm és ujjongó dalom az Úr, ő lett nekem üdvösségem.'' Örömmel merítetek majd vizet az üdvösség forrásaiból. Így szóltok azon a napon: ,,Adjatok hálát az Úrnak, szólítsátok a nevén, ismertessétek meg a népek közt tetteit! Emlékeztessetek arra, hogy magasztos a neve! Énekkel dicsérjétek az Urat, mert fönséges dolgot művelt, legyen ismert ez az egész földön! Kiálts és ujjongj, Sion lakója, mert nagy közötted Izrael Szentje!''

Ef 3,8-12.14-19

Nekem, az összes szent közül a legkisebbnek jutott osztályrészül ez a kegyelem: hirdetni a pogányoknak Krisztus felfoghatatlan gazdagságát, és felvilágosítani mindenkit, miként vált valóra a titok, amely öröktől fogva el volt rejtve a mindent teremtő Istenben, hogy most kinyilvánuljon Isten sokrétű bölcsessége a mennyei fejedelemségeknek és hatalmasságoknak az egyház útján. Ez volt az ő örök végzése, amelyet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban valósított meg, akiben bizalmunk van, és biztonságos utunk a benne való hit által. Ezért hajtom meg térdemet az Atya előtt, akitől minden nemzetség nevét nyerte a mennyben és a földön: Adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy megerősödjetek benső emberré az ő Lelke által, hogy Krisztus a hit által a szívetekben lakjék, s a szeretetben meggyökerezve és megalapozva fel tudjátok fogni az összes szentekkel együtt, mi a szélesség és a hosszúság, a magasság és a mélység, és megismerhessétek Krisztus szeretetét is, amely minden ismeretet meghalad, s beteljetek Isten egész teljességével.

Jn 19,31-37

A zsidók pedig, mivel készületnap volt, kérték Pilátust, hogy törjék meg lábszárcsontjaikat, és vegyék le őket, hogy a testek ne maradjanak ott a kereszten szombatra, mert az a szombat nagy nap volt. Odamentek tehát a katonák, és eltörték a lábszárát először az egyik vele együtt keresztrefeszítettnek, aztán a másiknak. Amikor azonban Jézushoz értek, mivel látták, hogy ő már meghalt, nem törték meg a lábszárát, hanem az egyik katona lándzsával megnyitotta oldalát, amelyből azonnal vér és víz jött ki. Aki ezt látta, tanúságot tett róla, és igaz az ő tanúsága. Ő tudja, hogy igazat mond, hogy ti is higgyetek. Mert ezek azért történtek, hogy beteljesedjék az Írás: ,,Csontját ne törjék össze'' [Kiv 12,46; Zsolt 34,21]. Egy másik Írás pedig azt mondja: ,,Látni fogják azt, akit keresztülszúrtak'' [Zak 12,10].

Levél a papok évére

Levél a papok évére

„Egy év imádságban a papoktól, a papokkal a papokért”

2009. május 27. Vatikán (Zenit.org) Az alábbi levelet Cláudio Hummes bíboros, a Papi Kongregáció prefektusa írta a június 19-én kezdődő Papok Éve alkalmából.

Kedves Paptestvérek!

Közeledik a Papok Éve, amelyet szeretett XVI. Benedek pápa által hirdetett meg, a szentéletű arsi plébános, Vianney Szent János Mária halálának 150. évfordulója alkalmából.

A Papok Éve június 19-én, Jézus Szíve ünnepén, a papok megszentelődéséért való ima világnapján veszi kezdetét. A Papok Évének meghirdetése nagyon pozitív fogadtatásra talált, különösképpen maguk a papok körében, hiszen mindannyiunknak az a szándékunk, hogy még nagyobb elhivatottsággal, tisztaszívűséggel és odaadással kötelezzük el magunkat hivatásunknak. Ezért reményem szerint ezt az évet nagy buzgalommal ünneplik majd az egész világon – az egyházmegyékben, a plébániákon és minden egyes közösségben – a hívő katolikusok nagyarányú részvételével, akik minden bizonnyal igen szeretik papjaikat, és azt akarják, hogy mindennapi apostoli munkájukat boldogan, örömmel telve és szentül végezzék.

A Papok Évének azt a pozitív és előretekintő üzenetet kell kifejeznie – elsősorban a papság, másodsorban a hívők s végül a tömegkommunikáció segítségével az egész világ számára, - hogy az Egyház büszke a papjaira, szereti, megbecsüli és tiszteli őket és hálával adózik nekik a lelkekért végzett munkájukért és tanúságtevő életükért. Valójában a papok nem csupán azért fontosak, amit tesznek, hanem azért is, amilyen életpéldát mutatnak. Sajnos napjainkban is vannak példák arra, hogy egyes papok erősen elítélendő élethelyzetekbe bonyolódtak. Ez esetekben elkerülhetetlen az esetek kivizsgálása, a szükséges eljárások lefolytatása és a megfelelő büntetés kirovása. Azonban azt is mindig szem előtt kell tartani, hogy ezen esetek a papságnak csak egy nagyon csekély hányadát érintik. A papok döntő többsége feddhetetlen jellemű, akik teljes mértékben Isten szolgálatának szentelik az életüket. Az imádság és a lelkipásztori elhivatottság emberei, akik teljes életüket hivatásuk és küldetésük megvalósításának áldozzák, gyakran nagy személyes áldozatok árán, de mindig Jézus Krisztus, az Egyház és az emberek iránt táplált hiteles szeretettel, szolidaritást vállalva a szegényekkel és a szenvedőkkel. Ez az oka annak, hogy az Egyház büszke minden egyes papjára, bárhol a világon.

Teljék ez az év a papi identitás különös megbecsülésének jegyében, amely megerősíti a katolikus papság eszményét s a papi hivatás és küldetés különlegesen fontos szerepét az egyházban és a társadalomban. Ez különböző módokon valósítható meg: szakmai tanulmányokkal, közös elmélkedésekkel, a papságért tartott vallási gyakorlatokkal, konferenciák és teológiai szemináriumok szervezésével a hittudományi intézményekben, kutatómunkákkal és megfelelő témájú publikációkkal.

A Szentatya március 16.-i beszédében, amikor bejelentette a Papok Éve tervezett meghirdetését a Papi Kongregáció plenáris ülésén, az Év céljának azt tartotta, hogy „megerősítse a papokat abban, hogy törekedjenek a lelki tökéletesedésre, amely szolgálatuk hatékonyságának alapja”. Ennélfogva ez az Év kiemelkedő mértékben az imádság éve kell, hogy legyen a papság számára, a papokkal és a papokért folytatva. Ennek az évnek a papi lelkület és minden egyes pap lelki életének a megújulását kell szolgálnia. A papi lelkület életben tartásában az Eukarisztiának van a legfontosabb szerepe. Ezért tovább kell erősíteni a Szentségimádás gyakorlatát azzal a céllal, hogy segítse a papok megszentelődését, továbbá az imádkozás eszközéül szolgáljon azon megszentelt és világi hívő asszonyok számára, akik – amint ezt a Papi Kongregáció korábban ajánlotta – „lelki anyaságot” vállalnak a papokért. Ez az igyekezet egészen bizonyosan a megszentelődés gyümölcseit fogja teremni.

Ez az év lehetőséget ad arra is, hogy megvizsgáljuk a papok konkrét anyagi helyzetét és ellátását, hiszen olykor nagy nélkülözésben és szegénységben élnek a világ számos részén.

Adjon helyet ez az év a helyi katolikus közösségen belüli és a nyilvános ünneplésre, amely lehetőséget ad a híveknek arra, hogy papjaikért imádkozzanak, viszonozzák szeretetüket és kifejezzék papjaik iránti illendő tiszteletüket. A egyházi közösségben történő ünneplés egy olyan bensőséges esemény, amely kifejezi és táplálja a keresztény örömöt – azt az örömöt, mely abból a bizonyosságból forrásozik, hogy Isten szeret bennünket, és velünk együtt ünnepel. Legyen ez csodálatos lehetőség arra, hogy elmélyedjen a lelki kapcsolat a papok és a gondjaikra bízott helyi közösség között.

Sok további lehetőség kínálkozik a Papok Éve gazdagabbá tételére, amelynek megvalósítása a helyi hívő közösségek feladata. Hasznos lenne, hogy a lehető leghamarabb állítsa össze minden egyházmegye, plébánia és közösség a saját értékes programját az Év megünneplésére. Nyilvánvalóan fontos az Évet egy figyelemkeltő programmal kezdeni. Meghívom a helyi egyházakat, hogy június 19.-én, ugyanazon a napon, melyen a Szentatya Rómában meghirdeti a Papok Éve kezdetét, liturgikus eseményekkel és ünnepléssel vegyenek részt az Év megnyitásában. Buzdítsuk azokat, akiknek lehetőségük van rá, hogy személyesen legyenek jelen Rómában, amikor a pápa kihirdeti ezt az örömteli kezdeményezést.

Isten bizonyosan nagy szeretettel fogja megáldani ezt a kezdeményezést és a Boldogságos Szűz Mária, a papság Királynéja mindnyájatokért egyenként közbenjár imáival, kedves paptestvéreim!

Cláudio Hummes bíboros, São Paulo nyugalmazott érseke, a Papi Kongregáció prefektusa


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Jézus Szentséges Szíve - Főünnep

Felhívás! A Szentatya június 19-én – azaz MA - este 6 órai kezdettel megnyitja a Papok Évét a Szent Péter bazilikában. Szeretnénk, ha ez alkalommal minél több szív együtt imádkozna az egységet erősítve Krisztusban a pápával, s egymással. Ezért arra kérünk minden lelkes Testvérünket, hogy kezdeményezzenek találkozást saját plébániájukon erre az időpontra. Részletek az alábbi linken: http://www.regnumchristi.hu/papok/?site=m&nid=93

Nézzétek a szívet, amely oly nagyon szeretett!

2009. június 19. Évközi tizenegyedik hét – péntek

Jézus Szentséges Szíve - Főünnep

P. Jason Koch LC

Jn 19,31- 37

Abban az időben a zsidók, mivel az előkészület napja volt, és a holttestek nem maradhattak a kereszten, megkérték Pilátust, hogy töresse el a keresztrefeszítettek lábszárát, és vetesse le őket a keresztről. Az a szombat ugyanis nagy ünnep volt. Elmentek tehát a katonák, és eltörték a lábszárát az egyiknek is, a másiknak is, akit vele együtt fölfeszítettek. Amikor azonban Jézushoz értek, látták, hogy már meghalt. Ezért nem törték el a lábszárát, hanem az egyik katona beledöfte lándzsáját az oldalába. És ekkor vér és víz folyt ki belőle. Az tanúskodik erről, aki látta ezt, és az ő tanúságtétele igaz. Jól tudja ő, hogy igazat mond, hogy ti is higgyetek. Mert mindez azért történt, hogy beteljesedjék az írás: „Csontot ne törjetek benne!” És ami az írás más helyén áll: „Föltekintenek arra, akit keresztülszúrtak.”

Bevezető imádság: Jöjj, Szentlélek, töltsd el irántad való szeretettel szívemet! Lelkem édes vendége, világosítsd meg értelmemet, hogy Krisztus irántam érzett szeretetét valóban felfogjam! Irgalmazz nekem, mert nem vagyok méltó erre a szeretetre!

Kérés: Add, Uram, hogy környezetemben még jobban tanúságot tudjak tenni a szeretetről!

1. Nézzétek a szívet, mely a halálig szeretett! Krisztus keresztre feszítése az az esemény, amely „megdöbbentő hitelességgel rámutat, mennyire igaz, hogy Krisztus az ellentmondás jele. És valóban, csak kétféle ember van: akik imádkoznak hozzá, és akik kigúnyolják… Ez a szeretet legmagasabb foka: még szenvedése közben is megbocsát azoknak, akik a szenvedését okozták. Jóval válaszol a rosszra.” (II. János Pál Pápa 1989. márc. 12-i levele). Ma ezt a minket végtelenül szerető szívet szemléljük. Uram, köszönjük szeretetedet. Segíts, hogy válaszoljak szeretetedre!

2. Nézzétek az átszúrt oldalú Jézust! Mikor Krisztus meghalt, a katonák és a nép vezetői kigúnyolták Őt, mintha csalódtak volna reményeikben. A nép pedig mindezt végignézte. A vele együtt keresztre feszített bűnözők közül az egyik gúnyolta Őt, a másik rábízta magát szeretetére és irgalmára. Mindannyian egyéni módon tekintünk az átszúrt oldalú Jézusra, de mindig két dolog között választhatunk: szeretjük vagy megvetjük Őt. Uram, szeretlek téged. Segíts, hogy növekedjek irántad való szeretetemben!

3. Krisztus megnyitja az ajtókat. Ahogy Jézus az Atya akaratára hagyatkozott, úgy kell nekünk is teljesen odaadni magunkat, ha hálánkat ki akarjuk mutatni. Miután szemléltük Krisztus szeretetét, nem tudunk úgy élni tovább, mint előtte. Minden nap növekednünk kell a szeretetben és Krisztus értünk hozott áldozatának az értékelésében. Olyanok voltunk, mint a fogságba esett madarak, és most hirtelen kiszabadulunk. Szabad akaratunkból kell hirdetnünk az embereknek ezt a szeretetet, imáinkkal, szavainkkal és életünk példájával. Kérjünk Krisztustól elszántságot, hogy mindig megtegyünk mindent, amivel az Ő szeretetét hirdethetjük az emberek között.

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Szentséges Szívednek ezen az ünnepén felismerem az emberiség iránti szeretetedet. Add kegyelmed, hogy mindig jobban szeressek, hiszen azt a parancsot adtad, úgy szeressem a másik embert, ahogy Te szerettél engem. (Jn 15,12) Kegyelmed nélkül képtelen vagyok erre. Add, Uram, kegyelmedet, hogy növekedjek a szeretetben!

Elhatározás: Türelmes leszek családtagjaimmal.


Erdő Péter bíboros atya 2009. júniusi imaszándéka:

Hogy a papság éve, amelyet XVI. Benedek pápa meghirdetett, hozza meg sok embernek a bátorságot és a nagylelkűséget a papi hivatás vállalására.


Először nyitja meg kapuit a Múzeumok Éjszakáján - Június 20-án - a budapesti VAM Design Center. A Király utca 26. szám alatti összművészeti kulturális központban egyebek mellett, komolyzenei koncertekkel, és ingyenes tárlatvezetésekkel várják a látogatókat. A VAM Design Centerben augusztus 31-ig látható „Íme az Ember” kiállítás.

18.00 órától: Íme az Ember – Egy pápa arcai kiállítás.
Egy pápa arcai című nagyszabású tárlat válogatás Arturo Mari, a négy éve elhunyt II. János Pál személyi fotósának csaknem 200 képéből. Az egykori pápa személyes pillanatait megörökítő életnagyságú képeket a Múzeumok Éjszakáján tárlatvezetés keretében nézhetik meg az érdeklődők.

21.00 – 22.00 óráig: Sotto Voce együttes koncertje
Műsor:
Haydn: d-moll vonósnégyes I., IV. tétel
Mozart: C-dúr vonósnégyes I. tétel
Haydn: no. 104. Londoni szimfónia - quintett átirat - I. tétel
Farkas F.: Régi magyar táncok


22.00 – 23.00 óráig: Szent Efrém férfikar koncertje
Műsor:
„Esti áldozat" című műsoruk, melyen görög-bizánci, illetve szláv ortodox
himnuszok, Bortnyanszkij, Csajkovszkij, Csesznokov, Hrisztov,
Rachmaninov művek, valamint ukrán és magyar görög katolikus
liturgikus énekek feldolgozásai hangoznak el.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger