2009. június 24., szerda

Keresztelő szent János születése


Keresztelő szent János születése

Keresztelő szent János, az előfutár. Születése körül Jézushoz hasonlóan csodás dolgok történtek. Megláthatjuk benne, Isten hogyan készíti elő üdvösségünk nagy eseményeit.
További gondolatok...

KERESZTELŐ SZENT JÁNOS SZÜLETÉSE

2009.06.24. szerda: KERESZTELŐ SZENT JÁNOS SZÜLETÉSE (főünnep)

Már anyám méhében szolgájának teremtett az Úr


Iz 49,1-6

Hallgassatok rám, szigetek, és figyeljetek, népek, a távolból! Az Úr hívott el engem az anyaméhtől fogva, anyám méhétől emlegette nevem. Olyanná tette számat, mint az éles kard, keze árnyékában rejtett el engem; olyanná tett, mint a hegyes nyíl, tegzébe dugott engem. Így szólt hozzám: ,,Szolgám vagy, Izrael, benned fogok megdicsőülni.'' De én azt mondtam: ,,Hasztalan fáradoztam, hiába és feleslegesen fecséreltem erőmet! De igazságom az Úrnál van, és munkám jutalma Istenemnél.'' Most pedig így szól az Úr, aki az anyaméhtől fogva szolgájának alkotott engem, hogy visszavezessem hozzá Jákobot, és Izrael hozzá gyűljön; mert becses vagyok az Úr szemében, és Istenem lett az én erőm; ezt mondta: ,,Kevés az, hogy szolgám légy, hogy helyreállítsd Jákob törzseit, és Izrael maradékát visszatérítsd; a nemzetek világosságává teszlek, hogy eljusson üdvösségem a föld végéig.''

Zs 138

A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgáltál és ismersz engem, tudod, ha leülök és ha fölkelek. Messziről ismered gondolataimat, szemmel tartod akár járok-kelek, akár pihenek. Előre ismered minden utamat. Még nyelvemen sincs a szó,és te már érted egészen, Uram. Minden oldalról körülveszel engem, és fölöttem tartod kezedet. Oly nagy, oly csodálatos nekem ez a tudás: ésszel föl sem érhetem! Hová mehetnék lelked elől, hová bújhatnék színed elől? Ha fölmennék az ég magasába, te ott vagy, ha alászállnék az alvilágba, jelen vagy. Ha felölteném a hajnal szárnyát, s a tenger szélső határára szöknék, ott is a te kezed vezetne, és jobbod tartana engem. Mondhatnám: ,,Borítson be a sötétség, s váljon éjszakává köröttem a fény'', de neked nem sötét a sötétség, s az éj mint a nappal, oly világos előtted. Fény és sötétség közt neked nincs különbség. Hiszen te formáltad bensőm, s anyám méhében te szőtted a testem. Dicsőítlek téged, mert olyan csodálatosan alkottál, és tudom jól, milyen csodálatos minden műved! Létem nem volt titokban előtted, amikor a föld ölén rejtve formálódtam. Még alakot sem nyertek tagjaim és szemed már látott engem. Könyvedben már minden fel volt jegyezve rólam: napjaim már eltervezted, mielőtt egy is eltelt volna belőlük. Milyen tiszteletreméltók előttem gondolataid, Istenem, milyen hatalmas a számuk! Megszámlálnám őket, de számosabbak a homokszemeknél, s ha végükre is érnék, még mindig csak nálad tartanék. Bárcsak megsemmisítenéd a gonoszokat, Istenem, és eltávolítanád tőlem a vérszomjas embereket, akik gonoszul beszélnek: hiába kelnek föl ellened. Ne gyűlöljem, Uram azokat, akik gyűlölnek téged, ne utáljam ellenségeidet? Teljes gyűlölettel gyűlölöm őket, ellenségeim lettek. Vizsgálj meg Istenem és ismerd meg szívemet; tégy próbára és ismerd meg utaimat, lásd, vajon a gonoszok útján járok-e, és vezess az örökkévalóság útján engem.

ApCsel 13,22-26

Ennek elvetése után Dávid királyt támasztotta nekik, aki mellett tanúságot is tett, mondván: ,,Szívem szerint való férfit találtam, Jessze fiát, Dávidot, aki megteszi majd minden akaratomat'' [Zsolt 89,21; 1 Sám 13,14; Iz 44,28]. Az ő ivadékából támasztotta Isten az ígéret szerint Izrael üdvözítőjét, Jézust, akinek eljövetele előtt János a bűnbánat keresztségét hirdette Izrael egész népének [Lk 3,3]. Mikor pedig János bevégezte pályafutását, azt mondta: ,,Nem az vagyok, akinek tartotok engem; íme, utánam jön, akinek a lábáról a saruit sem vagyok méltó megoldani.'' Férfiak, testvérek! Ábrahám nemzetének fiai és a köztetek lévő istenfélők! Ennek az üdvösségnek az igéje hozzánk küldetett.

Lk 1,57-66.80

Azután eljött az ideje, hogy Erzsébet szüljön; és fiút szült. Meghallották szomszédai és rokonai, hogy az Úr nagy irgalmasságot cselekedett vele, és örvendeztek vele együtt. Történt pedig, hogy a nyolcadik napon eljöttek körülmetélni a gyermeket, és apja nevéről Zakariásnak nevezték. De az anyja így szólt: ,,Semmiképpen sem, hanem Jánosnak fogják hívni.'' Erre azt mondták: ,,De hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így neveznének.'' Intettek tehát apjának, hogyan akarja őt nevezni. Ő pedig írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: ,,János a neve.'' Mindnyájan elcsodálkoztak. Erre azonnal megnyílt a szája és a nyelve, megszólalt, és magasztalta az Istent. Félelem szállta meg összes szomszédjukat, s ezen dolgoknak elterjedt a híre Júdea egész hegyvidékén. Mindannyian, akik hallották, a szívükbe vésték ezt, és kérdezték: ,,Mi lesz ebből a gyermekből?'' Mert az Úr keze volt vele. A gyermek pedig növekedett és erősödött lélekben, és a pusztában volt addig a napig, amíg nyilvánosan fel nem lépett Izraelben.

Keresztelő Szent János születése

2009. június 24. - Szerda, Keresztelő Szent János születése

Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült.
Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr,
és együtt örült vele mindenki. A nyolcadik napon jöttek, hogy
körülmetéljék a gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De
anyja ellenezte: "Nem, János legyen a neve." Azok megjegyezték: "Hiszen
senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!" Érdeklődtek erre
atyjától, hogyan akarja őt nevezni. Atyja írótáblát kért, és ezeket a
szavakat írta rá: "János a neve." Erre mindnyájan meglepődtek. Neki pedig
megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és magasztalta
Istent. Akkor félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdeában meg
az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla,
elgondolkodva mondta: "Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr
van vele." A gyermek pedig növekedett, lélekben erősödött és mindaddig a
pusztában élt, amíg Izrael előtt nyilvánosan fel nem lépett.
Lk 1,57-66. 80

Elmélkedés:

A négy evangélium közül egyedül Szent Lukács írása beszéli el részletesen
Keresztelő János születésének történetét. A többi evangélista inkább
fellépéséről ír, amelynek az volt a célja, hogy előkészítse a népet Jézus
jövetelére. Lukács azonban elbeszéli nekünk azokat a csodás jeleket,
amelyek János születésekor történtek, s amely jelek az mutatták, hogy e
gyermek születésével különleges idő jött el az üdvtörténetben. E születés
Isten irgalmasságának jele. A rokonok felismerték, hogy Erzsébettel milyen
irgalmas Isten, aki lehetővé tette, hogy gyermeke szülessen idős kora
ellenére is. János később Jézus jövetelét mondja meg előre, akinek
születésével az Isteni irgalmasság teljessége árad ki az egész emberiség
felé.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Jézus, Isten Báránya, ma újra találkoztam veled. Tudom, ki vagy, mégsem
ismerlek igazán. Előttem állsz, hozzám jössz, de titok vagy számomra. Ki
vagy te, aki napról napra közelítesz felém? Ki vagy te, aki szelíd
bárányként elveszed bűneimet? Ki vagy te, aki a Szentlélek által mind a
mai napig titokzatosan jelen nagy életemben? Most hozzám költöztél, hogy
ismeretlenséged homálya vágyat ébresszen bennem, hogy újra és újra
keresésedre induljak. Nálam lakozol, hogy mind jobban megismerjelek, és
megismertesselek másokkal is. Tanúságot teszel magadról, hogy erőt adj
tanúságot tenni rólad. Hálát adok neked, hogy megelőzöl engem, így utat
mutatsz számomra. Járj előttem mindennap, hogy újra tanúskodhassam rólad.
______________________________

Keresztelő Szent János születése

Hallgasd a hírnököt!

2009. június 24. Évközi tizenkettedik hét – szerda

Keresztelő Szent János születése – főünnep

P. Edward McIlmail, LC

Lk 1, 57-66

Azután eljött az ideje, hogy Erzsébet szüljön; és fiút szült. Meghallották szomszédai és rokonai, hogy az Úr nagy irgalmasságot cselekedett vele, és örvendeztek vele együtt. Történt pedig, hogy a nyolcadik napon eljöttek körülmetélni a gyermeket, és apja nevéről Zakariásnak nevezték. De az anyja így szólt: „Semmiképpen sem, hanem Jánosnak fogják hívni”. Erre azt mondták: „De hiszen senki nincs a rokonságodban, akit így neveznének.” Intettek tehát apjának, hogyan akarja őt nevezni. Ő pedig írótáblát kért és ezeket a szavakat írta rá: ”János a neve.” Mindnyájan elcsodálkoztak. Erre azonnal megnyílt a szája és a nyelve, megszólalt, és magasztalta az Istent. Félelem szállta meg összes szomszédjukat, és ezen dolgoknak elterjedt a híre Júdea egész hegyvidékén. Mindnyájan, akik hallották, a szívükbe vésték ezt, és kérdezték: „Mi lesz ebből a gyermekből?” Mert az Úr keze volt vele. A gyermek pedig növekedett és erősödött lélekben, és a pusztában volt addig a napig, amíg nyilvánosan fel nem lépett Izraelben.

Bevezető imádság: Uram, ahogyan alázatosan készülök a veled való találkozásra az imában, észreveszem erődet és dicsőségedet. Nélküled semmi vagyok: de veled mindenre képes vagyok. Ezzel a bizalommal kérem segítségedet, hogy valóban rád figyeljek az imában. Így szeretném kifejezni mély vágyakozásomat szeretetedre és követésedre. Itt vagyok, hogy örömet szerezzek neked és megdicsőítselek téged.

Kérés: Uram, segíts, hogy még mélyebben megbecsüljem a szülői és családi feladatokat a családegyházban!

1. Elképesztő kegyelem. Erzsébet és Zakariás megkapták a kései gyermekáldás kegyelmét. Nem „csak” egy gyerek, hanem Keresztelő Szent János volt ő. Hogy felkészülhessen a küldetésére, szüksége volt arra a szeretetre és nevelésre, amely minden szülő különleges feladata. Nagyszerű emberek gyakran szüleik szeretetének a nyomdokában járnak, akik talán a világ elől elrejtve maradnak. Tudok-e úgy nézni mindenkire magam körül, mint valakinek a gyermeke, szülője vagy hozzátartozója?

2. Isten hívása. A gyermek nem az apja nevét kapta, hanem azt a neved, amelyet Isten választott számára. Nagy feszültséget okozhat az identitás zavar az életünkben. Valójában a mi önazonosságunk a Mennyei Atyában van. Van-e olyan elvárás a szüleim vagy más családtagom részéről, amely visszatartana engem Isten tervétől? Vagy, ha szülő vagyok, igazságtalanul ráerőszakolom az én tervemet a gyermekemre? Beleszólok-e a hivatásába, amely a papságra vagy házasságra szól?

3. Zakariás „igen”-je. Zakariás hangja csak akkor jön vissza, amikor beleegyezik Isten tervébe és egyetért a gyermek nevével. Amikor végre „igen”-t mondunk Istenre az életünkben, akkor találjuk meg annak igazi, mély értelmét. Ekkor tudjuk magunkat igazán kifejezni. Megvárakoztatom-e Istent?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Zakariásnak hosszú és kanyargós utat kellett megtennie kilenc hónap alatt. Engedd, hogy lássam az utamat és türelemmel legyek a téged keresőkkel!

Elhatározás: Ma igent mondok arra, amit Isten régóta kér tőlem.


A Pápa ima szándéka 2009. június hónapra:

Hogy a szegényebb országok felé forduló nemzetközi figyelem konkrétabb segítségre serkentsen, különösen azért, hogy a külföldi adósságok szétzúzó terhét megkönnyítsék számukra.

Hogy az erőszaktól sújtott vidékeken működő részegyházakat támogassa a világ valamennyi katolikusának szeretete és valóságos közelsége.


„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

A kiállítás meghosszabbítva! Augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Bővebb információ: www.imeazember.hu


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger