2009. június 25., csütörtök

Évközi idő, 12. hét Csütörtök

Évközi idő, 12. hét Csütörtök

Máté evangélista a hegyi beszédben Jézusnak több alkalommal tett kijelentéseit csoportosította. Úgy állította be, mint a sínai törvényhozás ellenképét. Az így összeállított beszéd a boldogságok ígéretével kezdődik és komoly figyelmeztetéssel végződik. Azt is tükrözi, hogy Jézus végleges, megfellebbezhetetlen kinyilatkoztatást hozott. Ezt nem elég hallgatni, nem elég róla vitázni, hanem meg kell valósítani, mert csak így birtokoljuk Isten országát. Az ítéleten is a megvalósítást fogják számon kérni. Azért az embernek okosan meg kell fontolnia, hogy Jézushoz köti-e sorsát, vagy nem. Jézus tanításának megtartása éppúgy szilárd alapot ad az életnek mint a sziklaalap a háznak. Csak így tudunk a kísértéseknek ellenállni, és csak így lesz erőnk, hogy érdemeket szerezzünk az örök életre. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi tizenkettedik hét – Csütörtök

2009.06.25. csütörtök

(Aquitániai Szent Prosper, Vercelli Szent Vilmos, Szent Dorottya)

Nevezd fiad Izmaelnek, mert Isten meghallgatott szükségedben


Ter 16,1-12.15-16

Sárai pedig, Ábrám felesége nem szült neki gyermeket. Volt azonban neki egy egyiptomi rabszolganője, név szerint Hágár. Azt mondta Sárai Ábrámnak: ,,Íme, az én méhemet bezárta az Úr, hogy ne szüljek. Menj be hát a szolgálómhoz, hátha legalább az ő révén nyerek gyermeket!'' Ábrám hallgatott Sárai szavára. Ő tehát vette Hágárt, az egyiptomi rabszolganőjét, tíz esztendővel azután, hogy Kánaán földjén megtelepedtek, és feleségül adta a férjének. Ábrahám pedig bement Hágárhoz. Hágár, amikor látta, hogy fogant, lenézte asszonyát. Azt mondta erre Sárai Ábrámnak: ,,Igaztalanul jársz el velem! Én adtam öledbe a szolgálómat, s az, mióta látja, hogy fogant, lenéz engem. Ítéljen az Úr közöttem és közötted!'' Ábrám azt felelte neki: ,,Íme, kezedben van szolgálód, tégy vele, ahogy tetszik.'' Erre Sárai úgy megsanyargatta, hogy az megszökött. Amikor az Úr angyala így találta őt a pusztában, annál a vízforrásnál, amely a Súr felé vivő úton van, -- így szólt hozzá: ,,Hágár, Sárai szolgálója, honnan jössz és hová mégy?'' Ő azt felelte: ,,Az úrnőm, Sárai színe elől menekülök.'' Az Úr angyala erre azt mondta neki: ,,Térj vissza úrnődhöz, s alázd meg magad a keze alatt!'' Majd így folytatta az Úr angyala: ,,Úgy megsokasítom utódodat, hogy sokasága miatt meg sem lehet majd számlálni!'' Azután pedig így szólt az Úr angyala: ,,Íme, fogantál, s fiút fogsz szülni. Nevezd Izmaelnek, mert meghallotta az Úr nyomorúságodat. Vadszamárhoz lesz hasonló: kezet emel mindenkire, s rá is kezet emel mindenki. Valamennyi testvérével szemben veri fel majd sátrait.'' Hágár fiút szült Ábrámnak, ő pedig Izmaelnek nevezte fiát, akit Hágár szült neki. Nyolcvanhat esztendős volt Ábrám, amikor Hágár megszülte neki Izmaelt.

Zs 105,1-5

ALLELUJA! Áldjátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló. Ki tudná elmondani az Úr nagy tetteit, ki tudná elbeszélni minden dicső művét? Boldogok, akik megtartják a törvényt, és mindenkor az igazat cselekszik! Gondolj ránk, Uram, néped iránti jókedvvel, látogass meg minket szabadításoddal, hadd lássuk választottaid jólétét, hadd örvendjünk nemzeted örömének, hadd dicsekedjünk örökségeddel.

Mt 7,21-29

Nem mindenki, aki azt mondja nekem: ,,Uram, Uram!'', megy be a mennyek országába, csak az, aki megteszi Atyám akaratát, aki a mennyben van. Sokan mondják majd nekem azon a napon: ,,Uram, Uram! Nem a te nevedben prófétáltunk, nem a te nevedben űztünk démonokat, és nem a te nevedben tettünk sok csodát?'' Akkor majd kijelentem nekik: ,,Sohasem ismertelek titeket. Távozzatok tőlem ti, akik törvénytelenséget cselekedtetek!'' [Zsolt 6,9G] Mert mindenki, aki hallgatja ezeket a szavaimat és követi azokat, hasonló az okos emberhez, aki a házát sziklára építette. Szakadt a zápor, jöttek a folyamok, fújtak a szelek és nekizúdultak a háznak. De az nem dőlt össze, mert az alapjait sziklára rakták. Mindaz pedig, aki hallgatja ezeket a szavaimat, de nem cselekszi meg azokat, hasonlít majd a balga emberhez, aki a házát homokra építette. Szakadt a zápor, jöttek a folyamok, fújtak a szelek és nekizúdultak a háznak. Az összedőlt, és nagy lett a romlása. Történt pedig, hogy amikor Jézus befejezte ezeket a szavakat, a néptömegek le voltak nyűgözve a tanításától, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az ő írástudóik.

Évközi tizenkettedik hét – Csütörtök

2009. június 25. - Csütörtök

Abban az időben Jézus így fejezte be a hegyi beszédet: "A mennyek
országába nem jut be mindenki, aki azt mondja nekem: Uram! Uram! Csak az,
aki mennyei Atyám akaratát cselekszi. Azon a napon sokan mondják majd
nekem: Uram, Uram! Hát nem a te nevedben prófétáltunk? Nem a te nevedben
űztük ki az ördögöket? Nem a te nevedben tettünk annyi csodát?
Én akkor kijelentem majd nekik, hogy nem ismertelek soha benneteket.
Távozzatok színem elől, ti, gonosztevők! Mert mindaz, aki meghallgatja
szavaimat és szerintük cselekszik, ahhoz az okos emberhez hasonlít, aki a
házát sziklára építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél,
és nekizúdult a háznak, de az nem dőlt össze, mert sziklára épült. Aki
viszont hallgatja szavaimat, de nem követi azokat, ahhoz az ostoba
emberhez hasonlít, aki a házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött
az ár, süvített a szél, nekizúdult a háznak; az összedőlt, és nagy
romhalmaz lett belőle." Ezzel Jézus befejezte a hegyi beszédet. A
népsokaság elragadtatással hallgatta tanítását, mert úgy tanította őket,
mint akinek hatalma van, nem pedig úgy, mint az ő írástudóik.
Mt 7,21-29

Elmélkedés:

A mai evangélium mondásai és a homokra, illetve sziklára épített ház
példázata azt a kérdést veti fel, hogy ki Jézus igazi tanítványa. A
tanítványi élet egyik elme a hit. Jézus a követésére hívja meg az
embereket, de ez lehetetlen, ha valaki nem bízza rá életét, nem hisz
őbenne. Emellett a tanítványt cselekedetekre indítja hite. Az okos és
bölcs ember tehát hittel hallgatja Jézus szavait és az iránta való
szeretetből a hallottak szerint él és cselekszik. A tanítvány élete éppen
ezért a hit és a szeretet mindennapi megvalósítására, megélésére irányul.
Az isteni kegyelem által újjászületett ember Isten akaratának
teljesítésére és az ő törvényeinek való engedelmességre törekszik, ezzel
utánozva Jézusnak, a mesternek a magatartását.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Mindig soknak tartjuk,
amit mi teszünk másokért;
ellenben amit mások tesznek érettünk,
azt semmibe sem vesszük.
Úgy látszik, két szívünk van:
egy lágy, gyöngéd, engedékeny -
önmagunk számára,
és egy kemény, szigorú, zord -
embertársaink számára.
Szalézi Szent Ferenc
______________________________

Évközi tizenkettedik hét – csütörtök

Építs bölcsen!

2009. június 25. Évközi tizenkettedik hét – csütörtök

P. Edward Mcllmail, LC

Mt 7,21-29

Nem mindenki, aki azt mondja nekem: ,,Uram, Uram!'', megy be a mennyek országába, csak az, aki megteszi Atyám akaratát, aki a mennyben van. Sokan mondják majd nekem azon a napon: ,,Uram, Uram! Nem a te nevedben prófétáltunk, nem a te nevedben űztünk démonokat, és nem a te nevedben tettünk sok csodát?'' Akkor majd kijelentem nekik: ,,Sohasem ismertelek titeket. Távozzatok tőlem ti, akik törvénytelenséget cselekedtetek!'' Mert mindenki, aki hallgatja ezeket a szavaimat és követi azokat, hasonló az okos emberhez, aki a házát sziklára építette. Szakadt a zápor, jöttek a folyamok, fújtak a szelek és nekizúdultak a háznak. De az nem dőlt össze, mert az alapjait sziklára rakták. Mindaz pedig, aki hallgatja ezeket a szavaimat, de nem cselekszi meg azokat, hasonlít majd a balga emberhez, aki a házát homokra építette. Szakadt a zápor, jöttek a folyamok, fújtak a szelek és nekizúdultak a háznak. Az összedőlt, és nagy lett a romlása. Történt pedig, hogy amikor Jézus befejezte ezeket a szavakat, a néptömegek le voltak nyűgözve a tanításától, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az ő írástudóik.

Bevezető imádság: Uram, tudom, hogy akkor is meghallgatod imáimat, amikor az korántsem tökéletes. Add, hogy teljesen veled tudjam tölteni ezt az időt, amit imádságra szánok! A te kegyelmed határtalan, és mindig van valami, amit el szeretnél mondani nekem. Bár méltatlan vagyok, mégis fogadd el alázatos imámat!

Kérés: Segíts, hogy fejlődni tudjak életem egy olyan területén, melyet eddig elhanyagoltam!

1. Uram, Uram! Felismerni Jézust, mint Urat és Megváltót egyszerű azoknak, akik hisznek. „Akarod-e tudni, balga ember, hogy a hit tettek nélkül mennyire meddő?” (Jak 2,20) Fontos, hogy tanúságot tegyünk hitünkről a munkában is. Nem elég elmenni a vasárnapi misére, Szentírást tenni a polcunkra és rózsafüzért akasztani a visszapillantó tükörre. A hit nem más, mint napi kapcsolat Krisztussal, ami a kényelmes, megszokott életünket teljesen felforgatja. „Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem: - Uram, Uram! Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát.” (Mt 7,21) Az Atya akaratát teljesíteni nem más, mint dolgozni azon, hogy napról-napra jobbak legyünk a felebaráti szeretet erényének gyakorlásában, hogy türelmesebbek legyünk és önzetlenebbül szolgáljunk másokat. Ha valóban ki akarjuk fejezni hitünket, akkor teljesen oda kell adnunk magunkat. Az igaz hit nem hagyja, hogy önelégültek legyünk. Éreztem magam valaha elbizakodottnak azért, mert katolikus vagyok? Mert soha nem lepleztek le, amikor valami rosszat csináltam? Mert jó iskolába jártam? Krisztusba vetett hitemtől bűnös magabiztosságot, beképzeltséget érzek? Vagy arra késztet engem, hogy jobban szeressek másokat?

2. Szikla szilárd. Hallgatni Krisztusra és követni Őt azt jelenti, hogy úgy élünk, ahogy kellene. A tény, hogy emberek vagyunk, felelősséget von maga után. Szeretni, ismerni és szolgálni Istent ebben a világban és boldognak lenni vele örökké – ez magában foglalja életünk értelmét (ld.KEK1). Amikor bűnt követünk el, nem csak Krisztussal, hanem saját magunkkal is szakítunk. Amikor érezzük, hogy szétfeszítenek a szenvedélyek, a düh, a hiúság és a kapzsiságunk, akkor Krisztus arra hív, hogy „hazatérjünk” és legyünk azok, amiknek lennünk kell, nem pedig azok, amikké a kísértések tesznek minket. Ez a legbiztosabb alap, amikor életünk kritikus periódusában vagyunk. Mik azok a dolgok az életemben, amiket homokra építettem? Gyenge az imaéletem? Hanyag vagyok a kötelességeim teljesítésében? Keményszívű vagyok egy családtagommal szemben?

3. Felszín. Megállapíthatjuk, hogy a homokra épített ház szilárdnak látszott, ezért senki nem gondolt arra, hogy tesztelni kellene, mielőtt a nagy vihar megérkezik. A mi életünk is ilyen lehet. Amikor nyugodtak vagyunk, úgy tűnik, hogy minden rendben. Nincs probléma, nincs félelem. Kívülről minden jónak tűnik, mint ahogy azt azokban a régi hollywoodi filmekben ábrázolják: csak a felszín mélységek nélkül. A felszín alatt ugyanakkor hazugság lapul, régóta tartó problémák, halogatott döntések, üresség - mindez azért, mert nem Krisztus életünk középpontja. Vannak olyan területei az életemnek, ahol képes vagyok természetfeletti szemmel nézni a dolgokat? Álarcot öltök a szomszédjaim előtt? A szüleim előtt? A szerelmem előtt? Mik azok a problémák, amiket ki kell irtani az életemből?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, túlságosan szeretsz engem, és mellettem állsz minden pillanatban, így nem hagyod, hogy felszínesen éljek. Tudod, hogy nehezen adom fel ezt az álarcot, mert nagyon nehéz szembesülni a gyengeségeimmel. Uram, adj erőt, hogy szembe tudjak nézni azokkal a dolgokkal, amiken változtatnom kell!

Elhatározás: Kiválasztok egy területet az életemből, ahol önmagamat fogom adni és nem azt az álarcot, amit mások elvárnak tőlem. Aztán felajánlok egy tized rózsafüzért azért, hogy felül tudjak emelkedni a bűneimen és a gyengeségeimen.


Erdő Péter bíboros atya 2009. júniusi imaszándéka:

Hogy a papság éve, amelyet XVI. Benedek pápa meghirdetett, hozza meg sok embernek a bátorságot és a nagylelkűséget a papi hivatás vállalására.



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger