2009. július 1., szerda

Évközi tizenharmadik hét - Szerda

2009.07.01. szerda

(Szent Áron)

Isten a fiúval volt, és az felnövekedett


Ter 21,5.8-20

Ábrahám százesztendős volt, amikor megszületett a fia, Izsák. Amikor aztán megnőtt a gyermek, elválasztották, és elválasztása napján Ábrahám nagy lakomát rendezett. Amikor azonban Sára látta, hogy az egyiptomi Hágár fia ingerkedik Izsákkal, az ő fiával, azt mondta Ábrahámnak: ,,Dobd ki ezt a szolgálót és a fiát, mert nem fog örökölni ennek a szolgálónak a fia az én fiammal, Izsákkal!'' Nehezére esett ez a dolog Ábrahámnak a fia miatt. De Isten azt mondta neki: ,,Ne essen nehezedre gyermeked és szolgálód dolga: mindabban, amit Sára mond neked, hallgass a szavára, mert Izsák utódait fogják utódodnak nevezni. Azért a szolgáló fiát is nagy nemzetté teszem, hiszen a te magzatod!'' Kora reggel felkelt tehát Ábrahám, fogott egy kenyeret és egy tömlő vizet, rátette Hágár vállára, odaadta a gyermeket, és elbocsátotta. Az elment, és össze-vissza bolyongott Beerseba pusztájában. Amikor aztán elfogyott a víz a tömlőből, odatette a gyermeket az egyik ott lévő fa alá. Aztán elment, és vele szemben leült egy nyíllövésnyi távolságban. Azt mondta ugyanis: ,,Ne lássam meghalni a gyermeket!'' Leült tehát átellenben, és hangos sírásra fakadt. Isten azonban meghallotta a gyermek hangját, és Isten angyala szólította Hágárt a mennyből: ,,Mi van veled, Hágár? Ne félj, mert meghallotta Isten a gyermek hangját arról a helyről, ahol van. Kelj fel, vedd fel a gyermeket, fogd őt erősen a kezeddel, mert nagy nemzetté teszem őt!'' Isten azután megnyitotta az asszony szemét, mire az meglátott egy kutat. Odament, megtöltötte a tömlőt, és inni adott a gyermeknek. Isten ettől kezdve vele volt, s az felnövekedett, a pusztában maradt, és íjász lett belőle.

Zs 33

Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.

Mt 8,28-34

Amikor a túlpartra értek, a gadaraiak vidékére, elébe jött két megszállott. A sírokból jöttek ki, nagyon veszélyesek voltak, ezért senki sem mert azon az úton járni. S azok íme, így kiáltottak: ,,Mi közünk hozzád, Isten Fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt gyötörj minket?'' Messze tőlük egy nagy disznócsorda legelészett. A démonok kérlelték őt: ,,Ha kiűzöl minket, küldj a disznócsordába.'' Azt mondta nekik: ,,Menjetek.'' Azok kimentek és belebújtak a disznókba. És íme, lezúdult az egész konda, le a meredekről a tengerbe, és megfulladtak a vízben. A kondások pedig elfutottak a városba, és hírül vittek mindent, a megszállottakkal történteket is. És íme, az egész város kijött Jézus elé. Amikor meglátták őt, kérlelték, hogy menjen máshová a határukból.

Évközi tizenharmadik hét - Szerda

2009. július 1. - Szerda

Amikor Jézus a Genezáreti-tó keleti partján Gadara vidékére ért, két
ördögtől megszállott ember jött vele szemben. A sírboltokból bújtak elő.
Már annyira elvadultak, hogy senki se mert arra járni. A megszállottak
kiáltozni kezdtek: "Mi közünk hozzád, Isten Fia? Azért jöttél ide, hogy
idő előtt gyötörj minket?" Tőlük távol nagy sertéskonda legelészett. Az
ördögök arra kérték Jézust: "Ha kiűzöl minket, küldj a sertéskondába."
Erre ezt mondta nekik: "Menjetek!" Azok ki is mentek, és megszállták a
sertéseket, mire az egész konda a meredek partról a tóba rohant, és
odaveszett. azt is, ami a megszállottakkal történt. Akkor az egész város
kiment Jézus elé, és amint meglátták, kérték, hogy távozzék határukból.
Mt 8,28-34

Elmélkedés:

A vihar lecsendesítésének történeténél már megállapítottuk, hogy Jézus
sikeresen veszi fel a küzdelmet a gonosz erőkkel, s isteni erejével képes
megfékezni azokat. Ez esetben a természet erői testesítették meg a gonosz
támadását, a mai evangéliumban pedig arról van, hogy a gonosz megszállva
tart két embert. Jézus itt is azonnal felismeri, hogy kivel áll szemben, s
most is tudja, hogy miként kell cselekednie. Egyetlen szavával szabadítja
meg a két megszállottat a bennük lakó gonosztól. Jézus az indítja erre a
cselekvésre, hogy az embert az üdvösségre segítse, a gonosz lélek ugyanis
éppen ezt szeretné megakadályozni. Jézus segítsge minden embernek szól, s
mindenkit az üdvösség felé vezet.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Urunk, Te mindig közeledsz felénk. Egész életünk várakozás, várakozás a
beteljesedésre. Nyugtalan a mi szívünk, amíg meg nem nyugszik Benned, a
Veled való találkozásban. Kérünk, add, hogy már most, mai életünkben is
felismerhessük a jeleit annak, hogy találkozni akarsz velünk. Add, hogy
várakozásunk ne legyen hiábavaló.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenharmadik hét - Szerda

Kedves Elmélkedők!

A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.


Kiűzni a gonoszt

2009. július 1. Évközi tizenharmadik hét - Szerda

P. Steven Liscinsky LC

Mt 8,28-34

Amikor a túlsó parton Gadara környékére ért, két ördögtől megszállt emberrel találkozott. A sírboltokból jöttek elő. Annyira elvadultak voltak, hogy senki sem mert az úton járni. Így kiabáltak: "Mi közünk hozzád, Isten fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt gyötörj minket?" Messze tőlük nagy sertéskonda legelészett. Ezért az ördögök kérték: "Ha kiűzöl minket, küldj a sertéskondába!""Menjetek!" - mondta nekik. Erre kimentek és megszállták a sertéseket, mire az egész konda lerohant a meredekről a tóba és vízbe fúlt. A kanászok elfutottak, és a városba érve mindent elmondtak, azt is, ami a megszállottakkal a szemük láttára történt. Az egész város kiment Jézus elé, és amikor megpillantották, kérték, hagyja el határukat.

Bevezető imádság: Uram, hiszem, hogy bennem élsz. Engedd, hogy szívemben és elmémben is érezzem jelenlétedet. Ezt a napot a te közelségedben akarom megélni és mindent a hit szemével szeretnék látni. Ma beléd akarom helyezni minden bizodalmamat és meggyőződésemet. Csak kérnem kell, és minden kegyelmet meg fogsz adni nekem, amire a mai nap folyamán szükségem lesz. Teljes szívemmel szeretni akarlak, különösen a felebarátaimban. Segíts, hogy át tudjam adni magam nekik és közvetítsem szeretetedet feléjük. Szűzanyám, szegődj mellém ebben az elmélkedésben és járj közben értem, hogy Isten mindent megadjon azért, hogy jobb követője és Országának hatékonyabb apostola legyek.

Kérés: Uram, segíts, hogy legyőzzem a bűnös kísértéseket!

1. A bűn távol tart minket Istentől. Mindannyian megtanultuk a katekizmusból, hogy a halálos bűn elveszi a szentségi állapot kegyelmét és elszakít minket Istentől. Ez az evangélium megmutatja az elszigeteltséget, ahogy a két megszállt ember távol volt Jézustól és azt akarták, hogy magukra hagyja őket. A mi bűneink, akár halálos vagy bocsánatos, eltaszítja Istent tőlünk. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy nincs szükségünk rá, nem akarjuk, hogy jelen legyen az életünkben. Elfogadom a bűnt az életemben, azáltal, távol tartom magamat Istentől? Talán csak kisebb bűnök által?

2. A bűn miatt sérül a többi emberrel való kapcsolatunk is. A gonosztól megszállt embereknek a barátaikkal, ismerőseikkel is megromlott a kapcsolatuk. Nem tudtak többé a közösségükbe járni, és távol kellett élniük a társadalomtól. Minden bűn bizonyos értelemben "társadalmi ", mert hatással van a társadalomra. Még a legszemélyesebb bűnök is – melyeket gondolatban követünk csak el – sérti az Egyház Titokzatos Testét, ezért hatással van a többiekre is. Azok a bűnök, melyeket mások is látnak, még nagyobbak, mert megbotránkoztathatják, illetve bűnre vezethetik a többieket. Krisztus arra hív minket, hogy utasítsuk el a bűnt. Csatlakozzunk hozzá és űzzük ki a gonoszt mindennapjainkból!

3. A bűn bennünk is kárt tesz. Magunkra nézve a legveszélyesebb dolog, ha bűnt követünk el. Az megszállott gyakran önmagában is kárt tesz. A fizikai sérülés a testen egy mélyebb lelki szenvedést jelképezhet. A mi lelkünk Istennek lett teremtve, és a tőle való elszigetelődés igazán szívszaggató lehet. A bűn soha nem mutatja meg csúnya arcát, de miután elkövettük, a lelkiismeretünk elkezd piszkálni minket. Ezután észrevesszük, hogy rosszul választottunk, és ez a rossz döntés elválaszt attól az Egyetlentől, akinek kezdettől fogva rendeltettünk. Ilyenkor érezzük az elszigeteltség miatti szenvedést és a törést, amely belülről megoszt minket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy kizárjam a bűnt az életemből! Szükségem van a segítségedre, erre egyedül nem vagyok képes. Mint ez a két megszállott ember, akik vágytak arra, hogy megszabaduljanak kínjaiktól, én is vágyom arra, hogy életemben legyőzzem a bűnt. Gyakran legyőznek a szenvedélyeim és a kísértéseim. Adj nekem annyi erőt, amennyire szükségem van! Hűséges akarok lenni szeretetedhez és csak téged akarlak keresni egész életem folyamán.

Elhatározás: Ma megígérem Krisztusnak, hogy egy olyan bűnnek, vagy tökéletlenségnek fogok nemet mondani, amelyben gyakran elbukom.


Erdő Péter bíboros atya 2009. júliusi imaszándéka:

Hogy a Kármelhegyi Boldogasszony közbenjárására a hívő keresztények akkor is tudjanak ragaszkodni az igaz Istenhez és az Ő parancsaihoz, ha az őket körülvevő világ másképp gondolkodik.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger