2009. július 2., csütörtök

Sarlósboldogasszony - Szűz Mária látogatása Erzsébetnél


Sarlósboldogasszony - Szűz Mária látogatása Erzsébetnél

Szűz Mária, mint élő Úrmutató, szíve alatt a Gyermekkel siet meglátogatni rokonát, Erzsébetet. Ebben a pillanatban még ő az Isten talpalatnyi hajléka az emberek között. A benne napról napra gyarapodó szeretet sürgeti Máriát Erzsébet felé. Ő pedig az első lesz, aki felismeri a Titkot, és abban megtalálja élete boldogságát. Az Egyház ma Jézus Úrmutatója. Tagjait örömmel tölti el a benne élő Úr, és egyben küldi a világ felé, hogy minél többen felismerjék Jézusban a Megváltót.
További gondolatok...

SZŰZ MÁRIA LÁTOGATÁSA ERZSÉBETNÉL (ünnep)

2009.07.02. csütörtök: SZŰZ MÁRIA LÁTOGATÁSA ERZSÉBETNÉL (ünnep)

Ujjongjatok, mert nagy közöttetek Izrael Szentje


Szof 3,14-18a

Zengedezzél, Sion leánya, ujjongj Izrael; örvendezzél és vigadj teljes szívvel, Jeruzsálem leánya! Az Úr megsemmisítette ítéletedet, eltávolította ellenségeidet; Izrael királya, az Úr, közötted van, nem kell többé félned semmi bajtól. Azon a napon, majd ezt mondják Jeruzsálemnek: ,,Ne félj! Sion, ne lankadjon el kezed! Az Úr, a te Istened, közötted van, erős ő és megszabadít. örvendezik majd feletted örömmel, újjáéleszt szeretetével, és ujjongva vigad fölötted, mintha ünnepet ülne.'' ,,Elfordítom felőled a balsorsot, hogy többé ne legyen gyalázatod miatta.

vagy

Róm 12,9-16b

A szeretet legyen tettetés nélkül. Utáljátok a rosszat, s ragaszkodjatok a jóhoz. Ami a testvéri szeretetet illeti, legyetek egymás iránt gyengédek, a tisztelet dolgában egymással versengők, az igyekezetben nem lusták, lélekben buzgók: az Úrnak szolgáltok! Legyetek örvendezők a reménységben, béketűrők a nyomorúságban, állhatatosak az imádságban, résztvevők a szentek bajaiban; gyakoroljátok a vendégszeretetet! Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket; áldjátok, és ne átkozzátok! Örüljetek az örvendezőkkel, és sírjatok a sírókkal! Ugyanazzal az érzéssel legyetek egymás iránt: nem nagyravágyók, hanem együttérzők az alacsonyrendűekkel. Ne legyetek bölcsek a magatok szemében [Péld 3,7]!

Iz 12,2-6

Íme, Isten az én üdvösségem, bízom és nem félek, mert erőm és ujjongó dalom az Úr, ő lett nekem üdvösségem.'' Örömmel merítetek majd vizet az üdvösség forrásaiból. Így szóltok azon a napon: ,,Adjatok hálát az Úrnak, szólítsátok a nevén, ismertessétek meg a népek közt tetteit! Emlékeztessetek arra, hogy magasztos a neve! Énekkel dicsérjétek az Urat, mert fönséges dolgot művelt, legyen ismert ez az egész földön! Kiálts és ujjongj, Sion lakója, mert nagy közötted Izrael Szentje!''

Lk 1,39-56

Mária pedig útra kelt azokban a napokban, és sietve elment a hegyek közé, Júda városába. Bement Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. És történt, hogy amint Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, felujjongott méhében a magzat, és Erzsébet eltelt Szentlélekkel. Hangosan felkiáltott: ,,Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! De hogyan történhet velem az, hogy az én Uramnak anyja jön hozzám? Mert íme, amint fülemben felhangzott köszöntésed szava, felujjongott a magzat méhemben. És boldog vagy te, aki hittél, mert be fog teljesedni, amit az Úr mondott neked.'' Mária erre így szólt: ,,Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben [Hab 3,18], mert tekintetre méltatta szolgálója alázatosságát [1 Sám 1,11]. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet engem minden nemzedék [Ter 30,13], mert nagy dolgot cselekedett velem a Hatalmas [MTörv 10,21], és Szent az ő Neve [Zsolt 111,9]. Irgalma nemzedékről nemzedékre azokra száll, akik őt félik [Zsolt 103,13.17]. Hatalmas dolgokat művelt karja erejével, szétszórta a gondolataiban kevélykedőket [Zsolt 89,11]. Hatalmasokat levetett a trónról, és kicsinyeket felemelt [Zsolt 147,6]. Éhezőket betöltött jókkal, és üresen bocsátott el gazdagokat [Zsolt 107,9]. Felkarolta Izraelt, az ő szolgáját, megemlékezve irgalmasságáról [Iz 41,8-9; Zsolt 98,3], amint megmondta atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak mindörökre'' [Ter 17,7]. És Mária nála maradt mintegy három hónapig, azután hazatért.

Szűz Mária látogatása Erzsébetnél (Sarlós Boldogasszony)

2009. július 2. - Csütörtök, Szűz Mária látogatása Erzsébetnél (Sarlós Boldogasszony)

Azokban a napokban Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába
sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. Amikor
Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt megmozdult a magzat,
és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott: "Áldott
vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse? De hogyan
lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám? Mert íme, amikor fülembe
csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat!
Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!"
Mária megszólalt:
"Magasztalja lelkem az Urat,
és szívem ujjong megváltó Istenemben!
Mert tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát,
lám, ezentúl boldognak hirdet engem minden nemzedék.
Nagy dolgokat művelt velem a Hatalmas, szentséges az ő neve!
Irgalma nemzedékről nemzedékre száll, mindazokra, akik félik őt.
Nagyszerű dolgot tett karja ereje,
széjjelszórta mind a gőgös szívűeket.
Lesöpörte trónjukról a hatalmasokat,
és felmagasztalta az alázatosakat.
Az éhezőket elhalmozta minden jóval,
de a gazdagokat elküldte üres kézzel.
Felkarolta gyermekét, Izraelt,
megemlékezve irgalmasságáról,
amint atyáinknak megígérte:
Ábrahámnak és utódainak mindörökre!"
Mária ott maradt még körülbelül három hónapig, azután visszatért az
otthonába.
Lk 1,39-56

Elmélkedés:

Erzsébet azért nevezi boldognak a hozzá ellátogató Máriát, mert hitt Isten
szavának. Ebből kiderül, hogy a názáreti leány nem értelmetlenül vagy
ésszerűtlenül fogadta el Isten vele kapcsolatos tervét, hanem hite
indította erre. Hitte, hogy Isten igazmondó, s az ő beleegyezése is
szükséges az isteni üdvözítő szándék megvalósulásához. Isten
mindannyiunktól azt kéri, hogy fogadjuk el üzenetét, fogadjuk el velünk
kapcsolatos szándékát, fogadjuk el a számunkra felkínált lehetőséget.
Mária számára a boldogság útja volt, amikor meglátogatta gyermeket váró
rokonát, Erzsébetet. Ha mi is hittel fogadjuk Isten terveit, s teljesítjük
kéréseit, akkor életutunk a boldogság útja lesz.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Égi Királynő, előzd meg és kísérd
anyai sugalmazásoddal
még a legkisebb cselekedetünket is,
hogy az tiszta és méltó legyen
a szent és szeplőtelen áldozathoz.
Tégy szentté bennünket, jóságos Anyánk,
szentté, miként azt nekünk
a te fiad, Jézus megparancsolta,
amint szíved kéri tőlünk,
és forrón kívánja.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenharmadik hét – csütörtök

Kegyelemből élve

2009. július 2. Évközi tizenharmadik hét – csütörtök

P.Jeffrey Bowker LC

Mt 9,1-8

Jézus a bárkába szállt, átkelt a tavon és városába ment. Ott egy hordágyon fekvő bénát hoztak hozzá. Hitüket látva Jézus e szavakkal fordult a bénához: "Bízzál, fiam, bocsánatot nyernek bűneid!" Néhány írástudó erre azt gondolta magában: "Ez káromkodik."Jézus belelátott gondolataikba, ezért megkérdezte: "Miért gondoltok magatokban rosszat? Mi könnyebb? Azt mondani, hogy bocsánatot nyernek bűneid, vagy azt, hogy kelj föl és járj? Tudjátok hát meg, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására!" Ezzel a bénához fordult: "Kelj föl, fogd ágyadat és menj haza!" Az fölkelt és hazament. Ennek láttán félelem fogta el a népet, és dicsőítette az Istent, hogy az embereknek ekkora hatalmat adott.

Bevezető ima: Uram, hozzád jöttem elmélkedésemben, és kész vagyok mindent megtenni, amit kérsz. Ha magamban vagyok, könnyen választom a kényelmes utat, de tudom, hogy a keresztények útja a szűk kapun át vezet. Benned találom meg az értelmét annak, hogy elhagyjam a kényelmes utat, és a szeretet tökéletesebb útját válasszam. Készen állok, hogy megtanuljam, mint jelent a parancsod: „Kövess engem!”

Kérés: Uram, add meg nekem irgalmad mélyebb megismerését!

1. Béna, mert tehetetlen. Szent Jeromos szerint a testi bénaság annak a jele, hogy az ember nem képes saját erejéből visszatérni Istenhez. Képtelen szolgálni saját üdvösségét, nem ismeri a feltételeket, amelyek révén békét köthet Istennel. A bénaság inkább vonatkozik a farizeusok lelkére, mint a nyomorékra, aki testén hordozza a bajt. Krisztus látta a farizeusok szívének merevségét. Istent egy dobozba zárták volna, hogy kapcsolatuk társadalmi rangjukhoz illő és kényelmes legyen. A farizeusokhoz hasonlóan mi is ragaszkodunk szokásainkhoz. Szívesen zárkózunk be lelki életünkbe, és nem örülünk, ha Isten még több hitet, bizalmat és szeretetet kíván tőlünk. A szentek számára Krisztus mindig új módon tűnik fel, mindig többet kíván, és ez által új és új Krisztus-élmény tölti be őket. Szeretetük mindig friss marad, mert nem akarják megszabni, hogy mit tegyen velük Isten.

2. A baj nem ott van. A béna ember és társai azért jöttek, mert testi bajra reméltek gyógyítást. Krisztus számára azonban nem ez állt az első helyen. Őt elsősorban az ember lelkének állapota foglalkoztatta. Mert Isten számára a baj nem a testi bajoknál kezdődik. Ezeket a bajokat csak azért küldi ránk, hogy gyógyítsuk és fejlesszük kapcsolatunkat vele. „Bocsánatot nyernek bűneid!" Az élet gondjai a szentséggel vannak összefüggésben, azzal, hogy hogyan lehet a szentség fő akadályát, a bűnt megszüntetni. Lelkünk mélyén a bűn által épített gát és az önző életmód okozza a legnagyobb fájdalmat

3. Az üdítő szünet Egy kis idő telt el Jézus szavai: "Bízzál, fiam, bocsánatot nyernek bűneid!" és a béna gyógyulása között, és ez talán csalódást okozott azoknak, akik nem tanulták meg, hogy Krisztus hogyan működik. Ez a kis idő arra szolgál, hogy megérkezzen válaszunk Isten szavára, és eljátszzuk saját szerepünket megváltásunk tervében. Egy gyermek kívánságának azonnal teljesítése csökkenti a szülői szeretetből fakadó ajándék jelentőségét. Ahhoz, hogy érett keresztények legyünk, a hit és bizalom erényeit kell kifejlesztenünk. A gyógyulást Isten akaratának teljesülésében kell keresnünk, és nem saját megkönnyebbülésünk önző érdekei szerint. Időbe telik, amíg ez bekövetkezik. Ez idő alatt, a hit fekete éjszakáján történik valami. Mialatt kibontakozik a csoda, mi is megváltozunk. A felszólítás, hogy „kelj föl!” csak megerősíti és láthatóvá teszi azt, ami a béna lelkében végbement: hite és bizalma révén Krisztus uralja a lelkét.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy csak te segíthetsz felkelni, mert csak te győzheted le a bennem lakó bűnt. Én úgy igyekszem, mint Szent Pál, a jó harcot megharcolni kegyelmed és irgalmad erejével. Segíts, hogy minden nehézséget úgy fogadjak, mint új lehetőséget szívem megtisztítására és lelkem megszentelésére!

Elhatározás: Ma figyelek arra, hogy ne legyek haragos, és ne ítéljek meg másokat. Ezért szívembe fogadom Krisztus szívének irgalmasságát.


A Pápa ima szándéka 2009. július hónapra:

Imádkozzunk, hogy a Közép-Kelet keresztényei hitüket teljes szabadságban élhessék, egyúttal a kiengesztelődés és a béke eszközei lehessenek!

Imádkozzunk, hogy az Egyház csírája és magja legyen olyan emberiségnek, amely kiengesztelődött és újra egyesült Isten egyetlen családjában, valamennyi hívő tanúságtételének köszönhetően a világ minden országában!


„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

A kiállítás meghosszabbítva! Augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Bővebb információ: www.imeazember.hu


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---


Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger