2009. július 6., hétfő

Goretti szent Mária szűz, vértanú (1890-1902)

Goretti szent Mária szűz, vértanú (1890-1902)

Jézust nem hagyja közömbösen az emberi nyomorúság látványa. Ahogy végignézett az embereken, megesett rajtuk a szíve. Minket, kemény szívű halandókat is sokszor megérint, amikor rádöbbenünk korunk vagy önmagunk szellemi-lelki nyomorúságára. Jézus, az Isten szentje azért jött el az idők teljességében – és ma is azért jön közénk – hogy vállaira tehessük életünk terheit, és kövessük az igazi Pásztort az Atyai házhoz.
További gondolatok...

Évközi tizennegyedik hét - hétfő

2009.07.06. hétfő

(Goretti Szent Mária, Szent Izaiás, Szent Dominika)

Jákob látott egy létrát: Isten angyalai jártak azon fel és le


Ter 28,10-22a

Jákob tehát elindult Beersebából, és Hárán felé tartott. Eljutott egy helyre, és ott, amikor a nap leszállt, le akart pihenni. Fogott tehát egy ott heverő követ, a feje alá tette, és elaludt azon a helyen. Álmában azt látta, hogy egy létra áll a földön, a teteje pedig az eget éri, és Isten angyalai fel és le járkálnak rajta. Az Úr a létrára támaszkodott, és azt mondta neki: ,,Én vagyok az Úr, atyádnak, Ábrahámnak Istene és Izsáknak Istene! A földet, amelyen alszol, neked és utódodnak fogom adni. Annyi utódod lesz, mint a föld porszeme. Kiterjedsz nyugatra és keletre, északra és délre. Benned és utódodban nyer áldást a föld minden nemzetsége. Íme, én veled leszek, és őrződ leszek, bárhová mégy, és visszahozlak erre a földre. Nem hagylak el, amíg nem teljesítem mindazt, amit mondtam!'' Amikor Jákob felébredt az álomból, így szólt: ,,Valóban az Úr van ezen a helyen, és én nem is tudtam!'' Aztán megrémülve azt mondta: ,,Milyen félelmetes ez a hely! Nem más ez, mint Isten háza és a menny kapuja!'' Ezért Jákob, amikor reggel felkelt, fogta a követ, amelyet a feje alá rakott, és felállította emlékjelül, majd olajat öntött rá. Azt a várost pedig elnevezte Bételnek -- azelőtt Lúzának hívták. Fogadalmat is tett Jákob, ezekkel a szavakkal: ,,Ha velem lesz az Úr, és megőriz az úton, amelyen járok, ha ad nekem kenyeret, amit megeszem, és ruhát, amit felveszek, s ha szerencsésen visszatérek atyám házába: az Úr lesz az én Istenem. Ezt a követ pedig, amelyet emlékjelül ideállítottam, Isten házának fogják hívni, és neked áldozom a tizedét mindannak, amit adsz majd nekem!''

Zs 90

Aki a Fölségesnek oltalmában lakik, a Mindenható árnyékában nyugszik, azt mondja az Úrnak: ,,Te vagy az én oltalmazóm és erősségem, Istenem, akiben bizakodom.'' Mert ő megment engem a vadászok tőrétől, a súlyos veszélytől. Szárnyával árnyékot borít rád, és tollai alatt menedékre találsz; Pajzs és páncél az ő hűsége, nem kell félned az éjszaka rémeitől, a nappal repülő nyíltól, a sötétben látogató járványtól, a délben pusztító ragálytól. Ezren essenek el bár oldalad mellől és tízezren jobbod felől, hozzád semmi sem közeledik. Sőt saját szemeddel fogod nézni, meglátod a gonoszok bűnhődését. Mert te vagy, Uram, menedékem! Ha a Fölségest választottad oltalmadnak, balszerencse nem ér téged, csapás nem jut sátrad közelébe. Mert angyalainak parancsol felőled, hogy minden utadon őrizzenek. Kezükön hordoznak téged, hogy kőbe ne üssed lábadat. Áspiskígyón és viperán fogsz járni, eltiprod az oroszlánt és a sárkányt. Mivel bennem bízik, megszabadítom, oltalma leszek, mert ismeri nevemet. Ha kiált hozzám, meghallgatom, a szorongatás idején vele leszek, megmentem és megdicsőítem. Betöltöm őt hosszú élettel, és megmutatom neki üdvösségemet.

Mt 9,18-26

Amíg ezeket mondta nekik, íme, odajött egy elöljáró, leborult előtte és azt mondta: ,,A lányom most halt meg, de gyere, tedd rá a kezedet és élni fog.'' Jézus fölkelt és követte őt a tanítványaival. És íme, egy tizenkét éve vérfolyásos asszony hátulról odament, s megérintette a ruhája szegélyét. Azt gondolta magában: ,,Ha csak a ruháját érintem is, meggyógyulok.'' Jézus megfordult, meglátta őt és azt mondta neki: ,,Bízzál lányom! A hited meggyógyított téged.'' És abban az órában meggyógyult az asszony. Amikor Jézus bement az elöljáró házába és látta a fuvolásokat és a tolongó tömeget, így szólt: ,,Távozzatok! Nem halt meg a kislány, csak alszik.'' De azok kinevették. Mikor kiküldték a tömeget, ő bement, megfogta a lány kezét, és a kislány fölkelt. Ennek a híre elterjedt azon az egész vidéken.

Évközi tizennegyedik hét - hétfő

2009. július 6. - Hétfő

Amikor Jézus Kafarnaumban tanított, egy elöljáró lépett hozzá, leborult
előtte, és így kérlelte: "Uram, a leányom most halt meg. De jöjj, tedd rá
kezedet, és életre kel". Erre Jézus fölkelt, és tanítványaival együtt
elment vele.
Közben egy asszony, aki tizenkét éve vérfolyásban szenvedett, hátulról
Jézus közelébe férkőzött, és megérintette ruhájának szegélyét. Azt
gondolta magában: "Ha csak a ruháját érintem is, meggyógyulok." Jézus erre
megfordult, ránézett, és így szólt: "Bízzál, leányom! Hited meggyógyított
téged." Attól az órától fogva egészséges lett az asszony.
Amikor Jézus az elöljáró házába ért, és látta a fuvolásokat meg a lármás
tömeget, rájuk szólt: "Távozzatok, hiszen nem halt meg a leány, csak
alszik!" Azok kinevették. Miután eltávolították a tömeget, Jézus bement,
megfogta a leány kezét, és az életre kelt. Ennek híre elterjedt azon az
egész vidéken.
Mt 9,18-26

Elmélkedés:

Jézus elindul, hogy életre keltse a kafarnaumi elöljáró gyermekét.
Útközben egy beteg érinti meg ruháját a gyógyulás reményében. A történet
végén aztán érintésével visszahívja az életbe a halott kislányt. Jézus
egyetlen érintése, egyetlen szava elegendő a gyógyuláshoz vagy a
feltámadáshoz. Vegyük észre, hogy ezek az érintések kettős irányból
indulnak el. Egyrészt Jézusban sajnálat, szeretet, együttérzés ébred a
betegek iránt és meg akarja mutatni cselekedetével, hogy az irgalmas Isten
tud segíteni és akar is segíteni a gyengéken és betegeken. Másrészt pedig
az emberi kérés is cselekvésre ösztönzi Jézust. Hittel, bizalommal és
reménnyel fordulnak hozzá, és Ő csodával jutalmazza meg az emberek
bizalmát és hitét.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Mindenható Úristen!
Alázatos szívvel fordulunk Tehozzád munkánk kezdetén.
Nagyra törők céljaink, de gyarló a mi erőnk. Kérünk ezért, minden erőnek
forrása, támaszd meg gyengeségeinket és tedd eredményessé munkánkat, hogy
azzal, amit teszünk, a Te dicsőségedet szolgáljuk, hazánknak és
embertársainknak javára lehessünk. Add, hogy megalkuvás nélkül törekedjünk
a jellemes életre, szent igazságodtól és a becsülettől soha el ne
távolodjunk. Ámen.
(Cserkészek imája)
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu

Évközi tizennegyedik hét - hétfő

Gyógyító hit

2009. július 6. Évközi tizennegyedik hét - hétfő

P. Edward McIlmail, LC

Mt 9, 18-26

Míg ezt magyarázta nekik, íme, egy elöljáró lépett hozzá. Leborult előtte s kérte: "Az imént halt meg a lányom, de gyere, tedd rá kezedet és életre kel." Jézus fölkelt, s elment vele tanítványaival együtt. Közben egy asszony, aki tizenkét éve vérfolyásban szenvedett, hátulról megközelítette és megérintette ruhája szegélyét. Így gondolkodott magában: "Ha csak ruháját érintem is, meggyógyulok." Jézus megfordult, ránézett és így szólt: "Bízzál leányom, a hited meggyógyított." Attól az órától fogva egészséges lett az asszony. Amikor Jézus az elöljáró házához ért, s látta a fuvolásokat meg a zajongó tömeget, rájuk szólt: "Menjetek innét, hiszen nem halt meg a kislány, csak alszik!" Erre kinevették. Amikor a tömeget eltávolították, bement, megfogta a kezét, és a kislány fölkelt. A dolognak híre járt az egész vidéken

Bevezető ima: Jézus, add, hogy most csak erre az elmélkedésre összpontosítsak! Segíts, hogy csak rád figyeljek! Te vagy Megváltóm és megmentőm. Hiszem, hogy te is figyelsz rám. Bizalommal jövök hozzád, és azokért ajánlom fel ezt az imádságot, akik félnek hozzád közeledni.

Kérés: Adj erősebb hitet, Uram, hogy erőd meggyógyítson engem és szeretteimet!

1. A mi lépésünkre várva. Láthatjuk, hogy az elöljáró hite cselekedésre készteti Jézust. Ez figyelemre méltó! Isten Fia egy teremtmény rendelkezésére áll annak hite miatt. Oly gyakran várjuk azt, hogy Isten a problémáinkat a saját erőfeszítésünk nélkül oldja meg. Isten jobban ismeri a gondjainkat, mint mi magunk. (vö. Mt 6,8) Azonban olykor mégsem cselekszik addig, amíg nem látja bennünk a hit cselekedetét. Az elöljáróban ezt a hitet látta. Rendkívüli volt, hogy ekkora tömeg előtt Jézushoz menjen, és egy csodát kérjen tőle. Bennem is van ekkora bizalom, amikor Jézushoz imádkozom? Elég erős a hitem, hogy valami rendkívüli dologra kérjem?

2. Megérintő pillanat. A vérfolyásos asszony szintén nagyon hitt Jézusban. Ő ezt nem szavakban fejezte ki, hanem tettben, és megérintette Jézus ruháját. Ez a hit segít a szavakat a tettekkel összekapcsolni. Egy kérés néha nem elég. Cselekednünk kell, megmozdulni, lemondani a kényelemről ahhoz, hogy közel kerüljünk Jézushoz. Az imádság jó, de a cselekedetekkel együtt adjuk a legjobb táptalajt Isten kegyelmének munkájához. Hogyan tehetem teljessé az imaéletemet? Tudok-e például a plébánosomnak valami szervező-munkával segíteni?

3. Vége a szomorúságnak. Jézus idejében nem volt ritka, hogy hivatásos gyászolók sirassanak egy halottat. Jézus azon mondata, hogy a lány csak alszik, nevetségessé tette őt. Jobb esetben csak kétkedést ébresztett. Rosszabb esetben elvette volna az üzletet a hivatásos siratóktól. Hiszen kit kéne siratni, ha a lány él? Néha talán mi is olyanok vagyunk, mint ezek a hivatásos gyászolók; rezignáltan fordulunk a halál és a körülöttünk lévő gonoszság felé. Széttárt kezekkel azt mondjuk, hogy már sose lesz jobb. Esetleg még az is megkísért, hogy megfeledkezzünk Urunk megerősítő jelenlétéről. Azt gondolhatjuk: „Micsoda? Hogy én szent legyek?”, vagy „Belőlem legyen pap, vagy megszentelt életű?”, vagy „Tényleg azt akarod, hogy egy újabb gyerekről gondoskodjunk?” De Krisztus szerencsére tántoríthatatlan. Eljön, hogy életet adjon nekünk, hogy kisegítsen a bűnből, hogy nagylelkűbbé tegyen bennünket. Más szóval eljön, hogy szentté váljunk. Én ellenállok hívásának, vagy követem azt?

Beszélgetés Krisztussal: Az elöljáró és a beteg asszony csodálatos hitet mutatnak nekünk. Én is ilyen hittel akarok élni, Uram! Néha annyira lebénítanak a problémáim, hogy nehezemre esik közeledni hozzád. Erősítsd hitemet és reményemet! Segíts azzal a biztos tudattal élnem, hogy te vagy a Föld Ura!

Elhatározás: Egy adott szándékért hozok egy áldozatot, vagy meglátogatom az Oltáriszentséget.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger