2009. július 7., kedd

Évközi idő, 14. hét Kedd

Évközi idő, 14. hét Kedd

Sokféle küzdelem van jelen életünkben. Küzdünk valaminek az eléréséért, küzdünk valami vagy valaki ellen. Napi küzdelmeinkben jó újra és újra Istenhez fordulni. Ő tudja és akarja is megőrizni a békességet. Ha rá hagyatkozunk, megtaláljuk a béke és a szeretet útját.
További gondolatok...

Évközi tizennegyedik hét – kedd

2009.07.07. kedd

(Szent Willibald, Szent Jácint)

Bár láttam Istent színről színre, mégis életben maradtam


Ter 32,23-33

Miután igen korán felkelt, fogta két feleségét, két szolgálóját, valamint tizenegy fiát, és átkelt a Jabbok gázlóján. Vette őket, átvitte a folyón mindannyiukat, és mindent, ami hozzá tartozott, aztán egyedül maradt. És íme, egy férfi küzdött vele egész virradatig. Amikor azt látta, hogy nem tud erőt venni rajta, megérintette csípőjének inát, s a vele való küzdelemben kificamodott Jákob csípőjének ina. Aztán arra kérte: ,,Eressz el, mert elérkezett már a hajnal!'' Ő azt felelte: ,,Nem eresztelek el, amíg meg nem áldasz!'' Erre a férfi megkérdezte: ,,Mi a neved?'' Ő azt felelte: ,,Jákob.'' A férfi ekkor így szólt: ,,Ne Jákobnak hívjanak ezentúl, hanem Izraelnek! Mert küzdöttél Istennel és az emberekkel, s győzedelmeskedtél!'' Erre Jákob megkérdezte tőle: ,,Mondd meg nekem, mi a neved?'' Az így felelt: ,,Miért kérdezed a nevemet?'' És azzal megáldotta őt azon a helyen. Erre Jákob elnevezte azt a helyet Penuelnek, mondván: ,,Színről-színre láttam itt Istent, mégis megmenekült a lelkem!'' A nap éppen akkor kelt fel felette, amikor elhagyta Penuelt. A lábára azonban sántított. -- Emiatt nem eszik meg Izrael fiai mind a mai napig azt az inat, amely a csípőben van: mert ő megérintette Jákob csípőjének inát.

Zs 16

Dávid imádsága. Hallgasd meg, Uram, igaz ügyemet, méltasd figyelemre könyörgésemet. Hallgasd meg könyörgésemet, nem álnok ajakról fakad. Színed elől jöjjön igazság nekem, szemed lássa meg igazamat. Vizsgáld meg szívemet, és látogasd meg éjjel, tégy tűzpróbára engem, és nem találsz bennem gonoszságot. Szám nem beszélt emberek dolgáról, kerültem ajkad igéi szerint az erőszakos utakat. Tartsd meg léptemet a te ösvényeiden, hogy meg ne inogjon a lábam. Hozzád kiáltok, hisz te meghallgatsz, Istenem! Hajtsd hozzám füledet, hallgasd meg szavaimat! Mutasd meg csodás irgalmadat, hiszen megmented az üldözőktől azokat, akik jobbodban bíznak! Óvj, mint szemed fényét, nyújts szárnyad árnyékában menedéket nekem a gonoszok elől, akik nyomorgatnak engem!Ellenségeim dühöngve körülkerítettek, bezárták kövér szívüket, szájuk ontja a kevélységet. Megleptek, s íme, körülvesznek, rám szegezik szemüket, hogy földre terítsenek, Tekintetük, mint a prédára kész oroszláné, s mint a rejtekhelyén meghúzódó oroszlánkölyöké. Kelj fel, Uram! Előzd meg és terítsd le őt! Ments meg engem kardoddal az istentelentől, karoddal a halottaktól, Uram, a holtaktól, akiknek nincs már részük az életből! Töltsd meg hasukat javaiddal, hadd lakjanak jól gyermekeik, s hagyják fiaikra, ami megmarad. Én azonban igazságban látom meg arcodat, és színed látása tölt el amikor fölébredek.

Mt 9,32-38

Amikor ezek elmentek, íme, odahoztak hozzá egy néma megszállottat. Kiűzte belőle a démont, és a néma megszólalt. A tömeg elcsodálkozott: ,,Soha nem történt még ilyen Izraelben!'' A farizeusok pedig azt mondták: ,,Az ördögök fejedelme által űzi ki az ördögöket.'' Jézus bejárta az összes várost és falut. Tanított a zsinagógáikban, hirdette az ország örömhírét, és meggyógyított minden betegséget és minden gyengeséget. Mikor a tömegeket látta, megesett rajtuk a szíve, mert elgyötörtek voltak és levertek, olyanok, mint a pásztor nélküli juhok [Ez 34,5]. Erre így szólt tanítványaihoz: ,,Az aratni való sok, de a munkás kevés. Kérjétek az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába.''

Évközi tizennegyedik hét – kedd

2009. július 7. - Kedd

Egyszer egy ördögtől megszállott néma embert hoztak Jézus elé. Mihelyt
kiűzte belőle az ördögöt, megszólalt a néma. A nép elámult ezen, és azt
mondogatta: "Ilyen még sohasem történt Izraelben." A farizeusok azonban
megjegyezték: "Az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket."
Jézus ezután bejárta az összes városokat és falvakat. Tanított a
zsinagógákban, hirdette Isten országának örömhírét, és meggyógyított
minden betegséget és minden bajt. Amikor látta a népsokaságot, megesett
rajtuk a szíve, mert olyan fáradtak és kimerültek voltak, mint a nyáj,
amelynek nincsen pásztora. Akkor így szólt tanítványaihoz: "Az aratnivaló
sok, de a munkás kevés. Kérjétek az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat
aratásába!"
Mt 9,32-38

Elmélkedés:

Az emberi rosszindulat és az isteni jóakarat áll szemben egymással a mai
evangéliumban. A nép ámulattal tapasztalja, ahogy Jézus kiűzi az ördögöket
és sok más csodát tesz. Naivan azt gondolnánk, hogy egy ilyen jócselekedet
annyira egyértelmű, hogy mindenkit hálaadásra indít, hiszen könnyen
felfedezhető mögötte az Isten emberek iránti jósága. De még sincs így.
Egyesek azt a lehetetlen vádat fogalmazzák meg, hogy Jézus az ördöggel
szövetkezve viszi végbe cselekedeteit. Rögtön megjelenik tehát az
irigység, a vádaskodás, a rosszindulat, mint jellemző emberi
megnyilvánulások. S ennek oka az lehet, hogy szívük mélyéből elutasítják
Jézust, nem képesek hittel elfogadni, hogy ő az Isten Fia. Jézus viszont
tovább indul, hogy folytassa munkáját és hitet ébresszen sokakban.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Változtasd meg a szíved...
Ha szívünk nem változik, nem térhetünk meg.
Az elköltözés, elmenekülés nem válasz;
a munkahely-változtatás sem az;
a szív átváltozása az igazi.
Hogyan változtassunk hát?
Imádsággal.
Teréz anya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizennegyedik hét - hétfő

Gyógyító hit

2009. július 6. Évközi tizennegyedik hét - hétfő

P. Edward McIlmail, LC

Mt 9, 18-26

Míg ezt magyarázta nekik, íme, egy elöljáró lépett hozzá. Leborult előtte s kérte: "Az imént halt meg a lányom, de gyere, tedd rá kezedet és életre kel." Jézus fölkelt, s elment vele tanítványaival együtt. Közben egy asszony, aki tizenkét éve vérfolyásban szenvedett, hátulról megközelítette és megérintette ruhája szegélyét. Így gondolkodott magában: "Ha csak ruháját érintem is, meggyógyulok." Jézus megfordult, ránézett és így szólt: "Bízzál leányom, a hited meggyógyított." Attól az órától fogva egészséges lett az asszony. Amikor Jézus az elöljáró házához ért, s látta a fuvolásokat meg a zajongó tömeget, rájuk szólt: "Menjetek innét, hiszen nem halt meg a kislány, csak alszik!" Erre kinevették. Amikor a tömeget eltávolították, bement, megfogta a kezét, és a kislány fölkelt. A dolognak híre járt az egész vidéken

Bevezető ima: Jézus, add, hogy most csak erre az elmélkedésre összpontosítsak! Segíts, hogy csak rád figyeljek! Te vagy Megváltóm és megmentőm. Hiszem, hogy te is figyelsz rám. Bizalommal jövök hozzád, és azokért ajánlom fel ezt az imádságot, akik félnek hozzád közeledni.

Kérés: Adj erősebb hitet, Uram, hogy erőd meggyógyítson engem és szeretteimet!

1. A mi lépésünkre várva. Láthatjuk, hogy az elöljáró hite cselekedésre készteti Jézust. Ez figyelemre méltó! Isten Fia egy teremtmény rendelkezésére áll annak hite miatt. Oly gyakran várjuk azt, hogy Isten a problémáinkat a saját erőfeszítésünk nélkül oldja meg. Isten jobban ismeri a gondjainkat, mint mi magunk. (vö. Mt 6,8) Azonban olykor mégsem cselekszik addig, amíg nem látja bennünk a hit cselekedetét. Az elöljáróban ezt a hitet látta. Rendkívüli volt, hogy ekkora tömeg előtt Jézushoz menjen, és egy csodát kérjen tőle. Bennem is van ekkora bizalom, amikor Jézushoz imádkozom? Elég erős a hitem, hogy valami rendkívüli dologra kérjem?

2. Megérintő pillanat. A vérfolyásos asszony szintén nagyon hitt Jézusban. Ő ezt nem szavakban fejezte ki, hanem tettben, és megérintette Jézus ruháját. Ez a hit segít a szavakat a tettekkel összekapcsolni. Egy kérés néha nem elég. Cselekednünk kell, megmozdulni, lemondani a kényelemről ahhoz, hogy közel kerüljünk Jézushoz. Az imádság jó, de a cselekedetekkel együtt adjuk a legjobb táptalajt Isten kegyelmének munkájához. Hogyan tehetem teljessé az imaéletemet? Tudok-e például a plébánosomnak valami szervező-munkával segíteni?

3. Vége a szomorúságnak. Jézus idejében nem volt ritka, hogy hivatásos gyászolók sirassanak egy halottat. Jézus azon mondata, hogy a lány csak alszik, nevetségessé tette őt. Jobb esetben csak kétkedést ébresztett. Rosszabb esetben elvette volna az üzletet a hivatásos siratóktól. Hiszen kit kéne siratni, ha a lány él? Néha talán mi is olyanok vagyunk, mint ezek a hivatásos gyászolók; rezignáltan fordulunk a halál és a körülöttünk lévő gonoszság felé. Széttárt kezekkel azt mondjuk, hogy már sose lesz jobb. Esetleg még az is megkísért, hogy megfeledkezzünk Urunk megerősítő jelenlétéről. Azt gondolhatjuk: „Micsoda? Hogy én szent legyek?”, vagy „Belőlem legyen pap, vagy megszentelt életű?”, vagy „Tényleg azt akarod, hogy egy újabb gyerekről gondoskodjunk?” De Krisztus szerencsére tántoríthatatlan. Eljön, hogy életet adjon nekünk, hogy kisegítsen a bűnből, hogy nagylelkűbbé tegyen bennünket. Más szóval eljön, hogy szentté váljunk. Én ellenállok hívásának, vagy követem azt?

Beszélgetés Krisztussal: Az elöljáró és a beteg asszony csodálatos hitet mutatnak nekünk. Én is ilyen hittel akarok élni, Uram! Néha annyira lebénítanak a problémáim, hogy nehezemre esik közeledni hozzád. Erősítsd hitemet és reményemet! Segíts azzal a biztos tudattal élnem, hogy te vagy a Föld Ura!

Elhatározás: Egy adott szándékért hozok egy áldozatot, vagy meglátogatom az Oltáriszentséget.


Aratás az éhező szíveknek

2009. július 7. Évközi tizennegyedik hét – kedd

P. Jeffrey Bowker LC

Mt 9,32-38

Amikor ezek elmentek, íme, odahoztak hozzá egy néma megszállottat. Kiűzte belőle a démont, és a néma megszólalt. A tömeg elcsodálkozott: ,,Soha nem történt még ilyen Izraelben!'' A farizeusok pedig azt mondták: ,,Az ördögök fejedelme által űzi ki az ördögöket.'' Jézus bejárta az összes várost és falut. Tanított a zsinagógáikban, hirdette az ország örömhírét, és meggyógyított minden betegséget és minden gyengeséget. Mikor a tömegeket látta, megesett rajtuk a szíve, mert elgyötörtek voltak és levertek, olyanok, mint a pásztor nélküli juhok. Erre így szólt tanítványaihoz: ,,Az aratni való sok, de a munkás kevés. Kérjétek az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába.''

Bevezető ima: Uram, jelenlétedbe helyezem magamat tudva a szíved buzgóságát a lelkek iránt. Mennyei Atyád dicsősége formalin tudja az én szívemet is. Meg vagyok győződve róla, hogy mindent, ami langyos és közömbös a mai napon a lelkemben,le fogok tudni győzni. Vágyom rá, hogy még tökéletesebben töltsem be a küldetést, melyet adtál nekem.

Kérés: Uram, újítsd meg az irántad való buzgóságomat, hogy másokat is el tudjak vezetni hozzád!

1. Egy lehetőség Krisztusért. Számos esetben, mikor az emberek nehéz helyzetbe kerülnek saját hibáik miatt, úgy gondolják, hogy ez a „kegyetlen” Isten műve. Krisztus akarata a szív boldogsága, melyet az emberek könyörtelenül üldöznek. A csata minden ember szívében folyik, attól függetlenül, hogy Isten be tud-e lépni abba az életmódba, amit folytatunk, vagy nem. Amit nem nyitunk meg Krisztus felé, azt Ő nem tudja meggyógyítani, vagy megváltani. A farizeusok szabadon választhatták, hogy inkább a gonosszal élnek, mintsem Krisztussal, és mintsem felengedjék Őt a „főszínpadra”. A gyengeségeinkkel és kísértésekkel való harcban érzékenynek kell lennünk az igazságra, mely ugyanilyen választás elé fog minket állítani. Korlátozva leszünk, és a sátánnal éljük az életünket, vagy hagyjuk, hogy Krisztus körülvegyen minket, és biztosítsa a győzelmet számunkra.

2. Az aratás bőséges. Ha ki tudnánk nyitni a szívünket, hogy lássuk, amit Krisztus lát, minden nap megtennénk, amit kér tőlünk: „Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratáshoz” (Mt 9,38). Természetesen oda kell tenni magunkat a küldetésben, de imádkoznunk is kell, hogy az Egyház ne szenvedjen hiányt pásztorokból. Ha Krisztus szemével látnánk, tudnánk, hogy nagyon sokan készen állnak, csak egy kis bíztatásra van szükségük. Nincs szükségük különleges beszélgetésekre és szigorú tanításokra. Ők csak azt szeretnék, ha valaki megmutatná nekik az utat, és ők követnék. Nem kell félnünk apostolnak lenni, sokkal többen állnak készen arra, amit mondanunk kell, mint gondolnánk.

3. Készen állni. Ha Krisztus szívével látnánk, a legcsekélyebb pesszimizmust sem mutatnánk a halál és az önzés kultúráját látva. Tudnánk, hogy a nyomorúságos sorsok, a szenvedés és az önsajnálat ellenére Krisztus teljesen ki tudja elégíteni az Isten utáni vágyat. Állj készen: minél távolabb áll valaki Krisztustól, annál több jelre van szüksége. Állj készen imádsággal. Készítsd el a megváltás „elsősegély szobáját”, ahonnan hamarosan sok beteg fog távozni, és csak az imádság tudja biztosítani, hogy az „orvosi kezelés” után a teljes gyógyulás útjára lépjenek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy mennyire szereted az embereket és tudom, hogy szereteted minden nap kiárad ránk a szentmisében. Az Oltáriszentségben találkozom azzal, aki mindig szeretett engem. Az Oltáriszentségben kérlek, hogy elégítsd ki azt, amiben a szívem hiányt szenved. Lobbantsd lángra a fiatalok szívét, hogy nagylelkűen elfogadják a hivatásukat!

Elhatározás: Ezen a héten fel fogok ajánlani egy óra szentségimádást a papi és szerzetesi hivatásokért.


A tökéletes választás

2009. július 8. Évközi tizennegyedik hét – szerda

P. Jeffrey Bowker LC

Mt 10,1-7

Ezután magához hívta a tizenkét tanítványát. Hatalmat adott nekik a tisztátalan lelkek felett, hogy kiűzzék azokat, és meggyógyítsanak minden betegséget és minden bajt. A tizenkét apostol nevei pedig ezek: az első Simon, akit Péternek neveznek, és András, a testvére, Jakab, Zebedeus fia, és a testvére, János, Fülöp és Bertalan, Tamás és a vámos Máté, Jakab, Alfeus fia, Tádé, a kánaáni Simon, és az iskarióti Júdás, aki el is árulta őt. Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, és megparancsolta nekik: ,,A pogányokhoz vezető útra ne térjetek le, és szamaritánus városba ne lépjetek be! Menjetek inkább Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és hirdessétek: ,,Elközelgett a mennyek országa!'

Bevezető ima: Uram, jelenlétedbe helyezem magamat ismerve szíved lelkek iránti buzgóságát. Mennyei Atyád dicsősége formálni tudja az én szívemet is. Ahogy isteni erőddel lángra lobbantottad a tizenkettőnek a szívét, meggyőződésem, hogy, én is le tudok győzni mindent, ami langyos és közömbös a mai napon a lelkemben. Vágyom rá, hogy még tökéletesebben töltsem be a küldetést, melyet adtál nekem.

Kérés: Uram, add meg a kegyelmet, hogy nagylelkűen és bizalommal fogadjam a tervet, melyet nekem készítesz!

1. Jézusnak szüksége van apostolokra. A Királyság növekedésének feltétele, hogy legyenek „hősei”. Krisztus elutasítja az egy szereplős „programot”. Értékelnünk kell és fejet kell hajtanunk isteni választása előtt, melyet az által fejez ki, hogy győzelmét másokban engedi láttatni, kezdve a Tizenkettővel. Az apostolokban látjuk a példát, akikre Krisztus építette Egyházát, akik cselekedeteikkel elterjesztették a hitet. Ha nem érkezik válasz a hívására, akkor nincs Királyság. Gyakran elmélkedek a meghívásomról? Észreveszem, hogy ez kapcsolatban áll a családommal és a munkahelyemmel? Felelősségteljesen viselkedem?

2. Hívta őket. Sokan voltak a hegyen aznap. Sokakat megérintett és vágytak arra, hogy közel legyenek hozzá, de csak tizenketten kaptak kifejezett meghívást arra, hogy apostolok legyenek. Minden hivatás és küldetés, melyet Istentől kapunk különböző. Amire ki lettünk választva, azt senki más nem tudja betölteni. Krisztus név szerint szólít minket, ez azt jelenti, hogy nagyon jól ismer, hibáinkkal és gyengeségeinkkel együtt. Nem kért a tizenkettőtől sem referenciákat, sem életrajzot vagy nem vizsgálta meg alaposabban az előéletüket. Isten választása, melyet imádságban nyilatkoztatott ki, mindenható és szuverén. Nincs benne hiba, vagy félreértés. Isten hangja, aki beszél, nem csap be és nem lehet becsapni.

3. Szabadon válaszolni. Krisztus szabadon hívott, és tizenkettő szabadon válaszolt. Nem hozott angyalokat a Mennyországból, hogy lenyűgözze őket az együttműködés érdekében, hanem inkább imádkozott az Atyához. Az aratás Ura mindannyiunkat hív. Apostoli hivatásunk nem attól függ, hogy akarjuk-e. Ez nem tehetség kérdése, és nem érzések kérdése, hanem a hité, hogy mennyire törődünk vele és miként válaszolunk arra, amit Isten kér tőlünk. Miért vagyunk ott, ahol éppen vagyunk? Házasságban? Laikus mozgalomban? Sosem tudhatjuk teljesen, csak Isten tudja bölcsességének mélységét. Ez az Ő Országának első misztériuma, mely mindegyikünket személyesen megérint: Isten hívott, akart, és mi „igen”-t mondtunk. Ez az egyetlen válasz, melyre egy apostolnak törekednie kell. Minden más lelassítja a küldetést és megzavarja a szeretet és a szolgálat párbeszédét.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, még jobban akarom érezni, hogy tanítványodnak hívsz, és arra, hogy fény legyek mások számára ebben a világban. Legyen mai munkám válasz erre a hívásra! Megfogadom, hogy sohasem fogok kételkedni a különleges és tökéletes tervben, melyet nekem készítesz. Adjon a szívem mindig nagylelkű és biztos választ hangodra!

Elhatározás: A napom legnehezebb részét nagy örömmel magamhoz ölelem szeretetből az iránt, aki meghívott engem.


A király parancsai

2009. július 9. Évközi tizennegyedik hét – csütörtök

P. Jeffrey Bowker LC

Mt 10,7-15

Menjetek és hirdessétek: ”Elközelgett a mennyek országa!” Gyógyítsatok betegeket, támasszatok föl halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen adjátok! Ne legyen se aranyatok, se ezüstötök, sem rézpénz az övetekben, sem úti tarisznyátok, se két köntösötök, se sarutok, se bototok! Méltó ugyanis a munkás az eledelére. Ha egy városba vagy faluba bementek, tudakozódjatok, hogy ki az arra méltó benne, és maradjatok ott, amíg tovább nem mentek. Amikor beléptek a házba, köszöntsétek azt! Ha méltó rá a ház, szálljon rá a ti békétek; ha pedig nem méltó, a békétek térjen vissza hozzátok. Ha pedig valaki nem fogad be titeket, és nem hallgatja meg tanításotokat: menjetek ki abból a házból vagy városból, és rázzátok le a lábatok porát. Bizony, mondom nektek: kíméletesebb sorsa lesz Szodoma és Gomorra földjének az ítélet napján, mint annak a városnak.

Bevezető ima: Uram, jelenlétedben megtöröm a lelki lustaságot és közömbösséget, ami megfoszt ennek az imádságnak a gyümölcseitől, mindattól, amire nagyon nagy szükségem van. Tisztásban vagyok azzal, hogy mi az, amiben hiányt szenvedek, és tudom, hogy nálad mindent megtalálok, amire szükségem van. Nagyon nehézkesen adok, amíg te késlekedés nélkül és teljesen nekem adod magad. Felajánlom neked engedetlen szívemet, hogy azt tedd vele, amit elvársz tőlem a mai napon.

Kérés: Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy ma jobb apostol lehessek annál, amilyen tegnap voltam!

1. Menj, hirdesd, gyógyíts! A parancs az, hogy menj. Krisztus országa nem fog elterjedni, ha mi csak ülünk ölbe tett kézzel. Nem várhatjuk el, hogy a világ, amelynek szüksége van Krisztusra, segítségért kopogtasson az ajtónkon. Nem kihasználni a lehetőségeket arra, hogy másokat szolgáljunk, remélve, hogy más majd megcsinálja helyettünk, ez egyszerűen azt jelenti, hogy nemet mondunk Krisztus parancsának. Az, hogy „menj”, azt jelenti, hogy érzékennyé kell tenni szívüket és szemünket azokra, akik éheznek Krisztusra. Vegyük észre családunkban, és a körülöttünk élő emberekben a vágyat az Ő ereje és kegyelmei után! Ebben a kultúrában, amely beteg és hanyatló, ez a parancs azt jelenti, hogy keressük meg azokat, akiknek meg kell ismerniük Krisztust, hogy így terjedjen Isten országa. Nem foghatjuk meg a dolgok könnyebbik végét! El kell mennünk azokra a területekre, ahol teljesen elveszett az emberi méltóság és tisztelet – különösen az orvostudomány, jog, politika és oktatás tekintetében. Ez az, amit a Király kér. Milyen választ adok az én Királyomnak?

2. Ingyen kaptátok, ingyen adjátok! Krisztus parancsa, hogy adjuk tovább, amit kaptunk. Ha napról napra jobban odafigyelünk az ajándékokra, amiket Krisztus erejéből kapunk, sokkal jobban tovább tudjuk majd adni Őt másoknak. Apostolként nem saját erőnkből kell haladni, hanem Krisztus gyógyító erejéből kell táplálkoznunk, gyógyítanunk, megmentenünk másokat és legyőzni a gonoszt. Ő az, aki vezeti a küldetést, aki összehívja az apostolok csapatát. Milyen gyakran számolok azzal, hogy sok küldetés az én emberi képességeim erején múlik? Milyen gyakran adom magam, ahelyett, hogy a kegyelmeket adnám, amiket a Szentlélektől kapok. Kizárólag a saját szempontjaim szerint mérem a hatékonyságomat, vagy annak tudatában, hogy Krisztus testének tagja vagyok, és más apostolokkal karöltve megyek előre az Ő ügyéért? Krisztus megváltó ereje nem ott található meg, ahol csak természetes tehetség, ajándékok és képességek játszanak szerepet, hanem ott, ahol engedelmesség és egység van.

3. Ha méltó rá a ház… Krisztus megerősíti, hogyha patthelyzetbe kerülünk, az önmagában nem a küldetés hitelességének a hiányát jelzi. Ennek az eredménye kötődik mások szabad akaratából következő választásokhoz, épp annyira, mint ahogy a jelenlegi gazdasági problémák. Küldetésünk terméketlen időszakai segíthetnek elhatározásunk megszilárdításában, hogy minden körülmények között követjük Jézust. Használjuk ki ezt az időt és utasítsunk el minden kételyt és elbizonytalanodást, hogy bebizonyítsuk, mennyire hiteles a mi „igen”-ünk! Egy tiszta beleegyezés mindig Isten akaratát keresi, nem a könnyű és gyorsan elérhető eredményekért, hanem, hogy az Atya kedvében járjon.

Beszélgetés Krisztussal: Azt szeretném, hogy isteni szíved szívemben lángra lobbantsa az apostoli buzgóságot országodért. Felajánlom azt az ígéretet, amit egy katona tesz a harcban: bátorságot, becsületességet, kitartást és, hogy méltó lesz ahhoz, akinek a nevében harcol – „Krisztus Királyságának apostola”. Annak fényében dolgozom, hogy csak egy életem van ezen a földön. Egy pillanatot sem szabad önzésben és saját kényelmünk keresésében eltölteni. A szívem kész a küldetésre, Uram, kérlek, táplálj engem erőddel!

Elhatározás: Ma meg fogom újítani a napi és heti elhatározásaimat az időm beosztásával kapcsolatban Krisztus előtt, és meggyőződök róla, hogy a tőlem telhető legjobban kihasználom az időmet országa terjedéséért.


Családi viszály

2009. július 10. Évközi tizennegyedik hét – péntek

P. Edward McIlmail, LC

Mt 10, 16-23

Nézzétek, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé! Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok! Az emberekkel szemben legyetek óvatosak, mert bíróság elé állítanak, zsinagógáikban pedig megostoroztatnak benneteket! Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak, hogy tegyetek előttük és a pogányok előtt tanúságot. Amikor átadnak benneteket a bíróságnak, ne töprengjetek, hogyan és mit mondjatok! Abban az órában megadatik nektek, hogyan beszéljetek. Mert hisz nem ti fogtok beszélni, hanem majd Atyátok Lelke szól belőletek. Halálra adja majd a testvér a testvért, az apa a gyermekét, a gyermekek meg szüleik ellen támadnak és vesztüket okozzák. Mindenki szemében gyűlöletesek lesztek nevemért. Aki azonban mindvégig kitart, az üdvözül. Ha valamelyik városban majd üldöznek benneteket, meneküljetek a másikba, mert bizony mondom nektek, nem járjátok végig Izrael városait, amíg az Emberfia el nem jön.

Bevezető ima: Uram, te vagy az állandó pont az életemben. Te vagy a kezdet és a vég. Szeretlek, mert megváltottál. Bízom benned, mint legközelibb barátomban. Remélek benned, hogy te fogsz köszönteni az örökkévalóságban.

Kérés: Uram, add, hogy nagyobb egységben lehessek veled, mert benned sosem fogok csalódni!

1. Éberség a világ felé. Jézus földi életének legnagyobb ellentmondása, hogy szeretetből alávetette magát a keresztre feszítéssel járó szenvedésnek, hogy így megváltson bennünket, és esélyt adjon az örök életre. Azonban ismeri sok hibánkat, és szívünk gyengeségeit. Jézus azonban nem bízott bennük, mert ismerte mindnyájukat, s nem szorult rá, hogy bárki is felvilágosítsa az emberről. Tudta, mi lakik az emberben. (Jn 2: 24-25). Krisztus arra is figyelmeztet, hogy másokra se hagyatkozzunk túlzott mértékben, hiszen nekik is ugyanolyan gyengeségeik vannak. A másokba vetett bizalmunknak reálisnak kell lennie; sose lehet egy szinten a Krisztusba vetett hitünkkel. Előfordul, hogy túlságosan ráhagyatkozom valakire? Felismerem azt, hogy ha túl sokat várok valakitől, az szükségtelen problémákat okozhat nekem?

2. Családon belüli problémák. Krisztus a szikla, amihez az emberiség hullámai ütköznek. Parancsolatai mindannyiunk szívéhez szólnak, de személyes választ kívánnak tőlünk. Az, hogy egy-egy ember hogyan válaszol, rejtély marad. Egyesek igent mondanak, mások nemet. Önmagunk ellentmondásossága néha a családon belüli ellentéthez vezet. Nem csoda, hogy olykor a rokonaink válnak a legnagyobb ellenségeinkké. Krisztus állhatatossága azonban biztosít arról, hogy Ő hűségesebb marad, mint esetleg egyes családtagjaink. Elfogadom, hogy a Krisztushoz való hűségem akár szembenállást is okozhat szeretteim között? Fel tudom ajánlani megpróbáltatásaimat az ő üdvösségükért?

3. Magányos szívek. Krisztus sosem ígért egyszerű életet követőinek. Ha így lett volna, mindig bőven lettek volna tanítványai. Ő tudja, hogy mi teszi szeretetünket éretté: az áldozat. Az önfeláldozás megtisztít, nemessé tesz. A szeretet áldozat nélkül csak egy tündérmese. A szeretet azt is jelenti, hogy osztozunk mások szenvedésében. Amikor a férfiak és nők teljesen önállóak, és függetlenek akarnak lenni, azt kockáztatják, hogy olyan ön-függőségbe kerülnek, mely nyomasztó magányban tartja őket - mondta XVI. Benedek pápa 2008. február 9-ei beszédében. Ha elzárjuk magunkat Istentől, leragadunk saját kicsinységünkben. El tudom-e fogadni a Krisztusért vállalt szenvedést, amely a saját kényelmem korlátai közül való kitörés?

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, nem egyszerű követni téged! Sok helyen ütközhetek ellenállásba, néha a saját családom részéről is. Segíts mindezt türelemmel viselnem, irántad érzett szeretetből. Adj békességet a hitben való kitartáshoz. Az áldozathozatalaimat azokért ajánlom fel, akik megpróbálnak meggátolni engem a te követésedben.

Elhatározás: Imádkozni fogok, vagy egy konkrét áldozatot hozok valamelyik családtagomért, aki távolabb áll a hittől.


Közös üldöztetés

2009. július 11. Évközi tizennegyedik hét – Szombat

Szent Benedek - Európa fővédőszentje

P. Edward McIlmail, LC

Mt 10, 24-33

Nem nagyobb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál. Legyen elég a tanítványnak, ha olyan, mint mestere, s a szolgának, ha olyan, mint ura. Ha a ház urát Belzebubnak nevezik, mennyivel inkább háza népét!

Ne féljetek hát tőlük! Hiszen semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s olyan titok sincs, ami ki ne tudódnék. Amit sötétben mondok nektek, azt mondjátok el fényes nappal, és amit a fületekbe súgnak, azt hirdessétek a háztetőkről! Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, a lelket azonban nem tudják megölni! Inkább attól féljetek, aki a kárhozatba vetve a testet is, a lelket is el tudja pusztítani! Ugye két verebet adnak egy filléren? S Atyátok tudta nélkül egy sem esik le a földre. Nektek minden szál hajatok számon tartják. Ne féljetek hát! Sokkal többet értek a verebeknél. Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.

Bevezető ima: Alázatosan közeledek feléd ebben az imádságban, Uram. Tudom, hogy nagyon szükségem van rád. Bár bűnös vagyok, vigaszt nyújt a tudat, hogy te szeretsz engem. Add, hogy ez a szeretet növelje hitemet! Legyen ez az imádság egy lépcső a mennybe!

Kérés: Uram, adj bátorságot a hitért való kisebb és nagyobb üldöztetések elviseléséhez!

1. Ördögi. Jézust ellenségei ördögnek mondták. Szívük keménysége miatt nem látták meg a jót Urunkban. Ez a fajta ellenségesség a mai napig tart. Krisztus figyelmezteti a követőit, hogy épp úgy támadják majd őket, ahogyan Őt magát is. Ezért aztán nem meglepő, hogy a magzat életét védő magatartásunk miatt maradinak bélyegeznek bennünket, és az erkölcsi igazságokhoz való ragaszkodásunk miatt intoleránsnak mondanak. Az üldöztetés csak növeli hitünk hitelességét. Ha sosem ütközünk ellenállásba, lehet, hogy nem éljük meg a hitünket elég határozottan vagy nyilvánosan. Én eltűröm az üldöztetést a hitemért?

2. A fényre. Nincs olyan titok, ami ki ne tudódnék. Jézus Urunk biztosít arról, hogy idővel minden világossá válik. A különféle hazugságok az interneten már a fény sebességével haladnak. Az igazság, úgy tűnik, ennél lassabban. A probléma nem új keletű: „Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják.” (2 Tim 4, 3-4). Akár a házasság, akár a magzat méltóságáról van szó, az igazság egy idő után eléri a nyilvánosságot. Krisztus igazságának is gyökeret kell vernie bennünk, ha életünket örömmel és értelemmel akarjuk megtölteni. Életünk legkeserűbb pillanatai akkor vannak, amikor Krisztustól távol kerültünk. Mely bűnömmel kell leginkább megküzdenem az életemben?

3. Elfogadhatatlan. Ha megtagadjuk Krisztust, Ő is megtagad bennünket az utolsó ítélet napján. Ez a szomorú igazság. Oly gyakran felébred bennünk a kísértés, hogy hitünket eltitkoljuk, és csendben maradjunk a gonosszal szemben. Ez sokféleképpen megtörténhet. Nem mondunk semmit, amikor egy rokonunk össze akar költözni a barátjával. Nem tiltakozunk, amikor egy másik katolikus gyakorlatilag megvédi az abortuszt és a fogamzásgátlást. Vagy szülőként nem szólunk, ha a gyermekünk hosszú órákon keresztül csak internetezik. Mindezt a tétlenséget „toleranciának” mondhatjuk. De Krisztus nem azzal küldte el a tanítványait, hogy: „Menjetek, és legyetek toleránsak mindenkivel.” Hanem „Menjetek, és tegyétek tanítványommá minden népet.” Előfordul, hogy én hallgatag maradok, amikor valamilyen ügyben fel kéne szólalnom?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, téged követni nem egyszerű. Minden oldalról érhetnek támadások: a családból, barátoktól, a médiából. Néha azt kívánom, hogy bárcsak könnyebb lenne kereszténynek lenni, de hiszen neked sem volt könnyű. Segíts, hogy ne panaszkodjak annyit! Adj erőt, hogy bátran kiállhassak melletted!

Elhatározás: Egy kényes kérdésről beszélek valakivel, akinek szüksége van a keresztény útmutatásra.


„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

A kiállítás meghosszabbítva! Augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Bővebb információ: www.imeazember.hu


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti:info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger