2009. augusztus 10., hétfő

Szent Lőrinc diakónus, vértanú

Szent Lőrinc diakónus, vértanú

Aki nekem szolgál, kövessen engem – tanítja Jézus. Vajon mennyire vesszük komolyan ezt a személyes döntés elé állító felszólítást? A szolgálat és a Krisztus-követés útja ugyanaz. De van olyan akadály, amely útjába állhat enne3k a szolgálatnak. A gazdagság, a pénz igazságtalanná tesz minket. Nem szolgálhatunk két úrnak. El kell döntenünk, hogy miről mondunk le, és ki mellett kötelezzük el magunkat. Nem saját gazdagságunkat keressük, hanem Istenben szeretnénk gazdagodni. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

SZENT LŐRINC

2009.08.10. hétfő: SZENT LŐRINC (ünnep)

Aki bőven vet, bőven is arat


2Kor 9,6-10

Azt mondom: Aki szűken vet, szűken is arat; és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan eltökélte szívében, ne kedvetlenséggel vagy kényszerűségből, mert Isten a jókedvű adakozót szereti [Péld 22,8G]. Isten pedig elég hatalmas, hogy minden kegyelmét bőven árassza rátok, hogy mindig, mindennel teljesen el legyetek látva, és bőven teljék minden jótéteményre, amint írva van: ,,Bőven adott a szegényeknek; igazsága fennmarad örökkön-örökké'' [Zsolt 112,9]. Aki pedig magot ad a magvetőnek, és kenyeret nyújt eledelül [Iz 55,10], megsokasítja majd a ti vetéseteket is, és megszaporítja igazságotok gyümölcsét [Óz 10,12G].

Zs 111

Boldog az az ember, aki az Urat féli, és nagy tetszését leli parancsaiban! Utóda hatalmas lesz a földön, áldott lesz az igazak nemzedéke. Dicsőség és gazdagság lesz házában, és igazsága mindörökre megmarad. Világosságként ragyog fel a sötétségben az igazaknak az irgalmas, a kegyes, az igaz. Jó annak az embernek, aki könyörül és kölcsönt ad, aki a törvény szerint intézi dolgait, mert az soha meg nem inog. Örökké emlékezetben marad az igaz, rossz hírtől nem kell félnie. Erős a szíve, bízik az Úrban, rendületlen a szíve, nem fél, amíg le nem nézheti ellenségeit. Osztogat, adakozik a szegényeknek; Igazsága örökre megmarad, hatalma dicsőségesen emelkedik. Látja a bűnös és bosszankodik, fogát csikorgatja és emészti magát. A bűnösök kívánsága meghiúsul.

Jn 12,24-26

Bizony, bizony mondom nektek: ha a földbe hullott gabonaszem meg nem hal, egymaga marad, de ha meghal, sok termést hoz. Aki szereti életét, elveszíti azt, és aki gyűlöli életét ezen a világon, megőrzi azt az örök életre. Aki nekem szolgál, kövessen engem, és ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Azt, aki szolgál nekem, meg fogja tisztelni az Atya.

Szent Lőrinc diakónus és vértanú

2009. augusztus 10. - Hétfő

Galileai útjuk során Jézus ezt mondta tanítványainak: "Az Emberfiát az
emberek kezébe fogják adni. Megölik őt, de harmadnapra feltámad." Erre a
tanítványok igen elszomorodtak. Amikor Kafarnaumba érkeztek, az adószedők
Péterhez fordultak, és megkérdezték: "A ti Mesteretek nem fizet
templomadót?" - "De igen" - felelte. Amikor belépett a házba, Jézus
megelőzte őt kérdésével: "Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől
szednek vámot vagy adót, fiaiktól vagy az idegenektől?" "Az idegenektől" -
felelte Péter. Erre Jézus így szólt: "A fiak tehát mentesek. De hogy meg
ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess horgot, és az első halat,
amelyik ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját: találsz benne egy pénzdarabot.
Vedd ki és add oda nekik értem és érted!"
Mt 17,22-27

Elmélkedés:

Egy csodás eseményről olvashatunk a mai evangéliumban. Jézus utasításokat
ad Péternek arra vonatkozóan, hogy miként járjon el az adó megfizetésével
kapcsolatban, s bár az apostol első pillanatban furcsának tarthatta, hogy
valóban pénzt fog találni a hal szájában, mégis megteszi a kérést. Itt
mégsem az evangéliumok jellegzetes csoda elbeszéléséről van szó. hiszen
magának a tényleges csodás eseménynek a leírása nem szerepel a
történetben.
Jézust az motiválja cselekedetében, hogy ne okozzon botrányt. Máté
evangélista ezzel a jelenettel készíti elő a botrány okozásának témáját,
amely írásának tárgya a következőkben. Az eset leírásának másik célja
annak bemutatása, hogy Jézus a mennyei Atya Fiának tartotta magát, s ez
határozta meg földi küldetését.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Urunk, küldj ma is követeket hozzánk, akik utadat előkészítik, akik igédet
hirdetik, miként János, a Keresztelő tette. Küldj ma is követeket hozzánk,
akik készek arra, hogy háttérben legyenek, hogy Te, Urunk, bennünk
növekedjél. Küldj ma is követeket hozzánk, akik érted és nem önmagukért
élnek. Adj bocsánatot és új kegyelmet, hogy szolgálhassunk Neked, és
előkészíthessük számodra az utat az emberek között, hogy megvalósulhasson
a Te országod.
______________________________

Szent Lőrinc diakónus és vértanú

Kedves Elmélkedők!

A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.


A Pápa ima szándéka 2009. augusztus hónapra:

- Hogy a közvélemény jobban észrevegye a kitelepítettek és a menekültek millióinak problémáját, és hogy konkrét megoldásokat találjanak gyakran tragikus helyzetükre.

- Hogy azoknak a keresztényeknek, akiket nem kevés országban Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek és üldöznek, elismerjék az emberi jogokat, az egyenlőséget és a vallásszabadságot, úgyhogy saját hitüket szabadon élhessék és megvallhassák.


Erdő Péter bíboros atya 2009. augusztusi imaszándéka:

Hogy Szent István király közbenjárására népünk fennmaradjon és a keresztény hit útján járjon.


Imádkozzunk a fiatalok tisztaságáért!

Sok fiatal van a világban, aki vágyik a tisztaságra, de olyan nagy az ellenkező irányú sodrás, hogy az magával ragadja őket is. Viszont ha megmutatják nekik, hogy létezik, és működésképes a tiszta út-, ha meghívják őket erre az útra - sokan meghallják, (meghallanák) ezt a hívást. Mi az imáinkkal erősíthetjük fiataljainkat.

Részletek itt: http://vandorevangelium.hu/?m=107


A szeretet hatalma

2009. augusztus 10. Évközi tizenkilencedik hét – hétfő

Szent Lőrinc diakónus és vértanú

P. John Connor LC

Jn 12,24-26

Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz. Aki szereti életét, az elveszíti, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti az örök életre. Aki nekem szolgál, az engem kövessen, s ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt megtiszteli az Atya.

Bevezető ima: Uram, ma Szent Lőrinc példáját mutatod meg nekem. Azért adta életét, hogy a te nevedet tisztelje és szeresse minden ember. Vágyom arra, hogy bátran kövessem hősies szeretetének példáját, hogy meghaljak én is, és ezzel kiérdemeljem kegyelmedet sok szükséget szenvedő lélek számára.

Kérés: Uram, segíts, hogy elfeledkezzem magamról, és a te érdekedet helyezzem az enyém elé!

1. Krisztus szeretete. Krisztus nem kér tőlünk olyan dolgot, amit Ő maga nem élt át. Jézus Krisztus az egyetlen olyan, az emberek tiszteletével övezett istenség, aki feláldozta életet hívei iránti szeretetből. Krisztus önfeláldozó szeretetének van hatalma arra, hogy megsokszorozza a szeretetet életünkben. Krisztus önátadó szeretete nyomán születnek az övéhez hasonló cselekedetek.

2. Szent Lőrinc. Szent Lőrinc diakónus volt a korai kereszténység idején, a harmadik század közepén. Úgy halt mártírhalált, hogy testét tüzes rostélyon, lassú tűzön megégették. Amikor már egy ideje égették a tűzön, kérte gyilkosait, hogy fordítsák meg, hadd égjen meg a másik oldala is. Lőrinc hite és bátor szeretete Krisztus áldozatának gyümölcse. Tőlünk talán nem várnak el ilyen nagy hősi tettet, de Krisztus elnyerte a kegyelmet számunkra is, hogy hordozzuk keresztünket, és önzetlen, nagylelkű szeretettel éljük életünket.

3. A hűség gyümölcse. Amikor a szentek életéről elmélkedünk, megérint bennünket Krisztus és Egyháza iránti hűséges szolgálatuk. Hűségük Krisztus hűségének gyümölcse. A mi hűséges tetteink bátorítanak másokat is hasonló tettekre. A kitartó hűség Isten kegyelméből és a mi együttműködésünkből táplálkozik. A halálig tartó töretlen hűség közös forrása ez a kegyelem és a mi válaszunk. Isten teremtménye a lelki nagyság, amely szükséges a hűséghez. Isten naponta ajándékoz meg erővel a hűségben való kitartáshoz.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy növekedjen adakozó szeretetem a neked szóló szolgálatomban. Nem kívánod tőlem, hogy vértanú legyek, mint Szent Lőrinc, de kérlek, hadd ajánljak fel kicsiny áldozatokat minden nap Egyházadért és a lelkek üdvösségéért!

Elhatározás: Ma a hűséges imádság vagy az apostoli szolgálat áldozatát ajánlom fel a tisztítótűzben levő lelkekért.


Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger