2009. augusztus 18., kedd

Évközi huszadik hét – kedd

2009.08.18. kedd

(Szent Ilona, Szent Klaudia, Szent Rajnáld)

Menj, és a te erőddel szabadítsd meg Izraelt, én küldelek téged!


Bír 6,11-24a

Aztán elment az Úr angyala, s leült az alatt a tölgyfa alatt, amely Efrában volt és Joáshoz, Ezri nemzetségének atyjához tartozott. Amikor annak a fia, Gedeon éppen gabonát csépelt és tisztított a sajtóban, hogy megmentse a mádiániták elől, megjelent neki az Úr angyala, és azt mondta: ,,Az Úr veled, hős vitéz.'' Gedeon megkérdezte tőle: ,,Kérlek, uram, ha velünk van az Úr, miért ért minket mindez? Hol vannak azok a csodái, amelyekről atyáink beszéltek, amikor azt mondták: ,,Az Úr hozott ki minket Egyiptomból?'' Most ugyanis elhagyott minket az Úr, s a mádiániták kezébe adott.'' Ekkor az Úr rátekintett, és így szólt: ,,Menj el a te saját erőddel és szabadítsd meg Izraelt a mádiániták kezéből. Vedd tudomásul, hogy én küldtelek.'' Ő azonban megkérdezte: ,,Kérlek, Uram, mivel szabadítsam meg Izraelt? Íme, nemzetségem a legcsekélyebb Manasszéban és én a legkisebb vagyok apám házában.'' Az Úr erre azt felelte: ,,Én veled leszek, s te úgy megvered a mádiánitákat, mintha csak egyetlenegy embert vernél meg.'' Erre ő így szólt: ,,Ha csakugyan kegyelmet találtam előtted, adj nekem valami jelt, hogy Te szólsz hozzám, és ne menj el innen, amíg vissza nem térek hozzád, s ki nem hozom áldozatomat, és fel nem ajánlom neked.'' Az Úr azt felelte: ,,Itt maradok, amíg vissza nem jössz.'' Erre Gedeon bement, megfőzött egy gödölyét, egy véka lisztből kovásztalan kenyeret készített, aztán a húst egy kosárba tette, a hús levét pedig egy fazékba öntötte, s kivitte mindezt a tölgy alá, s felajánlotta neki. Az Úr angyala ekkor azt mondta neki: ,,Vedd a húst meg a kovásztalan kenyeret, s tedd erre a sziklára, a levet pedig öntsd rá.'' Amikor ő ezt megtette, az Úr angyala odanyújtotta a kezében levő bot végét, s megérintette vele a húst és a kovásztalan kenyeret. A sziklából tűz szállt fel, s megemésztette a húst s a kovásztalan kenyeret. Erre az Úr angyala eltűnt szeme elől. Amikor Gedeon látta, hogy az Úr angyala volt az, így szólt: ,,Jaj nekem, Uram Isten, mert színről-színre láttam az Úr angyalát!'' Ám az Úr azt mondta neki: ,,Béke veled! Ne félj, nem halsz meg!'' Erre Gedeon oltárt épített ott az Úrnak, s elnevezte azt az ,,Úr békéjének''. Ott is van mind a jelen napig Abiézer fiainak Efrájában.

Zs 84

A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Megkegyelmeztél országodnak, Uram, véget vetettél Jákob fogságának. Megbocsátottad néped vétkét, betakartad minden bűnét. Visszatartottad nagy haragodat, elfordítottad felindulásod hevét. Állíts helyre minket, szabadító Istenünk, s fordítsd el rólunk haragodat! Vagy örökre haragszol ránk, és kiterjeszted haragodat nemzedékről nemzedékre? Ugye felénk fordulsz és életre keltesz minket és néped örvendezhet majd tebenned? Mutasd meg nekünk, Uram, irgalmasságodat, és szabadításodat add meg nekünk. Hadd halljam meg, mit szól hozzám az Úr Isten, hisz ő békét hirdet nemzetének, szentjeinek, s mindazoknak, akik megtérnek szívükben. Bizony, közel van üdvössége azokhoz, akik félik őt, hogy dicsőség lakozzék országunkban. Az irgalom és az igazság egymásra lelnek, csókot vált az igazságosság és a béke. Hűség sarjad a földből és igazság tekint le az égből. Valóban, az Úr megadja kegyelmét, és földünk megtermi gyümölcsét. Igazságosság jár előtte, s követi az úton lépteit.

Mt 19,23-30

Ekkor Jézus így szólt tanítványaihoz: ,,Bizony, mondom nektek: a gazdag ember nehezen tud bemenni a mennyek országába. S újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni az Isten országába.'' Ennek hallatára a tanítványok nagyon elcsodálkoztak és megkérdezték: ,,Akkor hát ki üdvözülhet?'' Jézus rájuk tekintett és így szólt: ,,Embereknek lehetetlen ez, de Istennek minden lehetséges'' [Ter 18,14; Jób 42,2]. Ekkor megszólalt Péter és azt mondta neki: ,,Íme, mi elhagytunk mindent, és követtünk téged. Mi lesz hát velünk?'' Jézus azt felelte nekik: ,,Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem, az újjászületés idején, amikor az Emberfia helyet foglal dicsősége trónján, ti is tizenkét trónon fogtok ülni, és ítélni fogjátok Izrael tizenkét törzsét. És mindenki, aki elhagyta házát, testvéreit vagy nővéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjét az én nevemért, százannyit kap majd és örök életet fog örökölni. Sokan lesznek elsőkből utolsók, és utolsókból elsők.

Évközi huszadik hét – kedd

2009. augusztus 18. - Kedd

A gazdag ifjú távozása után Jézus így szólt tanítványaihoz: "Bizony,
mondom nektek: A gazdag nehezen jut be a mennyek országába. Újra mondom
nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutnia
Isten országába." Ennek hallatára a tanítványok igen megdöbbentek, és azt
kérdezték: "Hát akkor ki üdvözülhet?" Jézus rájuk tekintett, és így szólt:
"Embereknek ez lehetetlen, de Istennek minden lehetséges." Ekkor Péter
megkérdezte: "Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és követtünk téged. Mi lesz
a jutalmunk?" Jézus így válaszolt: "Bizony, mondom nektek: ti, akik
követtetek engem: a világ megújulásakor, amikor az Emberfia dicsőséges
trónjára ül, együtt ültök majd vele tizenkét trónon, hogy ítélkezzetek
Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz, aki elhagyja értem otthonát,
testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit
kap, és elnyeri majd az örök életet. Sokan lesznek az elsőkből utolsók, és
az utolsókból elsők."
Mt 19,23-30

Elmélkedés:

Jézus csodás gyógyításainál érdemes felfigyelnünk arra, hogy e
cselekedetek egyrészt a meggyógyult betegek javára szolgálnak, ugyanakkor
azt hivatottak igazolni, hogy Jézus az Üdvözítő. A betegek a hitük által
nyernek gyógyulást: hisznek abban, hogy gyógyítójuk a Megváltó, az
Üdvözítő. Jézus azonban nem csak a testet akarja gyógyítani, hanem az
emberi lelkeket is, ezért a megtérő bűnösöknek mondott megbocsátó szava
mindennél világosabban igazolja, hogy eljött az üdvösség ideje. Annak
elismerése, hogy ő az Üdvözítő, s nincs üdvösség senki másban, azt
jelenti, hogy a vele kapcsolatunkon múlik, hogy üdvözülünk-e vagy sem. A
mai evangéliumban azt kéri tanítványaitól és tőlünk, hogy mindenről
mondjunk le az üdvösség érdekében amely a legfőbb jó, amit Isten adhat
nekünk.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Semmit sem akarok magamnak megtartani, hanem inkább magam s mindenem
szeretném önként és szíves-örömest neked adni.
Uram, Istenem, teremtőm és megváltóm, akkora vonzódással, tisztelettel,
dicsérettel és tisztességgel, akkora hálával, odaadással és szeretettel,
akkora hittel, reménnyel, tisztasággal szeretnélek ma magamhoz venni
téged, amekkorával méhébe fogadott és óhajtott szentséges anyád, a
dicsőséges Szűz Mária, amikor alázatosan és áhítattal felelt az angyalnak,
aki a megtestesülés örömhírét jelentette neki: íme, az Úrnak szolgáló
leánya, legyen nekem a te igéd szerint.
Kempis Tamás
______________________________
_________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu

Évközi huszadik hét – kedd

„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

MÉG Augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Bővebb információ: www.imeazember.hu

Feljutni a csúcsra

2009. augusztus 18. Évközi huszadik hét – kedd

P. José LaBoy, LC

Mt 19, 23-30

Abban az időben Jézus tanítványaihoz fordult: "Bizony mondom nektek, a gazdagnak nehéz bejutnia a mennyek országába. Újra azt mondom: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába." Ennek hallatára a tanítványok igen megdöbbentek és azt kérdezték: "Hát akkor ki üdvözülhet?" Jézus rájuk nézett, és így szólt: "Embernek ez lehetetlen, Istennek azonban minden lehetséges." Akkor Péter vette át a szót: "Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és követtünk téged. Mi lesz hát a jutalmunk?" Jézus így válaszolt: "Bizony mondom nektek, ti, akik követtetek, a megújuláskor, amikor az Emberfia dicsőséges trónjára ül, ti is ott ültök majd vele tizenkét trónon és ítélkezni fogtok Izrael tizenkét törzse fölött. Aki nevemért elhagyja otthonát, testvéreit, nővéreit, apját, anyját, feleségét, gyermekeit vagy a földjét, százannyit kap, s az örök élet lesz az öröksége.

Bevezető ima: Uram, tudod, mi a legjobb számomra – ez az oka, hogy hiszek benned. Mindig hűséges vagy szavadhoz, s téged jobban érdekel a lelki jólétem, mint engem; ezért bízom benned. Bűneim ellenére mindig megmutatod szerető irgalmasságodat; ezért szeretlek Uram.

Kérés: Uram, adj mély vágyat eljutni a Mennyországba, mely az anyagi dolgok sajátos használata által mutatkozik meg!

1. Bejutás az Mennyországba. Tudjuk az evangéliumokból, hogy Krisztus a nép között végzett szolgálatának legnagyobb részét a Mennyországról való prédikálással töltötte. Isten szívünk Királya akar lenni. Ez azonban lehetetlen, ha a földi dolgokhoz ragaszkodunk. Amikor Krisztus azt mondja, hogy nehéz bejutni a gazdagnak a Mennyországba, ekkor mindenkihez szól. Krisztus azt mondja, hogy az anyagi dolgoktól való függés azt tükrözi, hogy nincs hely Isten számára. Ez tehát nemcsak a gazdagokat érintő kérdés. Amint a hegymászó nem visz magával súlyos holmikat vagy nehéz hátizsákot az útra, ugyanígy van a mi lelki életünkben is (ami az Istennel való intim kapcsolatunkat takarja), nekünk is szabadnak kell lennünk minden nehéz dologtól.

2. Ez lehetetlennek tűnik. A tanítványok reakciója arra hívja fel figyelmünket, hogy milyen könnyű függni magunktól, a dolgoktól, hangulatoktól és vágyaktól. Elhagyni mindezeket azzal a céllal, hogy a Mennyországba jussunk, lehetetlennek tűnik számunkra. És ez tényleg az. Senki sem tudja legyőzni ezeket a ragaszkodásait az isteni kegyelem segítsége nélkül. Ezért mondja Krisztus, hogy „embernek ez lehetetlen, Istennek azonban minden lehetséges.” Isten eljuttat minket a Mennyországba, ha hagyjuk. Egy túlpakolt hajó elsüllyed, de nem azért, mert nem alkalmas a hajózásra, hanem mert a súly jóval több rajta, mint amennyit el tud szállítani. Mi akkor tudunk eljutni Istenhez, ha kiüresítjük magunkat, és hagyjuk, hogy kegyelme betöltse szívünket.

3. Ne legyen semmid, hogy a tied legyen Minden! Az életben előfordul, hogy képesek vagyunk lemondani valamiről egy jobb dolog fejében. Ezért van az, hogy Péter apostol, aki nem igazán biztos benne, hogy milyen jutalom jár azért, hogy Krisztust követi, megkérdezi a Mestert: „Mi lesz hát a jutalmunk?”. Az önmegtagadásért járó jutalom, hogy Krisztussal lehetünk, örökre osztozva az Ő dicsőségében. A döbbenetes dolog az, amikor Krisztus azt mondja nekünk, hogy ez nem valami, amit a jövőben fogunk megkapni, hanem valami, amit már itt a földön elkezdhetünk befogadni. Keresztes Szent János, akinek mély szeretete volt Krisztus iránt, nagyon jól megértette, hogy „ahhoz, hogy birtokoljuk azt, amivel nem rendelkezünk, oly módon kell haladnunk (a lelki életben)[1][1], hogy nem birtoklunk.” (A Kármel meghódítása, 1. könyv, 13.fej.)

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy emlékeztettél, hogy mit kell megtennem, hogy a Mennyországba jussak. Olyan könnyű leterhelődni a világ dolgai által, és elfelejteni, hogy milyen értéktelenek a Mennyhez képest.

Elhatározás: Felajánlok egy konkrét lemondást: függetleníteni fogom magam valamitől, amit szeretek, és a Mennyországra fogok gondolni ez idő alatt.


A Pápa ima szándéka 2009. augusztus hónapra:

- Hogy a közvélemény jobban észrevegye a kitelepítettek és a menekültek millióinak problémáját, és hogy konkrét megoldásokat találjanak gyakran tragikus helyzetükre.

- Hogy azoknak a keresztényeknek, akiket nem kevés országban Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek és üldöznek, elismerjék az emberi jogokat, az egyenlőséget és a vallásszabadságot, úgyhogy saját hitüket szabadon élhessék és megvallhassák.


Imádkozzunk a fiatalok tisztaságáért!

Sok fiatal van a világban, aki vágyik a tisztaságra, de olyan nagy az ellenkező irányú sodrás, hogy az magával ragadja őket is. Viszont ha megmutatják nekik, hogy létezik, és működésképes a tiszta út-, ha meghívják őket erre az útra - sokan meghallják, (meghallanák) ezt a hívást. Mi az imáinkkal erősíthetjük fiataljainkat.

Részletek itt: http://vandorevangelium.hu/?m=107







--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger