2009. augusztus 21., péntek

Szent X. Piusz pápa

Szent X. Piusz pápa

1903-ban választották pápává, bár nem szerepelt az esélyesek között. Isten kiválasztó kegyelmét egész életében arra fordította, hogy róla tanúságot tegyen. Lángoló tűz volt egész életében, a legkisebb falutól kezdve egészen a pápai trónig. Példája nyomán az Istenszeretet lángját akarjuk magunkban hordani, és másoknak átadni. Jelmondata minket is figyelmeztet: Mindent megújítani Krisztusban!
További gondolatok...

SZENT X.PIUSZ PÁPA

2009.08.21. péntek: SZENT X.PIUSZ PÁPA

Ahová te mégy, odamegyek, ahol te megszállsz, ott szállok meg


Rut 1,1.3-6.14b-16.22

Az egyik bíró napjaiban, amikor a bírák kormányoztak, éhínség támadt az országban. Ekkor egy ember, aki Júda Betleheméből származott, elindult, hogy egy időre Moáb földjén telepedjen le feleségével és két fiával együtt. Közben meghalt Elimelek, Noémi férje, és az asszony magára maradt fiaival. A fiúk moábi feleséget vettek: az egyiket Orfának hívták, a másikat pedig Rútnak. Miután tíz esztendeig ott laktak, meghalt mindkettő, vagyis Mahálon és Kelion, így az asszony, megfosztva két fiától és férjétől, magára maradt. Ekkor felkelt két menyével együtt, hogy visszatérjen Moáb földjéről hazájába; hallotta ugyanis, hogy az Úr rátekintett népére, és eleséget adott nekik. Erre azok ismét hangos sírásra fakadtak. Orfa ezután megcsókolta anyósát és visszatért, Rút azonban ragaszkodott anyósához. Noémi ekkor így szólt hozzá: ,,Íme, sógornőd visszatért népéhez és isteneihez, menj vele!'' Ő azonban ezt felelte: ,,Ne légy ellenemre azzal, hogy hagyjalak el és távozzam, mert ahova te mégy, oda megyek én is, s ahol te laksz, ott lakom én is. Néped az én népem, Istened az én Istenem. Eljött tehát Noémi, a moábi Rúttal, a menyével együtt, arról a földről, ahol jövevényként tartózkodott, és visszatért Betlehembe, éppen akkor, amikor aratni kezdték az árpát.

Zs 145

ALLELUJA! Dicsérd lelkem, az Urat! Dicsérem az Urat, amíg csak élek, zsoltárt énekelek Istenemnek, amíg csak leszek. Ne bízzatok fejedelmekben, emberek fiaiban, akik nem segíthetnek! Ha lelkük elszáll, visszatérnek a földbe, terveik még aznap mind megsemmisülnek. Boldog, akinek segítője Jákob Istene, akinek az Úrban, az ő Istenében van reménye! Ő alkotta az eget és a földet, a tengert és mindent ami bennük van. Hűségét megtartja örökre, igazságot szerez a méltatlanul szenvedőknek, kenyeret ad az éhezőknek.Az Úr megszabadítja a foglyokat, az Úr a vakokat látóvá teszi, az Úr felemeli a lesújtottakat, az Úr az igazakat szereti. Az Úr megoltalmazza a jövevényeket, felkarolja az özvegyet és az árvát, de elpusztítja a bűnösök útjait. Király az Úr mindörökké, a te Istened, Sion, nemzedékről nemzedékre.

Mt 22,34-40

Mikor a farizeusok meghallották, hogy a szaddúceusokat elnémította, összegyűltek egy csoportba, és az egyikük, egy törvénytudó, hogy próbára tegye, megkérdezte tőle: ,,Mester, melyik a legnagyobb parancs a törvényben?'' Ő azt felelte neki: ,,,,Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből'' [MTörv 6,5]. Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló ehhez: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat'' [Lev 19,18]. Ezen a két parancson alapul az egész törvény és a próféták.''

Évközi huszadik hét – péntek

2009. augusztus 21. - Péntek

Abban az időben: Amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan
hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek, és egyikük, egy
törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki:
"Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?" Jézus így válaszolt:
"Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és
egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló
ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik
az egész törvény és a próféták."
Mt 22,34-40

Elmélkedés:

Az ószövetségi nép számára a Törvény előírásai nem egy külső hatalomtól
érkező, az emberre kényszerítő erőként nehezedő parancsok voltak, hanem
olyan szabályok, amelyek az Isten és az ember által kötött szövetséget
meghatározták. E szövetséget, amely könnyen felismerhetően valóban
szeretetközösség, Isten kezdeményezte és ő határozta meg kereteit. Ha a
törvény parancsaiban meglátjuk az ember életét védő és az emberi
kapcsolatok alapjává a szeretetet tevő isteni szeretetet, rögtön
kegyelemnek, ajándéknak, segítségnek tekintjük őket, hiszen megtartásuk
azt eredményezi, hogy a szeretetszövetség megmaradjon Isten és az ember
között. Ebben az értelemben válik számunkra kötelességgé, paranccsá a
szeretet.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Mindig soknak tartjuk, amit mi teszünk másokért; ellenben amit mások
tesznek érettünk, azt semmibe sem vesszük. Úgy látszik, két szívünk van:
egy lágy, gyöngéd, engedékeny, önmagunk számára, és egy kemény, szigorú,
zord, embertársaink számára.
Szalézi Szent Ferenc
______________________________

Évközi huszadik hét – péntek

„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

MÉG Augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Bővebb információ: www.imeazember.hu


Úgy cselekedjünk, ahogy Isten!

2009. augusztus 21. Évközi huszadik hét – péntek

P. José LaBoy, LC

Mt 22, 34-40

Egyszer, amikor a farizeusok értesültek róla, hogy a szaddúceusokat is elhallgattatta, köréje gyűltek. Hogy próbára tegye, az egyik törvénytudó kérdéssel fordult hozzá: "Mester, melyik a főparancs a törvényben?" Jézus ezt felelte: "Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló hozzá: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. Ezen a két parancson alapszik az egész törvény és a próféták."

Bevezető ima: Uram! Hiszek benned, mert küldetésed van számomra, mely által olyan leszek, mint te. Reményem van benned, mert a te példád és kegyelmed által kapok oly erőt, hogy akaratom a tiéddel azonosuljon. Szeretlek, mert téged szeretve válhatok olyanná, mint te: szent életűvé.

Kérés: Adj Uram kegyelmet, hogy hozzád hűséges maradjak, és legyek könyörületes4

1. Isten akarata szerint cselekedjünk. Mi az igaz szeretet? Sallust, a római történészt idézve, Benedek pápa megmutatja nekünk, hogy mi a hiteles szeretet tartalma: „Ugyanazt a dolgot akarni, miközben ugyanazt a dolgot elutasítani. Az antikvitás így méltányolta a hiteles szeretet tartalmát. Az egyik hasonló lesz a másikhoz, és ez vezet minket az akarat és elmélkedés közösségéhez.” Ez az idézet segít megérteni, hogy szeretni annyit tesz, mint akaratunkat Isten akaratával azonosítani. Ez mutat nekünk utat, hogy olyanok legyünk, mint Isten. Ez a tény teszi jóvá ős szüleink engedetlenségét Istennel szemben.

2. A szeretet két dimenziója. Ahogy a Biblia tanította, az igaz szeretetnek két dimenziója létezik: az Isten felé és embertársaink felé irányuló szeretet. János első levelében, amit a felebaráti szeretet Magna Charta-jáként ismerünk, gyakran és tisztán kifejezi a két dimenzió közötti szoros kapcsolatot. Addig a pontig, amikor már nem tudunk meglenni egymás nélkül: „Az, aki kudarcot vall a becsületesség útján, nem tartozik Istenhez, de az sem, aki nem szereti felebarátját” (1Jn 3, 10). „Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől való és ismeri Istent.” (1Jn 4, 7). Ha Isten úgy szeretett, hogy egyszülött fiát adta értünk, mi is szeressük egymást (vö. 1Jn 4, 11). Ha valaki azt állítja, hogy: "Szeretem az Istent", de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent sem, akit nem lát. Ezt a parancsot kaptuk tőle: Aki Istent szereti, szeresse testvérét is. (1 Jn 4, 20-21)

3. Másokat szeretni. Isten elvárja tőlünk, hogy ne csak Őt, hanem másokat is szeressünk. Ez nem könnyű, főleg akkor, amikor egy olyan világban élünk, ami nagyra becsüli az individualizmust, amiben mások eltaposásával haladunk előre. Nem fogunk senkit szeretni csak azért, mert tudjuk, hogy szeretnünk kellene. Nehéz dolgunk van, ha az ószövetségi követelmények szerint szeretünk valakit – szeress úgy, „ahogy önmagadat”. Elképzelhetjük, hogy milyen nehéz másokat úgy szeretni, ahogy Isten kívánja tőlünk – „ahogy én szerettelek titeket” (Jn 13, 34). Krisztus igazi próba elé állított: Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.” (Jn 13, 35)

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézus! Adj kegyelmet, hogy minden erőfeszítésemmel és jó akaratommal szeressem embertársaimat! Uram, az a szándékom, hogy megtanuljam tőled szeretni az embereket, még életem árán is.

Elhatározás: A valóságban is gyakorolni fogom az embertársaim felé irányuló szeretet.


A Pápa ima szándéka 2009. augusztus hónapra:

- Hogy a közvélemény jobban észrevegye a kitelepítettek és a menekültek millióinak problémáját, és hogy konkrét megoldásokat találjanak gyakran tragikus helyzetükre.

- Hogy azoknak a keresztényeknek, akiket nem kevés országban Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek és üldöznek, elismerjék az emberi jogokat, az egyenlőséget és a vallásszabadságot, úgyhogy saját hitüket szabadon élhessék és megvallhassák.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger