2009. augusztus 22., szombat

BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA KIRÁLYNŐ

BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA KIRÁLYNŐ

Isten és az ember szeretete szorosan összefügg egymással. Máriában az Istent mindenekfölött szerető, mindenben igent mondó asszonyt ünnepeljük. Királynői méltósága számunkra öröm és megerősödés az Isten útján.
További gondolatok...

SZŰZ MÁRIA KIRÁLYNŐ

2009.08.22. szombat: SZŰZ MÁRIA KIRÁLYNŐ

Legyen az Úr életed megújítója, és gondviselőd öreg korodban


Rut 2,1-3.8-11

Volt pedig Noémi férjének, Elimeleknek egy rokona, aki hatalmas és igen gazdag ember volt; Boóznak hívták. A moábi Rút így szólt anyósához: ,,Ha parancsolod, elmegyek a mezőre, és összeszedem azokat a kalászokat, amelyek az aratók kezét elkerülik, ott, ahol hozzám irgalmas gazdának kegyére találok.'' Noémi ezt válaszolta neki: ,,Menj csak, lányom!'' Elment tehát, és összeszedegette a kalászokat az aratók után. Úgy esett azonban, hogy annak a mezőnek a Boóz nevű, Elimelek nemzetségéből való ember volt a gazdája. Azt mondta erre Boóz Rútnak: ,,Halld, lányom, ne is menj más mezőre böngészni, el ne távozz erről a helyről! Csatlakozz szolgáimhoz, és menj utánuk, amerre aratnak. Meghagytam ugyanis legényeimnek, hogy senki se bántson. Sőt, ha megszomjazol, csak menj oda az edényekhez, s igyál a vízből, amelyből legényeim is isznak!'' Erre ő arcra borult, a földig hajtotta magát, és azt mondta neki: ,,Hogyan lehet az, hogy kegyelmet találtam színed előtt, és ismerni méltóztatsz engem, az idegen asszonyt?'' Boóz azt felelte neki: ,,Hírül adtak nekem mindent, hogy mit cselekedtél anyósoddal férjed halála után, hogy elhagytad szüleidet és a földet, amelyen születtél, és eljöttél ahhoz a néphez, amelyet azelőtt nem ismertél.

4,13-17

Erre Boóz magához vette Rútot. Feleségül vette, bement hozzá, az Úr pedig megadta az asszonynak, hogy foganjon és fiút szüljön. Azt mondták ekkor az asszonyok Noéminak: ,,Áldott az Úr, aki nem engedte, hogy ne legyen utódja családodnak! Emlékezzenek meg nevéről Izraelben! Így most már lesz, aki megvigasztalja lelkedet, gyámolítja öregségedet, hiszen a menyed szülte, aki szeret téged, és sokkal többet ér néked, mintha hét fiad lenne.'' Erre Noémi felvette a gyermeket, az ölébe helyezte, és dajkája és hordozója lett. Ekkor a szomszédasszonyok szerencsét kívántak neki, és azt mondták: ,,Fia született Noéminek!'' És elnevezték Obednek. Ő Izájnak, Dávid apjának apja.

Zs 127

Zarándok-ének. Mind boldog az, aki féli az Urat, s az ő útjain jár! Élvezed akkor kezed munkáját, boldog vagy, és jó dolgod lesz. Feleséged olyan lesz, mint a bőven termő szőlőtő házad oldalán, fiaid, mint az olajfa-csemeték asztalod körül. Íme, ilyen áldás éri azt az embert, aki féli az Urat. Áldjon meg téged Sionról az Úr, hogy lásd Jeruzsálem boldogságát életed minden napján, és lásd fiaidnak fiait. Békesség legyen Izraelen!

Mt 23,1-12

Jézus ezután így beszélt a tömeghez és tanítványaihoz: ,,Az írástudók és farizeusok Mózes székében ülnek. Ezért mindazt, amit mondanak nektek, tegyétek meg és tartsátok meg -- de a tetteiket ne kövessétek, mert mondják ők, de nem teszik. Súlyos és elviselhetetlen terheket kötöznek össze és raknak az emberek vállára, de ők maguk egy ujjukkal sem mozdítják meg azokat. Minden tettüket azért teszik, hogy lássák őket az emberek. Imaszíjaikat szélesre szabják, bojtjaikat megnagyobbítják. Szeretik a főhelyeket a lakomákon, az első helyeket a zsinagógákban, a köszöntéseket a főtéren, s azt, ha az emberek rabbinak hívják őket. Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti Tanítótok, ti pedig mind testvérek vagytok. Atyátoknak se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Ne hívassátok magatokat mesternek se, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus. Aki közületek a legnagyobb, legyen a ti szolgátok. Mert aki önmagát felmagasztalja, azt megalázzák, s aki megalázza önmagát, azt felmagasztalják.

Évközi huszadik hét – szombat

2009. augusztus 22. - Szombat

Egy alkalommal Jézus e szavakkal fordult a néphez és tanítványaihoz: Mózes
tanítószékében az írástudók és a farizeusok ülnek. Tegyetek meg és
tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne
kövessétek őket, mert tanítják ugyan, de maguk nem teszik azt. Súlyos, sőt
elviselhetetlen terheket kötöznek össze és helyeznek az emberek vállára,
de maguk egy ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Amit tesznek, azért
teszik, hogy lássák őket az emberek. Szélesre szabják imaszíjukat, és
köntösükön megnagyobbítják a bojtokat. Vendégségben szeretnek a főhelyekre
ülni, a zsinagógában pedig az első székekbe. Elvárják, hogy az emberek
köszönjenek nekik a főtereken és hogy rabbinak, azaz mesternek szólítsák
őket. Ti ne hívassátok magatokat Mesternek, mert egy a ti Mesteretek, ti
pedig mindnyájan testvérek vagytok. De Atyának se hívjatok senkit a
földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. És Tanítónak se hívassátok
magatokat, hisz egy a ti Tanítótok: Krisztus. Aki a legnagyobb köztetek,
az legyen a többi szolgája. Aki önmagát magasztalja, azt megalázzák, és
aki önmagát megalázza, azt felmagasztalják.
Mt 23,1-12

Elmélkedés:

Minden bizonnyal csodálkozást váltott ki a tanítványok között Jézusnak az
a nekik szóló kijelentése, hogy aki nagyobb akar lenni közülük, az legyen
a többiek szolgája. Mert igaz ugyan, hogy bibliai értelemben az Istennek
tett szolgálat értékesnek számított és az ember szívesen végezte minden
nehézség árán is, ugyanakkor a Jézus korabeli emberek a másik embernek
tett szolgálatot mintegy rabszolgamunkának, a megalázottság jelének és
kényszernek tekintették, amelyet az ember legfeljebb kényszerűségből, de
nem önként végzett. Jézus ezen kérésének értelmét akkor látjuk meg, ha
mellé állítjuk azt a kijelentését, hogy minden emberben, még a
legkisebbekben is őneki szolgálunk. Így az embereknek tett szolgálat Isten
iránti szolgálattá alakul, amely üdvösségünk feltétele.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Krisztuséi vagyunk. Nem máshoz, hanem hozzá tartozunk. Egységünk alapja: a
keresztségben Krisztus bennünket magáénak fogadott, és önmagával
egyesített. Az egység, melyet Krisztusban egymással megosztunk, nagyobb a
múltbeli és jelenlegi különbségeinknél, melyek egyházainkat ma is
elválasztják.
Szerető Istenünk! Köszönjük Neked, hogy Krisztusban eggyé tettél
bennünket. Adj nekünk felismerést és bátorságot, hogy egyházadat egységben
és szeretetben építhessük. Add, hogy életünkkel és egyházaink
szolgálatával a Te szeretetedről tegyünk tanúbizonyságot.
______________________________

Évközi huszadik hét – szombat

„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

MÉG Augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Bővebb információ: www.imeazember.hu


Légy keresztény, ne csak annak mutasd magad!

2009. augusztus 22. Évközi huszadik hét – szombat

P. José LaBoy, LC

Mt 23, 1-12

Jézus ekkor a néphez és a tanítványokhoz fordult, ezekkel a szavakkal: "Az írástudók és a farizeusok Mózes tanítói székében ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert bár tanítják, de tetté nem váltják. Elviselhetetlenül nehéz terheket hordanak össze és raknak az emberek vállára, de maguk ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Minden tettükben az vezeti őket, hogy az emberek előtt feltűnjenek. Szélesre szabják imaszíjukat és megnagyobbítják köntösükön a bojtokat. Szívesen elfoglalják a lakomákon a főhelyeket és a zsinagógában az első székeket, szeretik, ha a tereken köszöntik, s rabbinak szólítják őket az emberek. Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Atyának se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Tanítónak se hívassátok magatokat, mert egy a ti tanítótok, Krisztus. Aki nagyobb közületek, az a szolgátok lesz. Aki felmagasztalja magát, azt megalázzák, aki megalázza magát, azt felmagasztalják.

Bevezető ima: Drága Uram! Hiszek benned, mert emberré lettél, hogy kinyilatkoztasd az Atya szeretetét, és hogy megmutasd követőidnek a helyes utat. Reményem van benned, mert megígérted, hogy az idők végezetéig velünk leszel. Szeretlek, mert a haláloddal életet adtál nekem.

Kérés: Uram! Add, hogy megerősödjek keresztény tudatomban és elkötelezettségemben!

1. Amiről prédikálsz, azt gyakorold. A világnak nagyobb szüksége van tanúkra, mint tanítókra. Könnyű másokat emlékeztetni, hogy mi a helyes, viszont sokkal nehezebb hiteles keresztény életet tanúsítani. Az egyik tartalmi, a másik pedig személyes példa. Amikor valaki igazat beszél, el kellene fogadnunk - még akkor is, ha az a személy nem azt az igazságot éli meg, amiről prédikál. Az igazság követése nem azon múlik, hogy mások egyaránt megélik-e. Ha olyan helyzetben találjuk magunkat, amelyben felelősséget vállalunk a prédikációnkért vagy a katekizmus tanításáért, akkor tiszta szívből annak a tantételnek kell megfelelnünk, amelyről prédikálunk, amelyet tanítunk – ami nem a miénk, hanem Istené.

2. Kereszténynek lenni. Antiochiai Szent Ignác a rómaiakhoz írt levelében azt írja, hogy ne csak kereszténynek hívjanak, de azzá is váljunk. „Csak kérjetek számomra lelki-testi erőt, hogy ne csak beszéljek, de úgy is tegyek; hogy ne csak kereszténynek hívjanak, de azzá is váljak. Mert ha azzá lettem, akkor lesz igazán krisztusi a nevem, akkor leszek igazán hívő.” A kereszténység nem abban áll, hogy felületesen vagy formálisan éljük meg hitünket, ahogy a farizeusok tették, hanem Isten szeretetében, addig a pillanatig, amikor személyes és nyilvános magatartásunkban is jelen lesz az Ő szeretete. Viselkedésünkben el kellene kerülnünk azt, amit másokban helytelenítünk. Ahhoz, hogy igaz keresztények legyünk, törekednünk kell arra, hogy úgy gondolkodjunk, akarjunk, vágyakozzunk és szeressünk, ahogyan azt Jézus tette.

3. Alázatosnak lenni. Minden az alázat kérdése. Egyszer, clairvaux-i Szent Bernát összehasonlította a hólepte hegycsúcson élő hiú embert a hegy alatt elhelyezkedő völgyben élő szerény emberrel. Mivel kora tavasz volt, az olvadó hó, mely Isten kegyelme, nem a hiú ember felé fojt. Helyzete miatt a hiú ember (ugyanis azt hitte, hogy a magasság lévén Istennel van egy szinten), lehetetlenné tette magának, hogy kapjon Isten kegyelméből. Mivel a szerény ember a hegy alján volt, Isten kegyelme elárasztotta vízzel. Ezáltal bőséges gyümölcsöket termett. Csak az alázatos ember tud Istennel kapcsolatot teremteni és hagyni, hogy Isten csodákat tegyen az életében.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts megbecsülnöm keresztény öntudatomat. Nem mindig elmélkedem mindarról, amit a keresztény lét jelent és magába foglal. Tudom azt, hogy igaz keresztényként élni senkinek sem megy természetesen. Ez csak a te világosságoddal és kegyelmeddel lehetséges. Adj kegyelmet, hogy még mélyebben elmélkedjek rólad, s így te légy cselekedeteim és a világhoz való hozzáállásom mércéje.

Elhatározás: Igaz keresztény életről szeretnék tanúskodni otthon, vagy a munkahelyemen az elkövetkező napokban.


Erdő Péter bíboros atya 2009. augusztusi imaszándéka:

Hogy Szent István király közbenjárására népünk fennmaradjon és a keresztény hit útján járjon.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger