2009. augusztus 26., szerda

Évközi idő, 21. hét Szerda

Évközi idő, 21. hét Szerda

A mai világ egyre inkább azt keresi, hogyan lehet könnyen, erőfeszítés nélkül hasznot hozni. Pál apostol világossá teszi a szentleckében, mennyit dolgozott, mennyi erőfeszítésébe került, hogy a közösség élő legyen. Vajon én mennyit teszek a magam életéért, a közösség életéért? Jézus a farizeusokkal ellentétben várja tőlünk a hiteles keresztény életet. tegyük meg, amit mond, és reméljük mindannak gyümölcsét, amit megteszünk, még ha nem is látható hamarosan.
További gondolatok...

Évközi huszonegyedik hét – szerda

2009.08.26. szerda

Éjjel-nappal dolgoztunk, s úgy hirdettük Isten evangéliumát


1Tessz 2,9-13

Emlékeztek ugyanis, testvérek, munkánkra és fáradozásunkra. Éjjel-nappal dolgoztunk, és úgy hirdettük nálatok Isten evangéliumát, hogy ne legyünk közületek senkinek sem a terhére. Ti tanúi vagytok ennek, és Isten is, hogy milyen szent, igaz és feddhetetlen módon éltünk értetek, akik hívők lettetek. Hasonlóképpen azt is tudjátok, hogy amint az apa inti a gyermekeit, mindegyikteket úgy intettünk és vigasztaltunk, s kérve-kértünk, hogy viselkedjetek méltóan ahhoz az Istenhez, aki országába és dicsőségére hív titeket. Szüntelenül hálát adunk tehát Istennek, hogy ti, akik Isten igéjének hirdetését tőlünk hallottátok, azt nem úgy fogadtátok, mint emberek szavát, hanem mint ami az valójában: mint Isten igéjét, amely bennetek is munkálkodik, akik hisztek.

Zs 138,7-12

Hová mehetnék lelked elől, hová bújhatnék színed elől? Ha fölmennék az ég magasába, te ott vagy, ha alászállnék az alvilágba, jelen vagy. Ha felölteném a hajnal szárnyát, s a tenger szélső határára szöknék, ott is a te kezed vezetne, és jobbod tartana engem. Mondhatnám: ,,Borítson be a sötétség, s váljon éjszakává köröttem a fény'', de neked nem sötét a sötétség, s az éj mint a nappal, oly világos előtted. Fény és sötétség közt neked nincs különbség.

Mt 23,27-32

Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert hasonlítotok a meszelt sírokhoz, amelyek kívülről szépnek látszanak, de belül tele vannak a holtak csontjaival és mindenféle tisztátalansággal. Így ti is kívülről ugyan igaznak látszotok az emberek előtt, de belül tele vagytok képmutatással és törvényszegéssel. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert síremlékeket építetek a prófétáknak, és feldíszítitek az igazak sírjait, s azt mondjátok: ,,Ha atyáink napjaiban éltünk volna, nem lettünk volna bűntársaik a próféták vérében.'' De ti magatok tanúsítjátok, hogy fiai vagytok azoknak, akik a prófétákat megölték. Ti is betöltitek atyáitok mértékét!

Évközi huszonegyedik hét – szerda

2009. augusztus 26. - Szerda

Jézus egyszer így korholta a farizeusokat: Jaj nektek, képmutató írástudók
és farizeusok! Olyanok vagytok, mint a fehérre meszelt sírok, amelyek
kívülről szépnek látszanak, belül azonban holtak csontjaival és mindenféle
undoksággal vannak tele. Így ti is kívülről igaznak látszotok az emberek
előtt, de belül tele vagytok képmutatással és gonoszsággal.
Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Sírboltokat emeltek a
prófétáknak, feldíszítitek az igazak síremlékeit, és kijelentitek: "Ha
atyáink napjaiban éltünk volna, nem lettünk volna bűnrészesek a próféták
vérében." Ezzel ti magatok tanúsítjátok, hogy a próféták gyilkosainak fiai
vagytok. Nos, fejezzétek hát be, amit atyáitok elkezdtek!
Mt 23,27-32

Elmélkedés:

Jézus tovább folytatja a farizeusoknak szóló figyelmeztetését, amelyben
egészen világosan mutat rá arra, hogy képmutatásuk, kétszínűségük és
kétszívűségük a legnagyobb gyengeségük. Igen, gyengeségük, mert belső
megosztottságot jelent, ha valaki más arcot mutat Isten vagy az emberek
felé, mint amilyen valójában. A képmutatással kapcsolatban érdemes
megkérdezni, hogy kit csap be tulajdonképpen az ilyen ember? Más
embereket? Igen, de ebből legfeljebb evilági haszna lehet. Vagy talán
Istent akarja becsapni? Teljesen elképzelhetetlen ennek sikere. A
farizeusi lelkületű ember egyedül önmagát csapja be. Ha pedig azt
állítanánk magunkról, hogy a farizeusi képmutatás veszélye minket nem
fenyeget, akkor szintén önmagunkat csapjuk be.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

A fény csak belőled árad, ó, Jézus, nem belőlünk. Te ragyogsz rajtunk
keresztül mások felé. Hadd dicsőítsünk Téged, ahogyan neked a
legkedvesebb, fényedet árasztva azokra, akik köröttünk élnek. Hadd
hirdessünk Téged szavak nélkül, életünk példájával, annak megragadó
erejével, amit Érted cselekszünk, szívünk Irántad érzett teljes
szeretetének minden jelével.
______________________________

Évközi huszonegyedik hét – szerda

Már csak egy hétig tart nyitva!

MÉG augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Augusztus 27-én este fél nyolctól: II. János Pál pápa és az ökumenizmus.

A kerekasztal beszélgetés vendégei:

Dr. Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professzora, korábban dékánja

Dr. Tőkéczki László, a Dunamelléki református egyházkerület főgondnoka (világi vezető), történész

Kardos Péter zuglói főrabbi, az Új Élet magazin főszerkesztője lesznek.

Bővebb információ: www.imeazember.hu


Lenni vagy nem lenni

2009. augusztus 26. Évközi huszonegyedik hét – szerda

P. Alexander Kim, LC

Mt 23,27-32

Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert hasonlítotok a meszelt sírokhoz, amelyek kívülről szépnek látszanak, de belül tele vannak a holtak csontjaival és mindenféle tisztátalansággal. Így ti is kívülről ugyan igaznak látszotok az emberek előtt, de belül tele vagytok képmutatással és törvényszegéssel. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert síremlékeket építetek a prófétáknak, és feldíszítitek az igazak sírjait, s azt mondjátok: ,,Ha atyáink napjaiban éltünk volna, nem lettünk volna bűntársaik a próféták vérében.'' De ti magatok tanúsítjátok, hogy fiai vagytok azoknak, akik a prófétákat megölték. Ti is betöltitek atyáitok mértékét!

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy te vagy az „Út, az Igazság és az Élet” (Jn 14,6). Alázattal járulok ma eléd. Életemet nyitott könyvként akarom feltárni előtted, melynek lapjain te írod életem történetét.

Kérés: Uram, adj nekem őszinte és alázatos szívet, mely vezet engem, hogy minden képmutatást elutasítsak, és katolikus hitem teljesen megéljem!

1. Nem azt látod, amit kapsz. Az egyik legkeményebb feddést Jézus azoknak a képmutatóknak adta, akik Isten népe vezetésének nehéz feladatával lettek megbízva. Ők arra voltak meghívva, hogy közvetítsék a reményt, melyet Isten ígért, hogy megszabadítja őket: „az én népem lesznek, én pedig az ő Istenük leszek” (Jer 24,7). Mégis az ő hiú becsületességük nem volt más, mint önelégültség, mely Izrael nyáját a kétségbeesésig megterhelte. Ahelyett, hogy segítették volna Isten népét, hogy a bűntől elforduljanak, és hűségben Istenhez igyekezzenek, saját piszkos gyarapodásuk érdekében használták ki a nép vallásos nyitottságát.

2. Szentek nyaktilója (guillotine) vagy szentek a vesztőhelyhez (guillotine). Az emberi vélekedések túlságos figyelembevétele a „Szentek guillotine-ja”. Végzetes hatású és halálos erő lehet a buzgó szív cselekvésének megtörésére. Ez az emberi gondolkodás Isten szeretetét és a lelket terméketlenné teszi, mert ez semmi egyéb, mint gőgbe burkolt félelem, kétség vagy a „nem akarom megzavarni mások érzéseit” álokoskodása. Másrészről az igaz emberszeretet tanúságot tesz az igazságról, tekintet nélkül annak esetleges következményeire - egészen az üldözésig és kardig (vö. Róm 8, 35). Nem figyelve túlságosan az emberek véleményére, lehet, hogy utunk a megvetés és gúny „guillotine”-éhez vezet, de akkor vagyunk a szentté válásunk útján.

3. Apaként és fiúként egyaránt képmutatók. A farizeusok ősei megölték a prófétákat, akik Isten nevében fenyítették a népet. Most Jézus ironikusan sürgeti őket, hogy bizonyítsák: méltók erre az örökségükre. Ellentétben a farizeusokkal és főpapokkal, akik pénzsóvárrá lettek, Jézus Izrael nyája számára a Jó Pásztor. Jézus egy új papságot intézményesített, melynek alapja az Ő személye: aki a Szenvedő Szolga, a Húsvéti Bárány, a Messiás, a Szentháromság Második Személye. Ö mindent újjá alkotott és az igazságban szabaddá tett a bűntől.

Beszélgetés Krisztussal: Ó, Uram, teljes szívemből köszönöm, hogy megváltottál engem. Engeded hallanom hangodat,, amint szelíden szólítasz engem. Örökre hálás vagyok neked a keresztért, melyen bizonyítottad irántam való szeretetedet. Erősíts meg a hitben és tölts el szereteteddel, hogy egy napon örömmel mondhassam Szent Pállal: „élek én, de már nem én, hanem Krisztus él bennem.” (Gal 2, 20)

Elhatározás: Ellensége leszek a képmutatásnak és ma minden emberrel való kapcsolatomban nyílt leszek.


Erdő Péter bíboros atya 2009. augusztusi imaszándéka:

Hogy Szent István király közbenjárására népünk fennmaradjon és a keresztény hit útján járjon.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger