2009. augusztus 27., csütörtök

SZENT MÓNIKA özvegy

SZENT MÓNIKA özvegy

Mónika az imádkozó édesanya. Aki nem mondott le egy pillanatra sem fiáról, Ágostonról. Hitte, hogy fia jó útra fog térni. Mennyire vagyok kitartó az imádságban? Mennyire élő a bizalmam a másik ember felé, különösen azok felé, akikkel vérségi vagy egyéb kapcsolat is összeköt? Jézus szeretetét a bízalommal tudom közvetíteni.
További gondolatok...

SZENT MÓNIKA

2009.08.27. csütörtök: SZENT MÓNIKA

Gyarapítson és gazdagítson titeket az Úr a szeretetben


1Tessz 3,7-13

Ezért vigasztalást találtunk bennetek és a ti hitetekben, testvérek, minden ínségünk és szorongatásunk ellenére is, mivel mi akkor éledünk fel, ha ti állhatatosak vagytok az Úrban. Mivel is róhatnánk le hálánkat értetek Istennél a bőséges örömért, mellyel örvendezünk miattatok a mi Istenünk előtt? Éjjel-nappal igen buzgón esedezünk, hogy meglássuk arcotokat, és pótoljuk azt, ami hiányos még a hitetekben. A mi Istenünk és Atyánk, és Urunk Jézus Krisztus vezesse utunkat hozzátok! Titeket pedig gyarapítson, és tegyen gazdaggá a szeretetben egymás és mindenki iránt, ahogyan mi szeretünk titeket, s így szívetek erős legyen, feddhetetlen és szent Istenünk és Atyánk előtt, amikor Urunk, Jézus eljön minden szentjével. Ámen.

Zs 89

Mózesnek, az Isten emberének imádsága. Uram, te lettél a mi menedékünk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek lettek, a föld és a világ születtek, te öröktől fogva és mindörökké vagy, Isten! Te visszatéríted az embert a porba, azt mondod: ,,Térjetek oda vissza, emberek fiai.'' Hiszen szemed előtt ezer esztendő olyan, mint az eltűnt tegnapi nap, vagy mint egy őrváltásnyi idő éjszaka. Elragadod őket, olyanok mint az álom, mint a reggel kiviruló fű: reggel kihajt és virágzik, estére lehull és elszárad. Elenyészünk ugyanis neheztelésed miatt, rettegjük haragod. Magad elé állítod gonoszságainkat, titkainkat arcod világossága elé. Napjaink mind elmúlnak haragodban, éveinket, mint egy sóhajtást, bevégezzük. Éveink száma a hetven esztendőt ha eléri, vagy az erőseké a nyolcvanat, és azok nagyrésze is munka és fájdalom, gyorsan elmúlnak és mi elmegyünk. Ki ismeri haragod erejét és félelmetes felindulásodat? Taníts meg számba venni napjainkat úgy, hogy bölcsességgel telítsük szívünket. Fordulj meg, Uram, végre valahára, légy irgalmas szolgáidhoz. Tölts el minket kora reggel irgalmaddal, hogy ujjongjunk és vigadjunk egész életünkben. Örvendeztess minket annyi napig, mint amennyin megaláztál minket, s annyi évig, mint amennyin nyomorúságot láttunk. Nyilvánuljon meg műved szolgáidon és dicsőséged az ő fiaikon. Derüljön ránk a mi Urunk, Istenünk fényessége, kezünk munkáját erősítsd meg, és áldd meg kezünk munkáját!

Mt 24,42-51

Legyetek tehát éberek, mert nem tudjátok, mely napon jön el Uratok. Azt pedig értsétek meg, hogy ha tudná a házigazda, melyik őrváltáskor jön a tolvaj, ébren volna és nem engedné betörni a házába. Legyetek tehát készen ti is, mert amelyik órában nem gondoljátok, eljön az Emberfia. Mit gondolsz, ki az a megbízható és értelmes szolga, akit az Úr házanépe fölé állít, hogy adja ki nekik az ételt kellő időben? Boldog az a szolga, akit ura, amikor megérkezik, ebben a munkában talál. Bizony, mondom nektek: minden vagyona fölé rendeli őt. De ha az a gonosz szolga azt mondja szívében: ,,Késik jönni az én uram'', és elkezdi verni szolgatársait, eszik és iszik a részegekkel: megjön majd az ura annak a szolgának azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyben nem gondolja. Darabokra szabdalja őt, és a képmutatók sorsára juttatja. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!

Szent Mónika

2009. augusztus 27. - Csütörtök

Amikor Jézus a világ végéről beszélt, így szólt tanítványaihoz:
Virrasszatok, mert nem tudhatjátok, mely napon jön el a ti Uratok! Mert
nyilvánvaló, hogy ha a ház gazdája tudná, hogy melyik órában jön a tolvaj,
fenn virrasztana, és nem hagyná, hogy betörjenek a házba. Legyetek tehát
ti is készen, mert az Emberfia abban az órában jön el, amikor nem is
gondoljátok. Mit gondoltok? Ki a hű és okos szolga, akit gazdája háza népe
fölé rendelt, hogy kellő időben élelmet adjon nekik? Boldog az a szolga,
akit hazatérő ura ebben a munkában talál. Bizony, mondom nektek: rábízza
egész vagyonát. Ha azonban az a szolga gonosz, és azt mondja magában:
"Késik a gazdám!", aztán verni kezdi szolgatársait, és együtt eszik-iszik
a részegeskedőkkel; s megjön ennek a szolgának ura azon a napon, amikor
nem várja, és abban az órában, amikor nem is sejti, - ura kegyetlenül
megbünteti, és a képmutatók sorsára juttatja. Ott aztán sírás és
fogcsikorgatás lesz.
Mt 24,42-51

Elmélkedés:

Jézus szavaiból tudjuk, hogy érkezése az utolsó időkben biztosan be fog
következni, de annak ideje az ember számára nem ismert. Ha tudnánk
ugyanis, hogy mikor fog bekövetkezni a nagy találkozás, könnyen
számítgatásokba kezdenénk, s halogatni kezdenénk megtérésünket. A
könnyelműség és a felelőtlenség ebben az esetben mindenképpen vétkesnek
tekinthető, s nagy árat kell érte fizetnünk, hiszen saját üdvösségünket
tesszük kockára. A Jézussal való találkozás, még akkor is, ha nem tudjuk
pontos idejét, a reményt élteti bennünk, mert ez üdvösségünk lehetősége. A
keresztény remény sohasem a múlt, hanem a jövő, az eljövendő találkozás
felé fordul. Várakozásunkat és reményünket egyedül Isten képes betölteni.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Én irgalmas Uram, én jó Istenem! Bárcsak juttatnál nekem a szent forrásnak
vizéből, hogy az élő vizek kútjából igyam, azokkal együtt, akik Téged
szomjaznak! Ott laknék én is az égi honban, öröké ujjongva jóságodban, és
mondanám boldogon:
Mily édes az Élő Vizek forrása, amely az öröklétre fakad, és soha-soha nem
apad! Én Istenem! Te vagy a Forrás, aki folyton szomjat oltón áradsz! Úr
Jézus, add mindig e vizet, hogy egyre szomjamat enyhítsem.
Könyörgök nagy jótéteményeidért! Hiszen Te mindenünk vagy, napi életünk:
táplálékunk, italunk, üdvösségünk, Istenünk!
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Mónika

„Íme az Ember!” – Egy pápa arcai.

Már csak egy hétig tart nyitva!

MÉG augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Augusztus 27-én, MA este fél nyolctól: II. János Pál pápa és az ökumenizmus.

A kerekasztal beszélgetés vendégei:

Dr. Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professzora, korábban dékánja

Dr. Tőkéczki László, a Dunamelléki református egyházkerület főgondnoka (világi vezető), történész

Kardos Péter zuglói főrabbi, az Új Élet magazin főszerkesztője lesznek.


Nem alhatsz dolgod közben!

2007. augusztus 27. Évközi huszonegyedik hét – csütörtök

Szent Mónika

P. Richard Gill LC

Mt 25, 42-51

Legyetek tehát éberek, mert nem tudjátok, mely napon jön el Uratok. Azt pedig értsétek meg, hogy ha tudná a házigazda, melyik őrváltáskor jön a tolvaj, ébren volna és nem engedné betörni a házába. Legyetek tehát készen ti is, mert amelyik órában nem gondoljátok, eljön az Emberfia. Mit gondolsz, ki az a megbízható és értelmes szolga, akit az Úr házanépe fölé állít, hogy adja ki nekik az ételt kellő időben? Boldog az a szolga, akit ura, amikor megérkezik, ebben a munkában talál. Bizony, mondom nektek: minden vagyona fölé rendeli őt. De ha az a gonosz szolga azt mondja szívében: ,,Késik jönni az én uram'', és elkezdi verni szolgatársait, eszik és iszik a részegekkel: megjön majd az ura annak a szolgának azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyben nem gondolja. Darabokra szabdalja őt, és a képmutatók sorsára juttatja. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!

Bevezető ima: Uram, megint hozzád jövök az imádságban. Bár nem látlak, a hit segítségével tudom, hogy jelen vagy az életemben. Hiszek az ígéretednek, hogy velem vagy. Szeretlek és tudom, hogy szeretsz engem. Fogadd ezt az imát, mint szeretetem jelét!

Kérés: Uram, segíts, hogy a látszat helyett a mélyebb dolgoknak szenteljem életem!

1. Napok és órák. Senki sem tudja közülünk, hogy meddig él. Jézus sem árulta el, hogy az emberi történelem meddig fog tartani, mielőtt újra eljön az utolsó ítéletre. Tisztában kell lennünk azzal, hogy mindenkor készen kell állnunk az Úrral való találkozásra, igaz módon kell cselekednünk, és tiszta lelkiismerettel kell élnünk. Úgy kell élnünk, mintha minden nap az utolsó volna, mintha az örök boldogságunk ennek a mai napnak a cselekedetein és döntésein múlna. Minden pillanat értékes, fontos Isten szemében, és az elsődleges feladatunk, hogy az üdvösség elnyerésén munkálkodjunk. Ez fontosabb, mint bármi más, amit ebben az életben tehetünk.

2.Az igazi okosság. A kitartó és állhatatos szolga, aki minden pillanatban a kötelességét teszi, az igazán okos ember. Isten azt kéri tőlünk, hogy hittel kövessük az Ő akaratát életünk minden napján. Ez a szentség és az Istennel való egység útja, nincs más módja, hogy Istenhez közelebb kerüljünk, csak ha szeretetből és hálából tesszük az Ő akaratát. Mai tetteim mennyire tükrözik az Isten akarata iránti szerető engedelmességet? Az Urat helyezem-e életem középpontjába, vagy száműztem Őt a perifériára, és csak időnként fordítok figyelmet arra, amit kér tőlem?

3. Hosszas késedelem. Gyakran tűnhet úgy, hogy az Úr távol van tőlünk, és nem vesz részt az életünkben. Úgy látszik, mintha nem is térne vissza egyhamar, ami oda vezethet, hogy sok mindentől összezavarodunk. Minden nap meg kell újítanunk a lelkünket Isten jelenlétében, hogy minden napunk örömet szerezzen neki, függetlenül attól, hogy meddig marad távol. Hitünk segítségével kell Őt felfedeznünk és megélnünk a jelenlétét, ami irányít minket egy életen át és segít meghoznunk a döntéseinket. Élő és cselekvő hittel kell hinnünk Istenben és az Ő jelenlétében minden nap.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, taníts engem igaz hittel imádkozni hozzád és hinni életet adó szavadban! Segíts nekem valóságosan hinni minden pillanatban, hogy örömödre legyek, megtegyem akaratodat és növekedjek a szentségben!

Elhatározás: Uram, taníts engem a valódi hittel imádkozni örök életet adó Igéidért. Segíts, hogy mindig tudjak hinni, hogy mindig tetszésedre legyek, és képes legyek a te akaratodat megtenni és a szentségben növekedni.


A Pápa ima szándéka 2009. augusztus hónapra:

- Hogy a közvélemény jobban észrevegye a kitelepítettek és a menekültek millióinak problémáját, és hogy konkrét megoldásokat találjanak gyakran tragikus helyzetükre.

- Hogy azoknak a keresztényeknek, akiket nem kevés országban Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek és üldöznek, elismerjék az emberi jogokat, az egyenlőséget és a vallásszabadságot, úgyhogy saját hitüket szabadon élhessék és megvallhassák.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti:info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger