2009. augusztus 31., hétfő

Évközi idő, 22. hét Hétfő

Évközi idő, 22. hét Hétfő

Szeptember kezdete a tanév, a munkaév kezdete. A Szentlélek segítségét, erejét kérjük, hogy feladatainkat hűséggel, kitartással, szorgalommal végezhessük. A Szentlélek erejében tudjuk megtenni mindazt, amit Isten vár tőlünk. A Szentlélek örömével akarunk nekivágni az új munkaévnek.
További gondolatok...

Évközi huszonkettedik hét – hétfő

2009.08.31. hétfő

Isten azokat is, akik Jézusban hunytak el, Vele együtt feltámasztja


1Tessz 4,13-18

Testvérek, nem akarunk titeket, tudatlanságban hagyni azokról, akik elhunytak, hogy ne bánkódjatok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük. Ha ugyanis hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadt, akkor Isten ugyanígy elő fogja vezetni vele együtt azokat is, akik Jézusban hunytak el. Az Úr igéje alapján azt mondjuk ugyanis nektek, hogy mi, akik élünk, és megmaradunk az Úr eljöveteléig, nem előzzük meg azokat, akik elhunytak. Mert a parancsszóra, a főangyal hangjára és Isten harsonájának szavára az Úr maga leszáll az égből, és először a Krisztusban elhunytak támadnak fel, azután mi, az élők, a megmaradtak, velük együtt elragadtatunk a felhőkön az égbe az Úr elé, s így mindenkor az Úrral leszünk. Vigasztaljátok tehát egymást ezekkel az igékkel.

Zs 95

Énekeljetek az Úrnak új éneket, énekeljetek az Úrnak minden földek! Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek napról-napra szabadítását! Hirdessétek dicsőségét a nemzetek között, csodatetteit minden népnek! Mert nagy az Úr, méltó a dicséretre, minden istennél félelmetesebb. Mert a nemzetek istenei mind csak hamis istenek, az Úr azonban egeket alkotott. Színe előtt fenség van és szépség, szentélyében ékesség és hatalom. Ünnepeljétek az Urat, népek családjai, ünnepeljétek az Úr dicsőségét és hatalmát. Adjátok meg az Úr nevének a dicsőséget, hozzatok áldozati ajándékokat és jöjjetek udvaraiba. Boruljatok le szent pompával az Úr előtt, rettegjen előtte az egész föld! Hirdessétek a nemzetek közt: ,,Király az Úr!'' Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék, s igazságosan ítéli a népeket. Örvendjenek az egek, ujjongjon a föld, zúgjon a tenger s ami betölti azt; Vigadjanak a mezők és minden, ami rajtuk van! Ujjongjon akkor az erdő minden fája az Úr előtt, mert eljön, eljön hogy megítélje a földet. Igazságban ítéli meg a föld kerekségét, s a népeket hűsége szerint.

Lk 4,16-30

Azután elment Názáretbe, ahol felnövekedett. Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és fölállt olvasni. Odaadták neki Izajás próféta könyvét. Amikor felnyitotta a könyvet, arra a helyre talált, ahol ez van írva: ,,Az Úr Lelke van rajtam; azért kent föl engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, elküldött, hogy szabadulást hirdessek a foglyoknak és látást a vakoknak, hogy szabadon bocsássam a megtörteket, és hirdessem az Úr kedves esztendejét'' [Iz 61,1-2; 29,18; 58,6]. Aztán összehajtotta a könyvet, visszaadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdett hozzájuk beszélni: ,,Ma teljesedett be ez az Írás a ti fületek hallatára.'' Mindnyájan igazat adtak neki, és csodálkoztak a kedves szavakon, amelyek ajkáról fakadtak. De utána megjegyezték: ,,Nem József fia ez?'' Ő ezt felelte nekik: ,,Bizonyára azt a példázatot fogjátok nekem mondani: ,,Orvos, gyógyítsd önmagadat! Amiket hallottunk, hogy Kafarnaumban történtek, cselekedd itt is, a hazádban.'''' Majd így folytatta: ,,Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Bizony, mondom nektek: sok özvegy volt Illés napjaiban Izraelben, amikor bezárult az ég három évre és hat hónapra, úgyhogy nagy éhínség lett az egész földön; mégis azok közül egyikhez sem küldték Illést, csak a szidoni Szareptába, az özvegyasszonyhoz [1 Kir 17,8-16]. És sok leprás volt Izraelben Elizeus próféta idejében, de azok közül senki sem tisztult meg, csak a szíriai Námán'' [2 Kir 5,1-27]. Ezeket hallva mindnyájukat düh töltötte el a zsinagógában. Fölkeltek, kidobták őt a városból, és fölvitték annak a hegynek a oldalára, amelyen a városuk épült, hogy letaszítsák őt. Ő azonban áthaladt köztük és eltávozott.

Évközi huszonkettedik hét – hétfő

2009. augusztus 31. - Hétfő

Abban az időben Jézus elment Názáretbe, ahol (egykor) nevelkedett. Szokása
szerint bement szombaton a zsinagógába, és olvasásra jelentkezett. Izajás
próféta könyvét adták oda neki. Szétbontotta a tekercset, és éppen arra a
helyre talált, ahol ez volt írva: "Az Úr Lelke van rajtam. Fölkent engem
és elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, s hirdessem a
foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabaddá tegyem az
elnyomottakat, és hirdessem: elérkezett az Úr esztendeje." Összetekerte az
írást, átadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem
rászegeződött. Ő pedig elkezdte beszédét: "Ma beteljesedett az írás,
amelyet az imént hallottatok." Mindenki helyeselt neki, és csodálkozott a
fönséges szavakon, amelyek ajkáról fakadtak. "De hát nem József fia ez?" -
kérdezgették. Ekkor így szólt hozzájuk: "Biztosan ezt a mondást szegezitek
majd nekem: "Orvos, gyógyítsd önmagadat! A nagy tetteket, amelyeket - mint
hallottuk - Kafarnaumban végbevittél, tedd meg a hazádban is!" Majd így
folytatta: "Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga
hazájában. Igazán mondom nektek, sok özvegy élt Izraelben Illés idejében,
amikor az ég három évre és hat hónapra bezárult, úgyhogy nagy éhínség
támadt az egész földön. De közülük egyikhez sem kapott Illés küldetést,
csak a szidoni Cáreftában élő özvegyasszonyhoz. Ugyanígy Elizeus próféta
korában is sok leprás élt Izraelben, s egyikük sem tisztult meg, csak a
szíriai Námán." Ezt hallva, a zsinagógában mind haragra gerjedtek.
Felugrottak, kiűzték őt a városon kívülre, és fölvezették arra a hegyre,
amelyen városuk épült, a szakadék szélére, hogy letaszítsák. De ő áthaladt
közöttük, és eltávozott.
Lk 4,16-30

Elmélkedés:

A názáreti zsinagógában elmondott beszéde nagy felháborodást váltott ki az
emberekből, akik azt vélték, hogy Jól ismerik azt a Jézust, aki most
hozzájuk beszél, s aki az ő körükben nevelkedett. Kezdetben ugyan
helyeslik szavait, de aztán szembefordulnak vele, s indulatuk odáig fajul,
hogy az életére törnek. Jézus szavai állásfoglalásra késztették őket,
amelynek nem az elfogadás, hanem az ellenséges szembeszegülés lett az
eredménye. Talán néha mi is hasonló helyzet találjuk magunkat. Jézus
szavait egy ideig helyeseljük, igaznak tartjuk, aztán amikor komolyra
fordul a helyzet, akkor mi is választás elé kerülünk. Színt kell
vallanunk, nem halogathatjuk a döntést, ki kell fejeznünk, hogy hová húz a
szívünk. A Jézus melletti elköteleződés választása nem könnyű.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram Jézus, taníts meg arra, hogy nagylelkű legyek,
És úgy szolgáljalak, amint megérdemled:
Hogy adjak számolgatás nélkül,
Hogy harcoljak nem gondolva arra,
Hogy sebeket kaphatok,
Hogy dolgozzam pihenés nélkül,
Egészen odaadva magam a Te szolgálatodra,
Nem várva más jutalmat, mint azt,
Hogy tudom: a Te szent akaratodat teljesítem.
______________________________

Évközi huszonkettedik hét – hétfő

Már csak ma - augusztus 31-ig megtekinthető aVAM Design Centerben.

Találkozzunk a kiállításon!

Hazánkba látogat Arturo Mari, hogy ünnepélyesen lezárja az „Íme az ember – Egy pápa arcai” fotókiállítást 2009. augusztus 31-én, a VAM Design Centerben. A világhírű fotós, aki hat pápa munkásságát kísérte figyelemmel, 16 órai kezdettel „Találkozunk a Paradicsomban” című könyvét dedikálja az érdeklődőknek a kiállítás területén. A dedikálás 18 óráig tart.


Aki téged hall, engem hall

2009. augusztus 31. Évközi huszonkettedik hét – hétfő

P. Andrew Mulcahey LC

Lk 4,16-30

Azután elment Názáretbe, ahol felnövekedett. Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és fölállt olvasni. Odaadták neki Izajás próféta könyvét.. Amikor szétnyitotta a tekercset, arra a helyre talált, ahol ez van írva:

„Az Úr lelke van rajtam; azért kent föl engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, elküldött, hogy szabadulást hirdessek a foglyoknak és látást a vakoknak, hogy szabadon bocsássam a megtörteket, és hirdessem az Úr kedves esztendejét.”

Aztán összehajtotta a könyvet, visszaadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdett hozzájuk beszélni: "Ma teljesedett be ez az írás a ti fületek hallatára." Mindnyájan igazat adtak neki, és csodálkoztak a kegyelem igéin, amelyek ajkáról fakadtak. Aztán így szóltak: "Nem József fia ez?" Ő ezt felelte nekik: "Bizonyára azt a példázatot fogjátok nekem mondani: Orvos, gyógyítsd önmagadat! Amiket hallottunk, hogy Kafarnaumban történtek, cselekedd itt is, a hazádban." Majd így folytatta: "Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Bizony, mondom nektek: sok özvegy volt Illés napjaiban Izraelben, amikor bezárult az ég három évre és hat hónapra, úgy hogy nagy éhínség lett az egész földön; mégis azok közül egyikhez sem küldték Illést, csak a szidoni Szareptába, az özvegyasszonyhoz. És sok leprás volt Izraelben Elizeus próféta idejében, de azok közül senki sem tisztult meg, csak a szíriai Námán."

Ezeket hallva mindnyájukat düh töltötte el a zsinagógában. Fölkeltek, kihurcolták őt a városból, és fölvitték annak a hegynek az oldalára, amelyen a városuk épült, hogy letaszítsák. Ő azonban áthaladt köztük és eltávozott.

Bevezető ima: Uram, szeretlek téged és köszönök mindent, amit értem tettél. Gyakran előfordult azonban, hogy imámban követeltem tőled, Uram, amit kérni akartam. Most nem szeretnék feszült lenni. Imámban semmi mást nem kérek, mint a jó ima kegyelmét.

Könyörgés: Uram, térj be lelkem házába és segíts nekem, hogy mindig te uralkodj benne!

1. Szólj Uram, hallja a te szolgád. Azt, ahogyan egy hírt fogadunk, jelentősen befolyásolja, hogy mennyire vagyunk nyitottak a hír közlőjével szemben. Vajon nem fordult-e már elő velem, hogy valakitől egy jó tanácsot visszautasítottam, máskor a barátomtól pedig szívesen fogadtam? Figyelmen kívül hagytam Isten üzenetét, mert egy olyan személyen keresztül közölte, akit még akkor sem választottam volna ki erre, ha sejtettem volna, hogy Isten őt választotta? Ez ugyanaz a hiba, amire Jézus figyelmeztette a názáretieket. Mit akart Krisztus nekem utoljára üzenni? Ki által? Készen vagyok befogadni az üzenetét, bárki által szól is hozzám?

2. Nyisd meg a szívem üzeneted befogadására! A mai evangéliumban a názáretiek kezdetben nyitottságot mutattak Krisztus üzenete, beszéde és isteni hatalma felé. Azt a gondolatot viszont már nem tudták elviselni, hogy csak egy volt közülük. Később látjuk, hogy ez már sok volt nekik. Bizonyára arra gondolhattak, hogy elfelejtette származását és a kafarnaumi hírnévtől fejébe szállt a dicsőség. Persze nem a názáretiek voltak az egyetlenek, akik abba a hibába estek, hogy többet törődtek a hírnökkel, mint a hírrel. Krisztus éppen ezért hozza szóba a szíriai Námánt, akinek gyógyulása volt a jutalma, amiért leküzdte előítéletét (lásd 2 Kir 5). A názáreti emberek, akik túl büszkék és csökönyösek voltak ahhoz, hogy megértsék Krisztus üzenetét, megütköznek szavain és személyük és népük elleni támadásként fogják fel. Sértett büszkeségem miatt talán én is újra és újra elfordultam attól az üzenettől, mellyel Krisztus szólított meg.

3. Uram, bízom benned. Egyik nyilvános szereplésénél Krisztus azt mondta hallgatóinak: "Ha már szavaimnak nem hisztek, higgyetek a tetteimnek, melyeket véghezvittem köztetek" (vö. Jn 14,10-11). Miért nem akarta a saját názáreti népének ugyanezt a tanácsot és ugyanezt az esélyt megadni? Néhány csoda túl nagy fáradtság Názáretért? Gondoljunk arra, hogy a hit egy ajándék. Csak kapni lehet, nem kiharcolni vagy alkudni. A Golgotán ilyen alkuval gyalázták Jézust: "szállj le most a keresztről, hogy lássunk és higgyünk!" Kérdés, hogy kitől jött a nagyobb pofon: ellenségeitől vagy saját népétől. Egy ilyen felszólítás annál gonoszabb és fájóbb, ha egy olyan embertől jön, akit szeretünk.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, elfogadom ajánlatodat, hogy beköltözzél lelkem házába. Segíts felismernem életem azon területeit, melyeket ki kell tisztítanom! Segíts megtalálni azokat a dolgokat, melyek jöveteledet gátolják, az olyan szobákat, amelyek még csukva vannak előtted! Segíts alázatosnak lennem, hogy kegyelmed működhessék bennem!

Elhatározás: Ma tökéletes bizalommal hagyatkozom Krisztusra és arra az életprogramra, melyet nekem szánt, bármiről legyen szó.


A Pápa ima szándéka 2009. augusztus hónapra:

- Hogy a közvélemény jobban észrevegye a kitelepítettek és a menekültek millióinak problémáját, és hogy konkrét megoldásokat találjanak gyakran tragikus helyzetükre.

- Hogy azoknak a keresztényeknek, akiket nem kevés országban Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek és üldöznek, elismerjék az emberi jogokat, az egyenlőséget és a vallásszabadságot, úgyhogy saját hitüket szabadon élhessék és megvallhassák.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mai lcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger