2009. szeptember 2., szerda

Évközi idő, 22. hét Szerda

Évközi idő, 22. hét Szerda

Hálát adunk Istennek – kezdi a Kolosszeiekhez írt levelét Szent Pál. A vakáció végén nekünk is van miért hálát adnunk. Barátokért, tábortűzért, véget nem érő beszélgetésekért, a jó időért, a pihenésért mind hálát adhatunk, de leginkább azért, hogy a szabadság alatt is velünk volt az Isten. A hálaadás mellett a Szentlelket kérjük ebben a szentmisében, hogy bölcsessége vezesse a szülőket, a gyermekeket, a pedagógusokat az előttünk álló iskolaévben. Ne csak testben, tudásban, hanem Isten ismeretében is növekedjünk a hónapok során. Ehhez pedig fontos, ha már az évnyitón megérdeklődjük, hogy mikor kezdődik a hittan. Talán éppen ezzel a tanúságtevő magatartással fogunk másokat is elvezetni Jézushoz. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi huszonkettedik hét – szerda

2009.09.02. szerda

Az evangélium az egész világon gyümölcsöt terem


Kol 1,1-8

Pál, Isten akaratából Krisztus Jézus apostola, és Timóteus testvér a Kolosszében élő szent és hívő testvéreknek Krisztusban. Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól! Hálát adunk Istennek, a mi Urunk, Jézus Krisztus Atyjának, valahányszor értetek imádkozunk, mivel hallottunk hitetekről Krisztus Jézusban, és a szeretetről, amelyet az összes szentek iránt tanúsítotok, azért a reménységért, amely készen áll számotokra a mennyben, s amelyről már hallottatok az evangélium igaz igéjében. Ez eljutott hozzátok, és ahogy az egész világon gyümölcsöt hoz és növekszik, úgy nálatok is, attól a naptól kezdve, amelyen a maga igazságában hallottátok és megismertétek Isten kegyelmét. Így tanultátok azt Epafrásztól, a mi szeretett szolgatársunktól, aki Krisztus hűséges szolgája értünk. Ő értesített minket Lélekből fakadó szeretetetekről is.

Zs 51

A karvezetőnek. Maszkíl Dávidtól, amikor az edomi Dóeg elment Saulhoz és hírül adta neki: ,,Dávid Ahimelek házába ment be.'' Mit kérkedsz a gonoszsággal, aki hatalmas vagy az igazságtalanságban? Álnokságot tervelsz egész nap, nyelved, mint az éles borotva, és gonoszságot művelsz. Jobban szereted a rosszat, mint a jót, hazugságot szívesebben szólsz, mint igazat. Szeretsz minden ártó beszédet, te álnok nyelv! El is pusztít érte Isten végleg, hajlékodból kiköltöztet téged és kigyomlál, kitépi gyökeredet az élők földjéből. Félve látják majd ezt az igazak, nevetnek rajta és ezt mondják: ,,Így jár az az ember, aki nem Istent választotta segítőjének, hanem gazdagsága sokaságában bízott, és felfuvalkodott hiúságában.'' Én azonban olyan vagyok, mint a termékeny olajfa Isten házában, bízom Isten irgalmában, mindörökkön örökké. Áldalak téged mindörökké, hogy így cselekszel; remélek nevedben, mert jó vagy Szentjeid színe előtt.

Lk 4,38-44

Azután felállt, és a zsinagógából Simon házába ment. Simon anyósának magas láza volt. Kérték őt az érdekében. Ő pedig odaállt mellé, parancsolt a láznak, mire az elhagyta őt. Az asszony mindjárt fölkelt, és szolgált nekik. Mikor azután a nap lement, mindazok, akiknek különféle bajokban szenvedő betegeik voltak, odavitték hozzá azokat, és ő mindegyikre rátette a kezét és meggyógyította őket. Sokakból kimentek az ördögök is, s ezt kiáltozták: ,,Te vagy az Isten Fia.'' De ő rájuk parancsolt, nem hagyta őket beszélni, mert tudták, hogy ő a Krisztus. Amikor megvirradt, kiment, és egy elhagyatott helyre vonult. A tömegek azonban keresték őt. Amikor megtalálták, tartóztatták, hogy ne menjen el tőlük. De ő azt mondta nekik: ,,Más városoknak is hirdetnem kell az Isten országát, mert ezért küldtek.'' És tanított Júdea zsinagógáiban.

Évközi huszonkettedik hét – szerda

2009. szeptember 2. - Szerda

Kafarnaumi tartózkodása idején Jézus a zsinagógából jövet betért Simon
(Péter) házába. Simon anyósa éppen magas lázban szenvedett. Mindjárt
szóltak is neki az érdekében. Jézus a beteg fölé hajolt, parancsolt a
láznak, és a láz megszűnt. A beteg azonnal fölkelt, és szolgált nekik.
Napnyugtakor mindnyájan odavitték Jézushoz a betegeket, akik különféle
bajokban szenvedtek. Mindegyikre rátette kezét, és meggyógyította őket.
Sokakból gonosz lelkek mentek ki, és ezt kiáltozták: "Te vagy az Isten
Fia!" Jézus azonban rájuk parancsolt, és nem engedte, hogy beszéljenek;
azok ugyanis tudták, hogy ő a Krisztus. Amikor megvirradt, Jézus kiment
egy magányos helyre; a népsokaság pedig keresésére indult, és meg is
találta. Tartóztatták, hogy ne menjen el tőlük. Jézus azonban így
válaszolt: "Más városoknak is hirdetnem kell Isten országának
evangéliumát, mert ez a küldetésem." Azután folytatta tanítását Galilea
zsinagógáiban.
Lk 4,38-44

Elmélkedés:

Jézus újabb csodáiról számol be az evangélium. Meggyógyítja Péter lázas
beteg anyósát és más betegeket, valamint gonosz lelkeket űz ki egyes
emberekből. E jelenetek azt mutatják, hogy az Isten Fia belép az emberek
életébe, akik nem várhatnak emberektől segítséget. Jézus viszont egy új
lehetőséget kínál fel nekik a gyógyulásra, a szabadulásra, Olyan segítség,
amelyre nem számítottak, s amely számukra váratlanul szűnt meg. A
csodatörténetek reményt adnak az embernek, hiszen olyan helyzetekben,
amikor képesek volnánk feladnia küzdelmet, s már-már beletörődnénk
sorsunkba, mégis jöhet segítség. Jézus csak annyit kér tőlünk, hogy
higgyünk benne, higgyünk abban, hogy tud és kar is segíteni rajtunk,
hiszen megmentésünkért, megváltásunkért jött el emberi világunkba.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Ó, végtelen Szeretet, aki az Atyától és a Fiútól származol, add meg nekem
az istengyermekség szellemét, taníts meg arra, hogyan kell mindig Isten
gyermekéhez méltóan cselekednem! Maradj bennem! Add, hogy én is mindig
benned maradjak, és úgy szerethesselek, ahogyan te szeretsz engem! Nálad
nélkül semmi vagyok. Magamtól semmire sem megyek. De egyesíts önmagaddal,
tölts el szereteteddel, hogy általad az Atyával és a Fiúval mindig
egyesüljek!
______________________________

Évközi huszonkettedik hét – szerda

Megváltott emberek szolgálatra hívva

2009. szeptember 2. Évközi huszonkettedik hét – szerda

P. Andrew Mulcahey LC

Lk 4,38-44

Azután felállt, és a zsinagógából Simon házába ment. Simon anyósának magas láza volt. Kérték őt az érdekében. Ő pedig odaállt, föléhajolt, és parancsolt a láznak, mire az elhagyta. Az asszony mindjárt fölkelt, és szolgált nekik.

Mikor azután a nap lement, mindazok, akiknek különféle bajokban szenvedő betegeik voltak, odavitték hozzá őket, és ő mindegyikre rátette a kezét és meggyógyította őket. Sokakból kimentek az ördögök is, s ezt kiáltozták: "Te vagy az Isten Fia." De ő rájuk parancsolt, nem hagyta őket beszélni, mert tudták, hogy ő a Krisztus.

Amikor megvirradt, kiment és visszavonult egy elhagyatott helyre. A tömeg azonban kereste. Amikor megtalálták, tartóztatták, hogy ne menjen el tőlük. De ő azt mondta nekik: "Más városoknak is hirdetnem kell az Isten országa örömhírét, mert ezért küldtek." És tanított Júdea zsinagógáiban.

Bevezető ima: Uram, köszönöm neked, hogy betértél házamba. Megtiszteltetés, hogy meg akarsz látogatni, akkor is, ha éppen nem szólítottalak. Nagyon hálás vagyok személyes figyelmedért, melyet nekem szentelsz, különösen a nehézségek idején, amikor szükségem van kegyelmedre.

Könyörgés: Uram, add, hogy sokkal inkább a hitem szerint éljek, mint az értelmem szerint!

1. Krisztus felemel minket. Az evangélium szövege meglepő tárgyilagossággal számol be a gyógyításokról: semmi különös megszólalás Jézustól, nincsenek leírva a hála szavai, az emberek reakciói. Úgy tűnhet, mintha Jézus szokás szerint betérne a házba, és egy súlyos beteg asszonyt megsegítene. Ez nem az a jellemző csoda, amely nagy figyelmet érdemelne. Miközben életünkben a régen várt csodára számítunk, könnyen figyelmen kívül hagyhatjuk Isten azon kis megszokott csodáit, melyekkel gyakran ajándékoz meg minket. Lelki életünkben egy jó szentgyónás, szentáldozás, egy lelki vezetés vagy egy alapos lelkiismeretvizsgálat ilyen csoda lehet. Testünknek az egészséges étkezés vagy egy kiadós alvás jelenthet hasonlót. Ne várjunk különlegesen látványos gyógyulást, inkább annak örüljünk, ha Krisztus ránk irányuló figyelmét érezzük.

2. Ő segít újra lábra állni. Figyeljük meg, milyen gyorsan történnek a dolgok a mai evangéliumban. Krisztus Simon anyósát rögtön meggyógyítja, és ő kételkedés vagy tiltakozás nélkül elfogadja segítségét. Hisz Krisztusban, ezért az Ő kegyelme tökéletesen hat. Rögtön és teljesen meggyógyul. Krisztus megsegít, hogy felálljunk, és a munkánkat végezhessük.

3 .Úgy gyógyít meg, hogy újra szolgálhassunk. Általában nagyon jók vagyunk abban, hogy sürgősen Krisztus segítségét kérjük, de gyakran zaklatva érezzük magunkat, ha Ő azután 'benyújtja a számlát', és arra kér, hogy mi is segítsünk másoknak. Simon anyósa rögtön szolgálni kezd Krisztusnak, aki meggyógyította. Nyomban elfelejti önmagát - a problémáit, érzéseit, hogy mennyi időt vesztett betegségével - és teljesen a mások igényei felé fordul. Krisztus megváltja a keresztényeket a bűn általi haláltól és szolgálatra hívja őket. A keresztények megváltott emberek, akiknek hivatása másokat szolgálni.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, mindenki keres téged. Meggyógyítottál és szolgálatra hívtál engem, ahogyan életedben is tetted. Segíts, hogy életemmel, melyet visszaadtál nekem, nagylelkűen bánjak, és országod építését fontosabbnak találjam saját terveimnél!

Elhatározás: Őszintén fogom kérni Krisztust, hogy megszabadítson legnagyobb hibámtól, ezért egy konkrét lépést teszek azon erény felé, mely bűnömmel ellentmond.


Erdő Péter bíboros atya 2009. szeptemberi imaszándéka:

Hogy fiataljaink minden nehézség ellenére nyugodt és szilárd oktatást és az igaz értékekre hiteles nevelést kapjanak.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger